objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 4. september 2017 ob 07:00

Padle maske Gregorja Golobiča: primer Nataše Briški ali kako politika za vogalom plačuje novinarje
Bojan Požar

Odpri galerijo

Ko gre za obtoževanje drugih politikov, kako so kradli, Gregor Golobič, nekdanji vodilni politik LDS in Zares, ni ravno najbolj primerna "priča". Ne samo da je zaradi zavajanja javnosti okoli svojega lastniškega deleža v famoznem podjetju Ultra neslavno končal svojo politično kariero, Golobič je namreč eden tistih politikov, nekoč enormno vpliven (no, tudi danes je še izjemno vpliven, čeprav formalno ni več politik), ki so v državna podjetja vgradili sistemsko korupcijo. Znan je primer Petra Graška in Telekoma Slovenije. Ko je Peter Grašek (pred leti tudi direktor Adrie Airways, danes pa je predsednik nadzornega odbora RTV Slovenija) postal predsednik Telekomove uprave in dregnil v Telekomove (Golobičeve) podizvajalce, ga je Golobič nemudoma zamenjal. Ob Graškovi zamenjavi so novinarji vprašali Golobiča, ali on, Golobič, stoji za njegovo zamenjavo, pa jim je odgovoril, da ne, ker je bil on, medtem ko so člani nadzornega sveta odstavljali Petra Graška, v neki telovadnici, kjer ni mobilnega telefonskega signala?!

ČE KDO TO VE, VE GREGOR GOLOBIČ

Gregor Golobič je tudi tisti nekdanji politik, ki je imel največ vpliva na medije, novinarsko srenjo in distribucijo oglaševalskega denarja prek državnih podjetij v medije, poleg tega je bil s kontrolo medijev tako rekoč obseden. Bili so časi, ko se brez Golobiča skoraj nisi mogel zaposliti kot novinar, kaj šele postati pomembnejši urednik, mediji pa brez njegovega soglasja praktično niso mogli priti do manjših ali večjih oglaševalskih pogodb s podjetji v državni lasti. In tudi zato si je Golobič lahko privoščil tovrstne sarkazme in cinizem z novinarji, mediji in javnostjo, kot je bil tisti z odstavitvijo Petra Graška.
Priče pravijo, da je Golobič kar iz pisarne Bojana Petana, predsednika uprave Dnevnika in DZS, po telefonu narekoval članek o zavarovalnici Vzajemna Gregorju Repovžu, danes odgovornemu uredniku Mladine, takrat še novinarju časopisa Delo, ki je "pisal" članek o Vzajemni.
Zato pa je Gregor Golobič kot eden velikih soustvarjalcev slovenske države in paradržave odlična priča, ko gre za definiranje sistema, ali se je "kradlo" in "plačevalo novinarje", kar je - v že znanem slogu Zdenka Roterja, dolgoletnega tesnega sodelavca Milana Kučana in avtorja knjige Padle maske - javno priznal na petkovem "soočenju" z Borutom Pahorjem pred parlamentarno preiskovalno komisijo za ugotavljanje vpletenosti politikov in politične odgovornosti pri razvpitem projektu Teš6.
Če kdo, potem ravno Gregor Golobič ve, da so bili novinarji plačani. Ampak kdo od novinarjev je bil plačan in kako so jih plačevali, no, tega pa Golobič (še) ni povedal. Beri: izdal.
No, poglejmo en primer, kako politika z denarjem davkoplačevalcev plačuje novinarje prek svetovalnih pogodb z vlado.

METINA LISTA

Nataša Briški, ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, portala z rahlo skrivnostnimi viri financiranja, je pred leti kot športna novinarka in voditeljica oddaje Športna scena na Pop TV, po spletu okoliščin postala dopisnica Pop TV iz Združenih držav Amerike. Po nekaj letih dopisništva se je iz ZDA presenetljivo vrnila tudi kot družbena ali politična aktivistka. Danes se predstavlja kot novinarka, ekspertka in aktivistka ter ponaša z neomejeno minutažo nastopanja na javni RTV Slovenija in zasebni televiziji Pop TV, po družbenih omrežjih pa je znana po izključujočih se medijskih ali političnih stališčih in celo po nestrpnosti do drugače mislečih. Na podoben način ureja tudi svojo Metino listo.
Na predsedniških volitvah leta 2012 je delala za Danila Türka, zdaj pa kljub svojemu velikemu "ekspertnemu" fiasku s komentiranjem predsedniških volitev v ZDA, kjer je poznavalsko vehementno napovedovala zmago Hillary Clinton in poraz Donalda Trumpa, komentira aktualne predsedniške volitve v Sloveniji za Pop TV (vir). Njena ekspertna poza je tudi v tem primeru enaka stališčem trde tranzicijske levice - sesuvati aktualnega predsednika države Boruta Pahorja. V naslednji fazi pa bo začela perfidno promovirati predsedniško kandidatko stranke SMC Majo Makovec Brenčič, ministrico za izobraževanje, znanost in šolstvo, če bo MMB kandidirala.

NATAŠA BRIŠKI V LASTI CERARJEVE VLADE

Toda novinarko, urednico in ekspertko Natašo Briški posredno plačuje SMC oziroma Cerarjeva vlada, seveda spet z denarjem davkoplačevalcev. Podatki aplikacije Erar namreč kažejo (faksimile), da je v preteklih mesecih samo od ministrstva, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, Nataša Briški prek svojega s. p. - dejavnost stikov z javnostmi, pokasirala nekaj več kot 18 tisoč evrov. Samo avgusta letos ji je ministrica nakazala 3.500 evrov! Po naših informacijah naj bi šlo za svetovanje ministrici oziroma ministrstvu, kaj početi na twitterju, vendar so podrobnosti teh svetovalnih pogodb tako ali tako irelevantne. Nataša Briški namreč nima takšnega znanja, ki bi ga ob številnih redno zaposlenih nujno potrebovalo to ministrstvo, poleg tega je bizarno, da vlada prek svetovalnih pogodb, kakršnekoli so že, na tak način po vogalih plačuje novinarje?! In bizarno je tudi, da nekdo, v tem primeru Nataša Briški, ki se javno razglaša za novinarko, po vogalih dela za vlado pred s. p., in to na področju stikov z javnostmi, področju, ki je na drugi strani novinarstva?!
Še natančneje: finančni vzpon Nataše Briški na ministrstvu, ki ga vodi MMB, se je začel po juliju 2016, torej po tem, ko je to ministrstvo prevzela MMB. Zdaj pa bo Nataša Briški kot "neodvisna" novinarka, urednica in ekspertka, komentirala predsedniško kandidatko MMB ali pač kakšnega drugega ali drugo kandidatko iz vrst SMC?! Pri čemer ni nepomembno dejstvo, da prihodki, ki jih Nataša Briški dobiva iz proračunskega denarja, sestavljajo skoraj 90 odstotkov vseh njenih novinarskih prihodkov. Pač vsaj tistih prihodkov, ki so razvidni iz javno dostopnih podatkov.
No, to je plačevanje novinarjev. Primer Nataše Briški pa nam tudi pokaže, kako plačevanje novinarjev ali mnenjskih voditeljev dosega celo tiste medije, ki jih vodijo tuje medijske korporacije - v tem primeru Pop TV, ki je v lasti ameriške družbe CME.
In še - državni denar dobiva tudi spletni portal Metina lista. V zadnjem času 13 tisoč evrov, največ od Javne Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Povedano žargonsko, Nataša Briški je, kot pravimo: "v lasti Cerarjeve vlade".

				Nataša Briški je prek svojega s.p. samo od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v zadnjem letu pokasirala okoli 18 tisoč evrov (vir. Erar). Za povečavo kliknite na sliko.			Nataša Briški je prek svojega s.p. samo od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v zadnjem letu pokasirala okoli 18 tisoč evrov (vir. Erar). Za povečavo kliknite na sliko.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nataša Briški Gregor Golobič LDS Zares Peter Grašek Bojan Petan Gregor Repovž mladina zdenko roter Milan Kučan Borut Pahor Metina lista Danilo Tuerk Danilo Trk Hillary Clinton donald trump pop tv maja makovec brenčič SMC

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Patricija Škrlep

2018-12-08 12:23:17


Predvidevam, da so Lebnu to podtaknili strankarski kolegi, vendar tako SMC s takimi kadri izgublja na kredibilnosti. Matić uvaža v stranko same sumljive ženske, konfliktne in vsekakor daleč od vsaj primerne dostojnosti pri tem kar delajo. Že Ložarjeva je sporna v vseh pogledih, intrigantski tip ženske, ki svojo kariero gradi na všečnosti moškim s tem da z njimi neovirano koketira in opravlja ostale "nedostojne ženske" in neumne tipe, ki padejo na te ženske. Hkrati moralizira o drugih, kako so prišli do določenega položaja, sebe pa ne vidi, da je popolnoma nesprejemljiva za kakršnokoli pojavljanje v javnosti, ker svoje pomankljivo znanje poskuša vsakič zakamuflirati s pretirano kritiko drugih in je zanesljivo najbolj glasna med vsemi spornimi ženščinami katerim je Matić strankarski boter. Matić mora imet res zgrešeno samopodobo, da se obdaja s takimi sumljivimi osebki. Sploh za Ložarjevo lahko trdimo, da zna izključno izkoriščat ljudi, zlasti moške, se jim hkrati ponujati in jih hkrati za njihovimi hrbti opravljat in jih poniževat, češ kako so neumni, da takoj nasedejo "njenim čarom". Nasploh od kje Matiću ideja, da je sposoben vodit ta javni servis, glede na to s kakšnimi kadri se obdaja, očitno živi v svojem paralelnem vesolju. Da ga v stranki še niso spregledal, kakšen bolnik je v resnici pa je tudi nepojmljivo. On je čisti parazit in steanko nedvomno vodi v propad...nasploh bi moral odstopit z vseh funkcij v stranki, ker je kot neuspeli kandidat za župana in poslanca totalno zajebal vse...aja pa še Ložarjeva je kandidirala za poslanko...vseeno mislim da ima SMC sposobnejše kadre kot te samopromotorje, ki so kvečjemu destruktivni za okokico v kateri se gibljejo.
Fantom iz opere

2018-12-08 11:33:54


Kdo je VESNA UGRINOVSKI - Na spodnjem linku naj bi bil prirejen razpis za Vesno Ugrinovski - NAGRADA ZA KAJ ŽE????? Še čudno, da se slovenske civilne iniciative niso oglasile. Ženska je bila prej navadna uradnica na tem ministrstvu zaposlena za določen čas brez kakršni koli direktorskih izkušen. Med l. 2014 - 2018 je turbolentno konfliktna Ugrinovska napredovala, če se ta oseba spozna na kakšne vode razen plavanja v bazenu in morju... Posmehuje se ji celo ministrstvo. Enako velja v tem obdobju, da jo je Matić spravil v kompletu še na RTV. http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/zaposlitev/razpis_direktor_dvi_22nov18.pdf DIREKTORAT ZA VODE IN INVESTICIJE v.d. generalne direktorice: Vesna Ugrinovski - USTOLIČENA PRED DOBRIM MESECEM brez izkušenj tel.: 01/ 478 7340 e-pošta: vesna.ugrinovski(at)gov.si Sektor za urejanje voda: mag. Luka Štravs tel.: 01 / 478 7404 e-pošta: luka.stravs(at)gov.si Sektor za zmanjševanje posledic naravnih nesreč: Ervin Vivoda tel.: 01 / 478 7237 e-pošta: ervin.vivoda(at)gov.si Sektor za kohezijo: Tomaž Prodan tel.: 01 / 478 7484 e-pošta: tomaz.prodan(at)gov.si Sektor za investicije in ekonomsko upravljanje: Branko Kacjan tel.: 01 / 478 7469 e-pošta: branko.kacjan(at)gov.si Sektor za varstvo in odločanje o rabi voda: Janez Dodič tel.: 01 / 478 7431 e-pošta: janez.dodic(at)gov.si Oddelek za varstvo voda Oddelek za odločanje o rabi voda ZAPOSLITEV Datum objave Objava prostega delovnega mesta Obvestilo o končanem postopku Datum objave obvestila 28.11.2018 Javni natečaj za prosto delovno mesto podsekretar v Sektorju za investicije in ekonomsko upravljanje, obrazec 27.11.2018 Javna objava za prosto delovno mesto administrator v Glavni pisarni, obrazec 27.11.2018 Javna objava za prosto delovno mesto voznik funkcionarja v Službi za splošne zadeve in informatiko, obrazec 22.11.2018 Javni natečaj za položaj generalnega direktorja Direktorata za vode in investicije na Ministrstvu za okolje in prostor 19.11.2018 Javni natečaj za prosto delovno mesto višji svetovalec v Službi za kadrovske zadeve, obrazec 15.11.2018 Javni natečaj za prosto delovno mesto podsekretar v Sektorju za investicije in ekonomsko upravljanje, obrazec 14.11.2018 Javna objava za prosto delovno mesto svetovalec - pripravnik v Sektorju za kohezijo za določen čas, obrazec 18.10.2018 Javni natečaj za položaj generalnega direktorja Direktorata za okolje v Ministrstvu za okolje in prostor

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Padle maske Gregorja Golobiča: primer Nataše Briški ali kako politika za vogalom plačuje novinarje