Štiglic Dejan

Nova šola, stara budala.

ZADNJE OBJAVE
Dejanovi angelčki
1/2 življenje
... se vzdigne nad obzorje
Bleda modra pika
Krokodili v predalih
Surovo hladno
nanoSmisel
pritisk z visokim tlakom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
september 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Dejanovi angelčki

Štiglic Dejan
09.09.2016 12:45 (Sep 09, 2016)

Iz sage Demončice.

Ženske. Ne moreš z njimi, ne zmoreš brez njih. Oziroma v mojem primeru: ne znam z njimi in več prostega časa imam brez njih.

Ljubezen. Ni življenja brez nje. Je pa tudi res, da traja tako dolgo in je močna le toliko, kolikor dovoljuje kredit.

Voda. Glavna opeka, ki je zgradila in gradi obstoj. A mi živimo na kopnem. Našo vodo naredi pitno kemija.

Rak. Zla bolezen, ki krade življenja. Živi pa v vodi in ta je opeka za gradnjo življenja.

Novice. Zato da nas obveščajo. In nas držijo v temi. Razen ob posebnih segmentih, kot je šport, kjer je statistik neskončno mnogo in za vsako malenkost.

Diskriminacija in toleranca. Sovražiti zaradi predsodkov je narobe, potrebno je biti strpen. Toleranca do diskriminatorcev pa se izkaže za sovražno nastrojenost.

Pozitivnost. Izničiti negativnost. Česar se držimo vsi, ko kažemo strpnost do politikov.

Čustva. Česar se ne bi smeli sramovati. Za kronično žalost predpisujejo recepte. A o tem se ne govori, razen v pretekliku in v pozitivn

1/2 življenje

Štiglic Dejan
13.07.2016 12:53 (Jul 13, 2016)

Velikost obstoja me vsega naenkrat prevzame. Zadane me majhnost mojega življenja, kako hkrati ne morem spremeniti najmanjše stvari, a hitro zagrešiti največji zločin. Iz stališča človeka bi lahko bilo vse tako hudimano enostavno. A je daleč od tega. Prekleto kompleksno je in komplicirano, pa ne zaradi misli, ampak čustev, ki jih te misli prinašajo s sabo. Tako tudi jaz danes mislim in čustvujem, ob slabi vesti se od zavesti pretakam v podzavest in nazaj, ter razmišljam. O človeku, o življenju, o splošnem in svojem, o vesolju, o splošnem in svojem. Nič novega, pravzaprav.

Ne morem iti preko ogromnosti vsega in načina kako se zliva eno z drugim. Prepričan sem, da nekateri najdejo preproste teorije, ali eno teorijo, ki razloži vse kar je, ampak dvomim da je samo en odgovor na takšna vprašanja. Ne verjamem, da je samo Bog, ne verjamem da je samo kaos, ne verjamem da so le trki energij in plini. V veliko metafizičnega ali fizičnega ali fizikalnega niti ne verjamem, kaj šele da bi si prisvo

... se vzdigne nad obzorje

Štiglic Dejan
19.03.2016 17:38 (Mar 19, 2016)

Živali se pač ne drogirajo ali zapijajo. Ne znajo ceniti glasbe ali pisane, niti risane umetnosti. Vseeno jim je, če se računi kopičijo, in ni jim niti malo mar, če imajo živila previsoko vsebino glutena. Ne skrbi jih, če bo dovolj kurilnega olja za čez zimo. Niti drva ali oglje ne presekata njihovih misli.

Nova špura kokaina. Tokrat je črtico oblikoval v črko M. To je bila začetnica njegovega imena. Vse je pošnofal sam in se trkal po prsih, ko ga je droga pribila v glavo. Takrat je govoril o vseh mogočih stvareh. Bil je res igralec prve vrste – vse hkrati in nič obenem.

Ali kure kdaj spreleti kurja polt?

Živali in ljudje, ljudje in živali. Ta človek je bil res en prefrigan lisjak. Zdaj se mi joče na ramenih, češ da se mu je družina odpovedala, ter da mu sestra, ki živi v Nemčiji, ne vrača klicev. A glej ga hudiča, komaj mi zleze pod kožo in doseže, da se mi zasmili, že zategne nov šus. Kar naenkrat familija ni več važna. Ne duha ne sluha o prejšnjem monologu. Preklopil je stikalo v g

Bleda modra pika

Štiglic Dejan
13.03.2016 22:09 (Mar 13, 2016)

Mnogo krvi je preteklo v zgodovini našega planeta. Za prav, za moč, za bojni pohod. Tako - za nekoga drugega, mogočnega. Veliko potokov solza je bilo pretočenih, zavoljo izgubljenih bitk, padlih sinov, možev, staršev, civilistov. Nikoli sovražnikov. Preveč modrovanja, preveč naglih potez, preveč mi-proti-vam. Premalo grizenja v ustnice. Premalo potrpljenja. Premalo spoštovanja. Preveč napredka? Preveč znanosti? Premalo zaupanja? Premalo složnosti? Preveč korupcije?

Kaj je pravzaprav tisto, kar kot ljudstvo počnemo napak?

Je vojna res postala prirojena v gene? Smo še sposobni storiti korak nazaj, preden naredimo dva naprej? In če, korak nazaj kam? In korak naprej ... kam? 

Koga poslušati, komu zaupati? Obrazom iz TV sprejemnikov? Poročevalcem? Piscem kolumn? Komentatorjem? Kvazi-vseznalcem? Andreju Staretu? Novo-dobnim mešetarjem? Šamanom? Zdravnikom? Pravnikom? Politikom? Vremenoslovcem? Teistom? Ateistom? Komikom? 

Preveč tematik, da bi spraševali samo eno osebo, ali samo enega strok

Krokodili v predalih

Štiglic Dejan
09.03.2016 15:25 (Mar 09, 2016)

Ni mi več do tega, si rekla. Bolj zazehala, kakor izrekla.

Misli postajajo linolej ...

Zadnje čase veliko zehaš. Zevaš tako na široko, da lahko brez težav vidim v tvoje grlo. Koliko zdrizaste, bele tekočine, je že moglo steči po tem ozkem tunelu. Moje pač ne požiraš več, se ti gabi. Ne bi se ti, če bi bil kdo drug. Takrat tudi zehala ne bi več. Razen, če ti je fuk postal nekaj dolgočasnega, otožnega, nekaj v napoto.

... linolej tvori neznan relief ...

Nimaš me za človeka, ki bi te znal ugrizniti na ščegetavček. Venerino igrišče je zgolj, in samo, za najbolj preproste trike. Ne pustiš se mi prav razigrati. Komaj se ogrejem, in že me pošlješ na klop. Zelo slab trener si.

... relief v milimetrskih zarezah ...

S tabo sanje niso dovoljene. Čez njih teče krog in krog rumen policijski trak, ki opozarja na kraj zločina. Nekdo ti je že iznakazil prostor sna, zdaj nikogar več ne spuščaš vanj.

... te zareze so odraz bolečine ...

Sprašujem se, če sem prvi, ki je to ugotovil, ali le še en zajec v

Surovo hladno

Štiglic Dejan
26.02.2016 15:39 (Feb 26, 2016)

Kitara sameva, na njej se nabira povprečnost. Vezniki so odšli rakom žvižgat, ostanem sam s šestnajstimi strunami. Vleče me v igro, zato zgrabim inštrument, se namestim v igralno pozo in zabrenkam. Prvič, drugič, tretjič. Toni zazvenijo, a melodije ne nastanejo. Ojačevalec zabrni na ves glas, medtem ko udarjam s trzalico. 

 
Nobenega zvoka, niti črhne ne v meni. Ostanem hladen.
 
Prizemljenost se počasi prikrade za vogalom in potrka po ramenih. Gledava se iz oči v oči. V njenih vidim resnico, iz mojih seva delirij. Napačnost ubranih poti. Zmotno mišljenje o veličini.
 
Vrnem se na svoje mesto, z ritjo trdno parkirano na zofi. Nazaj v življenje, nazaj v togo resničnost. Trdo delo pelje v izjemnost, talent vodi v lenobo.
 
Mogoče pa svoboda ni zame?

nanoSmisel

Štiglic Dejan
23.02.2016 12:20 (Feb 23, 2016)

Enostavčne tvorbe. Premalo vejic. Površna rdeča nit. Morda bolje kar brez nje. Povedi brez razmisleka. Prva misel, najboljša misel. O čem razmišlja srce?

 
Vprašanja o eni in isti stvari. Dorekla sva že vse, a jaz še kar vrtam vate. Že davno se nama je iztekel rok trajanja. 
 
Veš, mogoče, kje počiva Bog? Je to nekje nad nami, pod našimi nogami, ali celo med vsemi?
Ti praviš, da obstajajo višja bitja. Jaz te zasmehujem. Svojo namišljeno inteligenčno nadvlado stopnjujem s sarkazmom, in jo skušam maskirati za nekaj več kot je. Nič drugega me ne poganja kot zavist, da lahko verjameš z vsem svojim bitjem, da je nekaj več tam zunaj. Nisem pripravljen sprejeti tega. Še več, nočem ti odpustiti zaradi tega. 
 
Silo se da čutiti, čeprav je neizmerljiva?
 
Prevečkrat so me speljali na led. V tem pogledu, pravcati tepec brez primere. V tvojem pogledu, ranjen bel golob. Preveč čustven za obstoj. Ne spoštujem tvojega mnenja, ne cenim ga. Le kako bi ga lahko, če pa imaš o meni tako dobro mišljenje.

pritisk z visokim tlakom

Štiglic Dejan
02.02.2016 12:28 (Feb 02, 2016)

niso bile sanje
niti se ni zares zgodilo

tlak je bil visok
zrak redek kot na vrhu nebotičnika

se pogovarjam z marsovci?
nemogoče, saj sem samo šimpanz

no, manjka mi kakšna dlaka na kakem koncu telesa,
sva pa še zmeraj v bližnjem sorodstvu

v glavnem pa se mi poraja vprašanje

čemu bi se ONI pogovarjali ravno z MENOJ?

zakaj se osredotočati na enega človeka,
na enem planetu,
na enem mestu,
zmeraj na enem in istem mestu,
ko pa mora biti toliko zanimivega povsod drugod,
kamorkoli stopi galaktična (ali astralna?) noga

nič drugačen nisem od vseh tistih,
ki strmijo v nebo in se sprašujejo ter kričijo

ZAKAJ JAZ!?

pa je odgovor ravno tako preprost kot vprašanje

zakaj pa NE TI?

svet je ravno tako bizaren kot je absurden
poln neumnežev
poln srboritežev
poln borcev
poln ljubimcev
poln sovražnikov

pol je ljubimcev
pol je sovražnikov

da ti kolikor toliko uspe
moraš spustiti notranjega norca iz povodca

za trenutek postati blaznež brez okov
ali še raje:

BLAZNEŽ BREZ POMOŽNIH KOLESC!

tudi blaznost, ko

Oglasi

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

predplačniški paket pri a1 vam omogoča, da lahko že za 5€ na mesec prejmete 1000 enot, ki jih lahko po želji porabite za klice, sms ali pa prenos podatkov. več o samih paketih: https://www.a1.si/predplacniski-paket/a1-simpl

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Kontrola dostopa time&space podjetja špica je učinkovita rešitev za vsa podjetja katera želijo imeti enostaven in hiter vpogled prihodov in prisotnosti svojih zaposlenih. več o tem lahko najdete na naslovu: 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

do you need a business loan, a personal loan, an automatic loan, an agricultural loan, or project financing? this company is certified and established to support the public, businesses and also individuals. we offer loans to different parts of the world. at 2% interest rate, contact us now via our email address   (kimberlyfinancegroup@gmail.com)     whatsapp number: +12174870925

Kategorija: Delo

Cena: 99 €

gostovanje z mobilnimi telefoni več ni tako drago, kot je bilo nekoč. še posebej kadar govorimo za gostovanje v eu. večina mobilnih paketov že vključuje vse storitve, ki jih lahko koristite tudi v tujini. več o tem koliko vam v katerem paketu česa pripada pa najdete na naslovu: https://www.a1.si/tujina/gostovanje-v-eu

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2751.) alkoholno omamljen -  jože ramovš

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

5363.) il kung - fu - cesare barioli, knjiga je v it jeziku

Kategorija: Humanistika

Cena: 18.99 €

7472.) ana karenina - l.n. tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj