Vokalni abonma 7 / Študentski abonma

Nedelja, 9. april 2017 ob 19:30
Mestna stran Ljubljana, moje mesto
Vstopnice

nedelja, 9. april 2017, ob 19.30
Vokalni abonma 7
Študentski abonma

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Ansambel musica cubicularis
Theresa Dlouhy sopran
Daniel Auchincloss tenor
Manuel Warwitz tenor
Ulrich Messthaler bas
Manfredo Kraemer violina in glasbeno vodstvo
Guadalupe del Moral violina
Zsuzsanna Czentnár viola
Christoph Urbanetz viola da gamba
Domen Marinčič violon
Tomaž Sevšek orgelski pozitiv

Janez Krstnik Dolar: Miserere mei Deus / Usmili se me, o Bog
Johann Heinrich Schmelzer: Requiem / Rekviem
Isaac Posch: Paduana in Gagliarda V
Heinrich Ignaz Franz von Biber: Balletti lamentabili / Žalostni plesi
Johann Heinrich Schmelzer: Lamento sopra la morte Ferdinandi III /
Tožba nad smrtjo Fedinanda III.


Sedmi koncert Vokalnega abonmaja obljublja posebno glasbeno doživetje zlasti za tiste poslušalce, ki jih glasbeni svetovi 20. stoletja morda ne nagovarjajo najbolj. Glasbeni dogodek bo namreč v celoti posvečen vokalno-instrumentalni glasbi 17. stoletja. V mednarodni zasedbi s svetovno znanim argentinskim violinistom Manfredom Kraemerjem bo zazvenel predvelikonočni spored z glasbo v Kamniku rojenega baročnega skladatelja Janeza Krstnika Dolarja v kontekstu njegovih slavnih avstrijskih sodobnikov - glasbenega ustvarjalca habsburškega dvora Johanna Heinricha Schmelzerja in violinskega virtuoza ter skladatelja Heinricha Ignaza Franza von Biberja.

Zato velja posebej izpostaviti gostovanje slovenskega ansambla musica cubicularis v Vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije. Ansambel je nastal leta 2004 kot trio. Skozi delovanje se je izoblikoval v dinamični sestav prilagodljive velikosti in zasedbe. Posveča se predvsem izvajanju glasbe od renesanse do klasicizma na ustreznih zgodovinskih glasbilih in v svoje koncertne sporede pogosto vključuje manj znana in še neobjavljena dela.

Ansambel tokrat gostuje v Vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije, bo pa ta koncert hkrati tudi del cikla Harmonia concertans – Stara glasba na Novem trgu, ki ga Mausica cubicularis že sedmo leto zapored prireja v sodelovanju z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU.