Članek
Razvoj ljubezni in možnosti
Objavljeno Jan 22, 2015

Ko začnemo z ljubeznijo, so najprej metuljči. Vse lepo, vse cveti, sreča, kamor pogledaš. Prepričan si, da je svet tvoj.

Ha, potem poroka okrašenih avtomobilov, ki bučno trobijo na svoji slavnostni poti skozi mesto. Hja, pravljično. Od tu naprej pa ne gre vse čisto tako, včasih se zalomi,... zalomi se kar pogosto, sčasoma prevečkrat. ... Nekaj je narobe.

Potem se znajdemo v dilemah, prepričanja ne zadostujejo več. Začnemo iskati opcije in spraševati o možnosti, kaj stiriti, kako naprej.

Še pred poroko in še nakaj časa po njej je vse teklo glatko, povezovala so globoka čustva, vse lepo in vse prav.

S časoma se zadeve obrnejo, prihaja do vse močnejših nesoglasij zaradi vzgoje otrok, obremenitev v službi in tudi zaradi različnih zanimanj. ... In potem je videti, kot da sta na različnih bregovih reke, most sta porušila s svojimi prepiri, jezo in prizadetostjo. In ugotoviš, da ni nobene možnosti za rešitev pratnerske zveze več.

Da bi zlažje zmogli korake naprej, moramo spremeniti ali vsaj dobro preveriti nekatera prepričanja in predstave, ki so povezani z zaljubljenostjo in še bolj z ljubeznijo.

Pa poglejmo ... Zaljubljenost doživljamo različno. Čar zaljubljenosti je v občutku zlitosti in povezanosti dveh ljudi, saj zaljubljenost začasno zabriše mejo med  "teboj" in "menoj" ter pričara občutek celote in izpolnjensoti. Ker sta zaljubljena, govorita tudi isti jezik, se pogosto razumeta kar brez besed. Kemija deluje sto na uro.  Ko smo zaljubljeni, se nam niti sanja ne, da bo nekoč ta "pravljica" minila, kar izginila.

In če se vrnemo realnosti, ta nas nauči, da še tako intenzivna čustva, kakšna so značilna za zaljubljenost,.. nekoč minejo.

Jaz zaljubljenosti rečem "zagledanost", ker zaljubljenost nima nobene zveze z ljubeznijo.

In kaj je torej ljubezen? Predvsem se ljubezen od zaljubljenosti loči po tem, da se zanjo odločimo. Spoznamo, da ni naša osnova biti zaljubljen, temveč biti ljubljen in ljubiti. Ljubiti pa se začnemo učiti , ko se iluzija takrat, ko se romantične ljubezni razblini. Odločitev za zrelo partnersko ljubezen je mogoče šele, ko so meje med partnerjema jasne.

V času zaljubljenosti je prostor med dvema, ki ga polni njuna intima, tisti del odnosa iz katerega črpata prijetne občutke, pomiritev in veselje. Sčasoma pa se ta občutek polnosti in medsebojne povezanosi izgublja, lahko tudi povsem izgine.

Mnogi, ki preživljajo to stopnjo partnerskega odnosa, se znajdejo v psihološki stiski in čutijo, da se morajo na novo ... orjentirati v odnosu.

Pot dveh ljudi, ki sta se odločila deliti življenje in izgrajevati medsebojni odnos, naravno teži k rasti, razvoju, spremembam, k opuščanju starega in privzemanju novega. So vzponi in padci, slednji toliko strmi. Rast v dvoje si lahko predstavljamo kot vzpelnjanje po stopnicah visokega stolpa. Vedno, ko pridemo v zavoj, se znajdemo pred vrati, ki imajo dve ključavnici. Vsak od partnerjev pa ima en ključ.  .........