objavi na
pozareport.si

forum

Slovenija

Nedelja, 6. oktober 2019 ob 06:58

Ponavljalci: Vlada, Sova, Banka Slovenije, NPU - ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste!
Prosim zapomnite si ta članek in ga čez nekaj let povlecite "na videlo". Torej, prvič in premierno vam kažemo, da je komaj vzpostavljen sistem že začel razpadati ...
Forum !

Odpri galerijo

Tik tak, tik tak, tik tak. Čez deset let se bomo zbudili in v obraz nam bodo zopet eksplodirali bančni sistem in preboji sankcij. Zdaj pa razmislite, kaj točno se dogaja okoli vas, ker ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste.

Piše: Rado Pezdir

Ste kdaj pomislili, da se slovenska sodobna zgodovina, tja od začetka tranzicije dalje, neverjetno ponavlja? Recimo, komajda nekaj več kot desetletje po prvi sanaciji bančnega sistema se zgodi druga. Po odmrtju gradbenih baronov ne mine niti desetletje in tu je že nova generacija nedotakljivih, ki so celo tako močni, da določajo način delovanja slovenskih institucij. Potem ko tisočkrat sanirajo ena in ista podjetja, in to že trideset let, ta vedno znova propadajo, njihove stečaje pa spremlja množica sumov kaznivih dejanj. Pomislite samo na Adrio Airways, Elan in Muro. Pri tem seveda ni odgovornih, ker se vse skupaj izgubi v neskončnem mehanizmu prenašanja odgovornosti na nekoga drugega in na abstraktne pravne tehnikalije.

In recimo, da danes glede na razvoj dogodkov že lahko napovemo resne težave. Prosim zapomnite si ta članek in ga čez nekaj let povlecite "na videlo". Torej, prvič in premierno vam kažemo, da je komaj vzpostavljen sistem že začel razpadati.

Konec leta 2008 je v Novo Ljubljansko banko vkorakal Iraj Farrokhzadeh, ki je v naslednjih dveh letih prek banke kanaliziral milijardo evrov. To že veste, kakor tudi veste, da je celotna operacija potekala v omrežju, ki je bilo v času te iranske akcije na celi paleti embargo seznamov. Čeprav sta za to vedeli tudi slovenska policija in Sova, to ni preprečilo prelivanja iranskega denarja prek udbovskega bančnega ponosa. Notorični primer je leta kasneje vendarle prišel v javnost, toda epiloga ni bilo. Celo huje, policija si je sama začela umivati roke, da vse te embargo liste ne pomenijo nič kaj dosti, Sova pa kot običajno ni bila sposobna ugotoviti niti, kaj se je zgodilo. Iranski obveščevalci so enostavno prebili embargo in to izpeljali tako, da sankcij ni bilo.

KO SOVA ZAPUSTI EU IN PRESTOPI K RUSKI FEDERACIJI

In potem mine nekaj let, ko v sklopu vladnega obiska v Ruski federaciji manager leta 2019 Tomaž Berločnik (predsednik uprave Petrola) v navzočnosti predsednika vlade Marjana Šarca podpiše pogodbo z ruskim podjetjem T Plus. Gre za podjetje, ki je v lasti družbe Renova Group, ta pa je v lasti ruskega oligarha Viktorja Vekselberga. Ne da bi šli v podrobnosti o Vekselbergovi poslovni zgodovini, povejmo, da je bil v trenutku podpisa te pogodbe Vekselberg s svojo Renovo na embargo listi OFAC (Urad za nadzor tujega premoženja). To sicer ni nova zgodba, saj je bila nedavno razkrita v reviji Reporter, zanimivejše je tisto, kar je splošni javnosti ostalo skrito. To pa je vprašanje, kako je mogoče, da je Sova pripeljala predsednika vlade do te točke, da je institucionalno pokril pogodbo, ki je zaradi uvrstitve Vekselberga in Renove sploh ne bi smelo biti? In začelo se je odvijati popolnoma enako kot v primeru Farrokh. Tistim, ki bi zadevo morali preprečiti, je uspelo najti kup izgovorov, da pogodba ni sporna. A kot kaže povezava:

(https://www.treasury.gov/ofac/downloads/sdnlist.pdf), še kako je.

Ker razumem, da bi samo objava povezave (bodite pozorni, ta seznam je datiran na 30. 9. 2019) sprožila nove manipulacije, izvolite neposredni izrezek:

[UKRAINE-EO13661]. JSC RENOVA GROUP OF COMPANIES (a.k.a. JOINT-STOCK COMPANY RENOVA GROUP OF COMPANIES; a.k.a. RENOVA GROUP), V, 28 Balaklavskiy Prospekt, Moscow 117452, Russia; 40, Malaya Ordynka, Moscow 115184, Russia; Registration ID 1047796880548; Tax ID No. 7727526670; Government Gazette Number 772701001 [UKRAINE-EO13662] (Linked To: VEKSELBERG, Viktor Feliksovich).

VEKSELBERG, Viktor Feliksovich, Russia; DOB 14 Apr 1957; POB Drogobych, Lviv region, Ukraine; Gender Male (individual) [UKRAINEEO13662].

Morda primera Farrokh javnost decembra 2008 ni zaznala in je vsem eksplodiral v obraz, ta škandal, ko je vlada Republike Slovenije prevzela patronat podpisa pogodbe med Petrolom in podjetjem s trenutne embargo liste, pa je vseeno neverjeten. Zakaj? Ker je naloga Sove, da prepreči, ne pa omogoči, da predsednik vlade sodeluje pri preboju sankcij. Ampak to v resnici ni šokantno, ker se iz primera Farrokh ni nihče ničesar naučil. Po Farrokhu in zdaj še Petrolu bo ta država postala znana kot varno okolje za prebijanje sankcij. Kot nekakšna evropska Severna Koreja.

Naj vam natančno povem, kaj se dogaja: slovensko podjetje, ki je v delni lasti države, posluje s podjetjem, ki je pod embargom in katerega premoženje je zamrznjeno. Ker Petrol sodeluje s tem podjetjem, ni daleč dan, ko bodo tudi za Petrol prišle kakšne omejitve. Kdo je kriv? Prav tiste institucije, ki so dovolile kršenje sankcij v iranskem primeru. Kdo je najbolj kriv? Sova. Ta bi morala predsednika vlade obvestiti, naj se podpisa pogodbe ne udeleži na noben način oziroma naj te pogodbe ne umesti v sklop vladnega obiska.

Ker tega ni naredila, kaj drugega lahko sklenete kot to, da je vlada Republike Slovenije na obisku v Moskvi pokrila kršitev sankcij? In ne, to ni norost, to se dogaja pred očmi vseh nas.

BOŠTJAN VASLE, GUVERNER NARODNE BANKE SLOVENIJE

Potem je tu bančni sektor. Saj veste, tisti del ekonomije, ki ga regulira Banka Slovenije s svojimi legendarno topoumnimi guvernerji. Tako topoumnimi, da ne samo, da niso videli kreditnega balončka v slovenskih bankah in bolestno visokih slabih posojil, ampak jim je redno uhajalo ugotavljanje lastniške strukture slovenskih bank. Tako ni bilo nič nenavadnega, če so bili solastniki slovenskih bank neznana podjetja iz Švice, Liechtensteina ali če je banka udbovskega ponosa prikrivala svoje lastništvo v hrvaški banki na Reki ali pa celo imela svoje off shore podjetje na otoku Guernsey. Zanimivo, ampak leta 2019 smo spet v enakem položaju: arogantno in naduto vodstvo Banke Slovenije se je spet zavestno odločilo, da ne želi videti, kaj se odvija pred njihovimi očmi.

Irski Kylin Prime Group je s svojo ciprsko podružnico, ki se poskuša zavleči v Hranilnico Lon, povsem enaka neznanka, kot sta bila nekoč Promos ali pa Hiram. In ponavljavce iz Banke Slovenije spet nič ne zanima. Toda ta irski sklad je daleč najmanjši problem lastniške strukture slovenskega bančništva danes. Ker se mi v tej fazi enostavno ne da prenašati nadležnega teženja Francija Zavrla, njegovega Stratkoma in desnih patriotov, ki so se nekoč borili proti Slobodanu Miloševiću, danes pa so prvi branik permutacije miloševićevega kapitala, naj omenim zgolj to, da nas čaka pestra bančna prihodnost. V zvezi s tem pa je treba reči tudi nekaj o Sovi in njenem razumevanju nacionalne varnosti v bančnem sistemu. Bralci naj mi sledečih stavkov ne zamerijo, ampak resnično bi si želel, da me v Sovi razumejo, zato jim moram sporočiti sledeče: "Nemojte se zavaravati, da niko ne shvaća šta i kako to radite. Možete, da se zajebavate u Sloveniji, ali sistem vašeg operativnog rada na slučaju s kojim ste upoznati nije nepoznat partnerskim agencijama. Vaša če se priča završiti ružnim epilogom."

Pa še nismo na koncu. Tu je recimo še primer Agroruše, za katerega se je razkrilo, da je banksterska mreža z mikrooperativne ravni zaradi mrtvoudnosti pregona bančnega kriminala spet pošteno zadihala. Banka Slovenije in policija sta s svojim delom namreč omogočili, da je popolnoma mogoče izsiljevati podjetja tako, da jim banka ali podeli ali pa obnovi kredite, če jim kreditojemalci v zameno izplačajo bolestne podkupnine. V primeru, ko njihove žrtve ne privolijo v korupcijske posle, pa se začnejo grožnje in izsiljevanja, ki se ne zaustavijo pri poslovnih težavah reketiranega podjetja, ampak se nadaljujejo v grožnje z umorom. Da ne bo pomote, zadnji popolnoma rekonstruirani primeri banksterskega reketiranja segajo v leto 2018!

Sumljivi lastniki slovenskih bank, reketiranje in druge oblike banksterskega kriminala so spet tukaj. Komaj nekaj let po tem, ko je iranska obveščevalna služba izkoristila NLB za svoje operativne akcije, smo spet tam, kjer smo bili. Zakaj? Zaradi ljudi, kot so Darko Majhenič, Harij Furlan, Marko Kranjec, France Arhar, Mitja Gaspari, in vseh drugih, ki niso opravili svoje naloge. Zato zdaj kot ponavljavci drsimo v novo brezno.

Razlika pa seveda obstaja. Odkar je javno zapisano, da Sova ni preprečila državno sponzoriranega preboja sankcij v Moskvi leta 2019 in da je ne zanima nacionalna varnost v slovenskem sistemu ter da guverner Boštjan Vasle na noben način ne želi razrešiti vprašanja suma spornih lastnikov slovenskih bank, pa čeprav ga od tega loči samo nekaj minut dela, so imena znana. Nihče od njih se ne bo več mogel skriti v labirinte prelaganja odgovornosti, kot so to naredili nekdanji guvernerji Banke Slovenije, direktorji NPU, policisti in obveščevalci Sove iz nedavne preteklosti.

Čez deset let se bomo zbudili in v obraz nam bodo zopet eksplodirali bančni sistem in preboji sankcij. Zdaj pa razmislite, kaj točno se dogaja okoli vas, ker ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste.

(Rado Pezdir je magister ekonomije, profesor, publicist in komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
rado pezdir

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-15 18:28:35


O KPS STALINISTIČNEM STRATEGU dr. D. - ZA PREVZEM OBLASTI . Pričevanje: leta cca 1973. sem kot ob delu šolajoči se in planinec pomagal nekemu oskrbniku neke sindikalne planinske koče v Kamniških - MARKIRATI neko novo planinsko pot. V tisti planinski koči sta se za par dni nastanila dva starejša gospoda - pardon "tavarišča" preko 6o let stara. Eden od njiju je bil malo znani,a realni STRATEG PREVZEMA STALINISTIČNO-KOMUNISTIČNE OBLASTI V SLOVENIJI - realni dr. D.. Ker je bilo tiste dni vreme v hribih nad Golnikom - slabo, smo se v koči - na toplem - veliko pogovarjali. Visoki starec dr. B. - je meni tedaj mlademu Janezu - pripovedoval, kako je med vojnama uvajal v politiko "žal" naše - najbolj znane KPS STALINISTE: ogromno malo znanih realnih detajlov, karakteristik stalinističnih KPS oseb - mi je - - povedal sam od sebe. Imel sem občutek, da se IZPOVEDUJE. BIL JE - globoko žalosten - glede vsega. Naslednje jutro so bilo po radiu nekaj neveselih pesmi klasika - V. VODOPIVCA. Dobro se spomnm, da mi je dr.D. rekel:"KO BI TA VODOPIVEC PIL KAJ DRUGEGA KOT - VODO, bi skladal manj žalostne - bolj VESELE PESMI. Janez - daj ugasni radio" TUDI STALIN KOMUNISTIČNA " STRATEGIJA" se je dr. D-ju - SKVARILA: NIHČE "STALIN-TITO- KARDELJ - KOMUNIZMA" - ni maral ! Naslednje leto - je visoki stalinistični starec dr. D - UMRL. Ker ima dr. B veliko čisto ok živečih potomcev, polnih podatkov - o dr. D.-ju - ne bom zapisal. Eden od njegovih sinov - je storil - samomor drugi pa večino življenja ni bil redno zaposlen. NE MI, NA PROSIM PISATI O KOMUNISTIČNO STALINSKIH POLIT STRATEGIJAH: globoko negativne so.
Henrik Stanjko

2019-10-15 17:54:13


Vsi govorite o "desnici".... A je SDS desnica? A je NSi desnica? So malo bolj desno usmerjeni levičarji. SIcer pa kakor ugotavljate, da na našem območju ni desne stranke... pa je, pa je nihče ne voli ali podpira, iz vedno enakih ali istih razlogov: ja pa ta je ta in ta, pa mu gre samo za denar, mu gre samo za oblast, pa ima ljubico, pa.... Vedno se najde nekaj. Ker Slovenci nismo za ekstreme, razen v športnih panogah seveda. Smo narod, ki potrpi in čaka.... v medčasu pa se znajdemo oziroma se poskušamo znajti po balkansko (kar smo se pač v peteklih desetletjih naučili a očitno še ne obvladamo dovolj teh spretnosti). Zato pa smo tam, kjer smo: ker nimamo že desetletja nihče ne udejanja naše narodne identitete (kulture,jezika,tredicije,...). Zakaj so nas v bivši skupni državi in tudi po svetu imeli vedno za pridne,veste,delovne, zaupanje vredne delavce in ljudi? In ne mi replicirat iz razloga, da so nas lažje molzli in vlekli za nos... Zakaj pa smo danes samo še senca tistega, kar smo enkrat bili: slovenski ponos in borbenost se je nekje izgubil... Sami neki spletni kavčni "hujskači", komentatorji in ... In ponovno mi ne replicirat, da so za to odgovorni drugi ali vodilni ali oblast.... Riti usrane! Enkrat za vselej: Janša,Mesec, Kangler,Podobnik, Kučan,.... mi je vse eno... SEM SLOVENEC in ME SKRBI ZA SLOVENIJO! In še to: še nobena diktatura ni sestopila z oblasti prostovoljno ali na volitvah. Upam, da se strinjate. In lep primer takega razmišljanja imamo v g.Požarju&co;..... Pa tudi oni imajo nekaj za bregom in delajo napake, pa ne vem kaj.... in: vseeno, nekaj naredijo in tudi veliko tvegajo... Zato pa jih veliko podpira.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Ponavljalci: Vlada, Sova, Banka Slovenije, NPU - ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste!