objavi na
pozareport.si

forum

2007 Pozareport

Torek, 11. september 2007 ob 14:52

Umrla prva žena Ronalda Reagana, oskarjevka Jane Wyman
Snemala je več kot 60 let, za oskarja je bila nominirana trikrat, dobila pa ga je enkrat
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V ponedeljek je na svojem domu v Palm Springsu v Kaliforniji umrla Jane Wyman, dobitnica oskarja in prva žena Ronalda Reagana. Stara je bila 93 let. Wymanova je leta 1948 prejela oskarja za upodobitev neme posiljene ženske v filmu Johnny Belinda. Snemala je več kot 60 let, sodelovala je z režiserji, kot so Alfred Hitchcock, Frank Capra in Michael Curtiz. Za oskarja je bila sicer nominirana trikrat, dobila pa ga je leta 1948.

Zakon z Reaganom je trajal osem let, leta 1948 se je par ločil. Zaradi igralske nadarjenosti pa lepa Wymanova ni ostala znana le "bivša" ameriškega predsednika. Leta 2001 je še enkrat nastopila v javnosti, ko je pokopala Maureen Reagan, edino hči iz zakona z Ronaldom, ki je pri 60 umrla za rakom. Igralski par je poleg tega v 40-ih letih posvojil sina Michaela.

Rodila se je leta 1914 v Missouriju kot Sarah Jane Mayfield. Še kot otrok je z materjo prišla v Hollywood, kjer pa nista uspeli. Vrnila se je v Missouri in se tam učila plesa in petja. Znova je, tedaj že kot Jane, poskusila srečo v Kaliforniji sredi 30-ih let. Začela je dobivati manjše vloge, denimo v filmu Brother Rat (1938), ob Reaganu. Oskarju je sledila vrsta vlog, med njimi v Hitchcockovem filmu Stage Fright in musicalu Binga Crosbyja Just for You.
Med Reaganovim predsedovanjem so Wymanovo odkrili kot televizijsko zvezdo. V 80-ih letih je nastopala v seriji Falcon Crest. Poleg oboževalcev ji je vloga prinesla nagrado zlati globus. Zaradi hude sladkorne bolezni je morala naposled opustiti igranje. Od poznih 90-ih let je živela v Kaliforniji.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jane Wyman Ronalda Reagana Alfred Hitchcock Frank Capra Michael Curtiz Maureen Reagan Michaela Sarah Jane Mayfield Binga Crosbyja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

jre

2007-05-22 13:43:36


pol pa očitno gledava različna članka.
jaz gledam tega:
http://www.pozareport.si/?Id=kultura&View=novica&novicaID=1730

ki je napisan v pretekliku (primer: v petek se je zgodil.. itn)
Meta

2007-05-20 20:03:06


Kaj pa ti blebetaš?

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Umrla prva žena Ronalda Reagana, oskarjevka Jane Wyman