objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Torek, 16. april 2019 ob 07:16

Zadišalo po odstopu Marjana Šarca! Ključni 2 vprašanji: kdo je dal posnetek na Pop TV in ali je predsednik vlade vedel?!
Woodward in Bernstein, legendarna novinarja Washington Posta, sta v aferi Watergate, kjer sta lovila Nixona, sledila denarju. Follow the Money. Tukaj pa moramo slediti posnetku ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Ko je Šarec uvidel, da je njegova agenda s Pop TV tako rekoč medijsko razkrinkana, da znotraj Evropske unije za to zgodbo ni prav nobenega posluha, še huje, slišati je celo norčevanje, da se začenja govoriti tudi o parlamentarni preiskovalni komisiji, ki naj bi preiskovala morebitno zlorabo Sove v politične namene, in da je prvič zadišalo po njegovem odstopu, po njegovi zamenjavi, je začel zgodbo takoj umirjati in se vleči ven.

Ne glede na to, kako imenujemo najnovejši drugi izbruh arbitražne afere, Šarecgate, Patergate, Arbitraža 2.0, gre za Watergate Marjana Šarca. In prvič, po sedmih ali osmih mesecih Šarčeve vlade, po odhodu štirih ministrov, Marka Bandellija, Dejana Prešička, Jureta Lebna in Sama Fakina, ter dveh državnih sekretarjev, Petra Vilfana in Romana Kirna, je tokrat zadišalo tudi po odstopu predsednika vlade!

Če tega ne bomo zdaj razčistili, se lahko že jutri na Pop TV pojavijo posnetki tajnih prisluhov kogarkoli izmed nas ...

 

TAKO SE JE ZAČELO IN POTEM DOGAJALO

Poglejmo kronologijo, prelomne datume in dogodke, ki so pripeljali do aktualnega Watergata Marjana Šarca:

- Julija 2015 z objavo telefonskih prisluhov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko ministrstva za zunanje zadeve Simono Drenik v srbskem časopisu Kurir in hrvaškem Večernjem listu izbruhne arbitražna afera. Hrvati glasno napovejo odhod iz arbitraže in ga tudi izvedejo. Predsednik slovenske vlade je takrat Miro Cerar, minister za zunanje zadeve pa Karl Erjavec. Na slovenski strani ozadje prisluhov začne preiskovati policija oziroma Nacionalni preiskovalni urad, slovenski arbiter Sekolec pa za nekaj časa nenadoma izgine neznano kam.

- Junija 2017 arbitražno sodišče v Haagu izda arbitražno sodbo. Slovenska vlada po medijih najprej sproži veliko evforijo, češ, to je velika zmaga Slovenije, vendar se kmalu izkaže, da temu ni tako. Arbitraža ni tako ugodna za Slovenijo, saj Slovenija med drugim ne dobi niti povsem odprtega prehoda skozi Piranski zaliv na Jadransko morje.

- 14. decembra 2016 vrh slovenske politike od Sove uradno in tajno izve, da je Sekolcu in Drenikovi prisluškovala hrvaška tajna služba SOA, kar pa Cerarjeva vlada slovenski javnosti zamolči. Ker hrvaška stran arbitraže ne priznava, Slovenija kasneje sproži tožbo zoper Hrvaško - zaradi nepriznavanja arbitraže - na sodišču Evropske unije v Luksemburgu, kjer je postopek v teku.

- Na parlamentarnih volitvah junija 2018 zmaga Janševa SDS, toda predsednik vlade postane Marjan Šarec, prvak Liste Marjana Šarca, Cerar minister za zunanje zadev, Erjavec pa spet minister za obrambo.

OD ČRNČECA DO AVDIĆA

- Na prvi seji vlade državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade "presenetljivo" in menda mimo vednosti ostalih koalicijskih partnerjev postane Damir Črnčec, nekdanji direktor Sove in OVS, obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, bivši tesni sodelavec Janeza Janše pa tudi občasni komentator na Pop TV in kolumnist revije Reporter. Hkrati se izve, da Šarec in Črnčec tajno sodelujeta že od predsedniških volitev dalje (2017). Črnčec po imenovanju na vladi preživi močno, toda časovno omejeno kampanjo večinskih medijev proti njemu in postane prvi zaupnik predsednika vlade v njegovem kabinetu na Gregorčičevi ulici.

- Začne se Šarčev kadrovski cunami, pri katerem sodeluje tudi Črnčec. Šarec med drugimi zamenja tudi vodstvo Sove, OVS, Slovenske vojske, policije, za kasnejšo odstranitev direktorja NPU Darka Majheniča pa menda osebno poskrbi prav Črncec, ki razširi informacije, da je Majhenič človek Marka Pogorevca, lobista in svetovalca za varnost na Telekomu Slovenije.

- Februarja letos nova članica uprave Telekoma Slovenije postane Vida Žurga, ki prevzame tudi Telekomove medije (Siol.net in Planet TV) ter kmalu prepreči poskus prodaje teh medijev poslovni skupini United Group (donedavnega v lasti ameriškega sklada KKR, katerega visoki predstavnik Ludo Bammens se - skupaj s Hrvatom Ivanom Toljem, frančiškanskim patrom in predstavnim avstrijske založniške hiše Stryia na Hrvaškem -  kmalu zatem "čisto naključno" znajde v tajnih telefonskih prisluhih, objavljenih na Pop TV), kar poslovno ustreza Pop TV in Kanalu A oziroma Pro plusu, d. o. o.

- Mine prvih šest mesecev Šarčeve vlade, ki pa razen padca štirih ministrov in dveh državnih sekretarjev nima česa pokazati. Hkrati Šarcu in Listi Marjana Šarca po vseh anketah javnega mnenja padajo rejtingi, Šarec je vidno živčen, kar se vidi tudi po njegovih neverjetnih verbalnih izpadih v državnem zboru, povrhu vsega pa se hitro bližajo volitve v evropski parlament.

- 4. marca Marjan Šarec kot nosilko kandidatne liste LMŠ za evropski parlament predstavi novinarko Pop TV Ireno Jovevo, nekateri mediji in družabna omrežja pa začnejo govoriti, da gre za skupno listo LMŠ in Pop TV.

- 27. marca širši slovenski javnosti neznani bosanski novinar Avdo Avdić, ki naj bi bil tesno povezan z bosansko tajno službo OSA (vir - Faktor na TV3), v intervjuju na bosanski zasebni televiziji N1 med drugim javno razkrije, da so Sekolcu in Drenikovi prisluškovali Hrvati, in pove ime agenta, ki naj bi prisluškoval - Davorja Franića alias "mehanika Davorja". Po tem intervjuju in po teh razkritjih se v Sloveniji ne zgodi čisto nič, nihče ne reagira, ne mediji ne slovenska politika ne Šarčeva vlada.

- Se pa v soboto, 30. marca, nekaj dni pred drugim, torej aktualnim izbruhom arbitražne afere, na spletnem portalu Siol.net spet "čisto naključno" pojavi daljši intervju z Damirjem Črnčecem, ki vmes postane tudi vodja posebne vladne komisije za implementacijo arbitraže. Črnčec v tem intervjuju obračuna z Janšo, hvali Šarca, revidira (beri: omili) svojo politiko do migrantov, napove drugačno politiko do Hrvaške in se razglasi za nič več in nič manj kot slavno "Nessie" iz kabineta predsednika vlade.

OPERACIJA POP TV

- 4 dni kasneje po tem intervjuju Damirja Črnčeca, 3. aprila, Pop TV povzame to, kar je 27. marca javno na bosanski televiziji N1 povedal Avdo Avdić, ki je že pred tem sodeloval s Pop TV, in to slovenski javnosti sprenevedavo predstavi kot svoje veliko novinarsko razkritje češ, zdaj razkrivamo, da so Sekolcu in Drenikovi prisluškovali Hrvati.

- Da gre za usklajeno operacijo televizije Pop TV skupaj z Marjanom Šarcem, dokazujejo naslednje poteze Marjana Šarca: na sejo vlade povabi svojega direktorja Sove Rajka Kozmelja, po seji vlade pa pred novinarji melodramatično pove, da jim je Kozmelj pojasnil situacijo v tej zadevi, ki je skrajno skrb zbujajoča.

- 8. aprila Pop TV objavi novico, da naj bi hrvaška tajna služba prisluškovala njihovim novinarjem, in objavi že pred omenjeni posnetek med Toljem in Bammensom. Dokazov, da naj bi Hrvati prisluškovali novinarjem Pop TV, na Pop TV še zdaj niso pokazali, bi pa naj to zdaj preiskovala policija. Bammens, ki ga je Tolj kakor v imenu hrvaške vlade prosil za posredovanje pri vodstvu Pop TV, tudi potem nikoli ni poklical na Pop TV. Prošnja Tolja, med telefonskim pogovorom posredovana Bammensu, naj Pop TV ne objavi informacije, ki je bila že prej javno objavljena na bosanski televiziji N1, pa je tako ali tako nesmiselna sama po sebi.

JE ŠAREC VEDEL?

Če sta legendarna novinarja Washington Posta, Bob Woodward in Carl Bernstein, po navodilu globokega grla sledila denarju ("Follow the money!") in raziskovala, "ali je predsednik vedel?", bo treba pri slovenskem Watergatu Marjana Šarca slediti posnetku, objavljenem na Pop TV. In pri tem ne smemo zaupati samo morebitni notranji preiskavi Sove ali policiji, ampak je potrebno ustanoviti posebno preiskovalno komisijo državnega zbora - ki bi preiskovala morebitno vpletenost nosilcev javnih funkcij pri domnevni zlorabi Sove in OVS v politične namene, v tej konkretni zadevi.

- Toda, kot kaže, spet je bilo vse lepo usklajeno z Marjanom Šarcem oziroma njegovim kabinetom. Šarec namreč takoj pompozno skliče svet za nacionalno varnost, kot da bi bili domnevni pritiski na Pop TV, zasebne televizije v lasti ameriške korporacije CME, stvar neposrednega slovenskega nacionalnega interesa?!

- Med sejo sveta za nacionalno varnost poslanec SDS Franc Breznik, ki je tja prišel namesto Janeza Janše, predlaga Šarcu, naj Sova predloži dokaze, da je Tolj res delal po nalogu hrvaške vlade. Kljub temu, da ta Breznikov predlog podpre tudi predsednik republike Borut Pahor, ga Šarec zavrne. Viri pravijo, da je bil Damir Črncec med sejo sveta bled, Rajku Kozmelju pa se je tresel glas. Črnčec naj bi sicer tudi očital Brezniku, zakaj na seji sveta ni Janše, če je pa na Twitterju.

- Naslednji dan Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije in predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalno-varnostnimi službami, napove, da bo ta komisija ponovno zaslišala Simono Drenik, pa tudi Jerneja Sekolca in Karla Erjavca.

- Na vprašanje Vladimirja Voduška s spletnega portala TopNews, kako je posnetek med Toljem in Bammensom prišel na Pop TV, Tonin odvrne, pozor, da za ta odgovor ni pooblaščen, pove pa, da je bil s tem seznanjen predsednik vlade Šarec, v okviru informacij, ki jih dobiva od Sove. Vsak dan, preko kurirjev, v zapečateni kuverti.

- Štirje različni mediji, časopis Dnevnik, TopNews, revija Reporter in ta portal, objavijo namige, da je posnetek, ki ga je očitno posnela Sova, na Pop TV prišel s posredovanjem kabineta predsednika vlade. Gre torej za resne namige, indice in celo dokaze, da je Šarec najnovejši izbruh arbitražne afere izkoristil za lastno politično agendo, pri tem pa zlorabil Sovo - in še to na škodo slovenskih nacionalnih interesov?!

- Teoretično je sicer možno, da bi ta telefonski pogovor posnela kar sama Bammens ali Tolj, ali pa kakšna druga tajna služba, vendar je to malo verjetno. Da ta posnetek obstaja na Sovi, pa je tako rekoč tudi napol uradno že potrjeno.

- Minuli petek je avtorju teh vrstic kabinet predsednika vlade takole - precej izmikajoče - zanikal medijske namige o vpletenosti pri domnevnem posredovanju posnetka na Pop TV: "Sova v svojih izdelkih predsedniku vlade in ostalim naslovnikom v Kabinetu predsednika vlade (KPV) ne posreduje nobenih prisluhov. Trditve oziroma namigi o posredovanju posnetkov v javnost s strani KPV so popolnoma neutemeljeni in neupravičeni".

- Sova pa je, prav tako minuli petek, preko vladnega urada za komuniciranje, avtorju teh vrstic, na podlagi vprašanj, povezanih z odtekanjem tajnih podatkih iz Sove in morebitno preiskavo v teh zvezi, odgovora podobno izmikajoče: "V vseh primerih suma odtekanja tajnih podatkov agencije v javnost agencija ukrepa v skladu s predpisanimi notranjimi postopki, vključno z uvedbo notranjih nadzorov". Toda spomnimo: revija Reporter je, na primer, celo direktno zapisala, da je ta posnetek Pop TV-ju izročila Sova.

- Vpletenost v afero je zanikal tudi Črnčec, prejšnji petek za časopis Delo, Marjan Šarec pa pravzaprav šele včeraj.

- Ob Šarčevem odhodu na sejo evropskega vrha v Bruslju, na temo Brexita, po Seji sveta za nacionalno varnost, se je tudi gladko izkazalo, da Evropska unija tega najnovejšega izbruha arbitražne afere noče komentirati, in Šarec na to temo tudi ni dobil prav nobenega neposrednega sogovornika. Povedano drugače, Slovenija z objavo posnetka na Pop TV in novim izbruhom arbitražne afere na mednarodni sceni ni pridobila prav ničesar, morda je celo še kaj izgubila.

- Borut Šuklje, nekdanji politik, diplomat in mednarodni svetovalec za področje Jugozahodne Evrope in zahodnega Balkana, v svojem najnovejšem blogu namigne, da so nam telefonski pogovor Tolja z Bammensom zelo verjetno podtaknili sami Hrvati, da bi tako do konca, z nastalo greznico, dokončno uničili arbitražo. Tej oceni se je v pogovoru z Planet TV posredno približal tudi nekdanji direktor OVS Marjan Miklavčič.

- Ko je Šarec uvidel, da je njegova agenda s Pop TV tako rekoč medijsko razkrinkana, da znotraj Evropske unije za to zgodbo ni prav nobenega posluha, še huje, slišati celo norčevanje, da se začenja govoriti tudi o parlametarni preiskovalni komisiji, ki naj bi preiskovala morebitno zlorabo Sove v politične namene, in da je prvič zadišalo po njegovem odstopu, po njegovi zamenjavi, je začel zgodbo takoj umirjati in se vleči ven. Kar je bilo videli že njegovim obiskom v Dubrovniku, na vrhu pobude srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske. Da naj Tonin ne "zažiga hiše" z vnovičnim preiskovanjem Drenikove, Sekolca in Erjavca, pa zdaj javno pozivajo tudi posamezni mnenjski voditelji tranzicijske levice in posamezni novinarji v medijih, ki jih obvladuje tranzicijska levica.

Toda nekatere stvari bo treba razčistiti. Da Marjan Šarec in Damir Črnčec zdaj vse zanikata, je popolnoma logično. Tudi kasneje padli ameriški predsednik Richard Nixon je ob izbruhi afere Watergate vse zanikal. Toda ključni vprašanji, ki se ob tem postavljata, sta dve:

1 Kako je posnetek prišel na Pop TV?

2 Ali je predsednik vlade Marjan Šarec to vedel?

Če sta legendarna novinarja Washington Posta, Bob Woodward in Carl Bernstein, po navodilu globokega grla (takrat se še ni vedelo, da gre za pomočnika direktorja FBI - Marka Felta) sledila denarju ("Follow the money!") in raziskovala, "ali je predsednik vedel?", bo treba pri slovenskem Watergatu Marjana Šarca slediti posnetku, objavljenem na Pop TV. In pri tem ne smemo zaupati samo morebitni notranji preiskavi Sove ali policiji, ampak je potrebno ustanoviti posebno preiskovalno komisijo državnega zbora - ki bi preiskovala morebitno vpletenost nosilcev javnih funkcij pri domnevni zlorabi Sove in OVS v politične namene, v tej konkretni zadevi.

Nenazadnje, če tega ne bomo zdaj razčistili, se lahko že jutri na Pop TV pojavijo posnetki tajnih prisluhov kogarkoli izmed nas ...

Jutri:

- do kdaj lahko Marjan Šarec še (za)ščiti Damirja Črnčeca

- in nove politične razmere po najnovejšem izbruhu arbitražne afere.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec sova šoa osa Arbitraža o meji s Hrvaško damir crnčec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-11-13 09:27:26


Opravilno nesposobnost Slovenije, tako tudi vojske in policije, EU rešuje na način, da sprejema Hrvaško v področje Schengna. Za dom spremni, nikoli niso bili tako močni na zunanjem področju. EU jim zaupa, v tem kontekstu bosta razbremenjeni tudi avstrijski in italijanski vojski ter policiji...Po logiki razmišljanja bedastega predsednika Srbije, Vučiča, ki ob vsaki nepriliki na pomoč kliče Ruse in Kitajce, bi lahko delovali tudi prismojeni Erjavec, aktualna vlada in ne preveč bistri Kličko slovenske politike, Črnčec. Torej, lahko razpustijo še tisto malo slovenske vojske in tam zaposlujejo prijatelje in svoje priležnice. Nemškega okupatorja namreč ne bo v te kraje. Od njega smo danes močno odvisni ; v bistvu nas le Nemčija še drži pri življenju. Kakšen divjak z juga bo sicer še zataval preko Kolpe v te kraje, a to je za politiko poglavnika iz Murgel, kateremu Slovenija kot država, nikoli ni bila intimna opcija, vedno in zgolj le dobrodošel podatek. Tovariš Milan bolj sovraži Slovence kot jaz čefurje. Zločin, ki ga izžarevajo njegove oči, ni potešen in še vedno željan krvi. Od karizme, ki jo oddaja ostareli gospod, so vaški posebneži iz spremstva predsednika vlade padali v trans in potrebovali psihiatrično pomoč. V času, ko je Šarec dobival inštrukcije za mesto, kamor ga je globoka država predvidela...Erjavec ima dva pomembna aduta v smislu obrambe svojega imena; Slovenija ni pravna država in, kar je še pomembneje, zjeban je v glavo in se ga ne da sodno procesuirati. Človek je obtičal na nivoju prerekanja okrog pralnega stroja, za katerega ne ve, da ne sodi na skupni hodnik sostanovalcev v bloku ali odpisa kazni zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, s katerim tepka, ministrova hči, ogroža ostale udeležence v prometu...Ker sem iz Šmarce, kot Pečečnik ; morda bo sovaščan oddal ponudbo tudi za nakup slovenske vojske. Bil bi boljši minister kot pilot.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zadišalo po odstopu Marjana Šarca! Ključni 2 vprašanji: kdo je dal posnetek na Pop TV in ali je predsednik vlade vedel?!