objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 27. maj 2019 ob 07:00

Noč bruseljskih inkasantov: od kisle zmage SDS do velikih luzerjev - Levice, Matjaža Nemca, Žige Turka, SMC in RTV Slovenija!
Včerajšnje evropske volitve so - kot vsake volitve - prinesle posebne zmagovalce in posebne poražence. To je naša prva, nočna analiza ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Novi evropski poslanci iz Slovenije so Milan Zver, Ljudmila Novak, Milan Brglez, Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Franc Bogovič in Romana Tomc. (foto: STA)

DESNICA : LEVICA 4:4

Včerajšnje evropske volitve so - kot vsake volitve - prinesle posebne zmagovalce in posebne poražence. Tukaj je prva, nočna analiza:

ZMAGOVALCI

1 Lista SDS in SLS

Upravičili so vlogo favorita in volilnih napovedi. Toda če SLS pod vodstvom Marjana Podobnika lahko znotraj te priložnostne koalicije resnično slavi, še zlasti pa Franc Bogovič, ki je spet postal poslanec - s preferenčnimi glasovi, je zmaga Janševe SDS nedvomno bolj kisla. Kot kaže število glasov, bi tri poslance dobili tudi sami, brez SLS. Zdi se tudi, da jim je četrtega poslanca na koncu res odščipnila Domovinska liga z Bernardom Brščičem.

Da je bil Milan Zver, nosilec te skupne liste, slab nosilec liste, iztrošeni politik, celo na videz, kar so dokazovala že televizijska soočenja med kampanjo, so zdaj potrdile tudi same volitve. Po preferenčnih glasovih ga je dodobra prehitela Romana Tomc. Pa Franc Kangler je verjetno tudi malo žalosten, čeprav je za Bogovičem na koncu zaostal kar presenetljivo veliko.

2 SD

Stranka Socialnih demokratov bi bila lahko "prava" zmagovalka teh volitev, je kar dobro pobirala glasove, če se ji ne bi zgodil Milan Brglez, donedavnega še poslanec SMC. Brglez zdaj namreč "presenetljivo" in kot "presenečenje volitev" gre za poslanca v Bruselj, namesto njega pa v državni zbor prihaja nadomestni poslanec SMC, ki tako spet postaja druga največja vladna stranka v državnem zboru. To možnost so na kolegiju vodstva SD bolj slabo preračunali.

Sicer pa včerajšnja volilna zmaga SD znotraj strank vladne koalicije meri tudi na bodočo novo razmerje moči in dinamiko v Šarčevi vladi (čistega statusa quo vendarle ne bo!), ampak to je že posebna tema, in za - vsaj - nekaj časa odlaga zamenjavo Dejana Židana na čelu SD, vsaj z Brglezom, ha, ha ...

3 Marjan Šarec - LMŠ

Marjan Šarec in njegova stranka sta se na koncu le izvlekla z dvema evropskima poslancema, Ireno Jovovo in Klemenom Grošljem, kar bo Šarca zdaj mogoče naredilo manj vidno nervoznega. Kljub temu Šarec ostaja tisti predsednik vlade, ki je izgubil vse volitve, na katerih je sodeloval v zadnjih dveh letih: predsedniške, parlamentarne, lokalne (celo doma v Kamniku) in zdaj še evropske.

In ob tem še dve opombi: Klemen Grošelj je pripadnik trdega jedra nekdanje stranke Zares (tako je vsaj enega evropskega poslanca dobil tudi Gregor Golobič). In ja, to, kar je sinoči tvitnil Tomaž Štih (Libertarec), žal tudi velja: "Mučno bo gledati, kako ga bodo po izvolitvi Joveve urednice s političnimi ambicijami še intenzivneje vlekle predsedniku vlade. Kot da nimamo dovolj (ne, preveč!) servilnih medijev že brez tega."

P. S.: Če bi Šarec privolil v skupno kandidatno listo LMŠ, SMC in Stranke Alenke Bratušek (Alde), bi zdaj najverjetneje imel tri poslance.

4 Milan Brglez

Milan Brglez je "presenetljivo" postal evropski poslanec, in to celo z najmanj preferenčnimi glasovi od vseh izvoljenih. Izpolnila se mu je velika želja, je pa vsaj za tri četrt svoje izvolitve dolžan kampanji in nastopom kolegice Tanje Fajon. No, tega ji, kolikor poznamo Brglezov samovšečni pa tudi - na sceni - znani intrigantski značaj, ne bo nikoli priznal, saj se ima za oh in sploh naj ...

5 Ljudmila Novak

Dosegla je to, kar se je namenila in zmenila doseči. Po sestopu z oblasti v nočnem puču Mateja Tonina je dobila dogovorjeno službo bruseljske poslanke. In v javno izrečenem prvem stavku po izvolitvi pičila vidno razočaranega Lojzeta Peterleta, češ, jaz ne znam igrati na orglice.

Volilni rezultat Nove Slovenije pa hkrati dokazuje, da pravega preboja te stranke (še) ni, ni in spet ni. In to kljub že na trenutke celo bizarnemu medijskemu šturmu "zmernodesnosredinskih" medijev na Janeza Janšo in SDS, ki se je dogajal zadnje tedne.

PORAŽENCI

1 Levica

Največji kolektivni poraženec teh volitev (poleg klinično mrtve SMC) je Levica. Pa ne samo njihova nosilka kandidatne liste Violeta Tomič, celo evropska spitzenkandidatka, ampak tudi, če ne celo zdaj že predvsem Luka Mesec. Dobil je namreč polovico manj preferenčnih glasov kot Tomičeva (!!!), zato je verjetno pohitel z napovedmi povolilnega obračuna znotraj stranke - zaradi debakla volilne kampanje. Ta stranka, Levica, se zna celo razleteti ...?!

2 Matjaž Nemec

Čeprav je njegova stranka SD dobila 2 evropska poslanca, je Matjaž Nemec ostal pred vrati bruseljskega parlamenta. Njegova neverjetno agresivna "protifašistična" in "protihrvaška" predvolilna taktika ga je, upoštevajoč malo dobljenih preferenčnih glasov, na koncu kljub enormni želji in še večjim ambicijam pokopala. Med kampanjo je delal izključno po navodilih svoje mame Nelide Nemec in zdaj, ko pač ne bo bruseljski inkasant za 20 tisoč evrov mesečno, se tudi Iryna Osypenko ne bo vrnila v njegov objem ...

3 Žiga Turk

Vidni član SDS Žiga Turk, "liberalec", ki je kandidiral na listi NSi tudi s podporo članov Kučanovega Foruma 21, je velik poraženec teh volitev. Njegov ples na dveh ali celo treh svatbah mu je na koncu prinesel bolj malo preferenčnih glasov, komaj nekaj sto več kot Bernardu Brščiču, liderju Domovinske lige (no, Brščič pa je po številu preferenčnih glasov prehitel tudi Dominiko Švarc Pipan), in Turkova politična zgodba je zdaj verjetno dokončno končana, pokopana. Bilo bi spodobno od njega, če bi vsaj zdaj tudi formalno odšel iz SDS.

4 SMC

Kljub temu da so te volitve Cerarjevi stranki prinesle enega poslanca v državnem zboru več (Dušana Verbiča), je SMC klinično mrtva. Do prihodnjih parlamentarnih volitev jo lahko reši zgolj popolni politični preobrat: to je, da Cerar & Co. zamenjajo stran in formirajo desnosredinsko vlado z Janševo SDS in Toninovo NSi. Novi poslanec SMC Verbič je za takšno potezo menda čisto dovolj desen. Vendar se kaj takšnega ne bo zgodilo, kot verjetno tudi ne, da bo Miro Cerar odstopil (kar bi se sicer resnično spodobilo) ali da ga bodo zdaj zamenjali.

5 RTV Slovenija

Državna televizija je spet med luzerji volitev. Tokrat sicer ne zato, ker so - ponovno - izvajali negledljiva soočenja, pa še nedemokratično ukinili medsebojne televizijske spopade med parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami, ampak predvsem zato, ker niso izvedli relevantnih vzporednih volitev! Pa bi jih morali, saj so volitve v evropski parlament nacionalnega pomena. Denar zagotovo ni problem: vzporedne volitve stanejo 5x manj, kot so RTV-jevci plačali za lanski oder na Emi, generalni direktor Igor Kadunc pa ima ob tem še "muda", da je ravno te dni predlagal povišanje obvezne naročnine. Sramota. Ampak kakršna država, takšna RTV!

NE NAZADNJE, ČEPRAV ZADNJE ...

Čisto posebne teme pa so volilni poraz Erjavčevega Desusa (saj pravimo, prihaja politični konec Karla Erjavca, ne glede na vse) ob zelo solidnem individualnem rezultatu Igorja Šoltesa, precej slabši rezultat od pričakovanega za Domovinsko ligo in trpko spoznanje ob nizki volilni udeležbi (daleč za evropskim povprečjem), da Slovenci še vedno najraje glasujemo za večje stranke in pa, seveda, da Evrope kljub enotni valuti evru in potovanjem brez potnega lista z evropskimi nizkocenovnimi letalskimi prevozniki še vedno nismo sprejeli čisto za svojo ...

In ja, če je bil na prejšnjih volitvah v evropski parlament leta 2014 rezultat 5 proti 3 v korist slovenske desnice - proti levici, je tokrat 4 proti 4. Točno tak rezultat, kot si ga je pred meseci zaželel Milan Kučan (vir) ...

Vse rezultate volitev si lahko ogledate tukaj!

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
evropski parlament volitve

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-18 21:08:57


IVAN MAČEK - mene v debato o tisri ex SMC poslanki - ne boš pritegnil, koga drugega neplačanega, nestrankarskega komentatorja - razen mene Janea K. Kerna - pa nna tem ok e-- portalu g. POŽARJA TAKOINTAKO - NI. Nimaš - sogovornikov - a ne vidiš? Z MIHO SKUMARC.AMI sta takointako - ista oseba - IVAN MAČEK=MIHA SKUMARC-AMI- tsti tvoji kloni Istok, Hugo itd. - so a takointako - "tvoj program opuščenih klonov oz. tvojih vzdevkov. Ne blefiraj - saj veš, da ta portal - ni za polemike in zmerjanja kot je to bil dolgo časa OK E- PORTAL NOVE TV. Ta POŽAREPORT OK E-PORTAL -je bolj za objavo osebnih INFO, STALIŠŠČ, ne pa za polemike. Raje nam napiši, v kako tesnem sorodstvenemodnosu - sta bila oče in mama - od realnega IVANA MAČKA. Ti, ki se skrivaš za vzdevkom z imenom tega "realnega grozoviteža Ivana MAČKA -- si, se zdiš - tako javno nezanimiv, da si si moral nadeti tako "negativno reklamni vzdevek". Se zdi. Tista hvalabogu ex SMC poslanka - je paena zadnjih oseb, ki bi mene Janeza Kepic-Kerna - zanimala. Najbolje bo, če odideš - spat. Nihče te ne bo pogrešal. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA P.S. PRECEJ BOLJ OTROČJE" LJUDI- SE - IMAŠ NA ZGORNJI SLIKI. S častno izjemo g. Kovšce. Sploh pa si vsi - to beroči - ZAPOMNITE PREGOVOR moje pokojne - mame, ki je bila ok vzgojiteljica: "ODRASLI T.I. "MOŠK" SO LE NEKOLIKO VEČJI PREDVSEM PA VEČINOMA OD MALIH OTROK - VELIKO S L A B ŠŠ I "otroci".Vse negativne lastnosti otrok - imajo - močno potencirani. Luštnosti - malih otrok - pa "ODRASLI OTROCI=DEDI" takointako nimajo - nič večč. Sliko moj ok mame - si lahko ogledaš na mojem e-portalu "SLOVENIANA", NA: sloveniana.si. Pleše z dvema vnukoma.
Janez Kepic-Kern

2019-10-18 16:26:05


"PRAVNICA-PREŠUŠTNICA" SLOVENSKI PRAVNIKI, NJIH morebitna "PREŠUŠTVA", NJIH ZVESTOBA "ZAKONSKIM" ZAVEZAM itd.?! Osebno pričevanje: Janez KEPIC-KERN. - sem bil več desetletij tudi - zelo aktiven-vsak vikend - družabni ok, zaželen PLESALEC. SPODAJ PODAJAM RESNIČNO ZGODBO O MOJI NAJBOLJŠI SOPLESALKI - "PRAVNICI" Ne rečem, da vsem, a pri visokem procentu že takointako "strokovno precej skromnih" slovenskih pravnikov - se zdi - ŠTUDIJ PRAVA NAREDI "IRACIONALNE NJIH VREDNOTE.. Se zdi - vsaj pri nekaterih. - vsem beročim in ostalim - PRIPOROČAM VELIKO MERO OSEBNE PREVIDNOSTI predno se navežete kak bolj resnen, osebni stik s katerimkli, katerokoli PRAVNICO, PRAVNIKOM - šolanim na naših slovenskih pravnih šolah. Ne posplošujem, ampak - spodnji primer je 1000% verodostojen. Moja, v začetku naključna znanka "pravnica ELENA" - res izjemno dobra solo in v paru plesalka iz LJUBLJANE iz ugledne številčne premožne in dobro situirane meščanske družine, z družinskim stanovanjem prav blizu ex PRAVNE FAKULTETE JE BILA V 1970., 1980, 1990 - do leta 2010 ena najbolj "impozantnih" žensk - v Ljubljani - kot npr - znana Sophia LOREN ali sedaj MELANIA TRUMP. Ni delala kot pravnica - pač pa v turizmu. Toplo, bujno, skladno postavno - ELENO - IMPOZANTNO ŽENSKO, s kakršno se moški - lahko - "postavlja - pred drugimi moškimi in v družbi si je zaželel imeti za SVOJO ŽENO - eden najbolj priznanih ZDRAVNIKOV - v LJ. In? Ni bilo težav: IMPOZANTNA ELENA - praktičnega razmišljanja - se je poročila z njim. Takoj je rodila otroka - lepo skrbela zanj. Vse pa se je zapletlo, ko je IMPOZANTNA - ELENA - začela delati v turizmu. Z leti je namreč IMPOZANTNA ELENA - postajala še bolj lepo, skladno bujna, samostojna vedra in družabna, predmet poželenja -vseh moških. Tudi sama se je spremenila v veliko - "ljubiteljico moških" - tudi v praksi. To je seveda povzročilo težave v njenem zakonu - s tistm ok, a nič družabnim zdravnikom. Ampak ! Pravnica ELENA - ni nič komplicirala. Rekla je: "POSLUŠAJ - MOŽ ! Jaz poročila s teboj - sem se. Ampak: ZVESTOBE - TI PA NISEM OBLJUBILA" Čisto zares je tako rekla: sem bil zraven, ko je to "veličastno" ex možu- oznanila po telefonu. Seveda je sledila LOČITEV, ki je trajala cca 20 let, delitev premoženja itd. - s čimer se IMPOZANTBNA Elena niti najmanj ni obremenjevala, saj ji še zdaj pri nje 60 letih - ne manjka - občudovalcev, ljubčkov itd. Le nje ex MOŽ , OK ZDRAVNIH - nikakor ne more doumeti. kako je ŽENSKA - PRAVNICA - lahko ? Takšna. L.R. Ex ok knjižničar, ok družabni plesalec itd. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA P.s. Zgodba je - absolutno - resnična. ELENA - je nezlobna, nekaznova, prijetna, le skrajno egocentrična oseba. PRAVNICA. Zdaj ivi samostojno obkrožena z množico občudovalcev. privlačna. PRAVNCA. Pač. Kdo bi razumel - slovenske PRAVNIKE? Da niti ne govorim o - "PRAVNICAH"

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Noč bruseljskih inkasantov: od kisle zmage SDS do velikih luzerjev - Levice, Matjaža Nemca, Žige Turka, SMC in RTV Slovenija!