objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sreda, 28. avgust 2019 ob 06:50

Zakaj si Miro Senica na vrhu Telekoma želi spornega Vizjaka? Zato, da bi prek Švice služila tudi Katarina Kresal.
Razkrivamo podrobnosti črpanja denarja in najnovejše kadrovske scenarije ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Če bo prvi nadzornik Telekoma Slovenije res postal Andrej Vizjak, prijatelj para Senica-Kresal, se bo črpanje denarja samo še stopnjevalo ...

Razvpiti ljubljanski odvetnik Miro Senica velja za enega od botrov kandidature spornega Andreja Vizjaka za člana oziroma predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Zakaj si Senica na čelu slovenskega telekomunikacijskega giganta v državni lasti tako zelo želi Vizjaka, pa razkrivamo v nadaljevanju:

- Gre za skoraj neposredno črpanje Telekomovega denarja iz naslova arbitraže med Telekomom kot večinskim lastnikom Telekomove televizije Planet TV (družbe Antenna TV SL televizijska dejavnost, d. o. o.) in grško medijsko korporacijo Antenna Group, ki je prek nizozemske družbe Antenna Slovenia B. V. še vedno tretjinska lastnica družbe Antena TV SL. Grki bi radi izstopili, Telekom se strinja, vendar zahtevajo izplačilo svojega deleža. Koliko ta znaša, je uradno poslovna skrivnost, po naših zanesljivih informacijah pa je številka 17 milijonov evrov. Medtem ko je iz poslovnih bilanc Telekoma Slovenije razvidno, da se izguba Planeta trenutno giblje okoli 57 milijonov evrov, ves ta denar pa pokriva Telekom Slovenije. Samo lani je Planet TV pridelal dodatnih 3,4 milijone evrov izgube, pri tem pa je pravzaprav najbolj zanimivo, da na tej televiziji še vedno poslujejo tako, kot poslujejo: z najdražjo televizijsko produkcijo in visokimi plačami. No, je pa obstoj Planet TV tudi ena od največjih težav za poslovno prihodnost Telekoma Slovenije.

PREK ŠVICE DO KRESALOVE

- Ker se Telekom in Grki kakor ne morejo sporazumeti o grškem odhodu in plačilu grškega deleža, so se dogovorili za arbitražo v Švici, Rudi Skobe, prejšnji predsednik Telekomove uprave, pa je za odvetnika pri arbitraži izbral odvetniško pisarno Umbricht iz Züricha:

Predvideni stroški celotne arbitraže naj bi znašali med 300 in 430 tisoč evri, vendar so že zdaj, vsaj po naših informacijah, narasli na 700 tisoč evrov do 1,2 milijona evrov, medtem ko se arbitraža z Grki menda še ni nikamor premaknila?! In tukaj nastopi Miro Senica s Katarino Kresal. "Podizvajalec" omenjene švicarske odvetniške pisarne je namreč "čisto naključno" nihče drug kot Kresalova oziroma njen ljubljanski Evropski center za reševanje sporov, ki naj bi doslej - po naših zanesljivih informacijah - pokasiral že najmanj 100 tisoč evrov. In če prvi nadzornik Telekoma Slovenije res postane Andrej Vizjak, prijatelj para Senica-Kresal, se bo črpanje denarja samo še stopnjevalo.

IN ŠE NEKAJ DOSLEJ PRIKRITIH ZANIMIVOSTI:

- Rudi Skobe se je v zameno za predčasni odhod iz Telekoma Slovenija pravzaprav kar odlično dogovoril: dobi še 12-mesečnih plač in dodatno odpravnino v višini 6 mesečnih plač ali 72 tisoč evrov.

- Matjaža Merkana je za novega predsednika uprave že včeraj, po scenariju, ki smo ga na tem portalu tudi povsem natančno napovedali (vir), izbral sedanji "stari" nadzorni svet, in to 4 dni pred petkovo skupščino (30. avgusta), kar je prava posebnost pri upravljanju korporacij. Ampak to so storili zato, ker vodilni ljudje z Liste Marjana Šarca, ki iz ozadja diktirajo kadrovanje (Damir Črnčec, Tomaž Besek in Brane Kralj), očitno ne zaupajo povsem razpletu petkove skupščine pod taktirko Slovenskega državnega holdinga, predvsem zaradi razvpite kandidature Andreja Vizjaka in menda tudi zaradi zakulisnih poskusov vpliva Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice in nekdanjega predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije, in da jim na koncu res ne bi podtaknili Mateja Potokarja

Na Merkana sicer letijo očitki, da so ga Američani šest mesecev po tem, ko so kupili podjetje SwatyComet in firmo preimenovali v Weiler Abrasives, umaknili z mesta direktorja na pozicijo svetovalca, da je solastnik softwarskega podjetja Percipio, ki mu je komisija za preprečevanje korupcije že leta 2011 omejila dostop do poslovanja z ministrstvom za finance, da je doslej upravljal podjetje z največ 85 milijonov evrov letnih prihodkov, zdaj pa bo vodil "10-krat" večji Telekom in da nima prav nobenih izkušenj s telekomunikacijami. Matjaž Merkan je tudi 2-odstotni solastnik ženinega podjetja Pediatrična ordinacija Barbara Dietner Merkan, zdravstvene storitve in svetovanje, d. o. o. iz Maribora, pri čemer pa Barbara Dietner Merkan začuda in preverjeno ni v sorodu s Karmen Dietner, predsednico nadzornega sveta SDH, čeprav Dietner ni ravno med najpogostejšimi priimki v državi.

- Vizjaka naj bi zdaj sicer že umaknili, namesto njega pa naj bi SDH na petkovi skupščini za novo članico nadzornega sveta predlagal članico uprave Deželne banke Slovenije Barbaro Cerovšek Zupančič in Igorja Rozmana. Toda pozor, zdaj se pojavljajo informacije, da naj bi Andrej Vizjak v zameno za Telekom dobil tolažilno nagrado - "neko visoko pozicijo na DBS"?!

- Predsednica nadzornega sveta Telekoma Slovenije v novi sestavi pa naj bi postala Barbara Kürner Čad.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro senica telekom slovenije Katarina Kresal Rudi Skobe Barbara Krner Čad Matjaž Merkan Karmen Dietner slovenski državni holding Lista Marjana Šarca Deželna banka Slovenije Andrej Vizjak planet tv Antenna Group

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-09-12 12:17:18


Čebelic ne poznam, a očitno njuno pravno znanje nekoliko šepa, da je potreben zaslužek postrani. Sicer so odvetniki imteligentnejši del pravnikov, ker morajo preživeti na trgu, a takšni kot so Musarjeva in še neke, posvečene odvetniške družbe, živijo le od poslov z državo. Tudi omenjeni iskalki lahkega zaslužka, očitno. Ne predstavljam si med odvetniki tožilcev Ferlinca ali Kozine oziroma kakšne sodnice globoke države. Menim, da ne bi zaslužili za kruh...Privilegiranci režima , svoj vpliv, nedotakljivost in komplekse, zdravijo ravno na način, da počnejo, kar se jim zahoče. Za njih se zdi žaljivo, če bi morali delati po črti zakona. Šerifovanje nekaterih na sodiščih je zelo značilno. Takšen, mafijski ustroj držve, se potem seli v vse državne institucije in pore družbe. Ni pomembno, kako, šteje le, če imaš ali nimaš . Potem te razvrstijo v kategorije in temu primerno si obravnavan, če že potrebuješ storitev ali pomoč. Balkanska mentaliteta oziroma rusko pojmovanje demokracije, se vse bolj bohotita tudi pri nas. Ne hecam se, ko zapišem, da nekatere ljudi v državi lahko le ustreliš, če ti povzročijo nepopravljivo škodo. Najhuje je, ko ti nož v hrbet zarinejo državne institucije, od katerih pričakuješ ravno nasprotno. Tudi sam, največje prevare doživljam v pravosodju, ne s strani migrantov, južnjakov ali tistih, ob katerih se podzavestno primem za denarnico. Organiziran kriminal v Sloveniji poteka od vrha. Gre za nekakšno nadaljevanja povojnega zločina nad narodom, v nekoliko sofisticirani in bolj subtilni obliki. Le žrtev, vedno ostaja žrtev.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zakaj si Miro Senica na vrhu Telekoma želi spornega Vizjaka? Zato, da bi prek Švice služila tudi Katarina Kresal.