objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Četrtek, 18. februar 2016 ob 06:46

Jani Božič, brez skrbi. Če je padla Urška Čepin, bo padla tudi Alenka Bratušek.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Spomnimo. Fotograf Jani Božič je bil lani na ljubljanskem sodišču obsojen na pet mesecev pogojne zaporne kazni, ker je leta 2013 sredi državnega zbora posnel SMS-sporočilo takratne predsednice vlade Alenke Bratušek in ga objavil na svojem spletnem portalu Podlupo.net. Tako naj bi Bratuškovi po mnenju sodišča "posegel v zasebnost", čeprav je fotografijo - kot rečeno - posnel v parlamentu, kjer je delal kot akreditirani fotograf. Poleg tega je šlo za posnetek čestitke za izvolitev na premiersko funkcijo, ki jo je Bratuškova sprejela že 20 minut pred razglasitvijo rezultatov tajnega glasovanja poslancev, in to od Petra Kraljiča, upokojenega slovenskega poslovneža, ki je kasneje, na vladni strani, postal pomemben kadrovik za državna podjetja in paradržavne sklade.
Že med procesom, ki ga je s kazensko ovadbo izrecno sprožila Bratuškova, se je Božič preselil v Veliko Britanijo, kjer pod rahlo modificiranim imenom Ian Božič nadaljuje svojo fotografsko kariero. Dela za vodilne britanske fotografske agencije in medije, predvsem kot paparac.
Dosedanja pravnomočna obsodba Janija Božiča zaradi tega posnetka je bizarna in absurdna ter popolno nasprotje standardov evropske demokracije in svobode govora znotraj Evropske unije, zahodne demokracije in celo novinarskih standardov na Balkanu. Še več, Jani Božič je naredil natančno tako, kot so pred njim naredili že številni fotografi, uredniki in mediji - objavil fotografijo esemesa znane političarke (ali politika), vsebino, pomembno za javnost. Pa nihče od teh fotografov, urednikov ali medijev ni prišel pred sodišče pa tudi politikom, čigar esemesi so že bili javno objavljeni, ni prišlo niti na misel, da bi fotografe, urednike ali medije kazensko ovajali. Velika večina evropskih držav, razen tranzicijske Slovenije in še nekaj podobnih tranzicijskih izjem, sploh nima več takšne kazenske zakonodaje, ki bi še omogočala kazenske pregone novinarjev ali fotoreporterjev.
Zato bo ta bizarna in absurdna sodba na pet mesecev zapora prej ali slej padla. Na vrhovnem, ustavnem ali evropskem sodišču za človekove pravice.
Če je na vrhovnem sodišču padla pravnomočna sodba v primeru Urške Čepin, kjer je ljubljansko sodišče podobno bizarno in absurdno ocenilo, da gre pri dokazani prikriti prostituciji starlete, ki na državne stroške nastopa v vladnih spotih za pokojninske reforme, za svoje zasebne zmenke, bo padla tudi sodba Janiju Božiču v primeru Alenke Bratušek.

VELIKO BRITANIJO SKRBI ...

Zato - še dobro - ni čudno, da je Jani Božič edini slovenski fotoreporter (novinar), za katerega so se zdaj zavzeli celo politiki Velike Britanije. Tako je član lordske zbornice, baron Gay Black, vladi  Davida Camerona postavil vprašanje, ali se bo britanska vlada zaradi primera Janija Božiča obrnila na slovensko vlado, upoštevajoč Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.
Lordu Blacku je v imenu londonske vlade odgovorila baronica Joyce Anelay, ki je na britanskem zunanjem ministrstvu (Foreign Office) pristojna za vprašanja človekovih pravic.
"Seznanjeni smo s primerom in pričakujemo, da bo slovenska vlada spoštovala svoje obveznosti, kot jih določa Evropska konvencija o človekovih pravicah," pravi Joyce Anelay. Vprašanje Gaya Blacka in odgovor Joyce Anelay, publiciran tudi na uradni spletni strani britanskega parlamenta, objavljamo na koncu članka.

... PRI NAS PA SKORAJ POPOLNI MEDIJSKI MOLK

Če je sodni primer slovenskega fotoreporterja Janija Božiča postal tudi primer britanske lordske zbornice in Cameronove vlade, pa o njem zarotniško še vedno molčijo vsi slovenski mainstream mediji razen poslovnega časnika Finance in tednika Reporter. Molčijo pa zato, ker Jani Božič "ni politično njihov" (Božič je sicer odličen fotograf, ki ga zanimajo predvsem dobre fotografije, ne pa politika) in ker je bila Alenka Bratušek v času, ko je Jani Božič ujel, posnel ter objavil sporni SMS, medijsko odločno favorizirana političarka leve vladne koalicije.
Je pa zato Jani Božič doslej edini slovenski fotoreporter ali novinar v zgodovini samostojne Slovenije, za katerega so se zavzeli tuji politiki. In to spontano, brez spodbude, uvožene iz Slovenije.
Tisti slovenski novinarji, ki so med sodnimi procesi uživali "podporo iz tujine", na primer novinarka Dela Anuška Delić (kasneje sicer predvidljivo oproščena, ne obsojena kot Jani Božič), so to prejkone kvazi podporo dobivali od raznoraznih generalnih tajnikov tujih novinarskih organizacij, ki jih politično žal zelo jasno opredeljeno Društvo novinarjev Slovenije - praviloma na paradržavne stroške - pogosto vabi v Slovenijo na nekakšna klanovsko zaprta predavanja, okrogle mize, izlete, zastonjkarsko kulinariko ter napol zasebna personalna druženja, in jim potem tudi sami sugerirajo, naj podprejo samo "naše", kot je Delićeva, ne pa Janija Božiča ...

				Faksimile spletne strani britanskega parlamenta, kjer je - zaradi sodnega primera slovenskega fotografa Janija Božiča - objavljeno vprašanje člana lordske zbornice Gaya Blacka in odgovor predstavnice Foreign Offica Joyce Anelay (za povečavo kliknite na sliko).			Faksimile spletne strani britanskega parlamenta, kjer je - zaradi sodnega primera slovenskega fotografa Janija Božiča - objavljeno vprašanje člana lordske zbornice Gaya Blacka in odgovor predstavnice Foreign Offica Joyce Anelay (za povečavo kliknite na sliko).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
jani božič Alenka Bratušek Urška Čepin Peter Kraljič Gay Black Davida Cameron David Cameron Joyce Anelay Anuška Delič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jani Božič, brez skrbi. Če je padla Urška Čepin, bo padla tudi Alenka Bratušek.