objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 20. september 2018 ob 12:03

Se bo Pahorju pri guvernerju na koncu le izšlo z Dolencem?! Poparil je Šarca in Levico, odpadli Bošnjak pa že piše pisma.
... Vendar pa Primož Dolenc za gladko zmago pri glasovanju v državnem zboru zdaj potrebuje še najmanj Novo Slovenijo in Listo Marjana Šarca.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Borut Pahor se je odločil: poskusil bo s Primožem Dolencem, ki pa v igri prestolov okoli novega guvernerja Banke Slovenije še nima dovolj glasov, najmanj 46, za izvolitev v državnem zboru.

Predsednik države Borut Pahor se je včeraj vendarle odločil, da bo za novega guvernerja Banke Slovenije - na koncu - predlagal Primoža Dolenca, sedanjega viceguvernerja BS. Pahor torej ni upošteval nasveta novega predsednika vlade Marjana Šarca, da bi razpis za guvernerja ponovil (Pahorjev ego je bil očitno premočan), kar naj bi "poparilo" Šarca, ker je, kot pravi eden od boljših poznavalcev politične scene, "en tak otrok, ki misli, da zdaj, ko je predsednik vlade, pa mora biti vse po njegovo, tako kot je bilo pač v Kamniku, kjer je bil župan", ter razjezilo Levico, ki je, vsaj po navedbah ljudi iz Pahorjevega kabineta, forsirala Marka Bošnjaka.

Je pa še vedno težava v tem, da Primož Dolenc - vsaj za zdaj - nima dovolj glasov za izvolitev v državnem zboru. Glasov za potrditev na guvernersko funkcijo mora biti najmanj 46, torej enako kot za mandatarja, Dolenca pa so zdaj, tako naši viri, pripravljeni podpreti poslanci strank SD, SMC, DeSUS, oba poslanca narodnosti, italijanske in madžarske, in verjetno tudi poslanci Nove Slovenije. No, po naših informacijah za Primoža Dolenca "na polno lobirajo" tudi tako imenovani "podrejenci". Vendar pa Dolenc za gladko zmago pri glasovanju v državnem zboru zdaj potrebuje še najmanj Listo Marjana Šarca!

PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV

Se je pa včeraj popoldne s "Popravkom" na naš članek z naslovom "Kaj bo zdaj naredil Pahor? Bo za guvernerja res predlagal Bošnjaka, mešetarja, ki ni bil več primeren niti za Hypo", sicer objavljen že prejšnji petek, 14. septembra, oglasil Marko Bošnjak. Zaradi prepozno poslanega teksta bi objavo Bošnjakovega teksta sicer lahko zavrnili (na podlagi ZMed), vendar ga zaradi aktualnosti zadeve kljub temu objavljamo. Takole piše Marko Bošnjak:

"PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV

Kaj bo zdaj naredil Pahor? Bo za guvernerja res predlagal Bošnjaka, "mešetarja", ki ni bil več primeren niti za Hypo?!
- Avtor članka v splošnem uporablja žaljivo terminologijo "mešetar" na podlagi neargumentiranih očitkov.

Menda naj bi Bošnjak vodstvu Hypo banke zamolčal nekatere informacije, povezane z Mirom Senico, in to na škodo banke, kjer je bil Bošnjak član uprave.
- Stranka, ki jo omenjate v članku, je bila ena izmed mnogih strank, ki je bila v fazi prestrukturiranja, obravnava profesionalno v skladu z vsemi bančnimi pravili in načeli, izpostavljenost banke do nje pa se je uspešno zniževala. Odločno zanikam kakršnokoli škodo za banko, o kateri namiguje avtor članka. Navedbe so preverljive tudi na sami banki.

Po - torej - prisilnem odhodu iz Hypo banke se je Marko Bošnjak - po lastnih navedbah - posvetil svetovanju, vendar so nam viri že takrat povedali, da je bil "praktično brezposeln". In kako zanimivo: ko je januarja 2016 kandidiral za viceguvernerja Banke Slovenije, takrat je BS še vedno trdno vodil Boštjan Jazbec, je Marko Bošnjak na svojem osebnem profilu na poslovnem omrežju LinkedIn celo lažno javno navajal, da je trenutno ("current") član uprave Hypo banke, čeprav to takrat že tri mesece ni bil več ...
- Kot je bilo pojasnjeno že leta 2015, sem Hypo banko zapustil na lastno željo, zaradi različnih pogledov na novo strategijo banke, ki jo je postavil nov lastnik.
- Kot je bilo gospodu Požarju že pojasnjeno, sem po odhodu iz Hypo banke sodeloval s tremi podjetji kot svetovalec, poslovnega omrežja LikedIn pa nisem redno uporabljal in posodabljal. Kakršnakoli drugačna dejstva oziroma namigovanja odločno zanikam.

Po naših informacijah je Marko Bošnjak v teh dveh letih, odkar je viceguverner, na Banko Slovenije pripeljal "vsaj 10 svojih prijateljev", največ iz propadle Hypo banke …
- Odločno zanikam navedbo, da bi na Banko Slovenije pripeljal svoje bivše sodelavce Hypo banke. Sam nisem sodeloval niti v enem zaposlitvenem postopku na Banki Slovenije, kjer bi bil izbran sodelavec Hypo banke ali katere druge banke, kjer sem deloval. Je pa na Banki Slovenije zaposlenih več bivših in odličnih sodelavcev iz bank in družb, kjer sem deloval v preteklosti (Volksbank, Sparkasse, Hypo, Simobil). Vsi kadrovski postopki v BS potekajo v skladu z zakonodajo in internimi pravnimi akti Banke Slovenije.

Menda naj bi jih nosil tudi iz Banke Slovenije. Naši viri pravijo, da "kjer je bil zraven Marko Bošnjak, so novinarji že čez pol ure vse vedeli ...".
- Navedbo ostro zanikam. Kot član Sveta Banke Slovenije zaupne informacije varujem v skladu z 47. členom ZBS-1 in v skladu s Pravilnikom o varovanju zaupnih podatkov v Banki Slovenije. Izrecno poudarjam, da nimam nobenih stikov z novinarji izven uradnih protokolov BS, ki so preko službe za stike z javnostjo v BS, tiskovnih konferenc ter ob robu konferenc in seminarjev.

Vprašljiva pa naj bi bila tudi njegova delovna primernost za guvernerja Banke Slovenije. Menda Bošnjaka "muči angleščina", zato v angleškem jeziku "težko pove kaj argumentiranega", vse, kar javno govori, mora prebrati, njegov delovni domet pa naj bi bil omejen na revizorska in računovodska vprašanja, denarne politike pa menda ne razume.
- Glede angleškega jezika, gre za čisto laž in podtikanje. Angleški jezik aktivno uporabljam, za kar imam tudi potrdilo. Pasivno še nemški jezik. 15 let sem delal v mednarodnih družbah, kjer sem na dnevni ravni komuniciral s sodelavci v angleškem in nemškem jeziku, prav tako redno poročal v tujino v obeh jezikih.
- Navedba, da naj bi bil moj domet omejen na revizorska in računovodska vprašanja, je neutemeljena. Z revizijo in računovodstvom sem se prenehal ukvarjati leta 2006, res pa je, da imam dve revizorski licenci. Od takrat dalje se ukvarjam z bančništvom, financami, poslovno politiko in strategijo, upravljanje s tveganji, prestrukturiranji, denarno politiko, nadzorom, reševanjem bank, regulativo. Skratka z vsemi področji, ki so v domeni Banke Slovenije, vključno z revizijo in računovodstvom. Ravno tako sem se v postopku izbora za viceguvernerja kot v postopku izbora za guvernerja BS izkazal kot strokovno ustrezno podkovanega.

Čeprav naj bi prav Marko Bošnjak prek časopisa Delo pred dnevi poskušal očrniti kolega Primoža Dolenca z internimi podatki o lobističnih kosilih …
- Vašo navedbo, da sem poskušal očrniti kolega Primoža Dolenca z internimi podatki o lobističnih kosilih odločno zanikam, saj gre za neresnico.
Drži pa, da sem bil v državnem zboru na predstavitvah pri sedmih poslanskih skupinah, kamor so me posamezne poslanske skupine povabile.

Še pred kratkim je bil proti temu, da Računsko sodišče pregleduje Banko Slovenije, danes pa je kakor za. Svoja stališča očitno menjuje kot za stavo, po potrebi.
- Nikakor ne drži, da sem bil kadarkoli proti reviziji Računskega sodišča. Navedbo odločno zanikam. Vedno sem se zavzemal za gospodarno, transparentno in zakonito poslovanje Banke Slovenije, kar vključuje tudi revizijo s strani Računskega sodišča. Zaradi nasprotovanja temu, s strani bivšega guvernerja, sem tudi prenehal delovati v Revizijskem odboru Banke Slovenije.

Ko je hodil na sestanke v Frankfurt, na sedež Evropske centralne banke, je pogosto zamujal, med sestanki pa "modro molčal", se izogibal razpravam, včasih pa celo predčasno prišel domov. Na Banki Slovenije je Bošnjak zaslovel tudi po tem, da je za svoje odhode v Frankfurt iskal nenavadne lete in jih ves čas prestavljal, kar je Banki Slovenije seveda povzročalo dodatne finančne stroške. To se je nehalo šele, ko (ga) je na te stvari opozoril nekdanji guverner Jazbec.
- Prav tako odločno zanikam navedbe o zamujanju in nesodelovanju na sestankih na ECB-ju. Sestankov sem se redno udeleževal (prisoten sem bil na vseh) vedno pa sem tudi sodeloval v razpravah. Prav tako zanikam predčasne odhode domov, sem pa poskušal priti domov po zaključku sestankov na ECB-ju, saj ni bilo potrebe po daljšem bivanju v Frankfurtu in dodatnih stroških povezanih s tem. Prav tako odločno zanikam, da bi me bivši guverner kadarkoli opozoril na to.
Organizacijo potovanj in sodelovanje v razpravah je sicer možno preveriti v dokumentaciji BS, EBA in SRB. Vse službene poti sem opravil v skladu z internim Pravilnikom o službenih potovanjih zaposlenih v Banki Slovenije."

LE PREBERITE ODGOVORE ...

... PA BOSTE SAMI VIDELI DOMET GOSPODA BOŠNJAKA

Tako torej Marko Bošnjak, ki ga Borut Pahor ne predlaga za novega guvernerja Banke Slovenije. Nas je pa na "strokovni domet" gospoda Bošnjaka posebej opozoril še en - očitno tudi - nesojeni guverner Banke Slovenije, ki nas je minuli ponedeljek po telefonu opozoril na odgovore nekaterih kandidatov za guvernerja na vprašanja, ki so jih vsem kandidatom za guvernerja postavili na Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD), preberete pa si jih lahko na njihovi spletni strani (vir).

"Le preberite odgovore gospoda Marka Bošnjaka in sami boste videli, kakšen je njegov strokovni domet," nam je prostodušno in cinično dejal eden od kandidatov za novega guvernerja Banke Slovenije ...

Preberite tudi:

Kabinet predsednika Pahorja, neuradno: Pahor za guvernerja ne forsira Marka Bošnjaka. Bošnjaka forsira Levica.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Marko Bošnjak Primož Dolenc marjan šarec Lista Marjana Šarca banka slovenije Socialni demokrati SMC desus nova slovenija Hypo Banka Vseslovensko združenje malih delničarjev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-09-14 16:45:23


Šmarca, četudi z najpomembnejšo funkcijo v državi, od nikoder prispelega in živečega v tej vasi, ne premore več niti trgovine. Morda kakšno zanikrno gostilno, nekaj beznic in Šarčevih sosedov, trgujočih z drogo, so pa začuda zaprli, sploh, ker so narkotiki, njihova reprodukcija, nepogrešljiva omama političnih in družbenih elit in precej pomembna gospodarska panoga v državi. Končno, so vsi tovrstni kriminalci v Sloveniji varni, zlasti tisti, blizu ljubljanskemu šerifu, pri katerem je Šmarčan opravljal politični, pripravniški staž...Šmarca sicer premore, v širši javnosti nekaj zelo znanih osebnosti. Najbolj znan je Joc Pečečnik, Aleksander Jereb tudi izvira od tod, zdaj se v to sfero umešča tudi Šarec. Šmarski zet je recimo priznani marksist, Bogomir Kovač. Nasploh pa vas , ob, za Slovenijo standardnem priseljevanju južnjakov, s Šarcem na čelu, ni nič drugačna od kakšne druge, ki ima še vedno povečini slovenski živelj. Vsekakor je bil za večino Šmarčanov in kamniških občanov svojevrsten šok, ko je takratni kamniški župan, ki ga je izvolilo pretežno ruralno prebivalstvo, vstopil v stranko Pozitivne Srbije, prej omenjenega kriminalca. Šarec je hitro uvidel napako in špekulativno izstopil, vsekakor pa nakazal svoj, balkanski način razmišljanja in dojemanja stvari v življenju, z izrazitim, že skoraj živalskim nagonom po preživetju. Mojemu zapisu bi tokrat moral verjeti tudi Potočnik, ker sem iz - Šmarce. Tudi in predvsem zato, mi hitreje obrne želodec, ko vidim nekatere ljudi v politiki, ki to nikoli ne bi smeli biti, če bi hoteli ohraniti neke minimalne etične in higienske standarde med tistimi, ki odločajo o usodi naroda. Tako pa se nad njim in državo zgrinjajo le temni oblaki.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Se bo Pahorju pri guvernerju na koncu le izšlo z Dolencem?! Poparil je Šarca in Levico, odpadli Bošnjak pa že piše pisma.