objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 1. marec 2019 ob 06:59

Dobro jutro, SMC! Žena Jureta Lebna že leta 2010 delala za TEŠ6. Potem pa: Futura za maketo, Lebnova žena pa za Futuro!
Padajo maske medijsko narejenega borca proti lobijem in za zeleno Slovenijo, druga za drugo: tu so dokazi, črno na belem, kako se je Jure Leben pustil nezakonito lobirati lobijem in kapitalu ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Juretu Lebnu lahko danes očitamo tudi sistematično kršenje zakonodaje s področja lobiranja.

MASKE PADAJO NA CELI ČRTI

Za medijsko masko padlega ministra Jureta Lebna, kot borca proti kapitalskim lobijem in borca za zeleno Slovenijo, podprtega z močno nekajmesečno piarovsko in medijsko akcijo, ki se je raztezala od časopisa Delo do Facebooka in spletnega portala Metina lista, se skriva (njegov) pravi obraz, ki ga razkrivamo v nadaljevanju. Pri tem je prav neverjetno dvoje. Prvič, kako hitro je slovenska javnost pozabila na odmevne Lebnove afere iz Pahorjeve in Cerarjeve vlade (vir) in kako je predsednik vlade Marjan Šarec po vseh teh dokumentiranih razkritjih, sodeč po njegovih besedah, v prihodnje še vedno kdaj pripravljen sodelovati z Juretom Lebnom, ker da "odlično dela"?!

Medtem ko je Juretu Lebnu prek medijev in družabnih omrežij uspelo prepričati del širše slovenske javnosti, da na svojem resorju za okolje in prostor dela red in se bori proti lobijem (primer Petišovci, kjer naj bi se uprl celo vplivni diplomaciji Velike Britanije, nekaj časa pa naj bi ga zaradi teh nevarnosti varovala celo policija, kar se je kasneje izkazalo kot neresnično - vir in je Leben po vsem sodeč namerno plasiral informacijo o varovanju, najverjetneje zato, da bi si dvignil imidž), se je Jure Leben pustil nezakonito lobirati številnim drugim kapitalskim lobijem. In to celo izrecno nezakonito.

Poglejmo podrobnosti:

ZDAJ JE NA VRSTI KPK!

- Juretu Lebnu lahko danes očitamo tudi sistematično kršenje zakonodaje s področja lobiranja. Veljavni zakon o integriteti in preprečevanju korupcije namreč izrecno prepoveduje lobiranje "v zadevah, ki so predmet sodnih in upravnih postopkov ter postopkov, izvedenih po predpisih, ki urejajo javna naročila, in drugih postopkov, pri katerih se odloča o pravicah ali obveznostih posameznikov". Minister Jure Leben in njegova dva državna sekretarja, Simon Zajc (sicer nekdanji poslanec SMC) in Aleš Prijon, pa so od 13. septembra 2018 dalje, ko je Leben prevzel ministrstvo za okolje in prostor, to prepoved najmanj sedemkrat ignorirali! Gre pa za izrecne primere lobiranja družb Ekorel, d. o. o., Petra, d. o. o., IMP pumps, d. o. o., Tab, d. o. o., Pet Pak, d. o. o., in Ocean Orchids, d. o. o., vse to pa je celo javno razvidno iz aplikacije Erar in vpogleda pod stike Lobiranje, na primer:

Petra, d. o. o., in IMP Pumps, d. o. o. - https://erar.si/lobiranje/.

Kaj se torej dogaja? Ministrstvo za okolje in prostor zavestno krši določbe prej omenjenega zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Minister Jure Leben namreč prostodušno naroča prijave lobističnih stikov v prepovedani dejavnosti Komisije za preprečevanje korupcije, verjetno zato, da bi, če se ga kasneje morda odkrije, lahko spet prostodušno rekel, saj sem vse prijavljal. V resnici pa minister tako zavestno krši protikorupcijski zakon, saj se na pogovorih srečuje s predstavniki podjetij, ki imajo pri njem, torej na ministrstvu, v teku aktualne upravne postopke! To pa pomeni evidentno zlorabo uradnega položaja in kršitev 4. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Podobnih primerov je bilo doslej še najmanj 5 (faksimile - spodaj). In verjamemo, da bo komisija za preprečevanje korupcije po vsem tem tudi ustrezno ukrepala ...

KATJA GASPARI LEBEN - OD TEŠ6 DO FUTURE

- Navezo med Juretom Lebnom in agencijo Futura, znano iz afere Maketa, kampanje za 2. tir in verjetnega financiranja stranke SMC, pa potrjuje tudi sodelovanje med Futuro in Katjo Gaspari Leben, ženo Jureta Lebna. Prav neverjetno naključje je, da je žena Jureta Lebna začela sodelovati s Futuro ravno v času, ko je Leben najemal Futuro za referendumsko kampanjo 2. tira, vključno s sporno maketo. Katja Gaspari Leben je takrat, leta 2017, namreč postala kreativna direktorica projekta "Daj se na seznam!", ki ga je vodila Futura DDB, d. o. o., naročnika projekta pa sta bila Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo ter Zavod za transfuzijsko medicino Slovenije. Ta projekt se je leto kasneje pojavil tudi na 28. Slovenskem oglaševalskem festivalu (Sof).

Vir: 28. SOF Vir: 28. Sof

Katja Leben (na sliki levo) med sodelavci Future na Sofu. Katja Leben (na sliki levo) med sodelavci Future na Sofu.

No, naši viri pravijo, da je Katja Gaspari Leben, ki je do leta 2015 poslovala predvsem prek svojega s. p. - Design Katja Gaspari Leben, leta 2016 pa je odprla še zasebni zavod Vitalica, skupaj s Kristino Modic, Andrejo Verovšek in Alešem Kočevarjem, Katja leben Gaspari pa je tudi edina direktorica, posel na Futuri dobila na podlagi lobiranja Jureta Lebna, pa ne samo na Futuri, ampak tudi pri tedanji ministrici za zdravje iz stranke SMC - razvpiti Milojki Kolar Celarc.

Pri poslih Katje Gaspari Leben je zanimivo tudi to, da je žena pravkar padlega ministra Lebna že leta 2010 delala projekte za HSE (Holding Slovenske elektrarne) in zloglasni Teš6, in to, spet "naključno", ravno v času Pahorjeve vlade, ko je Jure Leben, spomnimo, prek svojega tasta, očeta Katje Gaspari Leben, Pahorjevi vladi prodajal BMW-je ... (spodaj):

Vir: Finance Vir: Finance

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
jure leben SMC komisija za preprečevanje korupcije Katja Gaspari Leben Agencija Futura teš6 hse

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Dobro jutro, SMC! Žena Jureta Lebna že leta 2010 delala za TEŠ6. Potem pa: Futura za maketo, Lebnova žena pa za Futuro!