objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 1. april 2019 ob 07:58

Kadrovski cunami Marjana Šarca: najnovejša tarča Telekom. Ko ali če padeta Glavinova in Skobe, je na vrsti Borut Jamnik?!
Najnovejša bitka za Telekom Slovenije. Gre za denar in gre za medije: forenziki, ovadbe, kadrovski cunami, obtožbe, spletke, govorice, kdo, kje, kaj in zakaj ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Državni Telekom Slovenije ni pomemben samo zaradi obvladovanja telekomunikacijskega denarja, ampak tudi zaradi dveh medijev, ki sta prek hčerinske družbe TSmedia v lasti Telekoma Slovenije - televizije Planet TV in spletnega portala Siol.net. Oba se sicer kopljeta v milijonskih izgubah, ki jih pokriva Telekom, toda politični apetiti po obvladovanju medijev so neizmerljivi.

DESANT NA TELEKOM

"Včasih se počutim kot Nessie iz Loch Nessa. Vsi govorijo o njej, videli so posnetke, ampak nihče je pa ni v resnici spoznal ..." je povedal Damir Črnčec, nekdanji direktor Sove in vojaške obveščevalne službe OVS, danes pa državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, v sobotnem intervjuju za spletni portal Siol.net. Črnčec je svoj prvi intervju, odkar je politično prestopil od Janeza Janše k Marjanu Šarcu, sporočilno izkoristil predvsem za to, da je v javnost plasiral svoja revidirana stališča o migrantih ter se poskusil prikupiti levici z ostro kritiko Janše in izjavo "Prihodnost je Marjan Šarec, Janez Janša pa preteklost", za katero je nedvomno vedel, da bo pristala v naslovu intervjuja, hkrati pa za sprotno obvezno hvalo svojega novega delodajalca Šarca in, pozor, za to, da ni zanikal svoje skrivnostne vloge pri kadrovanju Liste Marjana Šarca po državnih podjetjih. Zaradi tega intervjuja je Črnčec verjetno izgubil nekaj svojega "jamesbondovskega" imidža, ki izhaja iz njegovih prejšnjih služb, toda očitno je ocenil, da je prišel pravi čas za prej omenjene mesidže.

Zagotovo prav tako ni naključje, da je Črnčec svoj prvi intervju dal za portal Siol.net, ki je v lasti Telekoma Slovenije. Gre za izrazito provladni portal, kjer si je lahko za intervju izbral ne samo vprašanja, ampak tudi novinarja. Ker ni hotel Siolovega paradnega novinarskega dvojca s posebnim krmarjem Vesne Vuković in Primoža Cirmana (vir), za katera se v zakulisju ve, da delata predvsem za Boruta Jamnika (Modra zavarovalnica) in Gregorja Golobiča (LDS, Zares, Ultra), zato jima Črnčec logično ne zaupa, se je previdno odločil za novinarja Aleksandra Kolednika. S Telekoma Slovenije je sicer tudi slišati, da naj bi za ta intervju na Siolu posredovala nova članica Telekomove uprave Vida Žurga. Če to drži, verjetno spet ne gre za naključje, saj sta namreč oba, Črnčec in Žurgova, med ključnimi akterji kadrovskega cunamija, ki se pod dežnikom Liste Marjana Šarca pripravlja na Telekomu.

Po zamenjavi direktorjev Sove, OVS, policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in ožjega vrha Slovenske vojske, postavitvi novega predsednika upravnega odbora DUTB (slabe banke), to je Tomaža Beska, osebnega zaupnika Marjana Šarca, novega člana uprave Slovenskega državnega holdinga Andreja Božiča (v kvoti LMŠ) in po tem, ko sta prejšnji teden padla Lidia Glavina, dosedanja predsednica uprave SDH, novi šef uprave pa naj bi postal prav Andrej Božič, in Andrej Prebil, izvršni direktor DUTB, se zdaj obeta desant Liste Marjana Šarca na vrh Telekoma Slovenije.

Pri tem državni Telekom Slovenije ni pomemben samo zaradi neposrednega obvladovanja telekomunikacijskega denarja, ampak tudi zaradi dveh medijev, ki sta prek hčerinske družbe TSmedia v lasti Telekoma Slovenije - televizije Planet TV in spletnega portala Siol.net. Oba se sicer kopljeta v milijonskih izgubah, ki jih pokriva Telekom, toda politični apetiti po obvladovanju medijev so neizmerljivi.

Poglejmo, kaj se dogaja, kaj se pripravlja in spletkari in kaj se govori:

- Za politično podreditev Telekoma Slovenija, konkretno za odstavitev Lidie Glavina kot predsednice nadzornega sveta Telekoma Slovenije in posledično Rudolfa Skobeta, predsednika uprave Telekoma Slovenije, ki je tudi glavna tarča najnovejšega desanta LMŠ, se izkorišča forenzična preiskava nekaterih Telekomovih spornih poslov (od leta 2007 do 2015) na Balkanu, ki je prišla v javnost prek časopisa Delo. Skobe je svoj drugi mandat na čelu uprave Telekoma začel 1. septembra 2016.

ZAKAJ RAVNO DELO?

ZARADI ZGODOVINE URBASA IN SKOBETA!

- Verjetno ni naključje, da je že omenjena forenzična preiskava, ki je sicer označena z oznako poslovna skrivnost, priromala ravno na Delo. Odgovorni urednik časopisa Delo je namreč Uroš Urbas, nekdanji urednik spletnega portala Siol.net, s katerega ga je decembra 2016 odpustil prav Skobe. S Siola zdaj prihajajo tudi še nepreverjene govorice, da naj bi Urbas, ko je bil odgovorni urednik Siola, imel "osebne svetovalne pogodbe" z nekaterimi drugimi podjetji v državni lasti, ki naj bi ga obvezovale, da se o teh podjetjih na Siolu ne bi negativno poročalo?! Vsekakor pa Urbas velja za urednika, ki je motiviran za poročanje proti Skobetu, kar naj bi zaradi svojih drugih poslov, povezanih z državo in politiko, podpiral tudi Stojan Petrič, večinski lastnik Kolektorja in Dela. In spomnimo, ravno Petrič je pred časom želel kupiti tudi portal Siol.net.

"FORENZIKA"

- Kako je forenzična preiskava prišla do časopisa Delo, ni znano, je pa Telekom Slovenije minuli petek na policijo vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca - zaradi izdaje poslovne skrivnosti. Ovadbo je po naših neuradnih informacijah podpisal direktor Telekomove pravne službe Gaber Kontelj.

Forenzična raziskava, ki jo je za Telekom Slovenije - na zahtevo vodstva Telekoma Slovenije - naredil Deloitte Slovenija, je bila namreč dokaj skrbno zavarovana. Člani nadzornega sveta so do nje lahko dostopali s posebnim geslom brez možnosti tiskanja, člani Telekomove uprave pa so jo lahko kakor samo prebrali in vrnili.

No, po nepreverjenih informacijah, ki zdaj prihajajo s Telekoma, nekateri sumijo novo članico uprave Vido Žurga, da so dokumenti prišli ven iz hiše prek nje, menda v roke Damirju Črnčecu. Na Žurgovo, ki je članica uprave Telekoma Slovenije, pristojna za finance, postala šele 1. februarja, zdaj letijo tudi številni drugi očitki. Menda naj bi zaradi osebnega tesnega poznanstva z mariborskim spornim podjetnikom Leom Ivanjkom, ki se je že pred časom poslovno umaknil iz Slovenije na Hrvaško, na Telekomu dosegla podpis svetovalne pogodbe z njegovim očetom Šimetom Ivanjkom. Kar je najmanj resen konflikt interesov! Mimogrede, podpis te pogodbe naj bi Telekomova pravna služba sprva celo zavrnila, kasneje pa so jo na izrecno zahtevo Vide Žurga morali podpisati.

O tem, kako naj bi Vida Žurga, sicer nekdanja računovodkinja Janševe SDS in bivša zasebna spremljevalka znanega poslanca SDS Franca Breznika, sploh prišla na Telekom Slovenije, smo na tem portalu že poročali. Sicer se tudi govori, da je ni sforsiral samo Črnčec, ampak tudi Marko Pogorevc, nekdanji generalni direktor policije, zdaj pa že dolga leta svetovalec za varnost na Telekomu Slovenije, znan tudi kot lobist (ki naj bi zvito ocenil, da bodo Žurgovo itak pripisali Črnčecu), s pomočjo širši javnosti neznanega Saše Korenjaka, direktorja Telekomove enote za varnost. Po navedbah naših virov prav Saša Korenjak velja za najmočnejšega zaveznika Vide Žurga na Telekomu.

Vida Žurga je pred kratkim, torej praktično takoj, zamenjala dolgoletnega vodjo Telekomove enote za nabavo, nepremičnine in splošne zadeve Igorja Jecla (znanega tudi kot moža Bernarde Trebušak, nekdanje direktorice ljubljanske Name in bivše članice uprave Aerodroma Ljubljana, ki zdaj dela za United Group), ki po 13 letih zapušča Telekom, češ da bo to področje poleg financ prevzela kar sama. Nabava in logistika sta sicer tisti del Telekoma, kjer se obrne največ denarja.

Pri tem je zanimivo, da je Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera, pred dvema dnevoma, ko je pisal o Telekomu, Črnčeca, ki zdaj dela za Šarca in Žurgovo, ki je v Telekomovo upravo prišla v kvoti Liste Marjana Šarca, označil skoraj za tajna agenta ali krta Janeza Janše (spodaj):

Faksimile dela članka Matije Stepišnika v mariborskem časopisu Večer - 30. marec. Faksimile dela članka Matije Stepišnika v mariborskem časopisu Večer - 30. marec

... kar sicer dokazuje vsaj dvoje. Prvič, da Matija Stepišnik nima nobenih pravih virov, kaj se v resnici dogaja na Telekomu, da samo nekaj pametuje in prepisuje dele starih člankov s Požareporta (saj o Telekomu tudi nikoli ni pisal), in drugič, kar pa Stepišnik glede na svoje politične povezave nevede izdaja, da znotraj levice in nekaterih strank vladne koalicije spet prihaja do zahtev po zamenjavi Damirja Črnčeca. Menda naj bi to od Šarca že "uradno" zahtevala stranka SD.

Večino odločitev Skobetove uprave je potrjeval nadzorni svet, ki ga je vodil Borut Jamnik. Zato je naslednji cilj cunamija Marjana Šarca, potem ko ali če padeta Lidia Glavina in Rudolf Skobe, nihče drug kot Jamnik (na sliki zgoraj)!

POLITIKA

- Po navedbah nekaterih članov nadzornega sveta Telekoma Slovenije, ki ne želijo biti imenovani, tudi na podlagi forenzičnega poročila ni razlogov za razrešitev Skobeta z mesta predsednika uprave in se nič ne bo zgodilo na horuk, priznavajo pa, da je vse odvisno od političnih pritiskov. Tako naj bi na primer LMŠ poskusila pridobiti na svojo stran nadzornico Barbaro Kürner Čad z obljubo, da ji bodo dali mesto članice nadzornega sveta Loterije Slovenija, vendar je vsaj po naših informacijah malo verjetno, da jim bo to tudi uspelo. Člani nadzornega sveta naj bi bili pravzaprav razočarani nad tem forenzičnim sporočilom, saj iz popisa dogodkov ni mogoče določiti, da je šlo za oškodovanje, pri Deloittu pa pravijo, da so za takšno oceno pristojni drugi organi. Telekomova uprava s Skobetom na čelu je forenzično preiskavo, kot je že znano, posredovala tudi policiji.

Andrej Božič, ki naj bi delal precej po svoje in zato že prihajal v spore z Branetom Kraljem, generalnim sekretarjem SMC, pa naj bi bil tisti, ki je v javnost spravil ime novega predsednika uprave Telekoma Slovenije v kvoti LMŠ Mateja Potokarja, nekdanjega direktorja Microsofta v Sloveniji. Po navedbah naših virov iz vladne koalicije je šlo za Božičevo vehementno potezo, čeprav naj bi bil Potokar znotraj LMŠ "že usklajen". O kadrovskih zadevah LMŠ naj bi sicer odločali predvsem Božič, Črnčec in minister za finance Andrej Bertoncelj, ki pa večkrat niso usklajeni. Socialni demokrati, denimo, naj bi za naslednika Rudolfa Skobeta navrgli ime Boštjana Napasta, direktorja Geoplina, ki pa ga je, tudi o tem smo že poročali, po drugi strani Andrej Božič forsiral za novega direktorja HSE, vendar mu ni uspelo.

- Je pa Skobeta po naših informacijah med zaslišanjem na NPU obremenil zdaj že zloglasni Igor Rojs, odpuščeni visoki uslužbenec Telekoma Slovenije, neposredno pristojen za vse tri sporne pogodbe iz razvpite forenzične preiskave (vir). Toda pri tem je treba vedeti, da so se forenzično preiskana sporna početja odvijala v letih 2007 do 2009, ko Skobe še ni bil predsednik uprave, ampak je bil to Bojan Dremelj. Prva sporna pogodba (Vox Mundi) je bila podpisana pod Dremljem, druga pod predsednikom uprave Ivico Krajnčevićem in šele tretja (BlicNet) pod Skobetom, pri čemer je Rojs imel, od Krajnčevićevih časov naprej, tudi vsa pooblastila za podpisovanje pogodb. Kdo in kaj je Igor Rojs, ki mu danes na sceni pravijo "gangster" in naj bi imel v Ljubljani tudi že kopico nepremičnin ter je donedavnega deloval skrit v senci, skrival se je tako rekoč v ilegali, stran od javnosti in medijev, so še najbolje raziskali na Nova24TV (vir). Vredno branja!

In spet "naključje": Igor Rojs, ki je v stikih z ljudmi praviloma deloval zelo prijetno in vljudno, a hkrati dajal vtis, da je zelo bogat, je bil na Telekomu zadolžen tudi za Telekomove medije. No, Telekomovi mediji so zdaj prešli pod Vido Žurga.

IGOR ROJS JE TELEKOMOVA PRETEKLOST ...

... VIDA ŽURGA PA BI RADA POSTALA PRIHODNOST

- Poznavalci razmer na Telekomu zdaj pravijo, da je zato pri vsem tem treba ločiti hruške in jabolka. Pri tem je tudi že jasno, če parafraziramo Damirja Črnčeca, da je "Igor Rojs Telekomova preteklost, Vida Žurga pa bi rada postala Telekomova prihodnost".

- In ne nazadnje, večino odločitev Skobetove uprave je potrjeval nadzorni svet, ki ga je vodil Borut Jamnik. Zato je naslednji cilj kadrovskega cunamija Marjana Šarca, potem ko ali če padeta Glavinova in Skobe, Borut Jamnik!

ZAČELO SE JE! ODLOČILNA PRIHODNJA 2 TEDNA.

Ta torek je na sporedu neformalna seja nadzornega sveta Telekoma Slovenije, na dnevnem redu pa so Telekomovi "medijski stebri". Tako imenovano indikativno ponudbo za odkup Planeta TV in spletnega portala Siol.net je dal srbski tajkun Dragan Šolak oziroma poslovna skupina United Group. Odločilni politični dogovori glede kadrovskega cunamija na Telekomu pa naj bi se vsaj po naših informacijah odvili v prihodnjih dveh tednih. Začelo se je ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec telekom slovenije Lista Marjana Šarca Rudolf Skobe damir crnčec Vida Žurga marko pogorevc lidia glavina TSmedia planet tv Siol Andrej Božič slovenski državni holding DUTB Matej Potokar Boštjan Napast Igor Rojs

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kadrovski cunami Marjana Šarca: najnovejša tarča Telekom. Ko ali če padeta Glavinova in Skobe, je na vrsti Borut Jamnik?!