objavi na
pozareport.si

forum

Slovenija

Petek, 9. avgust 2019 ob 06:58

Odločni? Izkušeni? Bratuškova, to je čisti fake. Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico!
Za Karavanke gre! Tam, kjer pravimo, da se konča globoka država (II.): Spin off! *1
Forum !

Odpri galerijo

Alenka Bratušek v javnosti rada daje videz odločne ženske. Ne nazadnje, geslo njene istoimenske stranke je: Odločni. Izkušeni. Ampak to je fake. Navaden blef.

Piše Aljuš Pertinač

Poletja so v Sloveniji, ko gre za visoko politiko, navadno dolgočasna. Tokrat je drugače predvsem po zaslugi magistrice Alenke Bratušek, predsednice istoimenske stranke in, še pomembneje, ministrice za infrastrukturo (MZI) v 13. mavrični antijanša manjšinski vladi našega Marjana Šarca s podporo samoizpovedno opozicijske stranke Levica.

MINISTRICA = PALAČINKA

Namreč, medtem ko ona nabira kondicijo za vročo politično jesen in vmes peče palačinke, spodnja je očitno s slivovo marmelado ...

Vir: Twitter Vir: Twitter

... gradbena mafija pri nas, ki se ji v dominantnih medijih v državni, paradržavni in/ali tajkunski lasti politično korektno, mestoma pa kar ljubkovalno reče slovenski gradbinci, mirno blokira in celo dobiva glavne gradbene projekte v ingerenci naše Alenke.

Alenka Bratušek v javnosti rada daje videz odločne ženske. Ne nazadnje, geslo njene istoimenske stranke je: Odločni. Izkušeni. Ampak to je fake. Navaden blef. Kako zelo fake, v lastni osebi tako rekoč ad personam ponazarja njen poslanec in nekaj časa celo minister za kohezijo (ja, Bogovi so padli na glavo) Marko Bandelli.

				Madonna Santa quel Bumbardelli!*2 No, Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico. (vir: Požareport)			Madonna Santa quel Bumbardelli!*2 No, Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico. (vir: Požareport)

Se še spomnite afere maketa? Ki je ex post odnesla ministra za okolje Jureta Lebna in spravila SMC Mira Cerarja v minus temperature v javnomnenjskih anketah? Zaradi te afere je bil na prangerju tudi zloglasni Damir Topolko, večni direktor direkcije za infrastrukturo. Ja, tiste direkcije, ki ima kronične težave z excellovimi tabelami. No, Alenka je februarja letos odločno napovedala njegovo razrešitev. K temu jo je pozval tudi naš Marjan. Časopis Dnevnik v lasti tajkuna Bojana Petana, ki je tik pred združitvijo s časopisom Večer v lasti tajkuna Uroša Hakla, je to napoved pospremil s takole pompoznim člankom:

Afera Maketa: "Tudi direktor DRSI Topolko mora oditi" "Po ministru Juretu Lebnu je Damir Topolko, direktor direkcije za infrastrukturo, druga žrtev, ki jo je odnesla afera Maketa. Se bo val zahtevanja (politične) odgovornosti širil tudi na vodstvo stranke SMC? Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes pričakovano napovedala razrešitev Damirja Topolka, direktorja direkcije za infrastrukturo (DRSI)." Vir: Dnevnik.si

Članek je bil objavljen 28. februarja, podpisala pa ga je "zvezdniška" novinarska zasedba Dnevnika: Meta Roglič, Anja Hreščak in Marjeta Kralj. V članku so Alenki očitale tudi, da Topolka ves čas brani kljub napačnem izboru ponudnika za maketo in kljub temu, da je s še tremi nižjimi uradniki na direkciji predmet kazenske preiskave.

No, Alenka očitno ne bere Dnevnika ali pa je enostavno prezaposlena. Saj veste, nabiranje kondicije in peka palačink, s slivovo marmelado ali brez, zahtevata svoj čas. Ko to berete, je že avgust, zato je prav, da pogledamo, kje je zdaj Topolko. Kmalu bo od ministričine napovedi in pompoznega članka v Dnevniku namreč minilo že pol leta in, ne boste verjeli, Damir Topolko je še vedno tam, kjer je bil. Direktor direkcije za infrastrukturo. Samo da Dnevnik, ki je očitno prezaposlen z združitvijo z Večerom, Alenki tega ne očita več.

NA KARAVANKAH NIČ NOVEGA

Odločni? Izkušeni? Larifari. Tako kot Alenka odločno (ne)razrešuje Topolka, tudi v javnih izjavah podpira vodstvo Darsa pri tem, da končno, po skoraj dveh letih, izbere izvajalca gradnje 2. predorske cevi skozi Karavanke, in to tako, da ga v resnici ne. Kako si sicer drugače razložiti dejstvo, da je njen MZI potreboval osem dni, da je ugotovil, da na razpisno dokumentacijo Darsa za zbiranje ponudb nima nobenih pripomb, kasneje pa je spremenil mnenje?! 18. julija, ko je Dars formalno že zbiral ponudbe, je namreč nenapovedano prišla sprememba razpisne dokumentacije. Zakaj, čemu, od kod, s kakšnimi nameni, nikomur ni znano. Po uradnih odgovorih MZI pred tem pa je jasno, da vso razpisno dokumentacijo Darsa pregleda in potrdi MZI. Kako to, da so potrdili razpisno dokumentacijo, potem pa sredi zbiranja ponudb razpisno dokumentacijo spremenili? Politika? Pritisk lobijev?

Kdo bi vedel. Podrobnosti ponudb sicer že poznate, ampak vendarle, za osvežitev spomina. Najcenejši so bili spet Turki, GGD, ki je bil prej drugi, je s previsoko ponudbo presenetljivo izpadel iz igre, Euroasfalt se ni več prijavil, Kolektor s svojimi partnerji Turki (jep, Turki ne smejo graditi Karavank, favorit domače gradbene mafije pa je Kolektor, ki ima za partnerja turško podjetje alias Bogovi so padli na glavo, drugi del) pa je spet popušil, pardon, politično korektno, osvojil odlično tretje mesto in je zgolj 21 milijonov dražji od najcenejšega ponudnika z največ referencami. Epsko, vam rečem.

Dars sedaj preverja veljavnost ponudb in hkrati čaka, da DKOM (jep, Državna revizijska komisija, kjer ima Kolektor odlične rezultate, odkar je članica partnerka enega od njegovih direktorjev) dokončno odloči o pritožbi GGD in Kolektorja zoper Cengiz in grški Avax. Kaj jim očitajo, ni povsem jasno, verjetno zgolj to, da so cenejši in da imajo reference. Pravnoformalno Darsu sicer tega ni treba. Vprašanje pa je, kako na njihove postopke vplivajo medijska namigovanja paradržavnega spletnega portala Siol.net, da bo še ta mesec zamenjan nadzorni svet Darsa in kasneje tudi uprava. In to sredi postopka za največji in strateško najpomembnejši gradbeni projekt ta hip pri nas. Ampak če vprašate Alenko, ona upa, da Dars dela zakonito in maksimalno hitro.

V gibanju za družbeno prenovo Sinteza ji več kot očitno ne verjamejo. Pri tem ne gre za klasično nagajanje levo-desno, ker je njen predsedujoči in "obraz" ko gre za velike infrastrukturne projekte, že ves čas vsem dobro znani Emil Milan Pintar. Ker tega, kar ugotavljajo, ne boste prebrali v dominantnih medijih, je prav, da lahko vsaj tu. Takole pravijo:

K temu pravzaprav ni kaj dodati. K temu pravzaprav ni kaj dodati.

KLIČI ZORKA ČE ŽELIŠ, DA BO BISTVENO DRAŽJE

Tako kot naša Alenka v besedah podpira vodstvo Darsa, je tudi člana uprave zloglasne firme za (ne)gradnjo drugega tira 2TDK d.o.o. podučila, vsaj tako so sporočili z njenega MZI, da je 2TDK samostojna pravna oseba, kar je približno tako, kot če bi pripadnika Slovenske vojske podučili, da je vojak. 2TDK ob nesebični strokovni pomoči Metoda Dragonje (Stranka Alenke Bratušek; op.u.), ki je bil pri nas že vse, samo učinkovit in transparenten na pozicijah, ki jih zaseda, ne, vodi Dušan Zorko. Ja, tisti Dušan Zorko, ki so se mu Nizozemci iz Heinekena, ko so videli, koliko Pivovarna Laško zapravi za nalepke, ki jih dobavlja družinsko podjetje Matjaža Hana, vodje poslanske skupine SD, zahvalili za sodelovanje. Han mu je potem poskušal zrihtati službo na SDH, vendar je naletel na odpor gospodarskega bademajstra, ministra Zdravka Počivalška, in Boruta Jamnika*3, Bobbyja Axelroda slovenske tranzicije, zato iz tega ni bilo nič. Na srečo mu je priskočila na pomoč njegova neuslišana politična ljubezen (pa i šire), naša Alenka, in Zorka, ki nima nobenih izkušenj z javnimi naročili (če bi jih imel, ne bi vrsto let naročal Hanovih (pre)dragih nalepk), infrastrukturnimi projekti, javnim financiranjem ali poslovanjem z državo, postavila na čelo 2TDK.

In Zorko je, uganili ste, že začel navduševati. Poleg tega, da se Karavanke, ker posla ni dobil Petričev Kolektor, pri nas še vedno ne gradijo, čeprav so Avstrijci, ki so s projektom startali istočasno, na drugi strani zvrtali že čez kilometer predora, se je sedaj spet zapletlo tudi pri gradnji drugega tira. Posla gradnje pokritega železniškega mostu čez Glinščico namreč spet ni dobil Petričev Kolektor. Namesto konzorcija Kolektor, Riko in Pomgrad, ki bi most zgradili za 13,5 milijona evrov, je posel najprej dobil konzorcij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel za 8 milijonov (tretjo, najdražjo ponudbo v višini 14,3 milijona evrov je oddalo podjetje Godina). A ga že spet tudi ni dobil. Zorko je namreč, na pritisk Kolektorja?, razveljavil lastno odločitev in ponovno preverjal eno referenco že izbranega in kasneje odizbranega ponudnika. Zajebano, ni kaj. Poleg tega, da se Zorko pri za davkoplačevalce tako dragih postopkih vede kot slon v trgovini s porcelanom, bode v oči tudi to, da 2TDK ni postavil najvišje dovoljene cene, ko je zbiral ponudbe. Tako imajo zdaj tri ponudbe in drugi dve sta za več kot 50 odstotkov dražji od prve.

In ne boste verjeli, 2TDK je razveljavil lastno javno naročilo, potem ko je že izbral najugodnejšega ponudnika, ker je na podlagi pritožbe Kolektorja in prijateljev (sic!) ugotovil, da, pozor, "… je bila sprva izbrana najcenejša ponudba neustrezna, ker naj ne bi imela ustrezne reference oziroma celo sumijo, da je bila ponarejena, obe ostali ponudbi sta pa bili krepko predragi". Tako je vsaj pojasnila naša Alenka. Jep, ministrica, ne pa samostojna pravna oseba, ki je v celoti sama odgovorna, bla, bla.

Če torej povzamemo vso to kolobocijo, je 2TDK, firma, ki je odgovorna za (ne)gradnjo 2. tira, kar je daleč največji infrastrukturni projekt pri nas od Kavčičeve vlade na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja dalje, "… za izvajalca izbrala najugodnejšega ponudnika, nato pa je svojo odločitev, ker ’faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena’, razveljavila in znova pregledala ponudbe. Zdaj je razpis razveljavila. ’Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco,’ je pojasnil Zorko." (vir: MMCRTVSLO). Razumete? Ne? Poskušajmo to povedati po domače. 2TDK, ki ni postavil referenčne cene in je zato dobil ponudbe v razponu od 50 do 150 odstotkov realne vrednosti projekta, je izbral izvajalca, potem pa je na njegova vrata potrkal Kolektor s prijatelji in ga obvestil, da je v bistvu izbral napačnega. Da torej ni ustrezno opravil svojega dela, ker ni izbral njih in ker je izbrani izvajalec domnevno, pazite, domnevno ponaredil referenco. Za to, da 2TDK razveljavi lastno javno naročilo, je torej dovolj že sum, če le ta sum prihaja od Kolektorja in prijateljev.

Tu se poraja vprašanje, kdo hudiča je mislil, da se bo Zorko lahko uspešno upiral slovenski gradbeni mafiji, če v prejšnji službi ni znal naročiti niti najcenejših nalepk? Sam od sebe se ponuja odgovor, da je našemu Marjanu in naši Alenki pač vseeno, kdo kaj gradi, dokler lahko onadva brez posledic vedrita in oblačita na dobro plačanih funkcijah in se naokoli, medtem ko mi stojimo v kolonah pred Karavankami in Luko Koper po levi in desni prehitevata pristanišči na Reki in v Trstu, prevažata v dragih limuzinah s klimo.

Zato so Alenkine izjave v stilu, da dokler bo ona ministrica, samostojne pravne osebe v ingerenci njenega ministrstva in družbe, katerih skupščina je slovenska vlada, ne bodo klonile pred domačo gradbeno mafijo, zgolj pesek v oči, ki ga je treba izpirati s članki, kot je Dnevnikov zgoraj, v katerem so že zamenjali direktorja DRSI, ta pa je pol leta pozneje še vedno veselo na položaju.

PO TOPOLKU TOPOLKO

Zato Alenki in Marjanu nikakor ne verjemite, da jima je vseeno, kdo in za koliko bo gradil oziroma posodabljal železniško progo Maribor–Šentilj. Vseeno jima je v resnici toliko, kot je vseeno domači gradbeni mafiji.

Kolektorju in prijateljem je tokrat uspelo oddati daleč najnižjo ponudbo. Stvar je zanimiva iz treh razlogov. Prvič zato, ker je šlo pri tem javnem naročilu za očitno prirejanje cene. 14 dni pred iztekom roka za oddajo ponudb se je referenčna cena dvignila, pozor, z 92 milijonov evrov na 101 milijon evrov. In ponudba Kolektorja in prijateljev se je referenčni ceni približala na zavidljivih manj kot 37.000 evrov! Pri stomilijonskem projektu. Drugič zato, ker je DDV v prvotnem tenderju, kot je bila praksa vedno do sedaj, obračunaval naročnik, sedaj pa ga naenkrat obračunava izvajalec. In tretjič zato, ker se naročnik ni odločil za metodo izdelave na ključ, ampak za metodo enotnih cen, kar pomeni, da se bodo Kolektor in prijatelji, če bodo dejansko izbrani, s kasnejšimi aneksi brez težav povzpeli za kakšnih 36 milijonov, kolikor jih sedaj denimo loči od višine ponudbe avstrijskega Strabaga.

Veste, kdo je naročnik tega posla? Ne boste verjeli, Direkcija za infrastrukturo RS, ki jo še vedno vodi zloglasni Damir Topolko, ki ga je naša Alenka po poročanju Dnevnika zamenjala že februarja letos. Pa ga ni. In slovenska gradbena mafija, pardon, konzorcij vseh večjih domačih gradbincev, kot jih ljubkovalno imenuje državna tiskovna agencija STA, si s Kolektorjem na čelu mane roke. In če ste morebiti še vedno v dvomih, da gre za organizirano državno politiko, potem si poglejte, kaj je omenjena STA navedla kot dobro novico za nas, davkoplačevalce: "To je za davkoplačevalce razmeroma dobra novica, ker nam ne bo treba poslušati nerodnih razprav, zakaj je treba v nacionalnem interesu izločiti cenejše ponudnike in za gradnjo infrastrukture plačevati več, kot je nujno potrebno." (STA, 5. 8. 2019). Noro.

Davkoplačevalce bi morala torej bolj skrbeti boleča ušesa kot dejstvo, da je slovenska gradbena operativa razen z mafijskimi prijemi in ob asistenci odgovornih na javnih funkcijah popolnoma nesposobna enakopravno konkurirati tujim ponudnikom ter graditi kakovostno in za realno ceno.

BOSTE NAMESTO POCENI IN KAKOVOSTNE GRADNJE ...

... RAJE ENO PALAČINKO?

Če povzamemo, naša Alenka pod budnim očesom našega Marjana napoveduje menjavo nadzornega sveta in uprave Darsa, ki se že leto in pol bolj ali manj uspešno bojuje proti slovenski gradbeni mafiji, hkrati pa mirno pušča na položaju direktorja DRSI, ki ga je kao zamenjala že februarja in pri katerem ima slovenska gradbena mafija očitno carte blanche za svoja mafijska rabota, da o kakšnem direktorju 2TDK, ki se smeši s tem, ko izbere najugodnejšega ponudnika, ker pa to ni Kolektor, kasneje svojo odločitev samorazveljavi, niti ne govorimo.

In obenem, tako mimogrede, davkoplačevalski denar meče skozi okno z lopato že zgolj pri načrtovanju infrastrukturnih projektov. Če je namreč Dars za oceno investicijskega programa (IP) za 3. razvojno os, ki so jo pripravili trije strokovnjaki v zgolj treh tednih, plačal 18.000 evrov, je naša Alenka, kot je ugotovila Sinteza, za oceno IP 2. tira firmi Deloitte plačala astronomskih 800.000 evrov v pol leta! Ni kaj, splača se biti na pravi strani borbe proti gradbeni mafiji, kajne?

Globoka država se tako verjetno res konča pri Karavankah, ampak se hkrati od Karavank širi tudi na 2. tir, železniško progo Maribor–Šentilj, v prihodnje pa skoraj zagotovo tudi na 3. razvojno os, tretji pomol, itd. Naša Alenka in naš Marjan sta ob tem nemočna, kot je nemočna kakšna palačinka. Če pa jo globoka država alias tranzicijska levica hoče namazati s slivovo marmelado, jo pač bo. Pa dober tek.

(Aljuš Pertinač je voditelj televizijske oddaje #Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

*1 Stranski učinek

*2 Ljubi bog, kakšen bumbar

*3 Glavni lik v seriji Milijarde, ki se vrti na HBO in HTV

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
aljuš pertinač

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Odločni? Izkušeni? Bratuškova, to je čisti fake. Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico!