objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 29. julij 2019 ob 06:24

Od Cerarja do Šarca, ni razlike. Zgodba o tem, kako vlada z ignorantskimi nastavljenci davi kuro, ki nese zlata jajca.
Državna agencija Spirit uničuje podjetje BIA, katerega solastnica je, Javni sklad RS za podjetništvo pa to dopušča. Nad obema agencijama pa bdi isti človek, visoki uradnik in čisto slučajno sin Hilde Tovšak - Jernej Tovšak ...
Forum !

Odpri galerijo

BIA iz Ajdovščine danes zaposluje 70 visokoizobraženih strokovnjakov, do konca leta 2020 pa bo številka presegla 100. Rast prihodkov v zadnjih treh letih je več kot 50 odstotkov letno. Da, prav ste prebrali, 50 odstotkov letno. Samo letos to znaša pet milijonov evrov (5.000.000), od tega pa je 1,3 milijona čistega dobička. Podjetje je razvilo strateško tehnologijo, ki na ameriškem trgu premaguje multinacionalke, kot so General Electric, Merck/Millipore ipd. Direktor Aleš Štrancar trdi, da bo podjetje do leta 2025 preseglo 100 milijonov evrov prihodkov. Da, prav ste prebrali, 100 milijonov evrov.

Piše: Tino Mamić

IGNORANT

Ignorant je človek, ki nekoga ali nekaj ignorira. V primorskih narečjih pa je ignorant tudi nevednež. In zdi se, da so nekateri državni uradniki, pa čeprav na vodilnih položajih, ignoranti v obeh pomenih besede. So ignoranti (arogantni) in hkrati nevedni. Nekateri pa se tudi delajo, da ne razumejo.

Mednarodno podjetje BIA Separations iz Ajdovščine, ki mu mednarodni strokovnjaki napovedujejo eksponentno rast zaslužka, se je zaradi takih ignorantov po nekaj letih ignoriranja odločilo, da v naši državi ne bo več širilo proizvodnje. Kura, ki nese zlata jajca, bo zaenkrat hvala bogu še ostala v Sloveniji. Vprašanje pa je, ali oziroma kdaj se bo v kako normalno poslovno okolje, kakršnih je po svetu ničkoliko, preselil sedež firme.

SVETOVNI IGRALEC

BIA danes zaposluje 70 visokoizobraženih strokovnjakov, do konca leta 2020 pa bo številka presegla 100. Rast prihodkov v zadnjih treh letih je več kot 50 odstotkov letno. Da, prav ste prebrali, 50 odstotkov letno. Samo letos to znaša pet milijonov evrov (5.000.000), od tega pa je 1,3 milijona čistega dobička. Podjetje je razvilo strateško tehnologijo, ki na ameriškem trgu premaguje multinacionalke, kot so General Electric, Merck/Millipore ipd. Direktor Aleš Štrancar trdi, da bo podjetje do leta 2025 preseglo 100 milijonov evrov prihodkov. Da, prav ste prebrali, 100 milijonov evrov.

V preteklosti je podjetje prišlo v velike težave zaradi enega od solastnikov iz Avstrije in njegovih pomočnikov, ki so želeli tehnologijo preseliti na Dunaj. Pri tem je država odigrala mačehovsko vlogo, saj si slovenska vlada že od začetka prisilne poravnave v letu 2016 (takrat je bil predsednik vlade še Miro Cerar, danes je to Marjan Šarec) prizadeva, da bi podjetje uničila. Državna agencija Spirit, ki naj bi spodbujala podjetništvo in nove zaposlitve v gospodarstvu, še vedno poskuša vse, da bi podjetje poslala v stečaj. Po mnenju Spirita naj BIA ne bi zaposlil toliko ljudi, kot je bilo dogovorjeno, čeprav BIA in sodišče na prvi stopnji trdijo drugače. A Spirit še naprej trmasto zahteva stečaj podjetja! Sliši se neverjetno. Agencija za podjetništvo bi se morala boriti za vsako delovno mesto, ne pa da poskuša uničiti celo podjetje. S stečajem pa ne bo uničena samo svetovna uspešnica na področju filtrov za zdravila, ampak bodo s tem unovčene garancije v višini treh milijonov evrov, ki bodo šli iz državnega proračuna, 0,75 milijona evrov tveganega kapitala, ki ga je država (Slovenski podjetniški sklad) investirala v podjetje prek sklada tveganega kapitala Meta in s tem posredno pridobila 5,5-odstotni lastniški delež v BIA.

DRŽAVA UNIČUJE SVOJE PODJETJE

Ja spet ste prav prebrali, državna agencija Spirit uničuje podjetje, katerega solastnica je. In nad obema agencijama, Spiritom in Javni sklad RS za podjetništvo, bdi isti človek, direktor direktorata za podjetništvo Jernej Tovšak (znan tudi kot sin razvpite Hilde Tovšak; op.u.). Aleš Štrancar ne špara jezika: "Česa takšnega še Butalci ne bi počeli. Nihče, ki je moral sam zaslužiti kapital, tega ne bi nikoli počel. Pa tudi pošteni državni uradniki in pošteni politiki tega ne bi nikoli počeli. Edina razumna razlaga takšnega početja je, da imata Jernej Tovšak (jabolko očitno ne pade daleč od drevesa) in njegov šef minister Zdravko Počivalšek svoj zasebni interes. Tok denarja tako v Avstriji kot v Sloveniji bi znal marsikaj razložiti."

IGNORANTSKI SKLAD ZA PODJETNIŠTVO

Kje je tukaj računica? Kje je tukaj zdrava kmečka pamet? Kaj bodo ukrenili, sem vprašal Javni sklad RS za podjetništvo. Kaj bodo naredili, da bodo zavarovali državni denar in delovna mesta. Najprej na pisno vprašanje nisem dobil nobenega odgovora, ko se je rok za odgovor že iztekel, pa so mi telefonirali s sklada in vprašali, ali lahko odgovorijo dan kasneje. Seveda sem privolil. A sledila je hladna prha.

Odgovorili niso nič, razen tega, kar vsi vemo: da sklad sodeluje z BIA in da spremlja uresničevanje pogodb in bodo ukrepali, če bo treba. Potem pa še, da sklad ne more komentirati pravnih razmerij med BIA in drugimi državnimi organi, ker sklad ni stranka v teh razmerjih.

Presenečen sem obstal. Gre za 70 zaposlenih in skorajda štiri milijone našega, davkoplačevalskega denarja, šefica sklada Maja Tomanič Vidovič pa se ob medijskem vprašanju zavije v molk. Državljani ne smemo vedeti, kako država porablja naš denar. Direktorici sem se zahvalil za odgovor in dodal vprašanje: "Ker odgovor dejansko nima nobene konkretne vsebine, bi ga lahko poslali že v petek ali včeraj. Res ne razumem, zakaj sem moral čakati do danes?" Odgovora kakopak nisem dobil. Verjetno ga ne bom dobil nikoli. Direktorica je vprašanje ignorirala.

Vse skupaj je noro. Povsem noro. Slovenska vlada poskuša s svojimi ignorantskimi nastavljenci zadaviti kuro, ki nese zlata jajca. Naj razume, kdor hoče.

(Tino Mamić je novinar, publicist, zgodovinar in komentator oddaje #Faktor na TV3. Prvi del zgornje kolumne je bil prvotno objavljen na spletnem portalu Domovina.je)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

BIA GRE NA VRHOVNO ...

... IN POTEM, ČE BO TREBA, TUDI NA EVROPSKO SODIŠČE

Posredujem poročilo, ki sem ga 26. julija poslal sodišču v Novi Gorici, in povzemam del: "Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter njegove Agencije ponovno poskušajo družbo BIA Separations likvidirati. Agencija Spirit, na primer, od Bie zahteva povračilo nepovratnih sredstev iz leta 2009 za gradnjo objekta v Ajdovščini v višini 0,66 milijona evrov z oderuškimi obrestmi kar znese 1,2 milijona evrov, kljub temu, da je Bia izpolnila vse obveznosti iz omenjene pogodbe. To potrjuje tudi sodba sodišča prve stopnje, ki je zahtevek agencije Spirit v celoti zavrnilo. Višje sodišče je, ne znam si drugače razlagati kot pod določenimi pritiski in zavajanji, odločilo popolnoma drugače, in sodnico iz prve stopnje popolnoma povozilo ter razvrednotilo. Družba zato zahteva revizijo postopka na Vrhovnem sodišču in bo po potrebi vztrajala, dokler primer ne pride pred evropsko sodišče.
Po drugi strani pa agencija Spirit družbi Bia dolguje 1,6 milijona evrov.

Iz poročila sodišču (ki ga v celoti objavljamo na koncu teksta) je tudi razvidno, da je BIA Separations podjetje z izjemno dodano vrednostjo in skokovito rastjo prihodkov in zaposlovanja, ki izvaža 90 odstotkov produktov.

Sprašujem Vas, kje je tu Vaša računica? Je res Vaš cilj Slovenijo poseliti s podjetji brez dodane vrednosti, kot, na primer, Magna, ker smo izvozniki z visoko dodano vrednostjo rak rana slovenskega gospodarstva? Gre za ogromno škodo, ste pripravljeni del te škode pokriti iz lastnih žepov?

Dr. Aleš Štrancar, direktor

Primer Bia - Okrožno sodišče v Novi Gorici.pdf

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar marjan šarec Bia Separations spirit Javni sklad za podjetništvo zdravko počivalšek Jernej Tovšak Hilda Tovšak Aleš Štrancar tino mamić

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-11-13 09:27:26


Opravilno nesposobnost Slovenije, tako tudi vojske in policije, EU rešuje na način, da sprejema Hrvaško v področje Schengna. Za dom spremni, nikoli niso bili tako močni na zunanjem področju. EU jim zaupa, v tem kontekstu bosta razbremenjeni tudi avstrijski in italijanski vojski ter policiji...Po logiki razmišljanja bedastega predsednika Srbije, Vučiča, ki ob vsaki nepriliki na pomoč kliče Ruse in Kitajce, bi lahko delovali tudi prismojeni Erjavec, aktualna vlada in ne preveč bistri Kličko slovenske politike, Črnčec. Torej, lahko razpustijo še tisto malo slovenske vojske in tam zaposlujejo prijatelje in svoje priležnice. Nemškega okupatorja namreč ne bo v te kraje. Od njega smo danes močno odvisni ; v bistvu nas le Nemčija še drži pri življenju. Kakšen divjak z juga bo sicer še zataval preko Kolpe v te kraje, a to je za politiko poglavnika iz Murgel, kateremu Slovenija kot država, nikoli ni bila intimna opcija, vedno in zgolj le dobrodošel podatek. Tovariš Milan bolj sovraži Slovence kot jaz čefurje. Zločin, ki ga izžarevajo njegove oči, ni potešen in še vedno željan krvi. Od karizme, ki jo oddaja ostareli gospod, so vaški posebneži iz spremstva predsednika vlade padali v trans in potrebovali psihiatrično pomoč. V času, ko je Šarec dobival inštrukcije za mesto, kamor ga je globoka država predvidela...Erjavec ima dva pomembna aduta v smislu obrambe svojega imena; Slovenija ni pravna država in, kar je še pomembneje, zjeban je v glavo in se ga ne da sodno procesuirati. Človek je obtičal na nivoju prerekanja okrog pralnega stroja, za katerega ne ve, da ne sodi na skupni hodnik sostanovalcev v bloku ali odpisa kazni zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, s katerim tepka, ministrova hči, ogroža ostale udeležence v prometu...Ker sem iz Šmarce, kot Pečečnik ; morda bo sovaščan oddal ponudbo tudi za nakup slovenske vojske. Bil bi boljši minister kot pilot.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Od Cerarja do Šarca, ni razlike. Zgodba o tem, kako vlada z ignorantskimi nastavljenci davi kuro, ki nese zlata jajca.