Članek

Zveza inženirjev Slovenije

ZBORNIK 2. TIR - interdisciplinarni problemi in predlogi rešitev pri gradnji dvotirne železniške proge Koper - Divača

Vesel bom, če si boste vzeli čas in uvideli, da je problematika dvotirne proge po vladni varianti bistveno bolj problematična, kot jo želijo nekateri dolžniki financerjev volilne kampanje v letu 2014 in delno 2018 prikazati.

Objavljeno Jul 10, 2018

Spoštovani,

z veliko podporo slovenskih inženirjev zbranih v Zvezi inženirjev Slovenije in z neposredno podporo prof.dr. Janvita Goloba ter urednikom inž. Černigojem, je uspelo izdati zbornik, ki Vam ga pošiljam v spletno branje.

 
Vesel bom, če si boste vzeli čas in uvideli, da je problematika dvotirne proge po vladni varianti bistveno bolj problematična, kot jo želijo nekateri dolžniki financerjev volilne kampanje v letu 2014 in delno 2018 prikazati.

Posebej pa si vzemite si čas in si oglejte ocene podjetja JASPERS, ki je v mnogih EU projektih odigral zelo čudno vlogo, da ne rečemo, dokazal koruptivnost v visokih krogih. To je pomembno za vse , da globje razumejo kako nekateri popolnoma neupravičeno kujejo njihovo strokovnost v nebo. Na spletnih straneh Računskega sodišča EU je tudi več zelo kritičnih revizij (v slovenščini!), ki se nanašajo na delovanje JASPERS in kažejo delovanje JASPERS v povsem negativni luči in opozarajajo Evropsko komisijo, da ji je JASPERS pobegnil iz nadzora. Jasno je, da je dokaz potrjevanja slovenska projekta 2-TDK mala malica za visoko navidezno strokovnost izkazano na večjih projektih. Problem je samo v razumevanju, da 3 milijarde pri 2 milijonih prebivalcev pomeni  uničenje države, pri 12 milijonih in 18 milijardah logistično neprimerne, tehnično zastarele in okoljsko nevarne neke druge investicije. Zato se takih investicij resne države ne gredo.
 
Sedanji predsednik vlade v odhodu s svojo ekipo kot protagonist istih ministrstev v možni Šarčevi vladi ZAHTEVA nadaljevanje neprimernega projekta. S slepim vztrajanjem in trdoglavostjo ter tiho zavezo finančnim podpornikom, ki zahtevajo izgradnjo 3 x predragega in 2 x počasneje zgrajenega tira med Divačo in Koprom, zagotavlja morebitni "sredinski" vladi g. Šarca predčasen pokop oziroma odstop. Lahko rečemo, da je prosto po Bandelliju, morda res njegov pes bolj pameten od vsakega desničarja, ampak to še ne pomeni, da je pes tako neumen, da bi podpiral največjo krajo v zadnjih tridesetih letih.

 

Lep pozdrav

							 

Prof. Jože Duhovnik

PS: če imate prijatelje, ki se slabše poučeni o dejanski problematiki in želijo poglobiti poznavanje, jim pošljite zbornik naprej.

S klikom na naslovnico se vam bo odprl pdf dokument.