objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 24. november 2017 ob 06:59

Zorko na SDH, kdo ga podpira, kdo je proti? In kako je Petrič po telefonu storniral Mervarja.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dušan Zorko naj bi po novem letu postal član uprave Slovenskega državnega holdinga.
Po nedavnem imenovanju dveh novih izvršnih direktorjev slabe banke (DUTB - kar sta postala Jože Jaklin in Andrej Prebil), se je začel kadrovski boj za imenovanje tretjega člana uprave Slovenskega državnega holdinga. Za zdaj sicer samo zakulisni, saj formalni postopek prek nadzornega sveta SDH še ni stekel, bi pa naj, predvidoma po 5. decembru, ko je naslednja prva seja nadzornega sveta SDH. No, in to naj bi bila tudi zadnja velika kadrovska zgodba te koalicije pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

KDO JE ZA, KDO JE PROTI?

Tretji član uprave SDH naj bi zdaj postal Dušan Zorko, dolgoletni šef uprave Pivovarne Laško, ki po novem letu zapušča direktorsko mesto, nizozemski pivovarski velikan Heineken, že dve leti in pol lastnik Pivovarne Laško - Union, pa Zorka umika med člane nadzornega sveta. Dušana Zorka za tretjega člana uprave SDH (spomnimo, predsednica uprave SDH je Lidia Glavina, članica uprave pa Nada Drobne Popovič) zakulisno predlagajo Socialni demokrati (Lidia Glavina namreč sodi v kvoto SMC, Nada Drobne Popovič pa, sicer nekoliko poenostavljeno rečeno, v Desus), toda Zorko naj bi imel tudi podporo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in "Počivalškovega svetovalca" Izidorja Krivca, prvega človeka Celjskih mesnin, torej "celjske linije SMC".
Za osvežitev spomina: Počivalšek in Krivec sta pred časom, na podlagi zakona Lex Mercator, za izrednega - državnega - člana uprave Mercatorja postavila Gregorja Planteuja.
Proti imenovanju Dušana Zorka pa naj bi lobirali Borut Jamnik, predsednik Modre zavarovalnice, ki svoje konflikte z Dušanom Zorkom vleče še iz časov, ko je bil Jamnik član nadzornega sveta Pivovarne Laško, Aleksandar Kešeljević, svetovalec predsednika vlade Mira Cerarja in član ožjega vodstva ter glavni kadrovik SMC, ter Lidia Glavina. Vsi trije se namreč predvsem čisto preprosto bojijo, da bo prihod Zorka v upravo SDH bistveno omejil moč - Lidie Glavina.

IN KAKO JE BILO DOSLEJ ...?

Imenovanje tretjega člana uprave SDH se je sicer po padcu "Jamnikove članice uprave" SDH Anje Strojin Štampar že dvakrat politično zapletlo in ustavilo. Najprej sta SMC in Desus preprečila imenovanje kandidata SD Matevža Marca, potem pa je SD preprečila imenovanje Franca Žmavca, kandidata SMC, in Željka Puljića, kandidata stranke Desus.
Je pa hkrati zanimivo, da tudi Janko Veber, poslanec in podpredsednik SD, ki (menda) pripravlja svojo stranko oziroma prevzema Združeno levico - Demokratično stranko dela (vir), zadnjih 24 ur na twitterju in facebooku kar pospešeno najeda kandidaturo Dušana Zorka.

KLIC PETRIČA - MERVARJA NI VEČ NA SEZNAMU

Da so kadrovske zadeve pri slabi banki ali SDH vedno strahotno nepredvidljive, pa dokazuje tudi informacija, da naj bi Stojan Petrič, lastnik Kolektorja in časopisne hiše Delo ter danes resda eden najvplivnejših tajkunov v državi, zrušil kandidaturo Aleksandra Mervarja, predsednika uprave Elesa, za člana nadzornega sveta Luke Koper. Petrič, pravijo naši viri, naj bi to storil z enim samim telefonskim klicem - poklical pa naj bi Lidio Glavina, in Mervarja že ni bilo več "na spisku".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
sdh slovenski državni holding DUTB Jože Jaklin Andrej Prebil Dušan Zorko Pivovarna LaškoUnion Heineken lidia glavina Nada Drobne Popovič Socialni demokrati SMC desus zdravko počivalšek Izidor Krivec Celjske mesnine mercator Gregor Planteu borut jamnik Modra zavarovalnica aleksandar kešeljević Matevž Marc Željko Puljić Franc Žmavc janko veber Združena levice Demokratična stranka dela Twitter Facebook stojan petrič kolektor časopisna hiša delo Aleksander Mervar Eles luka koper

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-08-17 08:09:24


Če bi na oblasti bila desnica, ko je bila, so omenjene televizijske hiše kar tekmovale, kdo bo naredil bolj udarni pogovorni spektakel na temo politične scene. Zdaj, ko smo spet zaplavali v režim enoumja, so kot nekoč, takšne oddaje precej moteče in zato nezaželene. Nikomur niti v starih komunističnih časih, ne bilo pretirano všeč, da bi nekdo brskal in razkrival zločine gozdnih razbojnikov, imenovanih partizani. Danes ni nič drugače, privilegiranci režima so nedotakljivi in nad vsemi zakoni, zakaj bi jim potem neki novinarji nastavljali zrcalo in postavljali neprijetna vprašanj. Nekoč dobri kadri tipa Uroša Slaka, danes veseli, da imajo službo, poročajo o novih pridobitvah v zivalskem vrtu in kulinaričnih izzivih. Servilni režimski novinarji kot je bil Slavko Bobovnik ,sta Igor Bergant, pa tisti slinasti Pucer, ustavijo vsakega, ki bi kritiziral oblast, oblastnikom pač vprašanja ljubeznivo servirajo vnaprej. Predsednik vlade je vajen tega, saj je že v srednji šoli, ko je popravljal negativne ocene, najprej dobil pravilne rezultate in šele nato naloge. Le tako mu je uspelo...V smislu ustvarjanja in lažnega vzbujanja blaginje ter pozitivizma v deželi ,televizijske hiše posiljujejo ljudi z neumnimi resničnostnimi šovi in številnimi ničvrednimi serijami tipa žlahtne štorije. Kot, da je v deželici, kjer ugaša upanje v prihodnost že med mladimi, vse lepo in prav, polno smeha in brezbrižnosti. Že Šarec kot igralec ni bil vreden pol pizde hladne vode. Mladi val slovenskih glumačev je več ali manj na njegovi ravni. So izjeme, a zelo redke. Klovni zato sledi, ki jih za sabo puščajo razbojniki, ne morejo zabrisati. Niso kot divje svinje. Te so bolj inteligentne.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Zorko na SDH, kdo ga podpira, kdo je proti? In kako je Petrič po telefonu storniral Mervarja.