Dr. Mariana Caplan, kulturna antropologinja, psihologinja-svetovalka in strokovnjakinja za sodobno duhovnost je svoje življenje posvetila raziskovanju fenomena sodobne duhovnosti. O tej temi je napisala več knjig, vse pa se ukvarjajo z vprašanjemrazsodnosti v duhovnosti. Svoja dognanja je strnila v seznam "10 duhovno prenosljivih bolezni", ki označujejo pasti sodobne duhovnosti. 

Pasti sodobne duhovnosti

Medtem ko vsekakor podpira duhovno delo na sebi in duhovni trud, opozarja na pasti novodobne duhovnosti, ki jih je podrobno razdelala v svojih knjigah Eyes Wide Open: Cultivating Discernment on the Spiritual Path (Široko odprte oči: Gojenje razsodnosti na duhovni poti), Halfway Up the Mountain: The Error of Premature Claims to Enlightenment (Na pol poti do vrha gore: napaka prezgodnje trditve o razsvetljenju) in The Guru Question: The Perils and Rewards of Choosing a Spiritual Teacher(Vprašanje guruja: nevarnosti in nagrade izbire duhovnega učitelja). Naslovi povedo vse!

Dr. Mariana Caplan pravi:

"Zadnjih 15 let svojega življenja raziskujem o gojenju razsodnosti na duhovni poti na vseh spolzkih področjih: moč, seks, razsvetljenje, guruji, škandali, psihologija in nevroza; prav tako pa tudi prizadevne, vendarzmedene in nezavedne motivacije na poti. 
Pred nekaj leti sem poleti živela in delala v Južni Afriki. Po prihodu sem bila takoj soočena s treznitveno resničnostjo, da se nahajam v državi, ki ima najvišjo raven umorov na svetu, kjer je posilstvo pogosto in kjer je skoraj polovica populacije okužena z virusom HIV - moški in ženske, hetero- in homoseksualci. 
Ko sem spoznala na stotine duhovnih učiteljev in tisoče duhovnih praktikantov skozi svoje delo in potovanja, sem bila pretresena ob spoznanju, kako duhovni pogledi, perspektive in izkušnje postanejo podobno "okuženi" s "konceptualnimi onesnaževalci" - ustvarjanjezmedenega in nezrelega odnosa do kompleksnih duhovnih načel se zdi enako nevidno in zahrbtno kot spolno prenosljive bolezni."

Tu je "10 duhovno prenosljivih bolezni", kot jih vidi dr. Mariana Caplan:

10 duhovno prenosljivih bolezni

1. Instant duhovnost  

Pomešajte duhovnost s kulturo, ki proslavlja hitrost, večopravilnost in instantno zadovoljitev in rezultat je instant duhovnost. Instant duhovnost je produkt pogoste in razumljive fantazije, da je lahko olajšanje od trpljenja človeškega bivanja lahko hitro in lahko. Vendar je ena stvar jasna: duhovna transformacija ne more biti dosežena "na hitro". 

2. Umetna duhovnost

Umetna duhovnost je nagnjenost h govoru, oblačenju in vedenju, za katere si predstavljamo, da so značilni za duhovno osebo. Je neke vrsteoponašanje duhovnosti, ki posnema duhovno spoznanje na način, kot blago z leopardjim vzorcem oponaša kožo leoparda.  

3. Zmedeni motivi

Čeprav je naša želja po rasti iskrena in čista, postane pogosto pomešana z nižjimi motivi, kot na primer potrebo po biti ljubljen, potrebo po pripadnosti, zapolnitvi notranje praznine, prepričanjem, da bo duhovna pot odstranila trpljenje, potrebo, da smo nekaj posebnega, da smo boljši, da smo "tisti pravi"

Beri dalje...

10 duhovno prenosljivih bolezni • Duhovnost • Sensa.si

Dr. Mariana Caplan, kulturna antropologinja, psihologinja-svetovalka in strokovnjakinja za sodobno duhovnost je svoje življenje posvetila raziskovanju...