objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sreda, 18. julij 2018 ob 06:40

Njihov glavni scenarij za naprej, če ne bo strašnega preobrata: Šarec mandatar z glasovi Luke Mesca
Tranzicijska levica ne bo šla na nove predčasne volitve. Prej bo nastala manjšinska vlada, kjer bo Marjan Šarec premier, podprla pa jo bo Levica
Bojan Požar

Odpri galerijo

Luka Mesec in Dejan Židan med pogajanji o novi vladi. Pri tem zanimivo, da je Židan prišel na sedež Levice, in ne obratno, čeprav so Socialni demokrati na volitvah dobili več poslancev kot Levica.

Potem ko je Nova Slovenija zapustila pogajanja za sestavo vlade z Marjanom Šarcem (LMŠ) in morebitno levosredinsko koalicijo (5+1), in potem, ko bo jutri, četrtek, do 14.00, Janez Janša, prvak SDS, sporočil predsedniku države Borutu Pahorju, da ne prevzema kandidature za mandatarja, je scenarij tranzicijske levice, ki realno obvladuje večino nove sestave državnega zbora (52 poslancev) naslednji:

Novo Slovenijo, predvsem pa prvaka NSi Mateja Tonina, se bo z medijskim pritiskom v slogu korenčka in palice poskušalo pridobiti nazaj v dosedanja koalicijska pogajanja (5+1), za drugi ali tretji krog izvolitve mandatarja.

- Podobnih medijskih in zakulisnih opozoril, naj se "ne igra", bo deležen tudi Marjan Šarec, češ, naj niti ne razmišlja, da bi skupaj z Janšo in Toninom (Tonin naj bi v tem primeru odigral vlogo posrednika med Janšo in Šarcem) začel delati desnosredinsko koalicijo.

- Takojšnje medijsko opozorilo, denimo, je pred dnevi fasala tudi Alenka Bratušek (Stranka Alenke Bratušek), ko se je začelo govoriti, da med pogajanji levosredinske koalicije (5+)1 preveč izsiljuje, kakor noče priti na tista sobotna koalcijska pogajanja in celo grozi s predčasnimi volitvami.

Vsa ta omenjena medijska opozorila, tudi tisto za Alenko Bratušek, uvodoma prihajajo iz spletnega portala Siol.net (vir), ki je preko Telekoma Slovenije v državni lasti in tako neposredno povezan s politiko, "ključni" Siolovi novinarji ali novinarke pa osebno, na različne načine, izrazito polinkani predvsem z Gregorjem Golobičem (LDS in Zares, zdaj Ultra) in Borutom Jamnikom (Modra Zavarovalnica).

- v drugem ali tretjem krogu, če ne pride do velikega, pravzaprav neverjetnega preobrata, kar bi pomenilo, da bi Marjan Šarec ali Miro Cerar (SMC) prestopila k Janši in Toninu, bomo dobili najprej Marjana Šarca za mandatarja, ki bo izvoljen s pomočjo glasov Luke Mesca in Levice, potem pa še manjšinsko levo vlado (LMŠ-SD-SMC-SAB-DeSUS), ki pa bo z Levico povezana projektno (spomnimo, Mesec že opozarja na tako imenovani "portugalski primer"). Dominantni mediji bodo tej vladi sicer rekli levosredinska, še raje pa "manjšinska sredinska vlada".

- Levica v Šarčevo vlado formalno ne vstopila. To, da ne bodo člani Šarčeve vlade, je namreč njihovo naložba, oziroma politični vložek za naprej. Poleg tega stranka Levica, kot pravi nekdanji politik in kolumnist Žiga Turk, deluje kot "avantgarda politične levice". Kar ji, nenazadnje, očitno priznava tudi njena neposredna konkurenca - Socialni demokrati. Sicer Dejan Židan, prvak SD, po volitvah ne bi prišel na prvi sestanek z Luko Mescem na sedež Levice, ampak bi Luka Mesec prišel na sestanek k Židanu - na sedež SD, glede na to, da je stranka SD na volitvah dobila več poslancev kot Levica.

- Bo pa Levica za svoje glasove Marjana Šarcu in manjšinski vladi odlično zaračunala. Predvsem kot usluge javnemu sektorju in drugim delom volilne baze Levice, poleg tega sploh ni izključeno, da bi kakšen minister bodoče Šarčeve vlade prišel tudi iz Levice, ali vsaj blizu Levice. Recimo minister za kulturo?!

- Za tretji, zadnji možni krog izvolitve mandatarja v državnem zboru, sicer še vedno tudi ni izključen nekdo tretji - kot mandatar. Vendar je to rezervni scenarij.

In to so tudi scenariji, da se tranzicijska levica izogne novim predčasnim volitvam, ki jih snuje Borut Pahor (vir).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor marjan šarec Lista Marjana Šarca Siolnet telekom slovenije Janez Janša sds Gregor Golobič LDS Zares Ultra borut jamnik Modra zavarovalnica desus Dejan Židan Socialni demokrati luka mesec levica Alenka Bratušek Stranka Alenke Bratušek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-03-20 09:29:41


Ko je Miško vozil avtobus z zavezanimi očmi in podrl vojaško pregrado se je potožil očetu : Tata ovo nije bilo tu..Podobno Šarec, nastavili so ga, da Slovence uči kozjih molitvic, ne, da predava v Strasbourgu ali Bruslju. Boter mu tega ni povedal, niti v koalicijski pogodbi tovrstnih zadolžitev ni...Evropska unija je bolečina levičarjev. Zato predvidevam, da bo šla podpora Šarcu zdaj v nebo..Sam se zaveda, da mora redna poročila pisati le v Murgle zato, če se izrazim v stilu Gorana Vojnioviča, ga boli kurac za EU in evropske poslance...Slovenija z vsakim dnem postaja bolj izolirana, komunistični otok sredi civilizirane, demokratične Evrope. Posmehujejo se nam vsi, sam sem to opazil zlasti pri hrvaškemu premierju Plenkoviču, ki ne more skriti svojega cinizma in porogljivega nastopa proti slovenskim maškaram na političnem parketu. ..Vsekakor bodo evropski poslanci prikrajšani za kakšno Serpentinškvo metaforo. Verjetno ima kot govorec v tem času že rezerviran termin na Menini planini, na dveh koncih pa res ne more biti. Rad se sicer udeleži vsake pasje procesije ; kmetijski sejmi, narodne noše, lokalni koncerti. Ni, da ni, kjer umetnik ne bi bil navzoč. Sem in tja tudi kakšen prebrani odstavek v vaški cerkvi in to je to...Človek, ki je prepisoval v šoli, ki so mu pomagali, da je šolo sploh dokončal, pridobil izobrazbo je bil zdaj v kontekstu tiste, pokaži kaj znaš, poklican pred tablo evropsega parlamenta. Kazen božja...Klicu udbovskega zasliševalca Bobovnika iz Milijonarja bi se raje odzval. Z vnaprej serviranimi vprašanji bi šla do konca. In se malo hahljala eden drugemu. Kdo tam poje...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Njihov glavni scenarij za naprej, če ne bo strašnega preobrata: Šarec mandatar z glasovi Luke Mesca