Članek

Intervju na RTS24

Dr. Duhovnik: Zakon o drugem tiru v večih delih nedorečen in koruptiven

V studiu smo gostili prof. dr. Jožeta Duhovnika iz Fakultete za strojništvo v Ljubljani, ki je za progo Koper-Divača imel inovativno inženirsko rešitev.

Objavljeno May 11, 2018

V nedeljo bomo ponovno glasovali na referendumu o drugem tiru, ki je enkrat že bil izpeljan, kasneje pa je bil razveljavljen. V studiu smo gostili prof. dr. Jožeta Duhovnika, ki je za progo Koper-Divača imel inovativno inženirsko rešitev.

Z njim smo se pogovarjali o tem, da če bo tokratni rezultat kaj drugačen, glede na to, da ponovno odločamo o sprejetju zakona in so sedaj ljudje bolj obveščeni. Govorili smo tudi o korakih, ki jih je sprejemala politika, da je v javnosti prepričanje, da ni koraka nazaj pri predlagani rešitvi. Glede na to, da je Jože Duhovnik podal tudi svoj predlog, ki je precej cenejši, smo ga povprašali po ključnih razlikah med eno in drugo rešitvijo.

Več v prispevku:

AP

Drugi tir, za kakršnega je izdano lokaacijsko dovoljenje in baje že gradbeno dovoljenje ni dopustno pričeti graditi preden se ne razčistijo sledeče zadeve. - ali se bo res gradila dvotirna proga? - ali je potrebna računska hitrost na uzakonjeni trasi 160 km/h, ali zadostuje 80 km/h? - z zmanjšanjem računske hitrosti je možno graditi dvotirne predore in investicijo bistveno poceniti! - ali je predvidena elektrovleka z enosmernim sistemom? Enosmerni sstem ne zagotavlja ustrezne učunkovitosti lokomotiv in zmanjšuje pretočnost proge. - z feasibility študijo je potrebno dokazati, da so vse ostale trase nekonkurenčne! - ali so takšne študije bile narejene, potrjene in javno objavljene?