objavi na
pozareport.si

forum

Slovenija

Sobota, 19. januar 2019 ob 07:26

Tragedija ministrstva za kulturo. Priljubljeni uslužbenec storil samomor, ker naj bi ga minister zmerjal, žalil in poniževal.
Kolegice in kolegi pokojnega šokirani, žena nesrečnega T. B. pa je na pogrebu prepovedala vsakršne vence ali rože, ki bi jih dalo vodstvo ministrstva z ministrom Dejanom Prešičkom in državnim sekretarjem Janom Škobernetom na čelu ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Številni zaposleni na ministrstvu ob tem dogodku tudi opozarjajo, da česa takšnega, kot se zdaj dogaja na tem ministrstvu, ki so ga po zadnjih parlamentarnih volitvah prevzeli Socialni demokrati, še ni bilo.

Ministrstvo za kulturo pretresa huda tragedija, za katero naj bi bil posredno odgovoren prav novi minister za kulturo Dejan Prešiček. Eden od dolgoletnih uslužbencev, nesrečni T. B., je pred dvema dnevoma storil samomor, zaposleni na ministrstvu pa zdaj krivijo predvsem ministra Prešička pa tudi državnega sekretarja Jana Škoberneta, ki naj bi uslužbenca izkoriščala, poniževala, žalila in zmerjala, tako da T. B., kot pravijo, očitno ni več zdržal pritiska ter si je vzel življenje.

Tragični primer bi verjetno šel mimo javne pozornosti, če se včeraj zjutraj na tem portalu ne bi pojavili spletni komentarji z opisi tega dogodka, četudi resda ne najbolj točnimi. Ministrstvo je pozno popoldne na podlagi poslanih vprašanj avtorja teh vrstic priznalo tragedijo, čez dan pa smo opravili tudi pogovore z nekaterimi danes in pred leti zaposlenimi uslužbenci na ministrstvu za kulturo.

BOM ZDRŽAL, JE ZAGOTAVLJAL SODELAVCEM. PA NI.

Vsi pripovedujejo približno enako: šlo je za priljubljenega in zelo prijaznega sodelavca, bil je kurir in deklica za vse, rad je imel svojo službo, za kolege in ministrstvo je naredil, kar je bilo v njegovi moči. Ko je po junijskih volitvah (2018) ministrstvo zasedla sedanja politična ekipa s Prešičkom na čelu, ki je, mimogrede, tudi mrzli svak Matjaža Hana (Prešičkova žena je Hanova sestrična), šefa poslanske skupine SD, in Škobernetom, ki je državni sekretar postal samo zato, ker ni bil izvoljen za poslanca, pa se je začelo. Pripovedi o tem, kako je Prešiček izkoriščal - za svoje osebne in družinske potrebe - ter poniževal, žalil in zmerjal nesrečnega T., so na trenutke prav srhljive. Z novim službenim avtomobilom znamke BMW, ki si ga je takoj po tem, ko je postal minister, omislil Prešiček, celotna vodilna ekipa ministrstva pa tudi najnovejše iphone, je moral T., čeprav ni bil šofer, v glasbeno šolo, ki jo obiskujeta ministrovi hčerki, voziti glasbene inštrumente ministrovih hčera in nazaj domov k ministru, da jih onidve nista nosili sami. Vse to so videvali tudi uslužbenci. Ko ga je minister poslal oprat njegov - ministrov - osebni avto (!), je ključe avtomobila pred T. vrgel na tla, da jih je moral pobrati. Nadiral ga je, zmerjal in žalil, da je oblečen kot "capelj", med božično-novoletnimi dnevi pa je T. moral voziti državnega sekretarja Škoberneta z ene novoletne žurke na drugo ...

Vse to ni ostalo neopaženo, zato so sodelavke in sodelavci T., ki je "preživel" že tri ministre za kulturo, celo spraševali, ali bo zdržal? Bom, je odgovarjal T., ker je na vsak način želel obdržati svojo službo, čeprav ni želel biti osebni šofer. Toda - očitno - ni zdržal. Žal. Prejšnji teden je odšel na bolniško, potem pa se je - kot kaže - dokončno zlomil. Minuli torek je svojo hčerko najprej odpeljal na krožek, potem pa se odpravil proti Žužemberku in končal svoje življenje.

Da je tragedija še večja, je zapustil tri mladoletne otroke in ženo, zbolelo za rakom.

MINISTER NE MORE MIMO TEGA

"Minister ne more mimo tega," je zdaj slišati med zgroženimi uslužbenci, ki so včeraj okoli pol dveh popoldne v avli ministrstva s podporo sindikata uprizorili shod delavcev - kot nekakšno žalno sejo. Shod je pripravil sindikalni vodja Gregor Lesjak, govorec pa je bil Silvester Gaberšček, vodja sektorja za nepremično kulturno dediščino. Minister Prešiček je prišel v avlo, nekaj časa stal ob strani in potem odšel, kasneje pa naj bi moral Gaberšček zaradi govora in shoda k ministru na zagovor.

Na ministrstvu uradno pravijo, da "so 17. januarja prejeli žalostno obvestilo, da se je poslovil njihov sodelavec. Pretreseni in užaloščeni izrekamo sožalje svojcem. Zavedamo se, da je izguba pretresljiva in težko razumljiva.
Kljub pieteti moramo pojasniti, da se preminuli ni pritožil glede tako imenovanega. Žalostni smo, da so se na spletu pojavile neresnice v zvezi s tem. In da tako tragičen primer nekdo izkorišča za osebno in politično obračunavanje". Na dodatno vprašanje avtorja teh vrstic, kje in kdo naj bi ta tragični primer izkoriščal za osebno in politično obračunavanje, pa ministrstvo ni odgovorilo.

Številni zaposleni na ministrstvu ob tem dogodku tudi opozarjajo, da česa takšnega, kot se zdaj dogaja na tem ministrstvu, ki so ga po zadnjih parlamentarnih volitvah prevzeli Socialni demokrati, še ni bilo. Razmere naj bi bile nemogoče, to pa nima prav nobene zveze s politiko. Minister Prešiček, čeprav ga širša javnost ne pozna, naj bi bil hud kolerik, uslužbenci pa pri opisu njegovih značajskih lastnosti uporabljajo še hujše pogovorne besede. Zelo podobne informacije prihajajo tudi iz njegove prejšnje službe, ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil ravnatelj.

Vdova nesrečnega T. B. je po naših zanesljivih informacijah na pogrebu že prepovedala vsakršne vence ali rože, ki bi jih dalo vodstvo ministrstva z ministrom Prešiškom in državnim sekretarjem Škobernetom na čelu ...

Minister Prešiček naj bi bil hud kolerik, uslužbenci pri opisu značajskih lastnosti ministra Prešička sicer uporabljajo še hujše pogovorne besede, in zelo podobne informacije prihajajo tudi iz njegove prejšnje službe, ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil ravnatelj. Minister Prešiček naj bi bil hud kolerik, uslužbenci pa pri opisu njegovih značajskih lastnosti uporabljajo še hujše pogovorne besede. Zelo podobne informacije prihajajo tudi iz njegove prejšnje službe, ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil ravnatelj.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Socialni demokrati Dejan Prešiček Jan Škoberne ministrstvo za kulturo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-09-14 16:45:23


Šmarca, četudi z najpomembnejšo funkcijo v državi, od nikoder prispelega in živečega v tej vasi, ne premore več niti trgovine. Morda kakšno zanikrno gostilno, nekaj beznic in Šarčevih sosedov, trgujočih z drogo, so pa začuda zaprli, sploh, ker so narkotiki, njihova reprodukcija, nepogrešljiva omama političnih in družbenih elit in precej pomembna gospodarska panoga v državi. Končno, so vsi tovrstni kriminalci v Sloveniji varni, zlasti tisti, blizu ljubljanskemu šerifu, pri katerem je Šmarčan opravljal politični, pripravniški staž...Šmarca sicer premore, v širši javnosti nekaj zelo znanih osebnosti. Najbolj znan je Joc Pečečnik, Aleksander Jereb tudi izvira od tod, zdaj se v to sfero umešča tudi Šarec. Šmarski zet je recimo priznani marksist, Bogomir Kovač. Nasploh pa vas , ob, za Slovenijo standardnem priseljevanju južnjakov, s Šarcem na čelu, ni nič drugačna od kakšne druge, ki ima še vedno povečini slovenski živelj. Vsekakor je bil za večino Šmarčanov in kamniških občanov svojevrsten šok, ko je takratni kamniški župan, ki ga je izvolilo pretežno ruralno prebivalstvo, vstopil v stranko Pozitivne Srbije, prej omenjenega kriminalca. Šarec je hitro uvidel napako in špekulativno izstopil, vsekakor pa nakazal svoj, balkanski način razmišljanja in dojemanja stvari v življenju, z izrazitim, že skoraj živalskim nagonom po preživetju. Mojemu zapisu bi tokrat moral verjeti tudi Potočnik, ker sem iz - Šmarce. Tudi in predvsem zato, mi hitreje obrne želodec, ko vidim nekatere ljudi v politiki, ki to nikoli ne bi smeli biti, če bi hoteli ohraniti neke minimalne etične in higienske standarde med tistimi, ki odločajo o usodi naroda. Tako pa se nad njim in državo zgrinjajo le temni oblaki.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Tragedija ministrstva za kulturo. Priljubljeni uslužbenec storil samomor, ker naj bi ga minister zmerjal, žalil in poniževal.