objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Četrtek, 17. januar 2019 ob 07:08

Mariborski župan Arsenovič in njegov sodelavec Štandeker naj bi med preprodajo poslovne stavbe podkupila bančnike iz DBS?!
Objavljamo pričevanja vpletenih, imena, dokumente in tudi že nekatere odzive. Saša Arsenovič in Matjaž Štandeker pa sta se zavila v molk ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Arsenoviča in nekatere njegove sodelavce, ki zdaj vodijo mariborsko mestno občino, očitno dohiteva sporna preteklost, ki pa se prenaša tudi v županovanje.

Novi mariborski župan Saša Arsenovič je 4. januarja gostil zunanjega ministra in prvaka stranke SMC Mira Cerarja ter ministre SMC, ki so isti večer v Arsenovičevem lokalu Rožmarin uprizorili "SMC party", 31. decembra okoli dveh popoldne, nekaj ur pred prehodom iz starega v novo leto 2019, je Arsenovič v Rožmarinu tudi "kelnaril" in vrtel glasbo, kot v časih, ko še ni bil župan, prejšnji petek je na dvorišču Mestne občine Maribor - sodeč po informacijah na družbenih omrežjih - priredil piknik za zaposlene, toda prave zgodbe šele prihajajo na dan. Arsenoviča in nekatere njegove sodelavce, ki zdaj vodijo mariborsko mestno občino, očitno dohiteva sporna preteklost, ki pa se prenaša tudi v županovanje. In vse, kar je zapisano v nadaljevanju, dogajalo pa se je leta 2014 in 2016, torej pred pičlimi tremi leti, je podprto tudi s pisnimi pričevanji vpletenih ljudi.

Gre pa za očitno sporno preprodajo nepremičnine na Ulici Eve Lovše 19, ki je danes v lasti zavarovalnice Grawe, kjer naj bi šlo tudi za podkupovanje bančnikov iz Deželne banke Slovenije, torej za sum storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, za kar so - po slovenski kazenski zakonodaji - zagrožene kazni do šest let zapora.

Poglejmo podrobnosti:

- Tedanji lastnik omenjene nepremičnine, gre pa za dve parceli in poslovno stavbo (vsi uradni podatki so razvidni iz zemljiške knjige, ki jo objavljamo na koncu članka), je bilo podjetje ACK, d. o. o., nepremičnini pa sta bili obremenjeni z več hipotekami pri Deželni banki Slovenije v skupni vrednosti nekaj več kot 4 milijone in 343 tisoč evrov.

- Poslovno stavbo je zasedalo več najemnikov, ki so - ob soglasju hipotekarnega upnika, torej DBS - sklenili najemne pogodbe z ACK, d. o. o., za obdobje 10 let. Vse najemne pogodbe so bile - na izrecno zahtevo Deželne banke - sklenjene brez klavzule o predkupni pravici. Bankirji so pogodbe tudi sestavili, zakonita zastopnica ACK Ana Krajnc jih je zgolj podpisovala. Aleš Viher, direktor mariborske poslovalnice DBS, pa je najemnikom dejal, da ta poslovna stavba zaradi velikih finančnih obveznosti lastnika vsaj še nekaj let ne bo predmet prodaje, sicer pa se bo stavba prodajala izključno v celoti. Pri tem je Viher najemnikom večkrat ponujal odkupno ceno za celotno stavbo v višini 1 milijon in 100 tisoč evrov, pri čemer je bila stavba sicer ocenjena na najmanj 586.125,00 evra.

- Toda poslovna stavba je kljub temu kmalu romala v prodajo. Junija 2014 jo je kupil sedanji mariborski župan Saša Arsenovič, prek svoje družbe Galerija Gosposka, d. o. o., oziroma Sato, d. o. o. Spomnimo, leta 2016 je Arsenovičeva Galerija Gosposka postala del Arsenovičeve družbe Sato in izginila (spodaj):

Sato, d. o. o. - sodni register.pdf

... malo kasneje pa je Arsenovič družbo Sato ponovno preimenoval v Galerijo Gosposka, d. o. o. Zakaj je to storil, Aresnovič še ni pojasnil, iz mariborskih odvetniških krogov pa je slišati, da naj bi to storil zaradi "skrivanja premoženja", ker se je takrat ločeval od svoje prejšnje žene.

- Ko je Arsenovič postal lastnik stavbe na Ulici Eve Lovše 19, je najemnikom poslovnih prostorov, ki so že prej hoteli odkupiti najete dele te poslovne stavbe, takoj začel prodajati etažno lastnino. Posrednik, ki je iskal kupce med najemniki, pa je bil Matjaž Štandeker, Arsenovičev dolgoletni osebni prijatelj in zdaj tudi "prvozaposleni" novopečeni svetovalec v kabinetu župana Arsenoviča (vir). Arsenovič in Štandeker sta se, tako naši viri, s potencialnimi kupci dobivala v lokalu Rožmarin.

ŠTANDEKER NAJ BI DENAR MED BANČNIKE DELIL V PORTOROŽU

- Saša Arsenovič je za posamezne etaže (nadstropja) in nekaj parkirnih prostorov zahteval 300 tisoč evrov, čeprav se je med šokiranimi najemniki poslovnih prostorov izvedelo, da je Deželna banka celotno stavbo Arsenoviču prodala za samo 280 tisoč evrov?! Toda Arsenovič in Štadeker naj bi med pogajanji s potencialnimi kupci pojasnjevala, da je bila poslovna stavba dejansko prodana po bistveno višji ceni, kot je bila pogodbena cena, saj so se po besedah Arsenoviča in Štandekerja "zapirale" še nekatere druge zadeve, ki pa jih nista želela pojasniti. Štandeker naj bi kasneje vendarle izdal, da je bilo poleg pogodbene kupnine, ki je znašala 280 tisoč evrov, izplačanih še 200 tisoč evrov gotovine, kot "darilo za izvedbo pravnega posla". Štandeker naj bi tudi sam povedal, da je bil znesek 200 tisoč evrov sprva namenjen dvema predstavnikoma Deželne banke, ni pa navedel imen. Ko naj bi ta denar osebno dostavil v Portorož, pa naj bi si ga tam po njegovih besedah razdelili štirje bančniki. Štandeker naj bi tudi priznal, da je takrat, ko se je odpeljal v Portorož, doma iz strahu pustil mobilni telefon.

- Ko so nekateri najemniki protestirali, ker so bili izključeni iz prodaje poslovne stavbe, in še zlasti po tem, ko so izvedeli za tako nizko prodajno ceno, so od podjetja ACK prejeli informacijo, da prodaja poslovne stavbe ni bila izvedena v okviru javnega razpisa ali zbiranja ponudb, kar je prej obljubljal Aleš Viher iz DBS, ampak je bila stavba direktno prodana Arsenoviču. Najemniki so Viherja tudi večkrat pozvali, naj pove, kdaj in kje je bil objavljen razpis za prodajo te stavbe, vendar odgovora nikoli niso dobili.

Na Deželni banki Slovenije se zdaj izgovarjajo, da se je "nepremičnina neuspešno prodajala več let" in bila "dokončno prodana takratnemu kupcu po ceni, ki je bila dana s strani uradnih cenilcev, potrjena s strani uprave banke in glede na stanje realna. S celotno kupnino je upravljala Deželna banka, kupnina pa je bila namenjena poplačilu dolgov stranke". Špekulacije o podkupninah ali nagradah na Deželni banki Slovenije v celoti zavračajo, ostalih podrobnosti pa zaradi "ščitenja interesov strank" nočejo razkriti, pravi Nataša Crnkovič iz DBS. Aleš Viher na naša vprašanja ni odgovoril in banka nam prav tako ni hotela pokazati domnevno sporne pogodbe med DBS in Arsenovičevo družbo Galerija Gosposka oziroma Sato.

DENAR TUDI ZA REŠEVANJE LEA IVANJKA?

- Že čez leto in pol, februarja 2016, je Arsenovič vse to v celoti prodal naprej, in sicer Zavarovalnici Grawe. Po naših informacijah naj bi kupnina - za Arsenoviča - znašala 1 milijon evrov. Vendar, tako govorice, je moral Saša Arsenovič del tega denarja, šlo pa naj bi 300 tisoč evrov, predati naprej za "reševanje" razvpitega mariborskega podjetnika Lea Ivanjka, nekdanjega propadlega lastnika Vinaga in pred leti "upravitelja cerkvenega premoženja", ki ga zdaj lovijo upniki (vir).

- Pri tem pa so zanimive naslednje (osebne) povezave: Simona Ivanjko, pravnica v Zavarovalnici Grawe, je sestra Lea Ivanjka in nekdanja zasebna spremljevalka Matjaža Štandekerja.

Obe podjetji, ki ju vodi Matjaž Štandeker, Finančna, d. o. o., in Matiks, d. o. o., sta registrirani na naslovu te stavbe - Ulica Eve Lovše 19. In spomnimo, Matjaža Štandekerja je policija enkrat že kazensko ovadila zaradi suma poslovne goljufije ... (vir).

ARSENOVIČ IN ŠTANDEKER ŽE 6 DNI MOLČITA 

- Saša Arsenovič in Matjaž Štandeker na naša pisna vprašanja, povezana s preprodajo te nepremičnine in poslana že prejšnji petek v kabinet župana na Mestno občino Maribor, nista hotela odgovarjati. Preprosto sta se zavila v molk.

- Po naših informacijah sta bila o sporni preprodaji poslovne stavbe na Ulici Eve Lovše 19 že pred časom osebno obveščena vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič in podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije Igor Lamberger. Mimogrede, oba sta Mariborčana in tudi Lamberger se je pred nekaj tedni prijavil na razpis za direktorja NPU (vir).

Več o tem, kako se je oziroma se bosta odzvala policija in KPK, pa jutri.

TAKO JE POTEKALA PREPRODAJA NEPREMIČNINE NA ULICI EVE LOVŠE 19:

Poslovna stavba na Ulici Eve Lovše 19 je danes v lasti zavarovalnice Grawe. Poslovna stavba na Ulici Eve Lovše 19 je danes v lasti zavarovalnice Grawe.

Preprodaja. Vir: Zemljiška knjiga.pdf

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Arsenovič Matjaž Štandeker miro cerar SMC ACK doo Zavarovalnica Grawe Ana Krajnc Deželna banka Slovenije Aleš Viher npu Darko Majhenič kpk Igor Lambergar Vinag Leo Ivanjko Simona Ivanjko

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-02-19 08:31:09


Levaki. Komunisti. Partizani. Kakor se že imenujejo. Um so vseskozi imeli nekoliko zamegljen. Ukradejo pa vse, od sendviča in paštete do volitev. Kupijo si le izobrazbo, ker takrat krade predvsem prodajalec... Največji zločinec med njimi je odšel v večna lovišča kot ključavničar. Genaracija za njim, ki ji zločin še vedno odseva v očeh, se je že nekoliko bolje opremila. Tudi sam boter je pravnik. Ta, druga in tretja generacija rdečkarjev, izžareva , po principu negativne selekcije, predvsem mentalno podhranjenost, skoraj zarukanost. So pa tudi ti, v duhu časa, postali doktorji, magistri česarkoli že. Tako kot Nemec, niti predsednik vlade ne ve, kako je zmogel preko srednje šole, vodi pa v boljši jutri Slovenijo in rešil bo svet... Med aktualnimi ministri sta dva goljufa. Tista, s plagiatom magistrske naloge, ki se ne zna niti primerno obleči ter lažni doktorant, ki že po izgkedu ne bi mogel biti več kot čuvaj plaže v zimskem periodu. Tudi idejni vodja vlade, ki je visokošolsko diplomo odplačeval obročno, jo je končno dobil pri štiridestih, na pragu ,, abrahama,, Svoj čas je bil minister za šolstvo, še kot maturant in je uredil te zadeve na trgu. Zakaj pa ne, denar odpira vsa vrata v deželi na napačni strani Alp. Pride se do zdravnika, dobiva sodbe na sodišču, če smo iskreni je prigoljufana izobrazba nekoga še najmanjša škoda za družbo. ..France Prešeren je bil izjemen poet in doktor prava. Če je bil pravnik vsaj vrednosti ene kitice Sonetnega venca je bil dober tudi v tem poklicu. Pravniško znanje cmerarja in jebozovne Dominike, bi namreč ustrezalo le tisti Na planincah....Oba sta bojda doktorja. Enemu je bil doktorat, če sem še jaz malo levičarski, prifukan, druga si ga je prifukala sama. Tudi Matjaž bo nekoč doktor. In gradonačelnikova sinova, kakopak. Strokovnjak do strokovnjaka... Levičarji pišejo tudi knjige. Tiste z naslovom Čudoviti um, ne boste našli med njimi.
borut rojc

2019-02-15 12:51:28


Šarec deluje po principu partije, ki se je v določenem trenutku znebila svojih najboljših ljudi. Primer Ivana Kende iz kamniške občine je nazoren prikaz tega.. Takrat golobradega župana je omenjeni poltično opismenil, na koncu je moral oditi skozi zaprta vrata. Danes Šarca obdajajo in mu svetujejo puklaste murgelske marionete tipa Golubovič. ..Šarec je nastavljen vladar, ne izvoljen. Ima pa tudi nekaj svobode v svojih odločitvah. Tudi očitno pri evropskih volitvah. Zakaj bi se torej združeval s političnimi trupli, kar modeli vključno s strankami SMC, SaaB in Desus nedvomno so. Z njimi, ki v bistvu ne obstajajo več bo tudi dolgin Golobič težko sestavil karkoli velikega. On mora vse kupiti in podkupiti. Največ ga je stala visokošolska izobrazba, ki jo je očitno odplačeval obročno, da jo je končno dobil, ko so se ga že vsi naveličali. ..Šarec bo ponovil še en premierski mandat. V tem času bo morda biološka ura poskrbela in odstranila kakšnega njegovih svetovacev iz ozadja in bo tako pridobival na moči. Zaenkrat lahko odstrani samovoljno le tiste, ki kradejo sendviče in vozijo trobento v službenem avtomobilu. Lebna je v svojem tretjerazrednem igralskem slogu podprl, še preden je sploh kdo zinil, da je česarkoli kriv. Gologlavi namišljeni doktorant je močnejši od njega samega zaenkrat, odgovoren direktno Murglam... Po dveh mandatih bo tudi Šarec sam odšel v Bruselj. Morda se bo tudi samokandidiral za komisarja. Še večja verjetnost je, žal, da nas do takrat tam več niti ne bo. S takšnimi prijemi enoumja in brezumja je to tudi logična posledica.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mariborski župan Arsenovič in njegov sodelavec Štandeker naj bi med preprodajo poslovne stavbe podkupila bančnike iz DBS?!