objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 4. marec 2019 ob 07:01

Slovenski mediji, se dogaja. Šolak kupuje Planet TV, Odlazek ali York Mladino, vrnitev Styrie, a novinarje skrbi hrvaška TV?!
Novo lastniško prestrukturiranje in delitev poslovnih interesov "mainstream" medijske industrije na Slovenskem ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vsi štirje slovenski medijski tajkuni, ki obvladujejo tiskane medije (Petrič, Odlazek, Hakl in Petan), so še vedno v različnih predkazenskih postopkih, zato so lahka tarča države in tiste politike, ki obvladuje vse ključne vzvode državne oblasti - policijo, pravosodje, razne agencije, urade in davčno upravo.

NOVA KONSOLIDACIJA MEDIJEV

Slovenski novinarji so se razdelili na avantgardo, ki vladi ukazuje, kaj mora delati, in na tiste, ki je ne smejo več spraševati, kaj dela, našo solidarnost pa si zaslužijo ne glede na stran, saj je - če smo pošteni - poskus predsednika vlade Marjana Šarca alias Luke Dončiča iz Kamnika, da na tiskovnih konferencah novinarje spreminja v repetitorske oddajnike, še večja grožnja svobodi govora od pregona tako imenovanega "sovražnega govora" (prosto po Tomažu Štihu kot Libertarcu na Twitterju). Ob tem pa večino tukajšnjih novinarjev večinskih medijev bolj skrbi odnos hrvaške državne televizije do tam zaposlenih novinarjev, medtem ko se potihoma dogajata novo lastniško prestrukturiranje slovenske "mainstream" medijske industrije in nova razdelitev poslovnih interesov. To so nekatere podrobnosti:

PLANET TV V SRBSKE ROKE?

- Srbski telekomunikacijski poslovnež in lastnik golf igrišča na Bledu Dragan Šolak (Telemach, SBB, United Group), nesojeni kupec Pop TV in Kanala A, zdaj kupuje Planet TV. Prodajo Planet TV naj bi člani nadzornega sveta Telekoma Slovenije imeli na dnevnem redu že ta četrtek, vendar so sejo odpovedali. Pri tem pa ni znano, ali je v tem prodajnem paketu tudi spletni portal Siol.net.

- Bojan Petan (Dnevnik, DZS, Terme Čatež), ki skupaj z Urošem Haklom, večinskim lastnikom Večera, sestavlja novo družbo DV mediji, d. o. o., se "umika" v distribucijo tiskanih medijev (Delo Prodaja), od medijev pa bo Dnevnik zadržal samo tedenski Nedeljski dnevnik in polovično lastništvo družbe DV mediji.

- Uroš Hakl bo kot predsednik uprave vodil novo družbo DV mediji, ki še čaka na dovoljenje Urada za varstvo konkurence, da bi omenjena družba, ki bo združila časopisa Dnevnik in Večer, lahko izdajala in prodajala tako rekoč en časopis z dvema imenoma in logotipoma: južno od Trojan kot Dnevnik, severno od Trojan pa kot Večer. Vsebinsko se bosta Dnevnik in Večer razlikovala samo po lokalni kroniki, za Hakla in Petana pa to pomeni še nekajletno rešitev za njuna časopisa - za Večer, ki se zelo hitro potaplja, in za Dnevnik, ki ga finančno rešuje Nedeljski dnevnik. Bo pa "združevanje" oziroma "prestrukturiranje" Dnevnika in Večera povzročilo največji kadrovski masaker med redno zaposlenimi novinarji v zadnjih letih.

- Pomurski vestnik ostaja v rokah Uroša Hakla, podobno kot blagovne revijalne in prireditvene znamke nekdanjega Dela Revije, ki jih je pod Haklom od približno 50 ostalo pri življenju le še pet ali šest.

ŠOPING MARTINA ODLAZKA

- Martin Odlazek (Svet24, Reporter in klonirane znamke Dela revije) postaja kralj radiev, tabloidov in tiskarskih storitev. Poleg nedavnega nakupa Novega tednika in Radia Celje, ki ga je kupil od zakoncev Boška in Anice Šrot, prevzema tudi radijsko mrežo Infonet, ki naj bi jo Leo Oblak - Odlazku - prodal za 900 tisoč evrov.

- Odlazek kupuje tudi revijo Mladina. Zamejski družbi KB 1909 (ki je v stečaju oziroma prisilni poravnavi) za Mladino ponuja 500 tisoč evrov, toda lastniki bi želeli 900 tisoč evrov. In zanimivo, drugi potencialni kupec Mladine je znani mednarodni finančni sklad York iz Luksemburga, ki pri nas že obvladuje Petanovo DZS in kranjsko Savo, vendar naj bi bila Yorkova ponudba (še) nižja od Odlazkove. In ja, zanimivo bo zdaj tudi opazovati, za koga bo pri tem navijalo uredništvo Mladine? Za Martina Odlazka ali finančni sklad York iz Luksemburga?!

"VRNITEV" STYRIE

- Avstrijska Styria, ki je še vedno manjšinska lastnica Dnevnika, kupuje "nazaj" spletni portal Žurnal24 in se (menda) želi fokusirati na vzpostavljanje mreže slovenskih informativnih portalov.

- Časopisna hiša Delo v lasti Stojana Petriča ostaja zunaj tega lastniškega prestrukturiranja, predvsem zaradi lastnih težav. Lastniki Dela ne vedo natančno, kaj bi s časopisom Delo, ki že dolgo ni več množični medij, še manj pa nišno kakovostno branje. Edina začasna rešitev za Petriča, ki naj bi ga po besedah poznavalcev zaradi nakupa Dela že zelo bolela glava, je čim hitrejša združitev Dela in Slovenskih novic v en sam časopis - "Delo kompakt", po vzoru zagrebškega Jutarnjega lista, potem pa, kolikor časa bo šlo, bo pač šlo. Podobno kot pri združenem Dnevniku-Večeru ...

IN POLITIKA V ROKAH ŠE VEDNO DRŽI VSE KLJUČNE VZVODE

- Mimogrede, ni pa nepomembno, ravno nasprotno, za samo lastniško ali poslovno konfiguracijo in za boljše razumevanje zakulisja slovenskega medijskega tržišča in novinarstva, je to skoraj najpomembnejše: vsi štirje slovenski medijski tajkuni, ki obvladujejo tiskane medije (Petrič, Odlazek, Hakl in Petan), so še vedno v različnih predkazenskih postopkih, zato so lahka tarča države in tiste politike, ki obvladuje vse ključne vzvode državne oblasti - policijo, pravosodje, razne agencije, urade in davčno upravo. V takšni situaciji lahko politika kadarkoli in po želji močno pritisne na omenjene medijske tajkune.

- Pop TV in Kanal A ostajata v lasti ameriške družbe CME, toda poslovno preživetje te ameriške televizije v Sloveniji, ki dobičke odliva v davčno oazo Curacao, sta spet omogočili država in politika, ki ne sankcionirata zlorab na trgu in dopuščata tako rekoč obvezno plačevanje kabelskih televizijskih paketov, ki vsebujejo Pop TV (vir).

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
martin odlazek Leo Oblak Dragan Šolak Telemach planet tv Infonet Media Dnevnik večer delo Bojan Petan Uroš Hakl stojan petrič Styria marjan šarec Tomaž Štih mladina

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-07 22:08:11


ŠALA - Jaz, Janez Kepic-Kern , upokojenec -"ŽVIŽGAČ". Danes sem si šel urediti t.i "limit" itd. v CENTRALO NLB, ki je moja t.i. matična banka. Pri SLAŠČIČARNI MAXIMARKETA sem se usedel, na terasi - na KAVO. Nisem dolgo sedel, ko so se nekaj miz naprej k pijači in h KLEPETU usedli SD MATJAŽ HAN in dva EX SD MINISTRA: videl sem jih, slišal - pa NE. Bolj "vznemirljivo" je bilo, ko sem sedeč ob isti vogalni mizi terase SLAŠČIČARNE MAXIMARKET nehote VSAJ 6X LAHKO GLEDAL, KAKO JE MIMO MENE - napol pritekel ex SD MINISTER ZA FINANCE dr. F. KRIŽANČ. To je bilo v času pred izbruhom t.i. afere NLB-IRAN GATE, 3, 4 leta nazaj. Ne trdim, da gre v tem, kar sem videl -- za kaj povezanega s tisto afero. Jaz sem ob petkih okrog 17h opravil moje opravke z mojim nevelikim, a poštenim denarjem v centrali NLB, NATO SEM SE PA VEDNO VSEDEL H KAVI IN SOKU - - NA TERASI SLAŠČIČARNE MAXI. In - presenečenje. VSAJ 6X je mimo mene, sedečega on vogalni mizi na terasi SLAŠČIČARNE MM napol tekel pod okna stolpnice centrale NLB - EX SD MINISTER ZA FINANCE - DR. F. KRIŽANIČ. Pod okni stolpnice NLB je za hip postal, pogledal gor v okna, malo pomahal in odšel v senco dreves na nasprotni strani praznega parkinga pod obema stolpnicama. Vedno, vsaj 6x - na isti način. Da bi se ex SD FINANČNI MINISTER - tam s kom - srečal, tega nisem videl. Gospodu dr. F. KRIŽANIČU - se opravičujem, če tiste njegove poti - niso bile nič - javno pomembne. A vsaj 6 x sem ga tako videl iti tam pod stolnico NLB, vedno na isti način. MOJE VERODOSTOJNO OPISANO POVSEM SLUČAJNO VIDEVANJE - PO VTISU NEKOLIKO NENAVADNIIH POTI DR. F. KRIŽANIČA - ČE JE KAK URADNI INTERES PONOVIM TUDI NA URADNI ZAPISNIK, A LE POOBLAŠČENI OSEBI. Na potih po vaskdanjih opravkih po centru LJ, včasih doživiš - PRESENEČENJA. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA KONEC ŠALE, opis mojih videnj je realen, ni šala. P.S. JAZ JANEZ KEPIC-KERN SEM NAPOL JAVNA OSEBA, IMAM - D.O.O PODJETJE ZA PUBLICISTIKO. Vsi moji polni osebni podatki so na mojem e-portalu "SLOVENIANA", NA: sloveniana.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenski mediji, se dogaja. Šolak kupuje Planet TV, Odlazek ali York Mladino, vrnitev Styrie, a novinarje skrbi hrvaška TV?!