objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sobota, 20. julij 2019 ob 06:30

Ni preboja, ni zmage, ni ambicij! Ampak, saj veste, da po mnenju Marjana Šarca ne vemo niti, kaj bo jutri?!
Komentar Aljuša Pertinača: Neambicioznost je postala glavna vrlina v slovenski politiki. Hja, daleč je Priština, še dlje Tirana, da o Beogradu niti ne govorimo. Preboj? Malo morgen ...
Forum !

Odpri galerijo

Če ste ob vsem zapisanem dobili občutek, da slovenski politiki manjka ambiciji, ste na pravi poti. Preboj, če že ne končne zmage, pa boste dosegli, ko ugotovite, da je neambicioznost postala glavna vrlina v slovenski politiki. Da Marjan Šarec ob tem kraljuje tako na lestvicah priljubljenosti politikov kot tudi strank, torej ni nobeno presenečenje. Manj ambicioznega politika bi težko našli. Zanj je uspeh že, če preživimo dan. Vsak poskus, da bi začrtali pot razvoja Slovenije za leto ali dve vnaprej, da ne bomo čez naslednjih 47 let še vedno imeli istih prioritet kot Kavčičeva vlada pred pol stoletja, pri njem naleti na gluha ušesa. Saj veste, da po njegovem ne vemo niti, kaj bo jutri.

Veste, kaj so bili trije največji projekti Kavčičeve vlade, iz leta 1971? Po naključnem vrstnem redu: tretji pomol v Luki Koper, drugi tir železniške proge Koper–Divača in gradnja avtocestnega križa?!

Piše: Aljuš Pertinač

ZAKAJ JE ZA NAŠO ZUNANJO POLITIKO

NAJPOMEMBNEJŠA OS LJUBLJANA–TIRANA (via Priština)?

Ko to pišem, francoski predsednik Emmanuel Macron končuje dvodnevni obisk v Srbiji. Beograjski mediji poročajo, da s tem želi pokazati, da je Pariz še vedno "pomemben igralec na svetovni politični in varnostni sceni". Beograd je Macrona pričakoval predvsem v luči njegovega nedavnega ne preveč optimističnega sporočila, da ne podpira širitve Evropske unije, dokler ta ne doseže notranje konsolidacije. Na obisk Macrona se je posebej pripravljal tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, sicer strasten amaterski pevec.

Vir: Twitter Vir: Twitter

Macron je Srbe navdušil predvsem, ko je del svojega govora prebral v srbščini. Državi sta ob tem podpisali 22 dvostranskih sporazumov. O podobnem obisku lahko v Sloveniji zaenkrat zgolj sanjamo. Za Srbijo je obisk pomemben, ker simbolno končuje "izolacijo" s strani držav EU oziroma Nata in ker prihaja ravno ob robu novih poslabšanj že tako slabih odnosov med Beogradom in Prištino oziroma Podgorico. Črnogorci sicer hkrati končujejo tridnevno praznovanje dneva državnosti. Črnogorske zastave ponosno vihrajo povsod po državi. V Ulcinju, obmorskem mestu na jugu države, jih je skoraj toliko kot albanskih. Večino mestne populacije poleg številnih turistov namreč sestavlja številčna albanska manjšina in na ulicah tega starodavnega mesteca Črnogorcev praktično ni.

Ko smo ravno pri Albancih, Tanja Fajon, že tretji mandat evroposlanka in nosilka liste Socialnih demokratov za EU-volitve, jih je pred zadnjimi evropskimi volitvami takole nagovorila po slovensko: "Dragi Albanci, evropske volitve bodo pomembne, 26. maja pojdite na te volitve, preferenčni glas 1, Tanja Fajon, Socialni demokrati, lista 11, in naredila bom vse, da bodo še Kosovcem odpravili vizume" (vir). Fajonova je na teh volitvah dobila 54.651 preferenčnih glasov, kar znaša več kot 60 odstotkov vseh glasov, ki jih je dobila lista Socialnih demokratov.

Slovenija od leta 2011 skladno s predpisi Evropske unije ne izvaja več popisa prebivalstva po narodnosti. Zadnji uradni podatki o tem, koliko Albancev živi pri nas, so tako iz leta 2002, ko je njihov delež med prebivalci Slovenije znašal 0,31 odstotka. Po podatkih iz leta 2015 pa je bilo pri nas 12.071 tujih državljanov, ki so po rodu s Kosova, in 73 po rodu iz Albanije. Albanci, ki živijo pri nas, so pred mesecem in pol praznovali tridesetletnico svojega najstarejšega kulturnega društva Migjeni. Eden od njihovih predstavnikov Martin Berishaj, ki je v Sloveniji doktoriral, sedaj pa predava na prištinski univerzi, je ob tem dejal: "Albanci želimo pridobiti status manjšine, če se bo slovenska država politično odločila tovrsten status dodeliti skupnostim iz nekdanje Jugoslavije. Mi se bomo pridružili vsaki iniciativi, vendar v Sloveniji nikoli nismo imeli težav. Kadarkoli smo od slovenske države znotraj zakonodaje kaj terjali, so nam vedno dali to, kar nam je pripadalo." (vir).

Ko Tanja Fajon na posnetku reče, da bo storila vse za odpravo vizumov za kosovske Albance, ne govori na pamet. V svojem prvem mandatu evroposlanke je bila ena od najzaslužnejših za to, da so Albaniji odpravili schengenski vizum. V zahvalo je dobila svoj lokal v Tirani. No, lastnik ga je iz hvaležnosti poimenoval po njej. Ko torej Tanja Fajon govori o odpravi vizumov, Albanci, iz Albanije, s Kosova ali od kod drugod, vedo, da misli resno. Albanija si sicer prizadeva, da bi imela z vsemi sosednjimi državami tako imenovan schengenski režim, torej brez mejnega nadzora, kot ga ima s Kosovom. Torej tudi s Črno goro, Severno Makedonijo in Grčijo. Kaj lahko za to stori Tanja Fajon, je vprašanje.

Ima pa Albanija več težav z vstopom v EU. Njenemu vstopu naj bi najbolj nasprotovala Nizozemska. Zakaj, bomo videli v nadaljevanju. Nemčija pa si po drugi strani želi, da bi Albanija in Severna Makedonija v EU vstopili hkrati, da ne bi nastale težave s tamkajšnjo albansko manjšino. Tudi sicer naj bi obstajal dogovor med Nemčijo in Francijo, da širitve EU v tem mandatu komisije in parlamenta ne bo. Kaj si o tem mislijo v Črni gori in Srbiji, ni treba posebej ugibati.

Če bo torej Sloveniji res pripadel resor za širitev, ki si ga bojda želimo, potem bo naloga našega evropskega komisarja (Janeza Lenarčiča?!) predvsem, da državam Balkana, za katerega smo po besedah našega premierja Marjana Šarca bojda strokovnjaki, sporoči, da širitve ne bo oziroma nanjo še niso pripravljeni. Mogoče bi Albanci to še najbolj verjeli Tanji Fajon, za druge pa nisem tako prepričan. Ko smo že ravno pri Šarcu, kosovski Albanci, ki živijo pri nas, pravijo, da je Marjan Šarec po rodu Albanec s Kosova in da naj bi (nekoč) obiskal grob svojih staršev na Kosovu. Šarec, za katerega vemo, da je bil najprej v reji in nato posvojen, pravi, da svojih bioloških staršev ne pozna. Jih pa na srečo poznam avtor tega zapisa in moj oče je kosovski Albanec, ki sicer že vrsto let živi v Švici.

Spletni portal MMC RTV Slovenija medtem poroča (vir): "Albanske mamilarske tolpe so se počasi, a vztrajno povzpele na sam vrh britanskega kriminalnega podzemlja in zdaj obvladujejo 5 milijard funtov vreden britanski trg s kokainom." Članek ima zveneč, domala srhljiv naslov - Kralji kokaina: Velika Britanija v primežu albanske mafije. "Prvič je tudi, da Albanci z 802 zapornikoma predstavljajo največje število tujih državljanov v britanskih zaporih, navajajo podatki britanske agencije za organizirani kriminal (NCA)." Velika Britanija sicer ni del schengenskega območja, zato Tanja Fajon, tudi če se Britancem njihov Brexit dokončno sfiži, kosovskim Albancem vizumov za Otok ne bo mogla odpraviti. Za vstop v Slovenijo pa državljani Kosova zaenkrat še potrebujejo vizum. Državljani držav EU lahko na Kosovo vstopijo z veljavno biometrično osebno izkaznico. Ker slovenska osebna izkaznica ni biometrična, lahko Slovenci na Kosovo vstopimo z veljavnim potnim listom, brez vizuma. Če bo torej evropska poslanka Tanja Fajon izpolnila svojo predvolilno obljubo in tudi kosovskim Albancem "ukinila" vizume za vstop v schengensko območje, bodo Kosovci v Slovenijo lahko vstopali pod enakimi pogoji kot slovenski državljani na Kosovo. Če razmišljate o obisku Kosova, potem ni odveč opozorilo našega ministrstva za zunanje zadeve: "Pri načrtovanju potovanja vam svetujemo, da ste pozorni na to, da srbski mejni organi vsak vstop na Kosovo, ki ni bil opravljen preko vstopnih kontrolnih točk med Srbijo in Kosovim, štejejo za nelegalen. Če se opravi npr. vstop na Kosovo preko vstopnih kontrolnih točk in se medtem opravi prestop meje z Makedonijo, se veljavnost vstopa preko Srbije razveljavi. Tako se mora potnik vrniti nazaj v Srbijo znova preko Makedonije ali pa preko Črne gore."

PREBOJ ALI IZ PORAZA V PORAZ DO KONČNE ZMAGE

Ko smo že pri Srbih, slovensko ministrstvo za javno upravo (MJU) je končno izbralo ponudnika, ki bo na južni meji postavljal panelno ograjo v skupni dolžini slabih 44 kilometrov. To bo srbsko podjetje LEGI-SGS, ki bo ograjo postavilo za slabih pet milijonov evrov. Slovenske ponudnike, ki so bili bistveno cenejši, so v postopku izbire izločili. Z dolgim nosom je ostal predvsem domači favorit, podjetje CVP, ki ga obvladujejo fantje iz še vedno zloglasnega SCT. CVP je ponudil za reci in piši milijon evrov nižjo ceno od dobavitelja ograje, ki jo je MJU zahteval v javnem naročilu. Tovrstno ograjo je sicer v Slovenijo prvo pripeljalo podjetje Minis, o čemer smo na tem portalu že obširno poročali. Ker sodna bitka Minisa, da se odpravi petletna prepoved poslovanja z državo, še traja, se je sedaj na javno naročilo očitno prijavil kar dobavitelj iz Srbije neposredno. Vključene novinarje dominantnih medijev v državni, paradržavni in tajkunski lasti je pri tem najbolj zanimalo, ali jim je prijavo pomagal pisati Minis. Ni pa jih zanimalo, zakaj je denimo podjetje Ograje Kočevar, s tesnimi prijateljskimi vezmi z ministrico Alenko Bratušek, ponudilo ceno, ki je bila za kar dva milijona evrov višja od najugodnejše ponudbe. Ali pa, kako je lahko podjetje CVP oddalo ponudbo, ki je za milijon evrov nižja od dobavitelja ograje.

Odločitev o izboru ponudnika so na MJU objavili 9. julija, dan po tem, ko si je stanje na južni meji iz helikopterja ogledal predsednik vlade Marjan Šarec. Ko smo ravno pri Šarcu, ob 74. obletnici preboja partizanov skozi nemški obroč na Menini planini je predsednik 13. manjšinske vlade s podporo samoizpovedno opozicijske stranke Levica poudaril: "Ko pa nam hoče kdo vsiljevati svoje, mu je pa treba tudi povedati. Vsak, ki pride k nam, je dobrodošel, ampak tako, da spoštuje našo kulturo in našo identiteto. Ne bomo se prilagajali samo zato, ker nas je dva milijona. Na svoji zemlji smo mi gospodar." Kaj si o tem mislita Tanja Fajon in Martin Berishaj, lahko samo ugibamo. Šarec je v svojem govoru na slovesnosti na Menini planini poudaril tudi, da je Jugoslavija del naše preteklosti in da tega nima smisla zanikati.

Ko smo že ravno pri Jugoslaviji … Naša vlada je objavila, kaj se je v Sloveniji spremenilo od osamosvojitve do danes (vir: Facebook):

Sodeč po teh podatkih, se nam je Slovencem osamosvojitev več kot izplačala. Seveda pa se nismo osamosvojili zgolj zaradi ekonomskih koristi. Preprosto nismo hoteli več živeti v skupni državi z narodi, ki so od nas imeli drugačen jezik, vero, kulturo in kakšen celo pisavo. Če se je torej Srbom politika "vsi Srbi v eni državi" maščevala, se je nam obrestovala. Slovenijo so namreč apologeti velikosrbske politike, ki so najzaslužnejši za bratomorne vojne po razpadu Jugoslavije, videli kot etnično čisto, brez avtohtone srbske manjšine. Kako jo danes vidijo Albanci, lahko preberete zgoraj. Seveda pa ni šlo vse gladko. Sledila je desetdnevna vojna in bile so smrtne žrtve. Nekoč Jugoslovanska ljudska armada, ki se je konec osemdesetih let postopno preoblikovala v armado za zaščito vseh Srbov v eni državi, je morala priznati poraz. Izkušnje, ki jih je pridobila iz vojne za Slovenijo, je kasneje na žalost s pridom izkoristila v vojnah na Hrvaškem in v Bosni. Žal Hrvati in Bošnjaki niso enako s pridom izkoristili izkušenj, ki sta jih v boju z nekdanjo JLA pridobili naša policija in teritorialna obramba. In za to so plačali izjemno bridko ceno.
Ko smo že ravno pri nekdanji JLA. Vojska je že pred prvimi demokratičnimi volitvami pri nas in kasnejšim formalnim procesom osamosvojitve načrtovala državni udar, če bi se neposlušne republike poskušale odcepiti. Načrt je predvideval infiltracijo v vse republiške varnostne in politične strukture. Nosil je šifriran naziv: Preboj. Za Slovenijo je bila šifra Preboj 1, za Hrvaško Preboj 2 in tako naprej. Vsaka podobnost s prebojem na Menini planini je zgolj naključna.

Medtem ko vladajoča politika pri nas slavi preboje izpred 75 let, se ta hip dogajajo preboji drugačne vrste. Upal bi si reči, da za kakovost življenja pri nas bistveno bolj pomembni. Eden je denimo uspel novemu moravškemu županu Milanu Balažicu. Uspelo mu je namreč dokazati, da so tla in voda v Moravčah kritično onesnaženi in kontaminirani s težkimi kovinami. Da podjetje Termit iz Moravške doline tam zakopava nevarne odpadke, moravški župan sicer opozarja že od začetka kampanje za vodenje občine. Rezultate analize je komentiral z dramatičnimi besedami, da je bila resnica le izkopana. Sedaj napoveduje kazenske ovadbe proti vsem vpletenim.

Sam živim dva hriba stran od Moravč in pri Termitu kupujem gradbeni material. V glavnem pesek. Da so na deponiji tudi strupeni odpadki, je bila med domačini javna skrivnost že vrsto let. Sedaj je postala tudi uradna. Balažicu je torej uspel preboj kot nekoč partizanom na Menini planini, ampak do končne zmage, čistega in za življenje nenevarnega okolja, je za Moravčane še daleč.
Dogajajo pa se žal tudi negativni preboji. Eden je tako uspel kerozinu, ki se je izlil iz cisterne po železniški nesreči na progi Koper–Divača. Našli so ga, kerozin namreč, v enem od vodnih nahajališč in sedaj obstaja bojazen, da se bo razširil tudi v nahajališča Rižanskega vodovoda, ki s pitno vodo napaja priobalne občine. Kerozin se očitno požvižga na to, da je pitna voda pri nas ustavna kategorija. Zaenkrat gre sicer na srečo zgolj za preboj, ampak do končne zmage, čiste in neoporečne pitne vode, je še daleč.

Ob zgoraj omenjeni nesreči, proga namreč poteka tam, kjer bi najmanj smela, po vodovarstvenem območju, so na "ministrstvu Alenke Bratušek za istraživanje ruda i gubljenje vremena", pardon, za infrastrukturo, pohiteli z izjavo, da je to zgolj en dokaz več, da nujno potrebujemo drugi tir. Pri tem so seveda pozabili, da tudi predvidena trasa 2. tira, ki ji Vili Kovačič s somišljeniki očita, da je ustavno sporna (pitna voda bi se z njim prav gotovo strinjala, saj je vendar zapisana v ustavo), poteka po vodovarstvenem območju. Namesto ene grožnje za čisto pitno vodo bodo Primorci torej dobili dve, če bo drugi tir v resnici kdaj zgrajen.

Za to obstaja velik če, vsaj če sodimo po tem, kako pod ministrovanjem Bratuškove potekajo drugi veliki infrastrukturni projekti, kot je recimo gradnja druge predorske cevi Karavank ali tretja razvojna os. Bratuškova se trenutno ukvarja z menjavo nadzornega sveta Darsa, ki ji bo najbrž sledila menjava uprave Darsa in temu ponovitev javnega naročila za gradnjo predora Karavanke. Vmes bodo Avstrijci svoj predor sicer verjetno že zgradili, ampak važno je, da ga bodo pri nas gradili pravi, torej tisti, ki sicer niso še nobenega, ampak si vseeno zaslužijo priložnost. Kot je recimo podjetje CPG Kolektor, ki ga vodi drugi neuničljivi prijatelj Bratuškove - Stojan Petrič.

Sodišče je sicer pred dnevi zavrnilo zahtevo za sodno preiskavo proti Petriču in tovarišem zaradi suma storitve kaznivih dejanj pri prevzemu Etre 33. Za to si je vzelo dve leti časa, bojda je bila preiskovalna sodnica veliko odsotna. Policisti so takrat, pred leti Petriču zaplenili tudi osebni prenosni računalnik. Zdaj mu ga bodo verjetno vrnili. Ko smo že pri računalnikih, za njihovo zgodovino je izjemno pomembno leto 1971, ko je bil izumljen prvi mikroprocesor. Prvič je torej centralna procesna enota delovala na enem samem čipu. V tem času je bil predsednik slovenske vlade oziroma uradno predsednik izvršnega sveta skupščine SRS zdaj že pokojni Stane Kavčič. Veste, kaj so bili trije največji projekti Kavčičeve vlade? Po naključnem vrstnem redu: tretji pomol v Luki Koper, drugi tir železniške proge Koper–Divača in gradnja avtocestnega križa?!

Danes, 47 let pozneje, lahko z grenkobo ugotovimo, da se preboj tako rekoč še ni zgodil. Tretjega pomola še vedno nimamo, drugega tira prav tako ne, avtocestni križ pa tudi še ni dokončan. Kje je šele končna zmaga. Namesto tega raje slavimo bitke izpred 75 let in se pridušamo, da bomo tujcu že povedali, kdo je pri nas gospodar. Tujci to že dolgo časa vedo. Mogoče še najbolj Albanci.

NI PREBOJA, NI ZMAGE, NI AMBICIJ

Če ste ob vsem zapisanem dobili občutek, da slovenski politiki manjka ambiciji, ste na pravi poti. Preboj, če že ne končne zmage, pa boste dosegli, ko ugotovite, da je neambicioznost postala glavna vrlina v slovenski politiki. Da Marjan Šarec ob tem kraljuje tako na lestvicah priljubljenosti politikov kot tudi strank, torej ni nobeno presenečenje. Manj ambicioznega politika bi težko našli. Zanj je uspeh že, če preživimo dan. Vsak poskus, da bi začrtali pot razvoja Slovenije za leto ali dve vnaprej, da ne bomo čez naslednjih 47 let še vedno imeli istih prioritet kot Kavčičeva vlada pred pol stoletja, pri njem naleti na gluha ušesa. Saj veste, da po njegovem ne vemo niti, kaj bo jutri.
Ampak očitno tovrstna neambicioznost vsaj zaenkrat več kot ustreza večini Slovencev. Morda, zgolj morda pa tudi večini Albancev in Srbov, ki živijo pri nas. Dominantni mediji v državni, paradržavni ali tajkunski lasti pa medtem onanirajo ob bojda slabi turistični sezoni na Hrvaškem. Hja, daleč je Priština, še dlje Tirana, da o Beogradu niti ne govorimo. Preboj? Malo morgen.

(Aljuš Pertinač je voditelj televizijske oddaje #Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
aljuš pertinač

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

igor hauptman

2019-08-25 16:09:57


Ja Istok, zaletel se je. Ne samo pri JE, zaleti se praktično pri vsem in tudi rezultat bo tak. Namesto hitre in odločne Šarčeve akcije se bo vse skupaj pošteno zavleklo in nazadnje se bomo gradnje , če do nje pride, lotili podobno kot karavanškega predora. Mogoče bo pa "Trumpov" Westinghouse bolj učinkovit, kot Turki. V vsakem primeru je to za Šarca prezahtevna naloga, modrosti s psi in pometanjem pragov tu ne zaležejo. Je pa trenutno bolj zanimiv in aktualen komentar Matevža Krivica v sobotni prilogi Dela o "prelomni" sodbi Vrhovnega sodišča, ki naj bi povedala kakšen sovražni govor naj bi bil kazniv. Najbolje, da si njegov komentar preberete in ustvarite svoje stališče. Moje je naslednje. Če naslovniki Krivičevega poziva ob zaključku njegovega komentarja, naj odgovorijo na podane pomisleke (mimogrede, ti so tako enostavno in jasno razložljivi, da za njihovo razumevanje ni potrebno biti nikakršen pravni ekspert) vse do zdaj, s pozitivno zakonodajo niso bili sposobni ustrezno definirati in sankcionirati sovražnega govora in to brez kakršnihkoli ideoloških predznakov, je to jasen signal, da ne gre za strokovno vprašanje ampak za stanje duha v državi in predvsem ideologijo. Še bolj tragična je v tem primeru vloga "novega" ustavnega sodnika. Krivic njegov hud pravni kiks ( o povsem ustrezni ureditvi sovražnega govora v 275. čl. KZ) ocenjuje, kot pravi "po mojem mnenju neprevidno" izjavo. Po "mojem mnenju" pa je tako Krivicu, kot tudi drugim bolj ali manj jasno, da ni šlo za neprevidno izjavo deklariranega pravnega strokovnjaka na področju svobode govora pa seveda tudi za sovražni govor, ampak za evidentno uklanjanje volji tiste politike, ki je odločala o njegovem imenovanju za ustavnega sodnika. Žalostno,. gre pa seveda le za enega od simptomov bolezni te države in sprašujem se, kako si NSI s svojim predsednikom Toninom (in Novakovo) v takih razmerah zamišlja voditi sredinsko politiko. Drugi je nedvomno ne bodo.
borut rojc

2019-08-24 16:21:24


Pred zakonom nikdar ne bomo enaki in tega ni nikjer na svetu. Le v Novi Sloveniji menijo, da bi v mafijski državi, ki temelji na komunističnem režimu enoumja, to lahko dosegli. Noro, neumno in žaljivo zdravemu razumu...Meni osebno se ne zdi sporno, če nekdo lažje pride do dobre službe, mimo vrste do zdravnika, vsi mi smo se kdaj okoristili s kakšno odškodnino od zavarovalnice ali šli skozi tehnični pregled vozila, čeprav ne bi smeli. To je življenjsko, to se dogaja vsepovsod. A v razvitih demokracijah in civiliziranih državah zahoda, obstajajo tudi meje dopustnega. Pri nas tega ni, še več, v Sloveniji se načrtno škoduje ljudem s tem, da se privilegira posvečene kriminalne združbe in dopušča razbojništva znotraj državnih institucij. Žalostno je, da pomembno vlogo pri tem igra tudi pravosodje... Ko se omenja Čeferina in tistega Žviplja, očitno Murgle stremijo k prevladi tudi na ustavnem sodišču. Za razliko od Aleksandra, se Rok Čeferin zdi vodljiv in ne pretirano bister možakar, vesel, da je stopil iz sence očeta in mlajšega brata...Sam se ne bi čudil in bi tudi lažje sprejel, izhajam pa z vsakim komentarjem najprej iz sebe in svoih izkušenj, če bi mi nek sodnik v sodbi zapisal, da sem tretjerazredni državljan in zato posledično nimam določenih pravic, kot neumnosti, ki so zame žaljive in nedostojne odraslega, razumnega človeka. Povprečnemu volivcu klovna, ki vlada, bi pa tudi težko razložili, da se s takšnim razkrojom pravne države, ljudi predčasno pošilja na pokopališča, kot tudi inteligentni del mlade populacije preko meje. Ostali bodo le stand up komiki in lakirnice ter deponije odpadkov.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ni preboja, ni zmage, ni ambicij! Ampak, saj veste, da po mnenju Marjana Šarca ne vemo niti, kaj bo jutri?!