objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 19. junij 2018 ob 06:43

Če ni podpisov, če ni koalicije, Cerar ne bo predsednik državnega zbora
Viri iz morebitne levosredinske koalicije besni na Mira Cerarja: "Nor je", postavlja nemogoče kadrovske zahteve - zase vodenje DZ, plus tri vrhunska ministrstva
Bojan Požar

Odpri galerijo

Miro Cerar naj bi za levosredinsko koalicijo postavljal nemogoče kadrovske zahteve.

Sestavljanje tako imenovane "levosredinske" vladne koalicije pod vodstvom Marjana Šarca (LMŠ) je že sredi prve stresne situacije, pri tem pa gre izključno za kadrovske apetite ali kadrovske spopade znotraj morebitne nove levosredinske vlade. Zato so ta pogajanja že od sobote naprej zašla v hudo krizo, pogajalci pa so, vsaj po mojih informacijah, najbolj besni na Mira Cerarja (SMC), ker naj bi postavljal nemogoče kadrovske zahteve. Viri celo pravijo: "Cerar je nor". Poglejmo:

"CERAR NAJ MALO DELA ..."

1 Miro Cerar si absolutno želi že ta petek, 22. junija, na prvi, torej ustanovni seji državnega zbora v novi sestavi, postati novi predsednik državnega zbora. Pri tem tudi ni mu čisto nerodno, da bi v tem primeru postal hkrati predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, in še predsednik državnega zbora. Pravno naj bi to sicer nekako še šlo skozi, vendar je to politično najmanj čudno. Če ne celo neke vrste mini državni puč?!

Mimogrede, spomnimo: Miro Cerar je kot predsednik vlade z vso vehemenco odstopil že februarja, danes pa smo 19. junija, za nameček je vmes tudi izgubil volitve, vendar taisti Miro Cerar še vedno vodi isto vlado?!

2 Poleg predsedniške funkcije Miro Cerar za SMC zahteva vsaj še funkcijo zunanjega ministra - za Milana Brgleza, funkcijo gospodarskega ministra - za Zdravka Počivalška, in funkcijo ministra za infrastrukturo - za Petra Gašperšiča, tudi zato, ker ga, kot pravijo, "hoče reševati", saj Gašperšič ni bil izvoljen za poslanca.

3 Za Marjana Šarca in Socialne demokrate pa so te zahteve Mira Cerarja preprosto nesprejemljive. Naši viri: "Takole med nami, Cerar je nor".

Kar zadeva SD, jih funkcija predsednika državnega zbora, ki naj bi sicer pripadala njim, kot drugi največji stranki v morebitni levosredinski koaliciji (SD imajo sicer isto število poslancev kot SMC, so pa na volitvah dobili za desetinsko več glasov in so - torej - fomalno večja stranka kot SMC), hkrati pa funkcija predsednika DZ med običajno razdelitvijo koalicijskih funkcij odtehta kar dva ministrska položaja, menda ne zanima, čeprav ta funkcija intimno še kako zanima Matjaža Nemca, dosedanjega podpredsednika državnega zbora iz vrst poslancev SD, bi pa Socialni demokrati zato imeli nekoliko več močnih ministrstev. Dejan Židan, denimo, kot predsednik SD, bi najraje prevzel ministrstvo za gospodarstvo ali ministrstvo za infrastrukturo, kar bi, tudi oboje, radi prevzeli znotraj Liste Marjana Šarca.

Še to: SD tokrat zanesljivo naj ne bi prevzela ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, verjetno tudi zato, ker se poskušajo znebiti statusa "leve SLS".

4 Oboji, pri Šarcu in Židanu, si tudi želijo, da vsi predsedniki strank morebitne levosredinske koalicije postanejo člani vlade ter prevzamejo konkretne ministrske resorje. Sicer vlada ne bo štimala. Po tem načrtu bi Miro Cerar moral postati minister za zunanje zadeve ali pravosodje, češ, "naj malo dela", kot se cinično nasmihajo pri Šarcu.

ČEZ 4 LETA BI BIL PREDSEDNIK DRŽAVE?!

5 In kar je še zelo pomembno: viri pravijo, da tisti, ki želi biti ta petek izvoljen za predsednika DZ, mora v državni zbor prinesti podpise poslancev za svojo izvolitev, še prej pa poslanske podpise za dogovor o novi vladni koaliciji. Brez teh podpisov, pravijo, ne bo izvolitve. Ali drugače, če ne bo že dogovorjene levosredinske koalicije, Miro Cerar ne bo izvoljen za predsednika državnega zbora.

In zakaj si Miro Cerar na vsak naćin želi postati predsednik državnega zbora?

Ker noče biti navaden minister Šarčeve ali Janševe vlade, ker želi še naprej uživati vse časti in protokolarne privilegije, ki jih prinaša prestižna funkcija predsednika državnega zbora, in ker želi na tej funkciji častno prezimiti do leta 2022, ko naj bi Cerar kandidiral za funkcijo predsednika države.

Hja, tako daleč gredo njegove politične ambicije???!!!

JANŠA TELEFONIRAL HANU ...

6 Janez Janša (SDS), ki medtem čaka razplet te krize in vseh teh dogovorov na levici, je po telefonu klical Matjaža Hana, vodjo poslanske skupine SD, če jih zanima "neka druga koalicija". Dejan Židan zatrjuje, da so ga zavrnili (vir).

Je pa zanimivo, zakaj je Janša telefoniral Hanu, ne pa Židanu?! In zakaj je Židan potem to sporočil Slovenski tiskovni agenciji?!

JELINČIČ PA ... TAKŠNE ZMEDE ŠE NI BILO!

7 Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) pa naokoli razlagal, da "takšne zmede" še ni bilo!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar milan brglez zdravko počivalšek peter gašperšič SMC Socialni demokrati Dejan Židan Matjaž Han marjan šarec Lista Marjana Šarca Janez Janša sds Zmago Jelinčič Plemeniti SNS Matjaž Nemec Slovenska tiskovna agencija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Radigoj Kozana

2018-11-16 12:07:12


Da spet spomnimo Požarreport na Kanglerjeve grehe in zakaj jso ga "odnesli vun": - katastrofalen projekt "prenove" Mariborske tržnice, ki ponovno potrebuje celotno prenovo. Stran vrženih najmanj 300,000 EUR. - Univerzijada. Se spomnite te blamaže za mesto Maribor? - 7,5mio škode občini zaradi posla z radarji s Šešokovo Iskro -milijonsko preplačani kitajski kamni za Trg L.Štuklja. Trg je danes razen za koncerte, nefunkcionalen in neuporaben. -milijonska luknja za propadli MAKS -več tisoč evrov vredna novoletna "jelka" v obliki rakete na glavnem trgu -stran zmetani stotisoči evrov za univerzijado, ki je ni bilo -ves občinski denar, namenjen za šport, je dobil Barada -propadli center mesta, ki je postal (razen v času protestov :lol:) mesto duhov in praznih izložb -uničen mestni park, v katerega ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničene ceste in pločniki, v katere ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničen javni prevoz, v katerega ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničene šole in vrtci, v katere ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničena otroška in športna igrišča, v katera ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničen sistem občinskih socialnih stanovanj, ki so jih namesto tisti, ki so jih rabili, dobivali tisti, ki so bili blizu županu -stanovanje, ki je bilo namenjeno invalidom, je dal svoji vedeževalki Ježoviti -zaposlitev Astrid Bah, ki ji je občina potem še plačala šolanje na Dobi, da je pridobila izobrazbo, ki bi jo potrebovala že ob nastopu službe -zaposlitev 90% prebivalcev Dupleka na občini...za nedoločen čas. Koliko nas ti fikusi zdaj stanejo, nočem niti pomisliti. -podžupan Mikl -poskus odstavitve Marka Slaviča z vodstva doma Danice Vogrinec, da bi na njegovo mesto nastavil neko svojo dupleško svinjo (ta dom je letos dobil priznanje za najboljši dom v Evropi) in na srečo upor varovancev, da do tega ni prišlo... - s Primcem sta letos ustanovila stranko, a nista znala izračunati niti spolnih kvot na kandidatni listi, zaradi česar na koncu nista mogla kandidirati -več kot sto tisoč evrov nepojasnjenega premoženja, katerega je pojasnjeval s prodajo bal in tem, da ima njegova mladoletna hčerka nekaj našparanega -pod izmišljenim imenom rad komentira po spletnih forumih in tam hvali samega sebe, kot smo izvedeli iz prisluhov. Verjetno tudi tu na požarreportu ...

Prijatelji

Mira žugeljSašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Če ni podpisov, če ni koalicije, Cerar ne bo predsednik državnega zbora