objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sreda, 29. maj 2019 ob 06:47

Tajni scenarij preživetja Mira Cerarja in SMC: malo se potuhniti, očistiti stranko ter počakati na spopad med LMŠ in SD
SMC 2.0. Šlo naj bi za podobno stranko, kot jo ima Alenka Bratušek ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Mira Cerarja in drugih politikov SMC, verjetno jeznih in užaljenih v slogu majhnih otrok, če jim vzamete liziko, ob razglasitvi rezultatov nedeljskih volitev ni bilo v tiskovnem središču Cankarjevega doma. Pozor, iz SMC tja ni prišel niti en!?

LETA 2014: 301.563 VOLIVCEV

5 LET POZNEJE: 7.538 VOLIVCEV

Nedeljske volitve v evropski parlament med slovenskimi političnimi strankami niso prinesle izrazitih zmagovalcev, so pa razkrile tri velike poražence (vir: Dolga noč bruseljskih inkasantov): Levico, DeSUS in predvsem - SMC! Kljub temu novinarji večinskih medijev ne letajo za prvaki teh strank Luko Mescem, Karlom Erjavcem in Mirom Cerarjem ali pa jih čakajo s fotografi in kamermani ter cufajo za rokave z direktnimi vprašanji, zakaj ne odstopijo. Ne, mediji jih pustijo na miru in ta del vodilne politične elite tranzicijske levice tudi tokrat uživa skoraj idilični mir.

Za osvežitev spomina: Janez Janša je decembra 2011, potem ko je SDS za mišjo dlako izgubila parlamentarne volitve proti Zoranu Jankoviću in danes že propadli Pozitivni Sloveniji, na prvi seji izvršnega odbora stranke ponudil svoj odstop. Resda ta ni bil sprejet, toda Janša ga je vsaj spodobno ponudil.

Mira Cerarja in drugih politikov SMC, verjetno jeznih in užaljenih v slogu majhnih otrok, če jim vzamete liziko, ob razglasitvi rezultatov nedeljskih volitev ni bilo v tiskovnem središču Cankarjevega doma (pozor, iz SMC tja ni prišel niti en!?), kjer je - mimogrede - med številnimi novinarji zavladala vidna žalost, ko je postalo uradno, črno na belem, in vsem jasno, da Levica ni dobila evropskega poslanca oziroma poslanke. Bizarna slika čisto posebne zlizanosti politike in medijev, podobna tisti, ko se je sredi volilne kampanje novinar tednika Reporter Igor Kršinar na tako imenovani Medijski noči Nove Slovenije pred vsemi objemal s kandidatom NSi za evropskega poslanca Žigo Turkom. Še več, Cerar in njegovi so se do včeraj popoldne, ko je Miro Cerar končno le stopil pred medije, zavili v popolni molk. Novinarskim ekipam pa začuda ni prišlo na misel, da bi - vsaj - ta ponedeljek, dan po volitvah, kampirali - spet vsaj - pred sedežem stranke SMC na Beethovnovi 2 v Ljubljani. Kot bi bilo to normalno in pričakovano.

SMC 2.0

No, Cerar je včeraj s čisto resnim glasom povedal, da so se na SMC odločili, da bo še letos oktobra kongres stranke, kjer bo ponovno preveril, ali ima še zaupanje za vodenje stranke (Cerar: "Zagotovo bo kongres primerna priložnost, da preverim, ali imam še zaupanje stranke ..."?!), zraven pa naj bi se tudi organizacijsko in programsko prenovili v "SMC 2.0". Povedano drugače, Miro Cerar v nasprotju z Janezom Janšo ni zmogel niti spodobno ponuditi odstopa, kaj šele odstopiti. Čeprav je stranka pod njegovim vodstvom od leta 2014, ko je na volitvah dobila 34,49 odstotka glasov, do minule nedelje, ko je dobila komaj 1,6 odstotka glasov, izgubila praktično vse svoje volivce: z dobrih 300 tisoč volivcev so padli na dobrih 7500!

SCENARIJ ZA PRIHODNJE MESECE

Tajni scenarij prihodnjih mesecev za preživetje Mira Cerarja in SMC, ki se menda želi prenoviti v stranko, zelo podobno Stranki Alenke Bratušek, torej v minimalno strančico enega človeka, veliko nekaj malega nad 4 odstotke, kar zagotavlja preboj v slovenski parlament, in vedno biti član vlade, torej na oblasti, pa naj bi bil naslednji:

- Zdaj se malo potuhniti na "low profile", vendar hkrati zadržati čim več kadrovskih pozicij ali celo pridobivati nove (primera Lilijane Kozlovič* in Helene Cvikl).

- Cerar namerava stranko dodobra kadrovsko očistiti, kar pomeni, da naj bi znotraj stranke ostali le Cerarjevi najbolj fanatični privrženci in tisti kruhoborci, ki so trenutno na direktnih državnih vimenih na račun SMC (spomnimo: že doslej je SMC zapustili praktično cel bataljon vidnih članov te stranke). Gre za identičen ustroj, kot ga ima Stranka Alenke Bratušek.

- Počakati na pričakovani spopad znotraj vlade med Listo Marjana Šarca in Socialnimi demokrati, kjer naj bi potem profitirala SMC.

Za osvežitev spomina:

Janez Janša je decembra 2011, potem ko je SDS za mišjo dlako izgubila parlamentarne volitve proti Zoranu Jankoviću in danes že propadli Pozitivni Sloveniji, na prvi seji izvršnega odbora stranke ponudil svoj odstop. Resda ni bil sprejet, toda Janša ga je vsaj spodobno ponudil.

* Po naših informacijah iz stranke SMC do imenovanja Lilijane Kozlovič na vladi še ni prišlo samo zato, ker je to - takrat - razkril avtor teh vrstic. Zato naj bi njeno imenovanje izvedli v prihodnjih tednih, ko bo manj medijske pozornosti.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar SMC Stranka Alenke Bratušek Lista Marjana Šarca Socialni demokrati Lilijana Kozlovič Helena Cvikl

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tajni scenarij preživetja Mira Cerarja in SMC: malo se potuhniti, očistiti stranko ter počakati na spopad med LMŠ in SD