Članek
Volkovi sistema in ovce v njihovih krempljih?
Objavljeno Apr 19, 2015

Zakaj so vrednote in nadarjenost dandanes nič drugega kot prepreka pri napredovanju človeka? A moramo resnično biti nesrečni, da tisti nekdo, ki vlada, pokaže "svojo moč" in se te usmili ( če sploh )? Je za mirno življenje resnično potrebno prodati svojo dušo "hudiču"?! 

Pred kratkim me je navdušila knjiga Ericha Fromma, The Heart of Man, ki je bila izdana leta 1964. Moram priznati, da na žalost teorije teh posebnih, dragocenih, lahko bi rekla razsvetljenih ljudi, resnično držijo.  Neizmerno sem hvaležna za vsako knjigo, ki mi pride pod prste, saj mi omogoča širjenje obzorja in širok pogled na katerikoli problem. Vsebina govori o naravi zla in izbiranju med dobrim in zlim. Človek je po naravi ovca, ki želi slediti volku, ki ji vlada. Sicer sledenje ni v službi življenja, je patološki nadomestek za življenje, je kazalec pohabljenosti in praznine. In medtem ko človek ne more ustvarjati, želi uničevati. Po večini je želja po ustvarjanju močnejša od želje po maščevanju, če individum sledi klicu svoje duše in zmore videti več. Da pride do tega, je potrebno vložiti sleherno minuto svojega obstoja v odprt, iskren odnos s samim seboj in posledično v odnos do okolja. Delo, ki zahteva samodisciplino in vztrajnost, pa prinaša najboljše plačilo, po katerem hrepeni sleherna duša... notranji mir...nirvana. 

Nauk Bude pravi, da se človek lahko reši trpljenja le, če se prebudi iz svojih utvar in se zave stvarnosti; stvarnosti bolezni, stvarnosti starosti in smrti, ter da ne bo NIKOLI MOGEL DOSEČI CILJEV SVOJEGA POHLEPA. "Prebujena" oseba, o kateri govori ta nauk, je oseba, ki je premagala svoj narcizem in ga nadomestila z odnosom do sveta. 

Prav to je globalni problem vladajočih nam ljudi. Živijo v svetu, ki so ga skreirali in v katerem je želja po imeti prav in poveličevanju svoje pomembnosti ter imetju, njihova gonilna sila. V tej zgodbi nekdo, ki se ne strinja z njihovo teorijo predstavlja grožnjo. In kaj sproži občutek ogroženosti na osebo, ki se zaveda, da je moč v njenih rokah? Hvala bogu, se je še v vseh obdobjih našla oseba, ki je premaknila os tega kolesja na bolje, pa čeprav za milimeter in za ceno svojega življenja. O teh ljudeh se ponavadi govori stoletje po njegovi reakciji...kajti z majhnimi koraki lahko premikamo naše razumevanje. Da, premikamo pa lahko vsi...seveda, ko najdemo sebe, svoje bistvo in se odpovemo vlogi ovce in nismo del skupinskega narcizma, kjer vlada pomanjkanje objektivnosti in razumske presoje ( skupnosti, ki širijo nestrpnost do narodov, rase, politična izpoved, religija...).

Da se  človeštvo zavaruje  pred tovrstnim propadom, bi se moral posameznik doživljati kot državljan sveta in vzgojni sistem bi moral poudarjati dosežke človeštva in ne posameznih ljudstev. Da posameznik premaga občutek ločenosti, se vrne v naravo, na začetek in obudi HUMANOST, ČLOVEŠKOST. Z brezmejnim sprejemanjem vseh in vsega v dobro skupnosti in ne samo sebe. 

Do takrat se pa sami odločamo, kako dolgo si bomo dovolili biti v vlogi ovce in pozabili na lastno bit...ali pa na situacijo pogledali iz druge smeri, se osamosvojili ter sledili svoji nalogi. Dejstvo je, da krivico povzročajo hudobni ljudje in če človek dela zlo, postaja vedno bolj hudoben ( Faraonovo srce ).

Naj nas vodi bistvo, da zakonom narave ne moremo ubežati, da maščevanje ni rešitev in začasen občutek poraženosti, ki ti ga zada oseba sistema, je le blagoslov na tvoji poti. Ja, res je, vesolje ima vedno najboljši načrt za nas!