Članek
Na prvem mestu otroci ali knjižnica?
Objavljeno Nov 13, 2016

Vrtec v vrtec!

Vodstvo občine in večina v občinskem svetu želi umestiti novo splošno knjižnico v prostore, ki naj bi bili po prvotnem načrtu namenjeni le potrebam predšolske vzgoje oziroma novega vrtca. Predlagana druga faza izgradnje novega vrtca bo zajela zagotovitev le dveh oddelkov otroškega vrtca, namesto predhodno načrtovanih treh, kolikor bi jih bilo ravno dovolj, da bi vsi otroci v Oplotnici bili pod eno skupno streho. Torej bi ta načrtovan tretji oddelek namesto za potrebe vrtca uporabili za nove prostore splošne knjižnice, nekateri otroci pa bi zaradi tega še vedno obiskovali stari vrtec oziroma dislocirane enote.

Predlagamo, da v novem vrtcu zagotovimo prostor vsem trem prvotno načrtovanim oddelkom otroškega vrtca, tako da bodo vsi otroci pod skupno streho. S tem bi otrokom, staršem in zaposlenim olajšali bivanje ter povečali kvaliteto dela. Zelo podpiramo, da se knjižnici zagotovi nove in ustrezne prostore, vendar ker v novem vrtcu ni prostora tako za knjižnico kot tudi vse otroke, se naj knjižnica uredi na drugi ustrezni lokacij, npr. v izpraznjenem starem vrtcu ali v okviru grajskega kompleksa, ki je že zdaj pomembno družabno in kulturno središče. Cilj je spraviti vse otroke v isto zgradbo, kar je, roko na srce, tudi osnovni namen novega vrtca.

Poleg vsega navedenega, ne moremo zanemariti tudi naslednjih dejstev:

1. Mnenje Komisije za družbene in društvene dejavnosti je podobno zgoraj navedenemu; 2. Komisija za okolje, prostor in investicije se sploh ni sestala; 3. O dokumentu Identifikacije investicijskega projekta Vrtec Oplotnica - 2. faza z ureditvijo prostorov za knjižnico so bili člani občinskega sveta seznanjeni prvič šele s sprejemom gradiva za sejo; 4. Dokument Identifikacije investicijskega projekta Vrtec Oplotnica - 2. faza z ureditvijo prostorov za knjižnico se je potrjeval, ko je bil že izveden razpis za izvajalca, zbrane ponudbe in opravljeno odpiranje ponudb. Prav tako je župan v času potrjevanja dokumenta vedel, da bo razpis ponavljal; 5. V dokumentu Identifikacije investicijskega projekta Vrtec Oplotnica - 2. faza z ureditvijo prostorov za knjižnico je navedeno, da dislocirane enote v kolikor se bo trend priseljevanja nadaljeval ostanejo. Župan v svojem zapisu to zanika, oziroma govori o ukinitvi.

Svetniška skupina SDS Oplotnica (Alojz Višič, Marijan Sadek, Matjaž Juhart, Gašper Pečar)