objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Torek, 28. julij 2015 ob 06:41

Veronika Stabej, Erjavec in njegova Vlasta Vivod. To je bil napol zasebni trikotnik v Parizu.
Sprenevedanje. Ministrstvo za zunanje zadeve je kazensko ovadeni slovenski veleposlanici v Parizu mandat zdaj res skrajšalo, toda prej ga je zunanji minister Karl Erjavec - podaljšal za dve leti!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Trikotnik v Parizu, kot ga je opisal že Milan Balažic: Erjavec, Vlasta Vivod in Veronika Stabej.
Veronika Stabej končuje svojo diplomatsko, politično in uradniško kariero. Včeraj so namreč v javnost prišli podatki posebnega nadzora ministrstva za zunanje zadeve nad delom slovenskega veleposlaništva v Parizu, ki ga je Stabejeva kot veleposlanica vodila od septembra 2010, in podrobnosti kazenske ovadbe, potem ko se je Veronika Stabej že pred časom znašla v policijski preiskavi. Stabejeva naj bi kradla proračunski denar, zlorabljala službene kartice in vozila ter ponarejala listine.
Zakaj je slovenska javnost to izvedela šele po nekaj mesecih, pa nekoliko kasneje.

ŠEPET SEDMEGA DNE: OD DRNOVŠKA DO LUCUJA

Veronika Stabej namreč ni čisto navadna uradnica ali diplomatka, ki bi kakor naključno postala veleposlanica v Parizu. Za seboj ima namreč tudi dolgo "politično kariero". Bila je tiskovna predstavnica pokojnega predsednika vlade Janeza Drnovška, direktorica Urada za komuniciranje med vlado Boruta Pahorja, ves čas pa tudi ljubljenka družabnega kronista Aleksandra Lucuja - Luca in njegove časopisne rubrike Šepet sedmega dne, v kateri je Veroniko Stabej povzdigoval med višave. Ko je bila Stabejeva prvič veleposlanica v Kanadi, je rodila hčerko, katere oče naj bi bil - po pripovedovanju naših virov z zunanjega ministrstva - neki madžarski diplomat.
Da je ministrstvo za zunanje zadeve (lahko) tako dolgo prikrivalo informacije o nepravilnostih in kaznivih dejanjih Veronike Stabej (mediji so jih lahko objavili šele po tem, ko so to dosegli prek informacijske pooblaščenke), ne gre pripisati samo njenemu političnemu pedigreju (spomnimo, ko je šlo za podobne nepravilnosti pri nekdanjem veleposlaniku Petru Rebercu, pred leti glavnem tajniku SKD, stranke Slovenskih krščanskih demokratov, je taisto zunanje ministrstvo medijem vse informacije takoj in brez težav - posredovalo), ampak tudi ali predvsem napol zasebni navezi, ki se je ustvarila med Stabejevo, ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem in šefinjo njegovega kabineta Vlasto Vivod. Na to navezo je že septembra lani prvi javno resno opozoril odpoklicani slovenski veleposlanik v Avstraliji in na Novi Zelandiji Milan Balažic, ki je takrat tudi dejal, da Vlasta Vivod (ministru) Karlu Erjavcu "zvesto sledi iz intimnih razlogov". Balažič je takrat še povedal, da je Vlasta Vivod, ki naj bi dejansko vodila zunanje ministrstvo, svoji hčerki uredila bivanje v državni rezidenci v Parizu.

MILAN BALAŽIC JE IMEL PRAV

Ko smo objavili Balažičeve navedbe, je zunanje ministrstvo sprva zahtevalo, naj članek umaknemo, kar smo seveda zavrnili. Potem pa so navedbe Milana Balažica o intimni povezavi med Erjavcem in Vivodovo zanikali ter označili za "izmišljene in nesramne", niso pa več mogli prikriti bivanja hčerke Vlaste Vivod v pariški diplomatski rezidenci pod vodstvom Vernike Stabej.
So pa to bivanje uradno pojasnili takole: "Slovenska veleposlanica Veronika Stabej je hčerko gospe Vivod angažirala kot varuško svojega otroka na osnovi njunega medsebojnega poznanstva. Namestitev in plačilo za čas, ko je - hčerka Vlaste Vivod - opravljala delo varuške, to je od septembra 2013 do februarja 2014, je v celoti prevzela veleposlanica osebno. Zaradi navedenega niso bila iz državnega proračuna namenjena nikakršna sredstva."
No, od včeraj se uradno ve, da je Veronika Stabej za svoje osebne potrebe zajemala sredstva iz državnega proračuna.

MINISTRSTVO SE SPRENEVEDA. MANDAT SO JI CELO PODALJŠALI!

Takrat se je izvedela tudi pomenljiva podrobnost, ki dodatno pojasnjuje tesno navezo med Stabejevo, Vivodovo in Erjavcem. Zunanji minister je namreč Stabejevi podaljšal veleposlaniški mandat kar za dve leti(!), menda zaradi šolanja njene hčerke. Zato so včerajšnje navedbe zunanjega ministrstva, da so Stabejevi mandat skrajšali, predvsem sprenevedanje in metanje peska v oči javnosti. Res je, da si ji ga zdaj očitno res skrajšali, toda še prej so ji ga podaljšali. Tako ji niso skrajšali "normalnega" štiriletnega veleposlaniškega mandata, ampak so ji samo malo skrajšali precej podaljšanega ...

TUDI EVA ERJAVEC ...?

Na zunanjem ministrstvu je slišati tudi govorice, da naj bi v slovenski rezidenci v Parizu občasno prespala tudi Eva Erjavec, medijsko že kar razvpita hčerka zunanjega ministra Karla Erjavca.

ZA VERONIKO STABEJ MENDA USODNA MIRIAM TERESA MOŽGAN

Izredni nadzor nad delom Veronike Stabej naj bi se začel šele po tem, ko je na veleposlaništvo v Parizu prišla Miriam Teresa Možgan, nekdanja tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva, kot namestnica Stabejeve. Kmalu naj bi namreč prišlo do hudih sporov med Stabejevo in Možganovo (kar so naši viri na zunanjem ministrstvu tudi napovedovali) in posledično do uvedbe izrednega nadzora. Na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Parizu imena in priimka Veronike Stabej ni več, ampak veleposlaništvo vodi - Miriam Teresa Možgan, kot pooblaščena ministrica in namestnica veleposlanice.
Po navedbah ministrstva za zunanje zadeve pa je Veronika Stabej dobila "opomin pred odpovedjo delovnega razmerja". Samo?!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Vlasta Vivod Veronika Stabej karl erjavec Janez Drnovšek Borut Pahor Aleksander Lucu Peter Reberc Milan Balažič Eva Erjavec Miriam Teresa Možgan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Veronika Stabej, Erjavec in njegova Vlasta Vivod. To je bil napol zasebni trikotnik v Parizu.