objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sobota, 6. april 2019 ob 06:51

Winter is coming! Zima prihaja na Škrabčevo domačijo: Evangelij po Šarcu v Katedrali svobode (III. del).
In Slovenija se je znašla sredi najhujše institucionalne in politične krize od osamosvojitve dalje ...
Forum !

Odpri galerijo

Marko Voljč, Mirko Bandelj in Marjan Šarec na Škrabčevi domačiji. (foto: Mediaspeed)

(Piše: Aljuš Pertinač)

PROLOG

Ko to pišem, je odjeknila novica, da je odstopil predsednik državne revizijske komisije (DKOM) Borut Smrdel. Kot je pojasnil, se ob nastopu funkcije ni zavedal, da je "dandanes popolnoma sprejemljivo, da se poskuša s ciljno usmerjenimi PR-kampanjami redno vplivati na delo neodvisnih državnih organov in na njihovo odločanje". Vsaj tako je sporočil medijem. Erika Žnidaršič, voditeljica oddaje Tarča na TV Slovenija, je njegov odstop na svojem osebnem FB-profilu pospremila takole:

Laž ima seveda kratke noge, in kot vemo, Borut Smrdel ni med najvišjimi. Precej bolj verjetno je, da je odstopil zaradi prehudih pritiskov, da za gradnjo druge predorske cevi predora Karavanke izbere enega od favoritov globoke države, Kolektor ali GGD (Gorenjska gradbena družba), o čemer smo na tem portalu poročali že pred časom (vir).

Dan prej je sicer odstopila Katja Damij, javnosti doslej popolnoma neznana kandidatka skupne liste Liste Marjana Šarca in oddaje 24ur na Pop TV za volitve v evropski parlament. Bojda se je odločila, da bo nadaljevala svojo podjetniško pot. Priznam, ne vem, kako visoka je Katja Damij, vem pa, da domnevna davčna dolžnica in najmanj sporna podjetnica (vir) težko računa na mesto evroposlanke.

Odstop oziroma umik Damijeve s skupne liste Marjana Šarca in Pop TV je šel praktično mimo dominantnih medijev, čeprav je bilo to, da je Damijeva politično dead meat, jasno že 6. marca, ko je izšel tale članek Bojana Požarja, ki je bil objavljen praktično isti hip, kot je bila lista javno predstavljena (vir). Odstopa predsednika DKOM, nad katerim je v Sloveniji zgolj še modro nebo, pa mediji vendarle niso mogli spregledati. Dvomim sicer, da bo Kolektor ali GGD to posebno zaskrbelo. Nina Velkavrh, partnerica Primoža Bešterja, izvršnega direktorja prodaje in marketinga v skupini Kolektor (Kolektor Group), namreč ostaja članica DKOM. Odkar je omenjena gospa članica revizijskega organa, imajo podjetja Kolektorja na DKOM rezultat 13:3. Trinajstkrat je bilo njihovim pritožbam ugodeno, trikrat ne. Smrdelu mandat sicer poteče septembra letos, glede na vse povedano pa si prav gotovo ne more obetati podaljšanja. Bo pa zanimivo spremljati, kje se bo potem zaposlil.

Sta pa omenjena dogodka zgolj še ena potrditev naše teze, o kateri pišemo v nadaljevanju - da se je Slovenija znašla sredi najhujše institucionalne in politične krize od osamosvojitve dalje. Lahko se zgolj strinjamo z enim od posebnih svetovalcev predsednika republike, ki nam je zaupal, da s primerom Karavanke in drugimi problemi, ki postajajo rak rana slovenske družbe, stoji in pade pravna država v Sloveniji.

Največje zasluge za takšno stanje imajo prav gotovo centri moči tranzicijske levice, ki so želeli iz predsednika vlade Marjana Šarca, ki je doslej, paradoksalno, izgubil še vsake volitve na nacionalni ravni, na katerih je nastopil, narediti zveličarja oziroma mesijo slovenske politike. Sedaj, ko mu je ves ta medijski rompompom in neženirano kovanje v nebesa dokončno in nepovratno stopilo v glavo ter z vsako novo potezo vse bolj spominja na samodržce iz tretjih držav, pa ne vedo več, kako ga ustaviti. Duh je namreč nepovratno ušel iz steklenice, slovenska država in politika pa vse bolj spominjata na srbsko. Iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, da ne bo pomote.

A pojdimo lepo po vrsti. Če vas je zgoraj zapisano prestrašilo, potem raje ne berite naprej. Ali pa ravno zaradi tega. Ne morem vam obljubiti, da vam bo všeč, kar boste prebrali. Lahko pa vam obljubim, da se splača. Tega namreč ne boste mogli prebrati nikjer drugje.

KO ROJENEMU VODITELJU OZIROMA LUKI DONČIĆU SLOVENSKE POLITIKE RIT ODNAŠA ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI

Marjan Šarec je popolnoma neprimeren za vodenje slovenske vlade v času Brexita, bližajoče se svetovne ekonomske krize, napetih odnosov med ZDA in preostalim svetom, porasta ruskega nacionalizma, globalnih migracij in neurejenih odnosov z našimi sosedami. To se kaže skoraj vsak dan, prvič, čeprav zelo previdno in počasi, pa so to začeli opažati tudi dominantni mediji v tajkunski ali državni lasti in njih vključeni novinarji. Poglejmo podrobnosti.

KADRI Marjan Šarec izgublja ministre in državne sekretarje hitreje kot tekmovalci v bizarnem resničnostnem šovu The biggest looser izgubljajo kilograme. Tako rekoč vsak teden kakšnega. Pet ministrov oziroma ministrskih kandidatov (Tugomir Kodelja, Marko Bandelli, Dejan Prešiček, Jure Leben, Samo Fakin) in dva državna sekretarja v svojem kabinetu (Peter Vilfan in Roman Kirn), to je njegov rezultat po pol leta vladanja.

Skupna lista Marjana Šarca in oddaje 24 ur na Pop TV je to kadrovsko krizo zgolj poglobila. Nosilka liste je novinarka 24ur in zasebna partnerica enega od producentov na Pop TV Irena Joveva, ki je popolnoma brez političnih izkušenj. Nikoli ni bila niti četrtna svetnica. Je neporočena, nima otrok in v športu navija za Slovenijo le takrat, ko ne igramo proti Makedoniji. Kakšno sporočilo volilnemu telesu s takšno izbiro pošilja Marjan Šarec, lahko samo ugibamo, vsekakor pa ni prijetno. Če k temu dodamo še zgoraj opisano domnevno davčno utajevalko Katjo Damij, je slika popolna.

Kje naš Marjan pobira svoje kadre za najodgovornejša mesta, nam res ni jasno. Kako si drugače razložiti, da je zanj optimalna izbira za ministra za okolje Simon Zajc, nekdanji voditelj "zmenkarij" na TV Paprika in avtor opolzkih tekstov v licenčni reviji Cosmopolitan?

Vir: Twitter Vir: Twitter

Naprej, Samo Fakin je slovenski zdravstveni sistem zapustil v popolnem razsulu. Družinski zdravniki množično grozijo z odpovedmi, po svetovnem indeksu povpraševanja po zdravju pa nas je prehitela celo Srbija. Pomislite, Srbija!

Vir: Twitter Vir: Twitter

In koga je naš Marjan Šarec določil, da se bo spoprijel s to zmešnjavo? Nekdanjega šefa Semenarne Ljubljana Aleša Šabedra, ki je bil direktor UKC Ljubljana komaj eno leto, v tem času pa je dokončno propadel program otroške srčne kirurgije! Prvi ukrepi? Zdravnike bomo uvažali, je dejal. Enako je počel na UKC. Slovenski kirurgi so odšli v tujino, ker nismo imeli denarja, da bi jih plačali, Šabeder pa je namesto njih povabil tujce, ki jih plačuje po štirikrat več, kot so stali naši.

Vir: Twitter Vir: Twitter

Mimogrede, glasove za izvolitev Šabedra in Zajca v državnem zboru je prispevala Slovenska nacionalna stranka oziroma Zmago Jelinčič Plemeniti. Klinc pa tak rojeni vodja, če mu mora rit reševati en Zmago.

PRORAČUN Koalicija z Levico je prve pol leta vladavine porabila za to, da je pripravila rebalans letošnjega proračuna. Najprej so evropski komisiji poslali kar eno leto stare papirje, potem pa so se vendarle lotili posla. In rezultati so skorajda neponovljivi. Koaliciji z Levico je uspelo letošnjo načrtovano javno porabo povečati za več kot 1,3 milijarde evrov. Noro. Proračun je seveda protiustaven, kar je nedvoumno ugotovil tudi fiskalni svet, ki ga imamo ravno zaradi tega. Načrtovana poraba ni skladna s fiskalnim pravilom, ki je zapisan v naši ustavi, in je previsoka za reci in piši 270 milijonov evrov.

270 milijonov evrov ni malo denarja, ampak še zmeraj drobiž v primerjavi z 1,3 milijarde. Kam bo šel ves ta denar, pravzaprav ne vemo. Mogoče bi protiustavnost lažje spregledali, če bi Šarčeva vlada pokazala kakšen velik projekt ali izvedljiv načrt zmanjšanja čakalnih vrst v zdravstvu. Namesto tega nam je naš Marjan postregel s tremi šarcizmi: 1. proračun je optimalen (aha, tako kot Simon Zajc alias točka G); 2. številke so včasih lahko neizprosne (če bi govoril o kilogramih ali starosti kakšne dame, bi mu človek še verjel); 3. ministrstva so pred težko nalogo, da za ta denar pripravijo ustrezne projekte (halo, daš jim milijardo in tristo milijonov evrov več in jih ne vprašaš, za kaj bodo ta denar porabili???). V vsaki resni demokratični državi bi bil neustaven proračun resen problem. Ampak Slovenija na žalost ni resna demokratična država. Naš Marjan Šarec je ob opozorilih fiskalnega sveta zgolj zamahnil z roko. Po njegovem gre za nepotrebno dvigovanje prahu. Sicer pa, saj ne vemo, ali bomo jutri sploh še živi.

Mimogrede, ko je državni svet izglasoval veto na predlog rebalansa proračuna, je odločilne glasove za preglasovanje veta spet prispevala SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Saj veste, klinc gleda …

Ampak tisto, kar najbolj bode v oči in je brez presedana v dosedanji slovenski politiki, je brezobzirno obračunavanja našega Marjana s koalicijskimi partnerji. Šarec teh posebnih metod in sredstev, za katere naj bi bil v njegovem kabinetu zadolžen državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, ni uporabil proti svojim političnim nasprotnikom, kar bi človek še nekako razumel, ampak kar proti svojim političnim sopotnikom.

BREZ VSEBINE Šarčeva koalicija je popolnoma brez vsebine oziroma najmanjše ideje, kaj bi sploh počeli, razen tega, da so radi na oblasti in da tam ne marajo Janeza Janše. Vse, kar počnejo, je izvajanje programa stranke Levica, ki je na volitvah dosegla odlično peto mesto in prejela manj kot desetino oddanih glasov. Na zahtevo Levice so dvignili minimalno plačo in v sporazum o sodelovanju vnesli programske cilje. Ampak naš vrli Marjan zgolj miri. Brez skrbi, Levica (zaenkrat) še ni zahtevala, naj pritisne na gumb za samouničenje države. Kaj bo, ko bo to zahtevala, ni povedal. Sicer pa itak ne vemo, ali bomo jutri sploh še živi, zato se ne splača sekirati.

ODSOTNOST OBČUTKA Naš Marjan je popolnoma brez občutka za to, kaj se sme in kaj ne, in to tako na domačem kot na mednarodnem političnem parketu. Tako je meni nič tebi nič zavrnil povabilo, da bi spregovoril na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta. Predsednik republike Borut Pahor tako ostaja zadnji, ki je v Strasbourgu govoril v imenu Slovenije. Leta 2013. Naš Marjan je imel priložnost, da bi po šestih letih postal naslednji, pa se mu preprosto ni dalo. Da se evroposlancem itak izteka mandat, je dahnil. In da bi bil njegov govor razumljen kot predvolilni, pa srečno vsem na volitvah, je dodal.

Naš Marjan se dobro počuti zgolj še na Škrabčevi domačiji. Tam so njegovi. Milan Kučan, Janez Škrabec in njima podobni. Tam je naš Marjan kot doma.

Si predstavljate, kakšno sporočilo naš Marjan pošilja v Evropo s tem in Ireno Jovevo kot nosilko liste za EU-volitve? Ni se mu zdelo vredno, da bi spregovoril o arbitraži s Hrvaško ali o Brexitu ali o čemerkoli že. Magari o citrah in slovenski narodno-zabavni glasbi, o čemer veselo razpreda na koncertih Ansambla Mihe Dovžana, kjer v prostem času vodi spremljevalni program. Ampak naš Marjan se niti v slovenskem parlamentu ne počuti več dobro. Nazadnje je, ko je odgovarjal na poslanska vprašanja, nahrulil poslanko Nove Slovenije Ljudmilo Novak in jo med vrsticami označil za lažnivko, čeprav je glasovala zanj - kot mandatarja. Mihi Kordišu, poslancu Levice, zaradi katere njegova vlada sploh obstaja, pa ni hotel niti odgovarjati. Ker je na Facebooku grdo pisal o njegovi vladi. Predsednik državnega zbora Dejan Židan pa nič.

Ne, ne, naš Marjan se dobro počuti zgolj še na Škrabčevi domačiji. Tam so njegovi. Milan Kučan, Janez Škrabec in njima podobni. Tam je naš Marjan kot doma. Sicer pa se tam dobro počuti tudi Ljudmila Novak.

Ljudmila Novak in Milan Kučan pred Škrabčevo domačijo. Ljudmila Novak in Milan Kučan pred Škrabčevo domačijo.

In krog je tako sklenjen. Če je razmerje med našim Marjanom in NSi na meji incestuoznega (predsednik Nove Slovenije Matej Tonin in Ljudmila Novak kar tekmujeta med sabo, kdo mu bo bolj zlezel kam), potem je njegovo razmerje z SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega na pragu sodomije.

V POLITIKI SO DOVOLJENA VSA SREDSTVA Ampak tisto, kar najbolj bode v oči in je brez presedana v dosedanji slovenski politiki, je brezobzirno obračunavanja našega Marjana s koalicijskimi partnerji. Šarec teh posebnih metod in sredstev, za katere naj bi bil v njegovem kabinetu zadolžen državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, ni uporabil proti svojim političnim nasprotnikom, kar bi človek še nekako razumel, ampak kar proti svojim političnim sopotnikom. Najprej je kot salamo razrezal stranko SMC, da se bo ta vsak hip morala preimenovati v Samo Miro Cerar, nato je bil na vrsti DeSUS in so davčni izkazi športnega društva in košarkarske šole Petra Vilfana v javnost očitno priromali kar iz kabineta predsednika vlade, sedaj pa je, če gre soditi po povečanem zanimanju medijev za njene pogoste poti v Turčijo (šifra: Yapi Merkezi & Karavanke), na vrsti Alenka Bratušek. SD je trenutno še na varnem, če odštejemo članek ali dva v tovarniškem glasilu Kolektorja, ki sliši na ime Delo. Bržčas zato, ker Socialni demokrati pod Židanovim vodstvom ne predstavljajo nobene resne grožnje. Toda ta brezobzirna logika obračunavanja z vsemi drugače mislečimi, kjer ni pomemben praktično nihče več, samo še naš Marjan, se je končno, vendar pričakovano začela obračati proti njenemu največjemu apologetu.

Twitter: po intervjuji z Damirjem Črnčecem na spletnem portalu Siol.net. Twitter: po intervjuju z Damirjem Črnčecem na spletnem portalu Siol.net.

ZIMA PRIHAJA

Vse to namreč ni moglo iti neopaženo mimo centrov moči tranzicijske levice in njenih medijskih ekspozitur. V monolitnem bloku piarovskega poročanja o našem Marjanu so se tako pojavile prve razpoke.

Twitter: Andraž Zorko o Marjanu Šarcu ... Twitter: Andraž Zorko o Marjanu Šarcu ...

Kako si sicer razložiti dejstvo, da dva politična "analitika", Alem Maksuti in Andraž Zorko (agencija Valicon), nenadoma praktično istočasno dvomita, da bo LMŠ sploh dobila kakšnega evroposlanca, če pa je naš Marjan še včeraj kraljeval na političnih lestvicah?

(Aljuš Pertinač je voditelj televizijske oddaje #Faktor na TV3)

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
aljuš pertinač marjan šarec Lista Marjana Šarca erika žnidaršič tv slovenija Borut Smrdel Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil predor karavanke kolektor Gorenjska gradbena družba Alenka Bratušek Irena Joveva Katja Damij Simon Zajc Tugomir Kodelja Marko Bandelli Peter Vilfan jure leben Milan Kučan janez škrabec ljudmila novak matej tonin miro cerar Dejan Židan Samo Fakin Aleš Šabeder UKC Ljubljana Dejan Prešiček Zmago Jelinčič Plemeniti Socialni demokrati Slovenska nacionalna stranka Roman Kirn miha kordiš levica Janez Janša Borut Pahor Alem Maksuti Andraž Zorko

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Winter is coming! Zima prihaja na Škrabčevo domačijo: Evangelij po Šarcu v Katedrali svobode (III. del).