Slovenska filharmonija je objavil/a objavo Vokalni 5
14:22
Oseba V Fokusu je delil/a objavo objavo: Ukradeno bo vrnjeno
14:14
Oseba V Fokusu je delil/a objavo objavo: Ukradeno bo vrnjeno
14:13
V Fokusu je objavil/a objavo Ukradeno bo vrnjeno
14:13
Slovenska filharmonija je objavil/a novo fotografijo
13:32
abram1b2 Cej je objavil/a novo fotografijo
12:39
11:23
Oseba denis plavcak je začel/a spremljati Poljčane, moje mesto in 1 ostalih zidov
10:43
09:51
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
09:12
09:10
Radmila Čučak je komentiral/a na Volkalica
08:47
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
08:35
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
08:33
Radmila Čučak je komentiral/a na Volkalica
08:31
08:26
Savina  Dreu

Zadnji komentarji

Prijatelji

Alen  OsenjakKarmen  Gostinčar
Bučno olje - eni ga obožujejo, drugi ne
 

Gosto, zelenkasto rjavo olje z okusom po orehih so lastnosti bučnega olja, ki ga tradicionalno največ uporabljajo na Štajerskem in Prekmurskem koncu. Poznamo dva postopka stiskanja bučnega olja. Toplo stiskanje poteka ob predhodnem praženju zmletih bučnih semen in hladno stiskanje bučnega olja brez obdelave semen. V hladno stiskanem olju se ohrani več snovi, ki so v bučnih semenih, olje je bolj svetle barve ter manj intenzivnega okusa.

Bučno olje je bogato z rastlinskimi steroli, najpomembnejši fitosterol je zagotovo delta-7- sterol, ki je sicer zelo redek med rastlinami in blagodejno vpliva na prostato. Vitamin E v bučnem olju s svojimi tokoferoli zaščiti celice v telesu ter nevtralizira agresivne in škodljive proste radikale. Večji odmerki naravnega vitamina E aktivirajo in povečujejo dejavnost možganskih celic. Pozitivne učinke so zaznali tudi pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Redno uživanje bučnega olja ima več pozitivnih učinkov: zavira in preprečuje aterosklerozo in angino pektoris, zavira staranje, preprečuje mišično oslabelost in oslabelost veznega tkiva tudi okrog prostate, preprečuje motnje v krvnem obtoku ter nastanek nekaterih oblik raka.

Bučno olje ima zelo nizko točko dimljenja, zato ni primerno za toplotno obdelavo, cvrtje, marveč ga lahko uporabljamo predvsem kot solatni preliv. Nenavadno, pa vendar zelo okusno je, če z bučnim oljem prelijemo sardele, skuše, tune ali celo morske sadeže in jih pokapamo še z limoninim sokom. Z bučnim oljem lahko presenetimo sladkosnede, če ga uporabimo kot dodatek različnim sladicam, ki jih pripravljamo hladne. Tudi potica z bučnim oljem je presenetljivo dobra, čeprav jo spečemo: na testo namesto nadeva namažemo bučno olje, po želji posujemo s sladkorjem, zavijemo in spečemo.

Bučna rižota

Potrebujemo: čebulo, pol stroka česna, 2 žlici lešnikovega in 2 žlici bučnega olja, 200 g riža, timijan, skodelico suhega belega vina, ½ kokošje juhe, 150 g mesa (oplodja) muškatne buče, peščico bučnih golic

Pripravimo: V loncu segrejemo lešnikovo olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo in strt česen, dodamo riž. Mešamo, dokler riž ne postekleni, prilijemo vino, dodamo vejico timijana in zalijemo z juho. Nekaj juhe pustimo za poznejše dolivanje. Kuhamo v odprti posodi na srednji jakosti, ko povre, juho dolijemo. Pred koncem dodamo na konce narezano bučno meso in skuhamo do konca. Pečke prepražimo na maslu, jih sesekljamo in posolimo, iz rižote odstranimo timijan, posolimo, popopramo, potresemo s parmezanom, prilijemo nekaj bučnega olja in na vse to stresemo pražene bučne golice.

Vse to lahko preberete v knjigi Olja, kjer je opisanih še drugih 27 olj! Akcija 30-odstotni popust http://zalozba.kmeckiglas.com/olja

Savina  Dreu
Savina Dreu
Objavil/a 2017-02-07 10:16:40 (Feb 07, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn