objavi na
pozareport.si

forum

2009 Pozareport

Sreda, 28. oktober 2009 ob 07:11

Komu zvoni pokojni Peter Rigl, nekdanja siva eminenca LDS?!
Njegova dokumentacija naj bi bremenila Gregorja Golobiča, Miho Kozinca in nekatere druge sopotnike Janeza Drnovška
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših informacijah naj bi v javnosti kmalu zaokrožila poslovna in politična dokumentacija pokojnega poslovneža Petra Rigla, nekdanjega zaupnika bivšega predsednika LDS, vlade in države Janeza Drnovška. Dokumentacija naj bi močno (o)bremenila posamezne Drnovškove politične sopotnike iz devetdesetih let, med njimi nekdanjega generalnega sekretarja LDS in zdajšnjega ministra za visoko šolstvo ter predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, bivšega pravosodnega ministra in predsednika odvetniške zbornice Miho Kozinca in nekatere druge tedanje vidne liberalne demokrate, pa tudi poslovneže, denimo Borisa Pesjaka, predsednika uprave Factor banke.
Spomnimo: Peter Rigl je pred nenadno smrtjo (umrl je 18. septembra 1999 med igranjem golfa na Bledu, tri dni potem, ko je proslavil abrahama) veljal za glavnega finančnika LDS in enega od najvplivnejših slovenskih gospodarstvenikov. Rigl je kariero začel v Smeltu, kjer se je povzpel do drugega človeka firme, po sporu z generalnim direktorjem Smelta Jožetom Žagarjem pa je Smelt zapustil in postal podpredsednik švicarske družbe Copechim ter šef njihove podružnice za Balkan.

Na Riglovem pogrebu na ljubljanskih Žalah se je zbralo veliko število znanih slovenskih obrazov iz političnega in poslovnega življenja, na posebno prošnjo Gregorja Golobiča pa je pogreb režiral nihče drug kot sedanji odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenije Petar Radović.
Po Riglovi smrti se je vnel hud spopad za njegovo dediščino, ki naj bi bila vredna več deset milijonov tedanjih nemških mark (med Riglovim premoženjem so bili poslovni prostori, elitno meščansko stanovanje na Wolfovi ulici ter počitniška hiša v Portorožu), čeprav natančne številke nikoli niso pricurljale v javnost. Na eni strani je bila njegova zadnja življenjska sopotnica Paola Mariani, nekdanja varnostnica hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, skupaj s poslovnežem Vladimirjem Poličem (Rigl in Polič sta skupaj ustanovila komercialno televizijo Kanal A) in njegovo ženo Liljano Polič, na drugi strani pa Riglova hčerka Mina Krajnc. Po številnih zapletih (vmes je poseglo tudi ljubljansko tožilstvo, ki je Marianijevo in zakonca Polič obtožilo ponarejanja listin) se je spor za dediščino končal novembra 2003, ko sta Paola Mariani in Mina Krajnc podpisali sodno poravnavo in si premoženje razdelili na dvoje.
Gregor Golobič je v reviji Ampak o Petru Riglu dejal, da ni bil siva eminenca LDS, saj naj bi z LDS sodeloval sorazmerno kratko obdobje. Po Golobičevem mnenju je bil Rigl hvaležen material za gradnjo nekega mita, ker je izhajal iz Smelta, nekakšnega slovenskega Genexa, in to v času, ko se je povsod videlo dolgo roko tako imenovane udbomafije, Rigl pa naj bi v teh zgodbah tudi sam užival.


Slikar Jure Jurček Cekuta, eden od podkupovanja osumljenih lobistov v aferi Patria, nekdanji prijatelj Janeza Drnovška, je zelo dobro poznal tudi Petra Rigla. Prav v Cekutini hiši je Rigl, na eni od zabav, kjer je bil tudi Drnovšek, spoznal Zagrebčanko Paolo Mariani, ki je tja prišla kot Mesićeva varnostnica. No, Cekuta nam je povedal, da o Riglovi dokumentaciji, ki naj bi kmalu zaokrožila, ne ve ničesar.
Mimogrede, Cekuta, ki se pripravlja na otvoritev svoje razstave v Miamiju, naj bi lobiral še na enem velikem projektu, satelitskem cestninjenju v Sloveniji. Naši viri trdijo, da si za ta posel prizadeva podjetje Kapsch iz avstrijskega Gradca, v sodelovanju s Tehnopolisom iz Celja, ki ga vodi Boris Klančnik. Poleg Cekute, ki naj bi poznal direktorja Kapscha Franza Semmernegga, naj bi za Avstrijce in Celjane lobiral tudi Mojmir Ocvirk, partner ljubljanske oglaševalske agencije Imelda Ogilvy, ki je blizu nekaterim krogom iz Zares in LDS.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Petra Rigla Janeza Drnovška Gregorja Golobiča Miho Kozinca Borisa Pesjaka Jožetom Žagarjem Petar Radović Paola Mariani Stipeta Mesića Vladimirjem Poličem Liljano Polič Mina Krajnc Jure Jurček Cekuta Boris Klančnik Franza Semmernegga mojmir ocvirk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Tevž B.

2019-08-14 13:49:26


Simon Zajc (SMC), minister za okolje in prostor Šarčeve vlade, ne samo predvsem minister kapitala in finančnih interesov. Ta oseba premetava davkoplačevalski denar in to Šarec to dopušča: Nabolje, da Dragan Matić privleče še notri svojo priležnico Petro Ložar in bo tako, kot je bilo na kulturi, RTV SLO... Ložarjeva je imela računico na RTV SLO, ko jo je Matić tam ustoličil kaj je dobro za moža, da bo lahko še naprej biznisiral. Celo tako, daleč je šla v scenariju, da je Biziljevi pripročila odvetnika iz odvetniške družbe Avbreht Aleš. Ta odvetnik je povezava Ložarjevega ljubimca Matića za vse je poskrbel, da omrtviči Pirc Musarjevo in ostale, da bo biznisl tekel dalje - banda sprevržena Jajota Avbrehta je sam Matić tudi rinil za nekega župana. Prav tako je popušil Matić, kot kandidat proti Jankoviću. Skratka kjer se pojavi Matić za seboj pusti pogorišče – skrajno negativen konflikten in nesposeben lik. Zgleda, da se bodo na okolju zaparkirali in vedrili, do naslednjih volitev. Šarec je dodelil napačen resor SMC – ju. Zakaj pa se Matić ne rine kje na sociali pri Ksenjji Klampfer ali Zadravku Počivalšku malo v razmislek. Bralke revije Cosmopolitan, kot pisca erotičnih nasvetov. Takole je naš minister svojim bralkam med drugim svetoval, s kakšnimi stavki naj se "prikupijo" svojim dragim izbrancem: "Ja pa kolikokrat mi bo s teboj še prišlo?" "Preizkusi katerega izmed teh stavkov še nocoj in se nam kasneje zahvali za njegov naval sreče in ponosa," je eden izmed Simonovih prispevkov, ki jih je napisal leta 2016, v njem pa svojim bralkam svetoval, naj dragemu na uho šepnejo tudi naslednje stavke: "Seveda lahko gledaš za drugimi ženskami, ko si z menoj, to me celo vzburja. Oh, kako si simpatičen, ko se čohaš po svojem orodju. Drage večerje? Pa kdo bi si to želel, če lahko doma poješ pico in greš lahko potem takoj seksat. Pri tako dobrem seksu mi ni treba slišati besed: Ljubim te. Ja pa kolikokrat mi bo s teboj še prišlo? Moje stanovanje je premajhno za moj novi LCD-televizor. Ali ga imava lahko pri tebi?" Več na: https://www.zurnal24.si/magazin/vip/to-je-bila-nekoc-vroca-sluzba-nasega-novega-ministra-325520 - www.zurnal24.si https://www.cosmopolitan.si/moski/simon-zajc-punce-upraviceno-zanima-zakaj-smo-taki-tepci/ https://www.cosmopolitan.si/cosmolog/?p=11
slavko pezdir

2019-08-14 09:38:22


Minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki ob vseh konkretnih perečih problemih v zvezi z zvermi in s tonami neustrezno "deponiranih" ter požarno-varnostno nenehoma nevarnih odpadkov kar naprej alibično ponavlja, da je šele tri mesece na tem odgovornem položaju, ter ki verjame, da bodo ogrožene podeželane in državljane prepričali in potolažili neskončni nizi sestankov "odgovornih deležnikov" ter novi in novi papirnati ukrepi (papir pač vse prenese!), je že zdavnaj pokazal svojo strokovno, organizacijsko in politično nekompetentnost, ob tem pa izkazal s svojimi "prijateljskimi" kadrovskimi potezami še nadvse destruktivni naduti strankarski nepotizem in politikantski klientelizem. V sinočnjih Odmevih TVS 1 se je celo izkazalo, da administrativno določenih 11 volkov doslej sploh ni bilo mogoče odstreliti zaradi načrtno dodanih visokih administrativnih ovir, ki bi vsakega nalogodajalca in morebitnega uspešnega lovca oz. izvrševalca invalidne odločbe stale več tisoč evrov globe. To brezsramno norčevanje ministra Simona Zajca in celotne vlade Marjana Šarca iz prizadetih kmetov in ogroženih državljanov RS presega vse meje državljanske potrpežljivosti in zdrave pameti ter naravnost kliče po samozaščitni organiziranosti in javnih izrazih ter manifestacijah državljanske nepokorščine, kakršne so napovedana nadaljnja javna zborovanja ogroženih in ogorčenih državljanov RS ter celo napovedani kmečki bojkot bližnjega mednarodnega kmetijskega sejma v Gornji Radgoni. Medijsko preusmerjanje pozornosti k prvaku ene od izvenparlamentarnih strank, ki je razpisala denarno nagrado za vsakega zakonito odstreljenega volka, je več kot servilno do ministrove in vladne strokovne nekompetentnosti, akcijske mrtvoudnosti in porazne dejstvene neučinkovitosti. Več kot jasno je, da ne bi nikomur iz parlamentarne in izvenparlamentarne politične opozicije ne uspevalo "pridobivati političnih točk", če bi resorni minister Simon Zajca in manjšinska vlada Marjana Šarca učinkovito, ažurno in otipljivo razreševala in odpravljala najurgentnejše težave in ujme, ki ogrožajo svobodo, varnost, premoženje in celo življenja državljanov RS na ogroženih področjih slovenskega podeželja.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Komu zvoni pokojni Peter Rigl, nekdanja siva eminenca LDS?!