Naj opišem gledalcem način pristopa k neposredno predvajanimi oddajami, kakor je bilo današnje soočenje.

Pri vstopu v vratarski prostor se moramo vsi obiskovalci soočiti s pregledom ali imamo jeklene ali druge nevarne dele s seboj. Seveda sem kot redni profesor na Univerzi v Ljubljani pri 69 letih zanesljivo kandidat za norenje, ali druge načine ekscesov po vseh kazalcih varnostne ocene poseben primer za tak pregled. Podobno kot kolega Umek, ki je ob vseh letih preko 70 potencialni kandidat za resno zavrnitev vstopa, ker imava najverjetneje »oba vedno nože s seboj«. taka je varnostna ocena varnostne službe.

No na prvem soočenju je bila varnostna služba izjemno profesionalna, ker je moške pregledovala oseba ženskega spola. To je v nasprotju z vsakim predpisom o pregledovanju s tako tehniko. Tako tehniko sem srečal samo ob obisku v Izraelu, kjer je ženska oseba pregledovala osebo moškega spola. Torej en dokaz več, da ima MOSAD v Sloveniji svojo filialo v kabinetu predsednika vlade in enake postopke uveljavlja tudi v Sloveniji. Naprej Slovenija, g. Svetek.

Po maskiranju sem bil posebej opozorjen na nekega g. Kozjeka, ki naj bi bil v tretjem krogu zraven mene. Ni mi bilo prav, ampak voditeljica oddaje v zakulisju ga. Ciglar je določila položaje pri soočenju, zato temu nisem smel oporekati, čeprav sem slutil v ozadju MOSAD-ovo tehniko obvladovanja scene. G. Kozjeka ne poznam, niti nisem vedel kdo je, vseskozi pa je v hodniku in zbirni sobi kazal znake duševne neuravnovešenosti. To je podoben primer kot tovariš, ki je bil vaški posebnež in naj bi zanesljivo zanesljivo ustrelil g. Krambergerja.

Šele po oddaji sem izvedel, da je bil delegiran s strani g. Svetka (naprej Slovenija), ki ga je postavil tako, da ni sporočil kljub dogovoru ime g. Kozjeka, koordinatorju skupine PROTI, to je g. Kovačiču.

Med oddajo sem spoznal njegove namene, ki so bili med samim soočenjem ob meni še kako izraženi.

Vse to smo že videli večkrat in v prejšnjih časih. Težavne ljudi je treba primerno eksploatirati, da opravijo določena dela v službi naroda, nato jih moramo primerno sankcionirati ter zapreti pred kamerami, kmalu nato pa v popolni tišini določiti katero socialno stanovanje dobi in tovariš je preskrbljen.

Tisočkrat videno, tisočkrat ponovljeno. Mena pa vseskozi zanima, kako je g. Kozjek ob dokazanih težavah in izkazu o moteni osebnosti lahko prišel preko pregleda, sam pa sem moral postavljati na mizo kemične svinčnike, ker je varnostnik tako zahteval. Mimogrede, nekdo iz naše skupine je videl, da določenih stvari ni g. Kozjek dal na pregled, kljub piskanju inštrumenta.

Po pregledu posnetka razumem, da tako plačano delo opravljajo izbrani ljudje, ki jim po zaklinjanju ali pisanju postopkov raznih šefov varnostnikov, ki bodo sedaj sledili, nobeden ne more do živega.

Torej zakaj je RTV poslala v studio mimo vseh varnostnih predpisov motenega človeka in kako je g. Svetek lahko tako suvereno predlagal zastopnika za svoje soočenje, je pravo vprašanje za pravno službo RTV, ki jo ob nastavljenih varnostnikih v studio ni bilo po oddaji na spregled.

prof. Jože Duhovnik