objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sreda, 17. julij 2019 ob 06:55

Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.
"Resor za širitev" vladajoči slovenski politiki poleg nič odgovornosti omogoča vsaj še dvoje: prvič, marsikomu praktično življenje jugonostalgije na stroške slovenskih in evropskih davkoplačevalcev, in drugič, zakulisno biznisiranje po Balkanu ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Imenovanje slovenskega evropskega komisarja, o čemer naj bi Šarčeva vlada odločala na jutrišnji, četrtkovi seji, zadnji seji pred parlamentarnimi počitnicami, neformalno pa naj bi se danes, 24 ur pred to sejo vlade, ministri Šarčeve vlade o tem pogovarjali na posebnem sestanku na Brdu pri Kranju, je v rokah predsednika vlade Marjana Šarca, čeprav Lista Marjana Šarca sama po sebi znotraj vlade nima večine pri morebitnem (pre)glasovanju. (foto: STA)

Pri famozni funkciji slovenskega člana evropske komisije, tako imenovanega slovenskega evrokomisarja, čigar izbor je te dni pri nas celo vrhunsko notranjepolitično vprašanje in doživetje, je treba razbiti nekaj mitov, iluzij in pričakovanj, a hkrati povedati nekaj debelih žalostnih resnic:

PLAČEVANJE USLUG IN BIZNIS PO BALKANU

- Dosedanja slovenska evropska komisarja Janez Potočnik in Violeta Bulc sta oba črno na belem dokazala, da je za Slovenijo popolnoma vseeno, kdo je slovenski evropski komisar in kateri resor pokriva (Potočnik je vodil okolje, Bulčeva pa promet), saj za Slovenijo nihče od njiju ni naredil tako rekoč ničesar, nič. No, Bulčeva je povzročila celo direktno škodo, ko ni nič povedala oziroma kakor nič vedela, kdaj in kako bo evropska komisija razpravljala o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško!

- Oba, Janez Potočnik in Violeta Bulc, sta bila tudi obupno slaba evropska komisarja. Potočnik je bil v svojem času celo uradno razglašen za najslabšega člana evropske komisije, Bulčeva pa je, spomnimo, pristala v zadnji tretjini - najslabših.

- Toda finančni prihodki slovenskega in drugih evropskih komisarjev so za našo politično sceno dobesedno fantastični. Če pri nas predsednik države ali vlade mesečno zasluži okoli 4500 evrov neto, slovenski evropski komisar mesečno pokasira približno do 30 tisoč evrov (neto) plače, da o dodatnih dnevnicah in privilegijih niti ne govorimo, kar v petih letih mandata prinese okoli dva milijona evrov. Skratka, en mandat in rešena je vaša eksistenca, verjetno pa tudi eksistenca naslednje generacije evropskega komisarja.

- Služba evropskega komisarja nadalje ponuja ogromne možnosti, da po koncu mandata (p)ostaneš del mednarodne politične elite, kar lepo dokazuje tudi primer Janeza Potočnika. On je denimo zdaj "predsednik mednarodnega foruma za kmetijstvo" (vir).

- Hkrati pa funkcija slovenskega evropskega komisarja podobno kot funkcija evropskega poslanca po neki čudni zmedeni logiki slovenskih volivcev avtomatično prinaša odlične pozicije v domačih anketah javnega mnenja (kar sta spet dokazala Potočnik in Bulčeva, ergo, zunaj, v tujini, te razglasijo za najslabšega, pri nas doma pa si kljub temu še vedno the best?!) ter najboljše možno izhodišče za vstop na vrh slovenske politike.

- Zato je tudi znotraj slovenske tranzicijske levice po novem gneča za evropske funkcije, čeprav Evropske unije in Bruslja kot takega praviloma intimno ne marajo. Preprosto so pogruntali oziroma izračunali, da se (jim) to izplača!

- In tudi kadrovanje slovenskih evropskih komisarjev poteka po načelih plačevanja (dolgov). Ko je Alenka Bratušek pred dnevi kar prek twitterja za evropsko komisarko predlagala Marto Kos, sedanjo slovensko veleposlanico v Bernu, je bilo boljšim poznavalcem slovenske politične in medijske scene takoj jasno, za kaj dejansko gre: Bratuškova je tako vrnila uslugo Pop TV, ker so ji tam mimo vrste omogočili nastope na zadnjih televizijskih soočenjih pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, kar je potem Bratuškovo za mišjo dlako tudi poneslo čez parlamentarni prag, in zdaj je bilo treba vrniti uslugo Tjaši Slokar Kos, direktorici informativnega program Pop TV oziroma - družini Kos. Hja, tako to gre ...

- Vladajoča slovenska politična elita, vključno z njenimi strici iz ozadja, se je iz primera Janeza Potočnika in Violete Bulc tudi veliko naučila. Zato so se odločili, da tokrat vzamejo resor za širitev, kar jim bo - od včeraj zvečer - nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen tudi rada poklonila, saj zanj ni velikega zanimanja. Novih širitev evropske unije namreč v tem mandatu ne bo, takšen je vsaj neformalni dogovor med Nemčijo in Francijo, zato je resor za širitev v Bruslju brez večjega pomena in vpliva. Toda slovenska vladajoča politična elita prek uslužnih in podložnih večinskih medijev že nekaj tednov prepričuje slovensko javnost, da smo si ta "pomemben" resor v Bruslju - "izborili"?!

- Hkrati pa resor za širitev vladajoči slovenski politiki poleg nič odgovornosti omogoča vsaj še dvoje: prvič, marsikomu praktično življenje jugonostalgije na stroške slovenskih in evropskih davkoplačevalcev, in drugič, zakulisno biznisiranje po Balkanu.

ZAKAJ JANEZ LENARČIČ, NE PA MARJETA JAGER?!

Janez Lenarčič je stalni predstavnik Slovenije pri Evropski uniji ... Janez Lenarčič je stalni predstavnik Slovenije pri Evropski uniji ...

... Marjeta Jager pa namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski uniji. ... Marjeta Jager pa namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski uniji.

Imenovanje slovenskega evropskega komisarja, o čemer naj bi Šarčeva vlada odločala na jutrišnji, četrtkovi seji, zadnji seji pred parlamentarnimi počitnicami, neformalno pa naj bi se danes, 24 ur pred to sejo vlade, ministri Šarčeve vlade o tem pogovarjali na posebnem sestanku na Brdu pri Kranju, je v rokah predsednika vlade Marjana Šarca, čeprav Lista Marjana Šarca sama po sebi znotraj vlade nima večine pri morebitnem (pre)glasovanju.

Toda za zdaj je zaenkrat bolj ali manj jasno vsaj dvoje: najprej, Šarec za slovensko evropsko komisarko očitno definitivno ne želi postaviti Tanje Fajon, evropske poslanke na listi Socialnih demokratov, nekatera imena, kot so Miro Cerar ali Marta Kos, pa so bila v javnost prejkone lansirana načrtno, bodisi zato, da se kadrovske debate o slovenskem evropskem komisarju speljejo drugam, ali pač zato, da se ta imena "skurijo". Zdaj naj bi ime pravega kandidata, kot mi pravijo v koaliciji, očitno vedela samo Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v Šarčevem kabinetu (ki po novem sedi ob Šarcu - no, vmes med njima še vedno sedi Šarčeva šefinja kabineta Janja Zorman Macura - tudi na koalicijskih sestankih), in seveda Šarec. Je pa, vsaj do avtorja teh vrstic, pricurljalo, da bo Šarec kot "nadstrankarskega kandidata" za novega slovenskega evropskega komisarja predlagal Janeza Lenarčiča, sedanjega vodilnega slovenskega diplomata v Bruslju, natančneje stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji, sicer močno povezanega tudi s Cerarjem (vir), ne pa, kot se je mnogim bolj zdelo zadnje dni, Marjete Jager, namestnice generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji. Jagrova, danes najvišje pozicionirana slovenska evrokratkain menda tudi najbolj zaslužna za domicil edine evropske agencije v Ljubljani - Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev, bi bila po mnenju insajderjev sicer boljša evropska komisarka kot Lenarčič, vendar tudi bolj samostojna, a Šarec naj bi se, kot kaže, poleg njene samostojnosti ustrašil še nekaterih njenih povezav za nazaj, morda z Igorjem Bavčarjem (ko je bil Bavčar še minister za evropske zadeve, sta bila z Jagerjevo tesna sodelavca), tudi pokojni Janez Drnovšek jo je zelo cenil (čeprav je tudi Janez Lenarčič takrat veljal za njegovega "zlatega dečka"), res pa je, da Jagerjeva ni preveč cenila Toneta Ropa, zato je nekdo, verjetno zelo blizu Šarca, že včeraj med provladne novinarje lansiral, da se Marjeta Jager kakor preveč "samopromovira" ...

No, bomo videli že danes zvečer ali jutri, po seji vlade ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec Janez Lenarčič Marjeta Jager Evropska komisija damir crnčec Tanja Fajon miro cerar Lista Marjana Šarca Marta Kos Tjaša Slokar Kos Alenka Bratušek Igor Bavčar Janez Drnovšek Tone Rop Socialni demokrati pop tv violeta bulc Janez Potočnik Ursula von der Leyen Janja Zorman Macura

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Tevž B.

2019-08-14 13:49:26


Simon Zajc (SMC), minister za okolje in prostor Šarčeve vlade, ne samo predvsem minister kapitala in finančnih interesov. Ta oseba premetava davkoplačevalski denar in to Šarec to dopušča: Nabolje, da Dragan Matić privleče še notri svojo priležnico Petro Ložar in bo tako, kot je bilo na kulturi, RTV SLO... Ložarjeva je imela računico na RTV SLO, ko jo je Matić tam ustoličil kaj je dobro za moža, da bo lahko še naprej biznisiral. Celo tako, daleč je šla v scenariju, da je Biziljevi pripročila odvetnika iz odvetniške družbe Avbreht Aleš. Ta odvetnik je povezava Ložarjevega ljubimca Matića za vse je poskrbel, da omrtviči Pirc Musarjevo in ostale, da bo biznisl tekel dalje - banda sprevržena Jajota Avbrehta je sam Matić tudi rinil za nekega župana. Prav tako je popušil Matić, kot kandidat proti Jankoviću. Skratka kjer se pojavi Matić za seboj pusti pogorišče – skrajno negativen konflikten in nesposeben lik. Zgleda, da se bodo na okolju zaparkirali in vedrili, do naslednjih volitev. Šarec je dodelil napačen resor SMC – ju. Zakaj pa se Matić ne rine kje na sociali pri Ksenjji Klampfer ali Zadravku Počivalšku malo v razmislek. Bralke revije Cosmopolitan, kot pisca erotičnih nasvetov. Takole je naš minister svojim bralkam med drugim svetoval, s kakšnimi stavki naj se "prikupijo" svojim dragim izbrancem: "Ja pa kolikokrat mi bo s teboj še prišlo?" "Preizkusi katerega izmed teh stavkov še nocoj in se nam kasneje zahvali za njegov naval sreče in ponosa," je eden izmed Simonovih prispevkov, ki jih je napisal leta 2016, v njem pa svojim bralkam svetoval, naj dragemu na uho šepnejo tudi naslednje stavke: "Seveda lahko gledaš za drugimi ženskami, ko si z menoj, to me celo vzburja. Oh, kako si simpatičen, ko se čohaš po svojem orodju. Drage večerje? Pa kdo bi si to želel, če lahko doma poješ pico in greš lahko potem takoj seksat. Pri tako dobrem seksu mi ni treba slišati besed: Ljubim te. Ja pa kolikokrat mi bo s teboj še prišlo? Moje stanovanje je premajhno za moj novi LCD-televizor. Ali ga imava lahko pri tebi?" Več na: https://www.zurnal24.si/magazin/vip/to-je-bila-nekoc-vroca-sluzba-nasega-novega-ministra-325520 - www.zurnal24.si https://www.cosmopolitan.si/moski/simon-zajc-punce-upraviceno-zanima-zakaj-smo-taki-tepci/ https://www.cosmopolitan.si/cosmolog/?p=11
slavko pezdir

2019-08-14 09:38:22


Minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki ob vseh konkretnih perečih problemih v zvezi z zvermi in s tonami neustrezno "deponiranih" ter požarno-varnostno nenehoma nevarnih odpadkov kar naprej alibično ponavlja, da je šele tri mesece na tem odgovornem položaju, ter ki verjame, da bodo ogrožene podeželane in državljane prepričali in potolažili neskončni nizi sestankov "odgovornih deležnikov" ter novi in novi papirnati ukrepi (papir pač vse prenese!), je že zdavnaj pokazal svojo strokovno, organizacijsko in politično nekompetentnost, ob tem pa izkazal s svojimi "prijateljskimi" kadrovskimi potezami še nadvse destruktivni naduti strankarski nepotizem in politikantski klientelizem. V sinočnjih Odmevih TVS 1 se je celo izkazalo, da administrativno določenih 11 volkov doslej sploh ni bilo mogoče odstreliti zaradi načrtno dodanih visokih administrativnih ovir, ki bi vsakega nalogodajalca in morebitnega uspešnega lovca oz. izvrševalca invalidne odločbe stale več tisoč evrov globe. To brezsramno norčevanje ministra Simona Zajca in celotne vlade Marjana Šarca iz prizadetih kmetov in ogroženih državljanov RS presega vse meje državljanske potrpežljivosti in zdrave pameti ter naravnost kliče po samozaščitni organiziranosti in javnih izrazih ter manifestacijah državljanske nepokorščine, kakršne so napovedana nadaljnja javna zborovanja ogroženih in ogorčenih državljanov RS ter celo napovedani kmečki bojkot bližnjega mednarodnega kmetijskega sejma v Gornji Radgoni. Medijsko preusmerjanje pozornosti k prvaku ene od izvenparlamentarnih strank, ki je razpisala denarno nagrado za vsakega zakonito odstreljenega volka, je več kot servilno do ministrove in vladne strokovne nekompetentnosti, akcijske mrtvoudnosti in porazne dejstvene neučinkovitosti. Več kot jasno je, da ne bi nikomur iz parlamentarne in izvenparlamentarne politične opozicije ne uspevalo "pridobivati političnih točk", če bi resorni minister Simon Zajca in manjšinska vlada Marjana Šarca učinkovito, ažurno in otipljivo razreševala in odpravljala najurgentnejše težave in ujme, ki ogrožajo svobodo, varnost, premoženje in celo življenja državljanov RS na ogroženih področjih slovenskega podeželja.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.