Članek
Referendum o arhivih - 4. ali 25. maj - to je zdaj usodno vprašanje
Objavljeno Mar 28, 2014

Pa smo spet pri ideoloških barierah v glavah levice in desnice, pa še nekaterih oportunistov in neodločnžev vmes. Eni bi zaradi manjših stroškov združili datum volitev v evropski parlament in napovedani referendum o arhivih na isti dan, to je 25. maj 2014, drugi tega v nobenem primeru ne sprejemajo, ve se zaradi katerih vzrokov.

 

Prvi vzrok - to bi bilo rdeče bogoskrunstvo za levake, kajti bojda ravno na ta dan, pred toliko in toliko leti , se je rodil za ene največji sin Balkana, revolucionar svetovnega slovesa, za druge pa grobar demokracije in teptalec človekovih pravic, JBT. Seveda za prve ni umestno in pietetno, da bi ta dan umazali z nekakšnim referendumom o možnostih, da končno trpeči in prizadeti osebki iz tistih svinčenih časov totalitarizma pridejo do resnice in satisfakcije iz dokumentov, ki so trenutno pač še prisotni in na razpolago, in ki so po osamosvojitvi, bolj kot ne, zaradi šlamparije ušli rdečim piromančkom.

Drugi vzrok - zaradi referenduma na ta dan bi se na voliščih pojavilo preveč desnih volilcev, to pa bi močno ogrozilo volilne možnosti slovenske kaviar in kvazi levice, da vstopijo s svojimi "zaslužnimi" kandidati v evropski parlament. Seveda bi s tem le ti bili tudi ob načrtovano nadaljnjo politično prosperiteto in (pre)lepih plač.

Tretji vzrok - če bi bil referendum na svoj dan, to je na 4. maj 2014, bi imela levica v rokah močan politični argument pred volitvami v EU parlament, kako po nepotrebnem desnica zapravlja davkoplačevalski denar, ko pa je vendar - po levici namreč in delu NSI - itak vsem dobro znano in jasno, da nov zakon o arhivih le te na široko odpira javnosti, ne pa zapira, kot doslej. Pa le čemu bi o novi predpisani in zakomplicirani tehniki časovnega podaljševanja dostopa do dokumentov ter v njih zapisanih dejstev, ta hip sploh razpravljali. Bodo pač raziskovalci in prizadeti  še malo dalj časa kot doslej počakali, saj resnica ne uide in pride slej ko prej na dan. No ja, pri nas tačas res še malo drugače.

Četrti vzrok - samostojen datum za referendum prinaša tudi pasti nove referendumske zakonodaje, ne vem natančnih številk in hakeljcev, a okrog teh se vrtita verodostojnost in veljavnost izglasovanega referendumskega rezultata. In v tem grmu tudi tiči tisti zajec, ki ga levica lovi.  Bo pa prav zanimivo videti in slišati, ga bodo mar ulovili levi lovci ali pa pretkana desna lisica. Lahko se zgodi, da zajec uide vsem.

 

Ampak, zakaj bi se sekirali in robantili, če referendumski datum ne bo 25. maja, bo pač četrtega, saj sta navkljub vsemu oba datuma vendar usodno povezana z isto fatalno osebo. Na en dan se je JBT pač rodil, na drugega pa umrl.. Razlika v primeru ločenih volilno referendumskih dogodkov bo le v stroških v višini cca treh milijonov evrov v škodo državljanov/ davkoplačevalcev. No ja, malo bo tudi kanilo v žep volilnim štabom in komisijam, kar pa tudi ni slabo, bo vsaj malo DBP narastel. Alenka bo imela zaradi tega malega povečanja v rokah nov velik adut za potrjevanje svoje (ne)kredibilnosti. Pa kaj bi spet o stroških, to je vendar drobiž v primerjavi z izgubljenimi, oziroma v slovensko črno luknjo vloženimi bančnimi milijardami. Če bo treba, se bomo pač spet na novo zadolžili, prakso v tem imamo odlično, strokovnjaka za to in PR pa tudi. In če se ne bo spet zadolžila ta, se bo pač naslednja vlada, katere koli barve in svetovnonazorske usmeritve že.