objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 18. junij 2018 ob 06:44

Big picture: Janši bo težko uspelo, novih volitev ne bo, Golobič pa dela novi LDS
Ne Marjan Šarec, levo koalicijo sestavljajo drugi
Bojan Požar

Odpri galerijo

Gregor Golobič sestavlja tudi novi LDS. Trenutno ima 28 poslancev.

Dva tedna po končanih predčasnih parlamentarnih volitvah je sestavljanje nove vladne koalicije skorajda na mrtvi točki. Vendar je to bolj navidezno, saj ne gre za malenkosti, za podrobnosti, kot je, na primer, osebno politično preživetje Karla Erjavca, ali vprašanje, kdo bo ta petek, 22. junija, postal (novi) predsednik državnega zbora, pomembna je "velika slika", "big picture" zadnje faze tranzicije.

JANEZ JANŠA

1 Janez Janša bo zelo težko, pravzaprav bistveno težje, kot je morda videti, sestavil "svojo" vlado. Tudi v tako imenovanem tretjem krogu, če bo do tega famoznega tretjega kroga sploh prišlo. Mirnost, hladnokrvnost, ki jo trenutno navzven kaže Janša, je morda ravno izraz tega spoznanja. Kot da se je s tem že sprijaznil, in politično ter moralno zadovoljil z relativno volilno zmago, ki mu jo sicer nihče ne more odvzeti.

En tak razmislek ob Janši: zakaj bi šel v vlado z levico, če se mu lahko, čez, recimo, dve leti, spet zgodi podobna zgodba kot leta 2013 s poročilom KPK in Gregorjem Virantom, in vse, kar je sledilo?!

LEVA VLADA

2 Novih predčasnih volitev skoraj zanesljivo ne bo. Saj dizajnerji tranzicijske levice te(h) priložnosti ne bodo zlepa izpustili iz rok. Zakaj bi oblast delili z Janšo, če lahko vladajo sami?! Če bodo zložili vlado petih strank (LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS), lahko izvolijo mandatarja in kasneje furajo manjšinsko vlado tudi zgolj s podporo Levice pri tajnem glasovanju v državnem zboru.

Janša naj bi sicer na zadnji seji sveta SDS (minuli teden) svojim dejal, pojdite zdaj na počitnice, potem pa gremo na nove volitve ...

Levice, zlasti pa Nove Slovenije, dizajnerji tranzicijske levice znotraj "levosredinske vlade" dejansko sploh ne potrebujejo. Imidž, da bi z NSi šlo za sredinsko vlado, je sicer navidezno fajn, dobrodošel, vendar je treba vedeti, da zdaj gre za zadnjo fazo tranzicije, za 12 milijard evrov državnega premoženja, in tukaj ni milosti. No mercy!

Dokaz temu je tudi takojšnje javno angažiranje dveh generalov tranzicijske levice, Milana Kučana in Gregorja Golobiča. Pozor, oba, Kučan in Golobič, sta tokrat, takoj po volitvah, šla direktno v medije! Plus najnovejši pamflet Spomenke Hribar, objavljen v časniku Delo, proti Janši, v slogu "zaustavite desnico 2.0."

CERAR TAKOJ PADE NA FINTO

3 Ker dizajnerji tranzicijske levice (bolj znani kot strici iz ozadja) popolnoma obvladujejo večinske medije, kar so nesporno dokazale tudi zadnje volitve, si lahko tudi ogromno in še več privoščijo. Na roke pa jim gredo tudi nekompetentni politiki novega kova, kot sta Miro Cerar ali Marjan Šarec.

Cerarja, na primer, dobi na finto že vsaka novinarka na Pop TV, pa sploh ni nujno, da je blond. Ko je novinarka Nika Kunaver minuli petek med oddajo 24ur objavila verjetni spin, da se bo Cerar povezal z Janšo, in da je Šarec zato odpovedal nove sestanke okoli levosredinske vlade, je Cerar, namesto, da bi kot - vsak - kolikor toliko pameten izkoristil priložnost biti tiho, in si tako zviševal svojo politično ceno, šel naslednji dan vse takoj demantirat. Češ, on že ne bo šel z Janšo, četudi mu Janša ponudi vodenje državnega zbora?!

NOVI LDS

4 Gregor Golobič pa medtem že sestavlja novo LDS. Iz Liste Marjana Šarca, Stranke modernega centra in Stranke Alenke Bratušek. Trenutno ima 28 poslancev. Pri tem, bolj ali manj javno, kot lahko sami vidimo, aktivno in prizadeto, na trenutke tudi izjemno živčno, agresivno in celo žaljivo, sodelujejo tudi nekdanji tesni Golobičevi sodelavci, Bogdan Biščak, Pavel Gantar in Roman Jakič, sicer predsednik sveta Stranke Alenke Bratušek. Jakič po naših informacijah tudi že sedi v poslovnih prostorih Ultre v Zagorju, kjer je zaposlen - Golobič.

Cilj je sledeč: čez dve ali tri leta veliki združitveni kongres omenjenih treh strank, kot je bil nekoč združitveni kongres LDS na Brdu pri Kranju (12. marca 1994, ko so se združile stranke LDS, Demokrati, Socialistična stranka Slovenije in Zeleni - Ekološko sosicalne stranke), predsednik nove LDS pa postane tretji človek, izbranec Gregorja Golobiča z žegnom Milana Kučana, kot po scenariju iz knjige Padle maske - ampak to ne bo ne Šarec, ne Cerar, ne Bratuškova. Šarec, ki bo nekaj časa - po tem scenariju - verjetno res predsednik vlade, in Cerar, sta za big picture tranzicijske levice samo potrošna roba. In ta nova LDS naj bi, spet po tem scenariju, na prihodnjih parlamentarnih volitvah dobila relativno večino - namesto Janeza Janše.

5 Vse ostalo je - bolj ali manj - predstava za javnost.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Milan Kučan miro cerar Gregor Golobič Gregor Virant marjan šarec SMC sds Lista Marjana Šarca Alenka Bratušek Stranka Alenke Bratušek desus karl erjavec LDS Spomenka Hribar delo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Radigoj Kozana

2018-11-16 12:07:12


Da spet spomnimo Požarreport na Kanglerjeve grehe in zakaj jso ga "odnesli vun": - katastrofalen projekt "prenove" Mariborske tržnice, ki ponovno potrebuje celotno prenovo. Stran vrženih najmanj 300,000 EUR. - Univerzijada. Se spomnite te blamaže za mesto Maribor? - 7,5mio škode občini zaradi posla z radarji s Šešokovo Iskro -milijonsko preplačani kitajski kamni za Trg L.Štuklja. Trg je danes razen za koncerte, nefunkcionalen in neuporaben. -milijonska luknja za propadli MAKS -več tisoč evrov vredna novoletna "jelka" v obliki rakete na glavnem trgu -stran zmetani stotisoči evrov za univerzijado, ki je ni bilo -ves občinski denar, namenjen za šport, je dobil Barada -propadli center mesta, ki je postal (razen v času protestov :lol:) mesto duhov in praznih izložb -uničen mestni park, v katerega ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničene ceste in pločniki, v katere ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničen javni prevoz, v katerega ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničene šole in vrtci, v katere ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničena otroška in športna igrišča, v katera ni vlagal niti centa, ker je vsa pozornost bila pri večjih projektih, pri katerih se je lahko bolj omastil -uničen sistem občinskih socialnih stanovanj, ki so jih namesto tisti, ki so jih rabili, dobivali tisti, ki so bili blizu županu -stanovanje, ki je bilo namenjeno invalidom, je dal svoji vedeževalki Ježoviti -zaposlitev Astrid Bah, ki ji je občina potem še plačala šolanje na Dobi, da je pridobila izobrazbo, ki bi jo potrebovala že ob nastopu službe -zaposlitev 90% prebivalcev Dupleka na občini...za nedoločen čas. Koliko nas ti fikusi zdaj stanejo, nočem niti pomisliti. -podžupan Mikl -poskus odstavitve Marka Slaviča z vodstva doma Danice Vogrinec, da bi na njegovo mesto nastavil neko svojo dupleško svinjo (ta dom je letos dobil priznanje za najboljši dom v Evropi) in na srečo upor varovancev, da do tega ni prišlo... - s Primcem sta letos ustanovila stranko, a nista znala izračunati niti spolnih kvot na kandidatni listi, zaradi česar na koncu nista mogla kandidirati -več kot sto tisoč evrov nepojasnjenega premoženja, katerega je pojasnjeval s prodajo bal in tem, da ima njegova mladoletna hčerka nekaj našparanega -pod izmišljenim imenom rad komentira po spletnih forumih in tam hvali samega sebe, kot smo izvedeli iz prisluhov. Verjetno tudi tu na požarreportu ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Big picture: Janši bo težko uspelo, novih volitev ne bo, Golobič pa dela novi LDS