objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 21. junij 2018 ob 06:46

Kdo bo jutri glasoval za Cerarja? Janša in Tonin, ali Šarec in Židan?
... Stari vplivni člani SD, Janez Zemljarič, Janez Kocijančič in Drago Isajlović pa zahtevajo, da SD postane del vlade, kakršne koli že. To je imperativ
Bojan Požar

Odpri galerijo

Miro Cerar in SMC ter Karl Erjavec in DeSUS sta največja poraženca letošnjih volitev. Cerar je izgubil 72 odstotkov volivcev, Erjavec pa 54 (Vir: DVK in Spletni časopis).

Na jutrišnji, petek, 22. junija, ustanovni seji državnega zbora bo ključno vprašanje, ali bo Miru Cerarju, sedanjemu predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, uspelo postati novi predsednik državnega zbora, in če mu bo to uspelo, kdo ga bo izvolil? Od tega je namreč odvisna sestava nove vladne koalicije, oziroma sestava nove vlade.

In kaj vse se zdaj dogaja v zakulisju?!

1 Javni in tajni pogovori potekajo na vse strani.

2 Koalicijo med Cerarjem (SMC) in Janezom Janšo (SDS) naj bi znotraj vrha  SMC podpirali predvsem minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, programski direktor SMC Aleksandar Kešeljević, generalni sekretar SMC Erik Kopač in Cerarjev prijatelj ter zaupnik Mič Sojer, znani lastnik verige frizerskih salonov Mič Styling.

Proti naj bi bil poslanec, podpredsednik SMC in dosedanji predsednik SMC Milan Brglez. Slišati je tudi, da naj bi bil proti koaliciji med Janšo in Cerarjem tudi mariborski poslanec SMC Branislav Rajić, sicer tudi predsednik Nacionalnega sveta Srbov Slovenije, vendar insajderji verjamejo, da ga bi lahko obratno prepričal Počivalšek.

3 Proti koaliciji z Janšo pa Cerarja prepričujejo Gregor Golobič, Milan Kučan in večinski mediji. Vsi ti naj bi ga tudi strašili, da bi ga v primeru podpisa koalicije z Janšo zapustili Brglez in še štirje poslanci SMC.

4 Gregor Golobič naj bi se v minulih dneh osebno sestal s Cerarjem in Marjanom Šarcem (LMŠ). Cerarju naj bi celo Golobič svetoval, da gre po nedavni ujmi v Črnomelj in tamkajšnjim prebivalcem obljubi vladno pomoč.

5 Miro Cerar naj bi se sicer "intimno" ali "instiktivno" zavedal, da bo njegova politična teža bistveno večja, če pristane v koaliciji z Janšo, kot pa v koaliciji z Marjanom Šarcem in Dejanom Židanom (Socialni demokrati), kjer bo SMC šele tretja največja stranka, vsi skupaj pa potrošna roba za dizajnerje tranzicijske levice ali strice iz ozadja. Nenazadnje, to (mu tudi) praktično dokazujejo primeri Zorana Jankovića in Alenke Bratušek.

SMC je sicer po prepričanju številnih političnih analitikov tudi tista sredinska stranka, ki politično lahko preživi koalicijo z Janšo.

6 Marjan Šarec naj bi bil, vsaj po pripovedovanjih različnih virov, na dosedanjih "koalicijskih pogovorih" precej prepirljiv, razdražljiv, in celo grozi, češ, če ne greste ste z menoj v vlado, bom šel pa v opozicijo in vas brutalno napadal ...

7 Vplivni stari člani SD, Janez Zemljarič, Janez Kocijančič in Drago Isajlović naj bi od vodstva SD zahtevali vstop v vlado, kakršna koli pač bo. SD mora biti vladna stranka (!), to naj bi bila imperativna zahteva vplivnega starega zakulisja SD.

CERAR JUTRI KOT NEKOČ GREGOR VIRANT?!

In zdaj: če bo Miro Cerar jutri za predsednika državnega zbora izvoljen z glasovi Liste Marjana Šarca in Socialnih demokratov, bo najverjetneje sledila levosredinska koalicija. Toda vodstvo SD naj bi od Cerarja zahtevalo, da jutri pred glasovanjem prinese podpise vsaj 46 poslancev, ki bodo glasovali zanj, in hkrati dostavi podpise za levosredinsko koalicijo. Če te dostave, če teh pospisov ne bo, Cerar ne bo dobil glasov poslancev SD.

Če pa bo Miro Cerar jutri postal predsednik državnega zbora s pomočjo glasov SDS in Nove Slovenije, torej glasov Janše in Mateja Tonina, se utegne ponoviti situacija iz leta 2011 oziroma 2012, ko je na predčasnih parlamentarnih volitvah zmagal Zoran Janković (danes že propadla Pozitivna Slovenija), ki je za predsednico državnega zbora predlagal Mašo Kociper, SD pa je za predsednika državnega zbora predlagala Boruta Pahorja. Na koncu pa je bil za novega predsednika državnega zbora izvoljen Gregor Virant (kasneje propadla Državljanska lista), predsednik vlade pa je - namesto Jankovića - postal Janez Janša.

Mimogrede, Maša Kociper je danes podpredsednica Stranke Alenke Bratušek.

No, če bo Miro Cerar jutri res, tako ali drugače, postal novi predsednik državnega zbora, bo to tudi svojevrstni svetovni unikum. Bil bo namreč hkrati predsednik parlamenta in predsednik vlade, in to celo po volitvah, ki jih je Cerar dramatično izgubil. Kot nam kaže gornji graf, je Cerar na parlamentarnih volitvah 3. junija izgubil kar 72 odstotkov glasov, takoj za njim pa je Karl Erjavec, ki je skupaj z DeSUS-som ostal brez 54 odstotkov glasov.

Toda sistem v Sloveniji je nastavljen tako, da predsednika državnega zbora lahko izvoli ena parlamentarna večina, mandatarja, torej predsednika vlade, druga parlamentarna večina, vlado pa še tretja parlamentarna večina?!

Res neverjetno, dobesedno noro.

SEJO BO VODIL NEKDANJI POPREDSEDNIK ZARESA!

Jutrišnjo sejo državnega zbora, ki se bo začela ob 11. uri, bo vodil, kot to zahtevajo pravila državnega zbora, najstarejši izvoljeni poslanec. To je danes Peter Jožef Česnik, poslanec Stranke Alenke Bratušek, doma iz Avstralije, sicer pa znan kot nekdanji podpredsednik propadle Golobičeve stranke Zares. No, Česnik je znan tudi po tem, da neskončno rad na dolgo in široko govori ...

Še vremenska napoved za jutri: ohladitve in deževalo bo!

Preberite tudi:

ČE NI PODPISOV, ČE NI KOALICIJE, CERAR NE BO PREDSEDNIK DRŽAVNEGA ZBORA

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Janez Janša SMC sds matej tonin nova slovenija Milan Kučan Gregor Golobič Zares milan brglez zdravko počivalšek aleksandar kešeljević Branislav Rajić Nacionalni svet Srbov Slovenije janez zemljarič Drago Isajlović janez kocijančič zoran janković Pozitivna Slovenija Gregor Virant Državljanska lista Maša Kociper Borut Pahor Socialni demokrati desus karl erjavec Mič Sojer Erik Kopač Peter Jožef Česnik Alenka Bratušek Stranka Alenke Bratušek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Radigoj Kozana

2018-11-16 12:07:12


Da spet spomnimo Požarreport na Kanglerjeve grehe in zakaj jso ga "odnesli vun": - katastrofalen projekt "prenove" Mariborske tržnice, ki ponovno potrebuje celotno prenovo. Stran vrženih najmanj 300,000 EUR. - Univerzijada. Se spomnite te blamaže za mesto Maribor? - 7,5mio škode občini zaradi posla z radarji s Šešokovo Iskro -milijonsko preplačani kitajski kamni za Trg L.Štuklja. Trg je danes razen za koncerte, nefunkcionalen in neuporaben. -milijonska luknja za propadli MAKS -več tisoč evrov vredna novoletna "jelka" v obliki rakete na glavnem trgu -stran zmetani stotisoči evrov za univerzijado, ki je ni bilo -ves občinski denar, namenjen za šport, je dobil Barada -propadli center mesta, ki je postal (razen v času protestov :lol:) mesto duhov in praznih izložb -uničen mestni park, v katerega ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničene ceste in pločniki, v katere ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničen javni prevoz, v katerega ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničene šole in vrtci, v katere ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničena otroška in športna igrišča, v katera ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničen sistem občinskih socialnih stanovanj, ki so jih namesto tisti, ki so jih rabili, dobivali tisti, ki so bili blizu županu -stanovanje, ki je bilo namenjeno invalidom, je dal svoji vedeževalki Ježoviti -zaposlitev Astrid Bah, ki ji je občina potem še plačala šolanje na Dobi, da je pridobila izobrazbo, ki bi jo potrebovala že ob nastopu službe -zaposlitev 90% prebivalcev Dupleka na občini...za nedoločen čas. Koliko nas ti fikusi zdaj stanejo, nočem niti pomisliti. -podžupan Mikl -poskus odstavitve Marka Slaviča z vodstva doma Danice Vogrinec, da bi na njegovo mesto nastavil neko svojo dupleško svinjo (ta dom je letos dobil priznanje za najboljši dom v Evropi) in na srečo upor varovancev, da do tega ni prišlo... - s Primcem sta letos ustanovila stranko, a nista znala izračunati niti spolnih kvot na kandidatni listi, zaradi česar na koncu nista mogla kandidirati -več kot sto tisoč evrov nepojasnjenega premoženja, katerega je pojasnjeval s prodajo bal in tem, da ima njegova mladoletna hčerka nekaj našparanega -pod izmišljenim imenom rad komentira po spletnih forumih in tam hvali samega sebe, kot smo izvedeli iz prisluhov. Verjetno tudi tu na požarreportu ...

Prijatelji

Mira žugeljSašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bo jutri glasoval za Cerarja? Janša in Tonin, ali Šarec in Židan?