Članek
Kam gre svet?
Objavljeno Jan 18, 2015

Danes na spletu lahko najdeš marsikaj. Katastrofe ni vredno omenjati, saj so jih polni kar vsi mediji. Terorizem je tudi stalno prisoten, enkrat tu, drugič tam. Tam kjer tli, tam zagori. ... Negativizma so polni vsi mediji, se jih nikakor ne moreš izogniti, razen če vse ugasneš, a se bo našla kakšna soseda ali sosed, ki se bo o tem začel pogovarjati. Torej, ne moreš ubežati.  Saj gre ta tematika vedno dobro v promet. Prikaz najrazličnejših področij, tudi skritih, našega življenja se je počasi preselila v naše domove, naš vsakdan in ne nazadnje v našo podzavest, še več, neke prakse, ki so se nam še pred leti zdele neverjetne, nemoralne, nemogoče in podobno, so že dobro udomačene in  niso več kaj posebnega.

Kam gre svet? ...  Navzdol? ... Navzgor? ... Oboje ali vsakega malo? ... Kdo ocenjuje? ... Kakšne so projekcije?

Hm, težava ni v tem, da imamo v družbi neenakost. Težava je, da neenakost še nikoli ni bila večja in da se vse povečuje.

Če ne bomo spremenili svoje politike, bo srednji razred izginil, mi pa se bomo vrnili v Francijo 18. stoletja. Pred revolucijo.

Delavec z minimalno plačo si plačuje najemnino ali kredit za stanovanje,  kupi nekaj živil, morda vozovnico za avtobus. Ne obiskuje pa restavracij, ne kupuje pogosto novih oblačil, ne hodi na koncerte in ne kupuje rož nikomur za rojstni dan.

Osnovno pravilo kapitalizma mora postati: če imajo delavci več denarja, imajo podjetja več kupcev. Ker imajo več prometa, potrebujejo več delavcev. Delovna mesta torej ustvarjajo potrošniki. 

Nesramno bogati bi se lahko že zbudili! Če ne bomo popravili prevelikih neenakosti, se bodo nad nas nekega dne zgrnle vile. Nobena družba ne more dolgo časa vzdrževati takšne neenakosti. ......