objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Četrtek, 9. marec 2017 ob 06:56

Tako molzejo Gorenje, tretjič. Službe za sorodnike in vplivne, Žigi Debeljaku celo po dve plači.
Nepotizem, klientelizem in sumi korupcije - je slišati iz Gorenja, kjer se delijo službe sorodnikom in vipovcem. To naj bi dokazoval vrtiljak znanih Slovencev okoli Franja Bobinca, zaposlenih v Gorenju.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Pravijo, da je Gorenje raj nepotizma in klientelizma. Številna imena temu res pritrjujejo.
Spomnimo. Ko je Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja, januarja 2005 za izvršno direktorico tržnega področja Severne in Centralne Evrope postavil kar svojo ženo Polono Bobinac, je za časnik Finance izjavil naslednje: "Na to mesto bi imenoval boljšega, če bi ga imel, vendar posel delajo ljudje in ni jih veliko, ki imajo tak smisel za prodajo kot ona."
In zanimivo, Gorenje je tisto podjetje, kjer so "najboljši kadri" ravno sorodniki članov uprave in drugi znani Slovenci, ki se tako ali drugače, seveda vsi čisto naključno, pojavljajo v zgodbah okoli Bobinca, vladajoče slovenske politike in družb ali skladov, ki so še vedno del državnega premoženja. Večina teh, zaposlenih pod "sumom nepotizma in klientelizma", če ne celo korupcije, je znotraj Gorenja dobila odlično plačane službe - predvsem v tujini. Od Avstralije do Beograda.
Po naših informacijah naj bi (skoraj) vsi člani uprave, ne samo Fanjo Bobinac, v Gorenju imeli zaposlene svoje soproge. To je sicer spet čisto posebna tema, danes pa poglejmo nekatera druga znana imena, zaposlena v Gorenju.
Ko je Uroš Slavinec, nekdanji direktor Heliosa, danes namestnik predsednika nadzornega sveta Gorenja, julija leta 2010 postal nadzornik Gorenja, je leto dni kasneje, jeseni 2011, Franjo Bobinac zaposlil njegovega sina Jaka Slavinca. Tako je sin novega člana nadzornega sveta postal pomočnik direktorja Gorenja v Moskvi.
Na eno od vodilnih delovnih mest Gorenja na Dunaju in Velenju se je zaposlil tudi Tomaž Kuntarič, nekdanji predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe, ki ga z Bobincem povezuje tudi insajdersko solastništvo famozne družbe Ingor, d. o. o., prek katere so Bobinac in izbranci poskušali izvesti menedžerski odkup (Buy Out) Gorenja, pa jim ni uspelo. No, družba Ingor je zdaj v stečaju.
Gorazd Jamnik, brat dosti bolj slavnega Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice, je finančni direktor Gorenja v Srbiji, še prej pa je bil tudi direktor družbe Istrabenz Gorenje Inženiring. Mimogrede, leta 2009 je bil nekaj mesecev direktor tega podjetja tudi že skoraj "legendarni" slovenski politični prebežnik Ciril Pucko.
Matej Čufer, brat nekdanjega ministra za finance Uroša Čuferja, je finančni direktor Gorenja v Kopenhagnu, prej pa je bil direktor Gorenja v Franciji.
Pomenljiva je tudi zaposlitev Jurija Giacomellija, nekdanjega direktorja časopisov Delo in Finance. Do leta 2009 je bil direktor družbe Gorenje Design Studio, ki so jo kasneje, ko je Giacomelli odšel - ukinili.
Črt Prašnikar, sin medijsko znanega ekonomista Janeza Prašnikarja, profesorja na ljubljanski Ekonomski fakulteti, je direktor Gorenjeve družbe Asko v Avstraliji. In ko je to potrebno, Janez Prašnikar "vrne uslugo" Bobincu: 10. novembra lani, ko se je izvedelo, da Panasonic ne bo prevzel Gorenja, je uredništvo časopisa Dnevnik objavilo članek o Gorenju in Panasonicu, kjer, glej ga zlomka, ne boste verjeli, ravno profesor Janez Prašnikar zagovarja in brani Franja Bobinca?!

SCENARIJ ZA ŽIGO DEBELJAKA

Poseben primer pa je Žiga Debeljak, direktor Gorenja na Dunaju, ki ga Bobinac zdaj pripravlja za novega člana uprave Gorenja, pristojnega za finance. Po naših zanesljivih informacijah naj bi Debeljak v Gorenju dobival kar dve plači, na podlagi dveh pogodb. Eno pogodbo ima kot "Senior Vice President for International Business Develepment", kar počne na Dunaju, ker tam ne velja slovenska plačna regulativa in dobiva polno avstrijsko plačo, hkrati pa je zaposlen tudi kot Chief Digital Officer v Gorenju, kar je, vsaj po naših informacijah, novo delovno mesto, ki mu prinaša še eno plačo.
Po zadnjih informacijah, ki prihajajo iz Gorenja, je tudi že pripravljen scenarij, kako naj bi Debeljak, ki ga v "Velenju menda ne marajo preveč", postal novi član uprave. Na objavljeni razpis naj bi se prijavilo več dobrih kandidatov, tudi iz Gorenja, med njimi menda tudi Kuntarič in seveda Žiga Debeljak. Tako naj bi ustvarili širok nabor "odličnih kandidatov" in potem izbrali kakor najboljšega med najboljšimi - Debeljaka.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-09-12 12:17:18


Čebelic ne poznam, a očitno njuno pravno znanje nekoliko šepa, da je potreben zaslužek postrani. Sicer so odvetniki imteligentnejši del pravnikov, ker morajo preživeti na trgu, a takšni kot so Musarjeva in še neke, posvečene odvetniške družbe, živijo le od poslov z državo. Tudi omenjeni iskalki lahkega zaslužka, očitno. Ne predstavljam si med odvetniki tožilcev Ferlinca ali Kozine oziroma kakšne sodnice globoke države. Menim, da ne bi zaslužili za kruh...Privilegiranci režima , svoj vpliv, nedotakljivost in komplekse, zdravijo ravno na način, da počnejo, kar se jim zahoče. Za njih se zdi žaljivo, če bi morali delati po črti zakona. Šerifovanje nekaterih na sodiščih je zelo značilno. Takšen, mafijski ustroj držve, se potem seli v vse državne institucije in pore družbe. Ni pomembno, kako, šteje le, če imaš ali nimaš . Potem te razvrstijo v kategorije in temu primerno si obravnavan, če že potrebuješ storitev ali pomoč. Balkanska mentaliteta oziroma rusko pojmovanje demokracije, se vse bolj bohotita tudi pri nas. Ne hecam se, ko zapišem, da nekatere ljudi v državi lahko le ustreliš, če ti povzročijo nepopravljivo škodo. Najhuje je, ko ti nož v hrbet zarinejo državne institucije, od katerih pričakuješ ravno nasprotno. Tudi sam, največje prevare doživljam v pravosodju, ne s strani migrantov, južnjakov ali tistih, ob katerih se podzavestno primem za denarnico. Organiziran kriminal v Sloveniji poteka od vrha. Gre za nekakšno nadaljevanja povojnega zločina nad narodom, v nekoliko sofisticirani in bolj subtilni obliki. Le žrtev, vedno ostaja žrtev.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tako molzejo Gorenje, tretjič. Službe za sorodnike in vplivne, Žigi Debeljaku celo po dve plači.