objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 12. november 2018 ob 07:30

Bandelli. Betonelli, Pijandelli, Praselli, Banditelli. Gomorra. Bratuškova se ga menda boji, Šarcu in ostalim pa - ustreza!?
... zato se danes, po sestanku Bandellija, Šarca in Bratuškove, najbolj verjetno ne bo (na hitro) zgodilo ničesar, razen če se Bandelli sam odloči, da bo kot minister odstopil. Večinski mediji pa bodo na joy-stick itak hitro obmolknili.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Bandellijev oufit, njegov videz, zlate ure in debele verižice, vključno z vedenjem, je skoraj genialno opisal Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3 - z eno samo besedo: Gomorra!

Kavbojski način dela in vzorci vedenja Marka Bandellija, podjetnika in politika, bivšega župana Komna, vidnega politika Stranke Alenke Bratušek in danes celo ministra za kohezijo v Šarčevi vladi, so vključno z njegovimi grožnjami in primitivizmom znani že od prej, no, ko je postal poslanec in minister, pa so se zgolj prenesli na državno raven in postali znani vsem.

Zakaj so medijsko izbruhnili šele zdaj, če je županskimi kandidatoma v Komnu Eriku Modicu in Sergiu Stancichu grozil že pred časom (mediji so namreč objavili Bandellijeva pisma in grožnje, stare že nekaj tednov?!), grozil pa je tudi drugim ljudem, pa je stvar posebne debate o političnem kontekstu. Vsekakor se zdi - ampak o tem šele na koncu članka - da je Bandelli res tako imenovana "dovoljena tarča" za na joy-stick vključene novinarje večinskih medijev (le-ti Bandelliju strokovno pravijo, da je samo "najšibkejši člen vlade"?!) in da tak, kot je, koristi pravzaprav skoraj vsem, razen morda ali ne več - Alenki Bratušek.

Pa gremo po vrsti. Dosje Bandelli:

PRIIMEK IN VZDEVKI

Marka Bandellija se je že prej, še zlasti pa po izbruhi afere, prijelo več vzdevkov. Pravijo mu, predvsem na družbenih omrežjih, Betonelli (zaradi njegove betonarne in ker naj bi bil ne preveč bister, torej trd v glavo kot beton), Praselli (zaradi debelosti in priskledenja k državnim koritom - to so mu nadeli pri Slovenski novicah, skozi karikaturo Aljane Primožič Fridauer - spodaj), potem še Banditelli zaradi "lopovskega" načina dela in groženj ljudem ter Pijandelli zaradi njegovih domnevnih težav s čezmernim uživanjem alkohola.

Vsekakor pa bi Bandelli svoj priimek po svoji vrnitvi iz Italije v Slovenijo lahko lepo poslovenil. Tako je storila velika večina Slovencev, no, Bandelli pa ne. Lahko bi bil Bandelj, pa ni!

OUTFIT: GOMORRA

Bandellijev oufit, njegov videz, zlate ure in debele verižice, vključno z vedenjem, je skoraj genialno opisal Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3, z eno samo besedo: Gomorra!

In res, Marko Bandelli 100-odstotno pristno deluje kot lik iz znanega filma Gomorra, posnetega po knjigi Roberta Saviana, ki opisuje mafijce in njihove biznise na jugu Italije.

PRIMITIVIZEM

Če je v prejšnji, Cerarjevi vladi, ki je pravzaprav vstopila v sedanjo Šarčevo vlado, za priznano in dokazano "najbolj primitivnega" ministra obveljal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je to zdaj nesporno Marko Bandelli, minister za kohezijo. Še huje, Počivalšek je v primerjavi z Bandellijem videti celo kultivirano, malodane intelektualno. Sta pa sicer oba ministra hkrati "kronski" priči in dokaz temu, kakšne politike imamo in kako globoko je padla ta naša negativna kadrovska selekcija ...

GROŽNJE, CELO S POLICIJO

Marko Bandelli torej ni grozil samo dvema županskima kandidatoma, ampak tudi drugim znanim in neznanim ljudem. To počne po družbenih omrežjih, zato je zdaj tudi čez noč počistil svoj profil na twiterju in facebooku ter neposredno, ustno, v živo. Tako je grozil, in to celo s policijo in nekakšnimi "policijskimi skrbniki", Valterju Makovcu (vir: Facebook), predlagatelju županske kandidature Erika Modica.

Na policiji so nam povedali, da je Bandelli kot minister varovana osebnost četrte, torej najnižje stopnje, iz njihovega uradnega odgovora pa je tudi mogoče sklepati, da minister Bandelli policiji zelo pogosto ovaja ljudi, ki se z njim zapletajo v polemike po družbenih omrežji?!

Po drugi strani se je - spomnimo - pred časom javno, prek twitterja, strinjal z grožnjo s smrtjo Viliju Kovačiču, znanemu kot borcu proti spornemu zakonu o 2. tiru. Bandelli se je eksplicitno strinjal, naj se Vilija Kovačiča ubije, le da bi on to sicer povedal nekoliko drugače?! V ta kontekst nedvomno sodi tudi razvpita Bandellijeva izjava, potem ko so ga novinarji ujeli med vožnjo z modrimi lučkami. Češ, on je zdaj minister in lahko počne, kar hoče?! Ker naj bi mu tako dovoljeval zakon.

OBČINSKI DENAR ZA IZBRANCE

Kako je Bandelli posloval kot župan, nam lepo pove primer podjetja Arhipelag, d. o. o., in Bandellijevega hišnega arhitekta Jerneja Živca. Tako je leta 2016 in 2017 župan Bandelli kopico gradbenih poslov in davkoplačevalskega denarja občine Komen speljal prek svojih prijateljev, najbolj pa bodeta v oči prav Živec in njegov Arhipelag, sicer registriran v Izoli, ki je prevzel prenovo grada Štanjel in Komenskega trga. S spletnega portala Erar (Komisija za preprečevanje korupcije - faksimile) je tudi razvidno, da Živic in Arhipelag dejansko živita predvsem na račun Komna in Bandellija, zneski pa so povečini narejeni in izplačani tako - razbiti na manjše postavke, da se lahko Bandelli izogne javnim razpisom. No, to je čista, klasična in zlahka dokazljiva korupcija!

Živec je imel tudi pravico določanja vseh podizvajalcev in dobaviteljev, ki naj bi jim bilo tudi naročeno, da morajo beton in gradbeni material kupovati pri Bandellijevi družinski firmi - Bandelli, d. o. o. (kar je Bandelli celo javno priznal za Slovenske novice, "i nikome ništa"?! - faksimile), idejno zasnovo Živčevih projektov, ki ji je večina občanov Komna nasprotovala, pa so celo delali študentje, natančneje absolventi arhitekture.*

Pri tem je zanimivo še dvoje:

- Ko so se pritiski v Komnu zaradi Bandellijevih poslov z Arhipelagom stopnjevali, so viri opazili Jerneja Živca, kako ponoči s Tržaške 2 v Ljubljani, kjer dela, odnaša dokumentacijo v svoj srebrni BMW-karavan, parkiran na dvorišču, s facebooka pa je pobrisal "najzanimivejše" fotografije, med njimi tudi tiste s poleti zasebnega letala podjetja Hansgrohe.

- Da bi se znotraj občine vse uradno prikrilo, je poskrbel tudi nadzorni odbor občine (2014-2018), ki ga je kadrovsko sestavil Bandelli. Odbor namreč sestavljajo Dean Zalesjak, sedanji kandidat za župana Komna, ki ga podpira Bandelli, uživa pa tudi podporo stranke SD (fotografija spodaj), Dimitrij Čigon in Patricija Furlan Fon, ki je celo Bandellijeva svakinja in njegova prva soseda na naslovu Kobdilj 31a in 31b!

- Bandelli pa naj bi - očitno s pritiski - tudi dosegel, da so, citiramo naše pisne vire, iz spletnega portala "večjega primorskega dnevnika" izbrisali vse članke, v katerih so poročali o njegovih spornih poslih, ter onemogočil nadaljno novinarsko preiskovanje teh svojih poslov. To naj bi uredništvo tega "večjega primorskega dnevnika" celo samo priznalo in se opravičilo, češ, mi nič ne moremo:

ZAKAJ AFERA RAVNO ZDAJ ...

... IN KAJ BOSTA STORILA ŠAREC IN BRATUŠKOVA?

Ravno danes naj bi Bandelli imel nekakšen disciplinski pogovor s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in Alenko Bratušek, njegov strankarsko šefinjo in ministrico za infrastrukturo. Ob tem se govori naslednje:

- Zgodilo se ne bo nič, saj Marko Bandelli tak, kot je, na nek način pravzaprav ustreza vsem, razen (morda) in ne več Alenki Bratušek.

- Zakaj? Zato, ker Bandelli s temi bizarnimi ekscesi ves čas politično in medijsko slabi Bratuškovo, kar po svoje - enim sicer bolj, drugim mogoče manj - ustreza Šarcu, Miru Cerarju (SMC), Dejanu Židanu (Socialni demokrati) in Karlu Erjavcu (DeSUS).

- Pa še nekaj je: nihče od zgoraj omenjenih politikov si ne želi, da se že po nekaj tednih vladanja sproži domino efekt odstavljanja ministrov. Ok, pade "bedak" Bandelli, toda kdo je potem naslednji ... Tako oni razmišljajo in tako se oni pogovarjajo.

- Afera z Bandellijem je številnim političnim akterjem v tem trenutku prišla še kako prav tudi zato, ker je odvrnila pozornost od prodaje Nove Ljubljanske banke in bližajočih se lokalnih - županskih - volitev, zlasti v Ljubljani in Mariboru. Kjer tranzicijska levica na vse kriplje brani Zorana Jankovića in hoče za mariborskega župana inštalirati Sašo Arsenoviča.

- Alenka Bratušek pa se Bandellija menda celo "boji". Boji zato, ker naj bi financiral njeno kampanjo in ji ostal zvest, ko so jo že skoraj vsi zapustili, poleg tega pa mu praktično nič ne more, saj je bil izvoljen za poslanca in se ga - skratka - ne more znebiti. Zato je tudi dala vedeti, da ga bo branila. Bi bila pa zanjo idealna rešitev, če bi Bandelli odstopil sam in bi se na vladi lepo mirno razšli ...

- Povedano drugače: tudi danes, po sestanku Bandellija, Šarca in Bratuškove, se najbolj verjetno ne bo (na hitro) zgodilo nič, razen, kot rečeno, če se Bandelli sam odloči, da bo kot minister odstopil ...

Večinski mediji na joy-stick pa bodo, kar zadeva Bandellija, itak na ukaz obmolknili ...

* S celotno dokumentacijo primera Arhipelag, vključno z imeni, razpolagamo v uredništvu.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Bandelli Stranka Alenke Bratušek Vlada marjan šarec Alenka Bratušek Komen Arhipelag Jernej Živic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Tevž B.

2019-08-14 13:49:26


Simon Zajc (SMC), minister za okolje in prostor Šarčeve vlade, ne samo predvsem minister kapitala in finančnih interesov. Ta oseba premetava davkoplačevalski denar in to Šarec to dopušča: Nabolje, da Dragan Matić privleče še notri svojo priležnico Petro Ložar in bo tako, kot je bilo na kulturi, RTV SLO... Ložarjeva je imela računico na RTV SLO, ko jo je Matić tam ustoličil kaj je dobro za moža, da bo lahko še naprej biznisiral. Celo tako, daleč je šla v scenariju, da je Biziljevi pripročila odvetnika iz odvetniške družbe Avbreht Aleš. Ta odvetnik je povezava Ložarjevega ljubimca Matića za vse je poskrbel, da omrtviči Pirc Musarjevo in ostale, da bo biznisl tekel dalje - banda sprevržena Jajota Avbrehta je sam Matić tudi rinil za nekega župana. Prav tako je popušil Matić, kot kandidat proti Jankoviću. Skratka kjer se pojavi Matić za seboj pusti pogorišče – skrajno negativen konflikten in nesposeben lik. Zgleda, da se bodo na okolju zaparkirali in vedrili, do naslednjih volitev. Šarec je dodelil napačen resor SMC – ju. Zakaj pa se Matić ne rine kje na sociali pri Ksenjji Klampfer ali Zadravku Počivalšku malo v razmislek. Bralke revije Cosmopolitan, kot pisca erotičnih nasvetov. Takole je naš minister svojim bralkam med drugim svetoval, s kakšnimi stavki naj se "prikupijo" svojim dragim izbrancem: "Ja pa kolikokrat mi bo s teboj še prišlo?" "Preizkusi katerega izmed teh stavkov še nocoj in se nam kasneje zahvali za njegov naval sreče in ponosa," je eden izmed Simonovih prispevkov, ki jih je napisal leta 2016, v njem pa svojim bralkam svetoval, naj dragemu na uho šepnejo tudi naslednje stavke: "Seveda lahko gledaš za drugimi ženskami, ko si z menoj, to me celo vzburja. Oh, kako si simpatičen, ko se čohaš po svojem orodju. Drage večerje? Pa kdo bi si to želel, če lahko doma poješ pico in greš lahko potem takoj seksat. Pri tako dobrem seksu mi ni treba slišati besed: Ljubim te. Ja pa kolikokrat mi bo s teboj še prišlo? Moje stanovanje je premajhno za moj novi LCD-televizor. Ali ga imava lahko pri tebi?" Več na: https://www.zurnal24.si/magazin/vip/to-je-bila-nekoc-vroca-sluzba-nasega-novega-ministra-325520 - www.zurnal24.si https://www.cosmopolitan.si/moski/simon-zajc-punce-upraviceno-zanima-zakaj-smo-taki-tepci/ https://www.cosmopolitan.si/cosmolog/?p=11
slavko pezdir

2019-08-14 09:38:22


Minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki ob vseh konkretnih perečih problemih v zvezi z zvermi in s tonami neustrezno "deponiranih" ter požarno-varnostno nenehoma nevarnih odpadkov kar naprej alibično ponavlja, da je šele tri mesece na tem odgovornem položaju, ter ki verjame, da bodo ogrožene podeželane in državljane prepričali in potolažili neskončni nizi sestankov "odgovornih deležnikov" ter novi in novi papirnati ukrepi (papir pač vse prenese!), je že zdavnaj pokazal svojo strokovno, organizacijsko in politično nekompetentnost, ob tem pa izkazal s svojimi "prijateljskimi" kadrovskimi potezami še nadvse destruktivni naduti strankarski nepotizem in politikantski klientelizem. V sinočnjih Odmevih TVS 1 se je celo izkazalo, da administrativno določenih 11 volkov doslej sploh ni bilo mogoče odstreliti zaradi načrtno dodanih visokih administrativnih ovir, ki bi vsakega nalogodajalca in morebitnega uspešnega lovca oz. izvrševalca invalidne odločbe stale več tisoč evrov globe. To brezsramno norčevanje ministra Simona Zajca in celotne vlade Marjana Šarca iz prizadetih kmetov in ogroženih državljanov RS presega vse meje državljanske potrpežljivosti in zdrave pameti ter naravnost kliče po samozaščitni organiziranosti in javnih izrazih ter manifestacijah državljanske nepokorščine, kakršne so napovedana nadaljnja javna zborovanja ogroženih in ogorčenih državljanov RS ter celo napovedani kmečki bojkot bližnjega mednarodnega kmetijskega sejma v Gornji Radgoni. Medijsko preusmerjanje pozornosti k prvaku ene od izvenparlamentarnih strank, ki je razpisala denarno nagrado za vsakega zakonito odstreljenega volka, je več kot servilno do ministrove in vladne strokovne nekompetentnosti, akcijske mrtvoudnosti in porazne dejstvene neučinkovitosti. Več kot jasno je, da ne bi nikomur iz parlamentarne in izvenparlamentarne politične opozicije ne uspevalo "pridobivati političnih točk", če bi resorni minister Simon Zajca in manjšinska vlada Marjana Šarca učinkovito, ažurno in otipljivo razreševala in odpravljala najurgentnejše težave in ujme, ki ogrožajo svobodo, varnost, premoženje in celo življenja državljanov RS na ogroženih področjih slovenskega podeželja.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bandelli. Betonelli, Pijandelli, Praselli, Banditelli. Gomorra. Bratuškova se ga menda boji, Šarcu in ostalim pa - ustreza!?