#FAKTOR.COM TAM, KJER NI CENZURE

(Piše: Aljuš Pertinač)

PROLOG

Ko me je Bojan Požar v začetku leta 2017 povabil h komentiranju v oddaji #Faktor.com, ki jo je takrat vodil Vladimir Vodušek, sem povabilo z veseljem sprejel. Po volitvah leta 2014 sem bil namreč v svoji tedanji službi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bolj ali manj na stranskem tiru. Kot vroč kostanj so si me podajali iz enega sektorja v drugega in več kot očitno je bilo, da vodstvena ekipa s čebelico Majo na čelu (ljubkovalni ali pa tudi ne tako ljubkovalni izraz za ministrico in kasneje propadlo kandidatko za predsednico države Majo Makovec Brenčič) nima nobene želje ali potrebe po nekom, ki je bil na ministrstvu na različnih položajih že sedem let. Takrat si seveda niti v sanjah nisem mogel predstavljati, da bom že čez pol leta pustil "dosmrtno" službo v državni upravi in se iz državnega uradnika prelevil v voditelja TV-oddaje, ki bo temeljito spremenila in dodobra pretresla slovensko medijsko sceno na področju komentiranja aktualnih političnih in družbenih razmer.

Seveda doma niso takoj z navdušenjem sprejeli novice, da puščam službo za nedoločen čas in se podajam med samostojne podjetnike. So pa razumeli, da ne spadam med tiste, ki bi lahko zgolj hodili gledat na uro in brat knjige v udobno in dobro plačano državno službo. Ne, potreboval sem izziv in menjava kariere oziroma prehod v zasebni sektor je bila že nekaj časa moja tiha želja. Saj veste, končno lahko rečem: mi, ki prihajamo iz gospodarstva, kar se sliši bistveno bolje kot: mi, ki prihajamo iz državne uprave.

Lahko pa tudi, da je šlo zgolj za krizo srednjih let. Junija 2017 sem namreč dopolnil 40 let, poletje prej sem si pustil rasti brado in poklic TV-voditelja se mi je nekako zdel logično nadaljevanje tega trenda.

ZAKAJ SMO ODDAJO FAKTOR V SLOVENSKEM MEDIJSKEM PROSTORU TAKO KRVAVO POTREBOVALI?

V vlogo stalnega komentatorja in kasneje voditelja oddaje Faktor sem torej stopal kot dolgoletni poznavalec slovenske politike, tako imenovani politični insajder. Pritegnila sta me format oddaje in ekipa stalnih komentatorjev, med katerimi še vedno denimo vztrajata Tino Mamić in Sebastjan Jeretič.

Še danes ne vem, kaj je bil razlog, da me je TV Slovenija nekaj mesecev za tem prvič in zaenkrat tudi zadnjič povabila v oddajo Tarča. Ali je bilo to moje komentiranje v oddaji, dolgoletni staž v stranki Socialnih demokratov ali kaj povsem tretjega. Tema so bile jesenske predsedniške volitve. V oddaji sem bil še s tremi drugimi gosti, in sicer smo bili trije predstavniki "levice" in samo en predstavnik "desnice". Takrat sem prvič v praksi občutil, zakaj gledalci z desnimi političnimi prepričanji ne gledajo tovrstnih oddaj oziroma te niso poštene do njih niti do realnega stanja v slovenski družbi.

Medijski prostor pri nas je namreč, in to velja še posebej za elektronske medije, izrazito enostranski. Pred oddajo Faktor na TV3 si imel na eni strani nacionalno RTV-hišo, Pro Plus s Kanalom A in Pop TV ter paradržavni Planet TV, na drugi pa zgolj Novo24TV, ki je v resnici (oziroma tako vsaj figurira pri večini populacije) strankarska televizija SDS.

Oddaja Faktor, ki daje prostor vsem političnim stališčem in svetovnim nazorom z izjemo totalitarnih, je bila zato krvavo potrebna, kar je gotovo eden izmed poglavitnih razlogov, zakaj je bila tako dobro sprejeta. Pri gledalcih, seveda. Pri konkurenčnih medijskih hišah in medijih nasploh je bila na začetku sprejeta s posmehom, skoraj prezirom, ki sta se kasneje spremenila v iskreno začudenje in odkrito zavist, v zadnjem času pa vse bolj v prikrito občudovanje. Zakaj je temu tako, preberite v nadaljevanju.

KAJ JE IN KAJ NI ODDAJA FAKTOR?

Oddaja Faktor je nastala po vzoru oddaje The O'Reilly Factor (originalni naslov je bil O'Reilly Factor, poznana pa je bila tudi kot The Factor). O'Reilly Faktor je bil v ZDA prvič na sporedu na znani televizijski mreži Fox News 7. oktobra 1996, istega dne, kot je ta televizijska mreža začela oddajati. Vodil jo je politični komentator Bill O'Reilly, ki je z gosti debatiral o aktualnih dogodkih in kontroverznih političnih vprašanjih. Še več, bila je ena od najbolj gledanih kabelskih televizijskih oddaj. Zadnja oddaja je bila na sporedu 21. aprila 2017, potem ko je bil voditelj O'Reilly odpuščen s televizije, ker ga je večje število bivših in tedanjih sodelavk obtožilo spolnega nadlegovanja in seksizma.

Ampak slovenski Faktor ni zgolj kopija ameriškega. O ne, med oddajama obstaja kar nekaj pomembnih razlik. Prva je v tem, da je bil ameriški Faktor praviloma posnet vnaprej (po metodi "live to tape," torej brez ponavljanj in s premori za oglase), oddaja Faktor na TV3 pa praktično brez izjeme poteka v živo. In oddaj je bilo že prek 230!

Odločitev, da gremo z oddajo v živo, je bila sprejeta takoj na začetku predvajanja. Iz prve roke vam lahko povem, da je vodenje oddaje v živo bistveno bolj zahtevno in hkrati tudi, paradoksalno, hvaležno za voditelja kot pa, če se oddaja snema vnaprej. Enako velja, o tem sem prepričan, tudi za komentatorje. Ko gre oddaja v živo, je prisotna neka posebna energija, adrenalin, ki je nujen za format oddaje, kot ga ima Faktor. Za našo oddajo je posebno pomembno, da komentatorja povesta, kaj si res mislita o določeni temi, in da imajo gledalci občutek, da tudi oni sodelujejo v debati oziroma spremljajo nekaj, kar se dogaja ta hip. Zato smo v oddajo tudi uvedli tvitanje v živo.

Druga pomembna razlika je v tem, da je oddaja Faktor na TV3 na sporedu v najzahtevnejšem terminu, torej med sedmo in osmo uro zvečer. Takrat seveda "kraljujejo" dnevne novice, ampak če želiš delati oddajo, ki je kredibilna in ima ustrezen domet, ne smeš kar zbežati v manj zahtevne termine, kot so to storili na Kanalu A z oddajo Svet ali na Planet TV z oddajo Danes. O, ne, v oddaji Faktor želimo, da se naši gledalci, ki se čez dan, tako kot vsi ostali v obdobju informacijske družbe, prek družabnih omrežij ter spletnih in elektronskih medijev tako ali tako seznanijo z vsemi novicami tega dne, namesto da poslušajo ene in iste prežvečene novice, v katerih jim sporočajo eno in isto prežvečeno vsebino, poglobijo v temo, ki smo jo izbrali za tisti dan, in o njej dobijo celovito informacijo.

Da slišijo mnenja, ki jim pritrjujejo sami, in tista, ki jim ne. Da slišijo uradno razlago dogodka in tudi to, kaj se je zgodilo v resnici. Predvsem pa, da slišijo iskreno, v angleščini "no bullshit" različico od nekoga, ki je poznavalec in ni plačan za to, da govori lepo o stvareh, ki v resnici niso takšne.

Takšen format oddaje seveda zahteva tudi drugačno uredniško politiko, kot jo je imel originalni Faktor čez lužo. Ker je bil del Foxove TV-mreže in je imel svojega voditelja, je šlo v bistvu za izrazito enostranski pogled na stvari. Pri našem Faktorju je popolnoma drugače. Nihče od naših stalnih komentatorjev ali občasnih gostov ne dobi vprašanj vnaprej. Dobijo zgolj naslov teme. Od nikogar, ki pride v oddajo, ne zahtevamo ali pričakujemo, da bo povedal točno določeno različico ali zastopal točno določeno stališče. Zahtevamo zgolj, in pri tem smo precej vztrajni, da pove svoje dejansko mnenje in ga zagovarja po svojih najboljših močeh.

O, ne. Pri Faktorju ni nobene cenzure. Producent oddaje in sovoditelj Bojan Požar mi ni niti enkrat prepovedal delati katero od tem ali zapovedal, koga smem in koga ne povabiti za komentatorja v oddajo. Verjemite mi, to je unikum v slovenskem medijskem prostoru. Upam si trditi, da ta hip ni medija, še manj pa novinarja v državi, in to še posebej velja za dominantne medije v državni, paradržavni ali tajkunski lasti, ki bi imel popolno uredniško svobodo pri svojem delu. Da torej lahko govori in komentira, kar želi, s komerkoli želi. Edino, kar Bojan zahteva od tistih, ki sodelujemo pri oddaji, je, da zmeraj damo vse od sebe.

Zato gre posebna zahvala tudi TV3. To je ta hip edina televizija pri nas, na kateri je lahko na sporedu oddaja, kot je Faktor. Si predstavljate, da bi nas predvajali na nacionalki? Programski svet bi nas ukinil po prvi oddaji in še to bi poslali v bunker. Ali pa da bi na Pop TV ali še bolje Planet TV pustili voditelju, da oddajo v živo odvodi tako, kot se njemu zdi najbolj prav? Da se ne bi vtikali v njeno vsebino in izbor gostov? Nemogoče. Ravno v tem vidim poglavitni razlog, zakaj nas redno spremlja čedalje več ljudi, čeprav doživljamo praktično popolno medijsko blokado pri konkurenci ter v tabloidih in družabnih kronikah.

Da namreč gledalci vedo, da to, kar gledajo in poslušajo, ni prirejeno, da skratka ni "fake". Ne glede na to, ali se strinjajo z mnenjem posameznega komentatorja ali ne, in ne glede na to, ali imajo radi voditelja ali ne, vedo, da dobivajo surovo, pristno različico. In to jim je pri vsem skupaj najbolj všeč. Skratka, brez trohice lažne skromnosti in brez slehernega dvoma, Faktor je ta hip edina res pluralna komentatorska oddaja pri nas. Pri nas je razmerje v najslabšem primeru 2:1. Kar pomeni, da vedno slišite najmanj dve plati, dve različici resnice. Da praktično vsakič slišite tudi drugo plat medalje. Da, to je Faktor in zato ga je užitek delati.

KDO JE IN KDO NI FAKTOR?

Ko govorimo o tem, kdo je in kdo ni Faktor, moramo na prvo mesto seveda postaviti naše stalne komentatorje. Brez njih oddaje ne bi bilo oziroma bi bila bistveno slabša. Priznati morate, da ko pogledate, kdo vse je naš stalni komentator, kaj vse so v življenju že dosegli, kakšne so njihove reference in pretekle ali sedanje funkcije, človek skoraj ne more verjeti, da je to v tako majhnem, zatohlem ter od kapitala in politike nadziranem medijskem prostoru z vse bolj omejenimi sredstvi sploh mogoče. Za prste obliznit, vam rečem.

Kje drugje kot v oddaji #Faktor.com na TV3 lahko namreč iz prve roke slišite, kaj si o določeni zadevi mislita dva nekdanja ministra in en bivši predsednik stranke, vodilni davčni strokovnjak v državi, slovenski Jordan Peterson, človek, ki je medijsko pomagal soustvariti politični fenomen, ki sliši na ime Borut Pahor, stalna članica top 10 najvplivnejših pravnikov v državi, psihoanalitik, ki povsod dviga prah in se ne ustraši nikogar, publicist in strokovni sodelavec cele kopice preiskovalnih komisij državnega zbora, zgodovinar in novinar, bivši poslanec, ustanovitelj ene od prvih piar agencij pri nas, lepa in mlada ikona gibanja za pravice verujočih, vrhunski poznavalec kulturne politike in soustvarjalec krščanske demokracije pri nas in še bi lahko naštevali?

Kar je res, je res. Takšne ekipe stalnih komentatorjev ali, če hočete, sodelavcev nima nobena druga TV-oddaja pri nas in redkokatera v tujini. Lahko vam povem, da nekateri od njih v zasebnem življenju sploh ne govorijo med seboj. Pa vendar vsakič znova pridejo v oddajo in komentirajo aktualne dogodke. To je čar, to je moč oddaje Faktor, ki se je, ko se je enkrat nalezeš, zlepa ne znebiš.

Poleg zaposlenih na TV3, ki skrbijo za tehnično izvedbo in videz oddaje, ter ekipe stalnih komentatorjev delamo Faktor zgolj trije ljudje. Ja, prav ste prebrali. Trije. Producent in urednik oddaje ter občasni sovoditelj je legendarni Bojan Požar. Bojan je za slovenski medijski prostor pojem raziskovalnega novinarja. Tudi zato ali pa prav zaradi tega je že vrsto let sam svoje sreče kovač in je na trgu tako uspešen. Z oddajo Faktor samo nadaljuje visokoprofesionalne novinarske standarde, ki jih je postavil že s portalom Požareport. Da ni svetih krav in da morajo obstajati enaki vatli za vse. Ta hip, kot so berete, sta zaradi njegovega pisanja v manj kot pol leta odletela že dva ministra vlade Marjana Šarca, državni sekretar Vilfan pa je izhodnih vratih in čaka zgolj še na milostni strel Fursa, ostali ministri pa se upravičeno tresejo za svoje stolčke in prestrašeni sprašujejo, kdo je naslednji - izključno in izrecno zaradi novinarskega dela Bojana Požarja. Zato še enkrat, brez lažne skromnosti ali lezenja v rit, Bojan, kapo dol!

Redaktorica oddaje je splošni javnosti manj znana novinarka Ksenija Koren, sicer pa dolgoletni strah in trepet vseh oblastnikov oziroma politikov. Ksenija ima dolgoletne izkušnje s "terena", ko je za številne slovenske medije spremljala politiko tako rekoč v živo, na vsakem koraku, kar je kasneje unovčila na uredniških funkcijah, kjer je vzgojila številne mlade novinarje. Na žalost je slovenski medijski prostor čedalje bolj zaprt za svobodomiselne, poštene novinarje oziroma so veliko bolj iskani in cenjeni plačani piarovci za tega ali onega oblastnika oziroma ta ali oni kapital, praviloma sumljivega izvora. Zato smo posebno veseli, da je Ksenija naša sodelavka, ker je neizčrpen vir informacij ter pozna vse in vsakogar, ki je pomemben pri nas, in pride povsod. Dobesedno.

In na koncu sem tu še jaz, avtor tega zapisa in voditelj oddaje. Kaj napisati o samem sebi? Ko sem bil aktiven v politik, so moji takrat najožji politični sopotniki rekli, da je moj glavni problem, da sem premalo pragmatičen. Kam nas je pripeljala "vrednota" pragmatizma, lahko vsak dan vidite na lastne oči. Pragmatizem nezadržno vodi v antijanša in dajmošarec histerijo, katere posledica so zaostajanje za povprečjem razvitosti EU, revščina in socialna izključenost, daljše in daljše čakalne vrste v zdravstvu in tako naprej. Pri vodenju oddaje se zato trudim predvsem za dve stvari. Prva je, da sem čim manj pragmatičen in čim bolj neposreden. Pragmatizma je na drugih televizijah tako ali tako že čez glavo dovolj. In druga je, da poskušam čim bolje razumeti različna mnenja komentatorjev, tudi ali pa predvsem, kadar se z njimi ne strinjam. Trdno sem namreč prepričan, da je edina prava pot za napredek v Sloveniji oziroma za to, da bi velika večina ljudi živela bolje in bolj složno kot sedaj, pot dialoga, se pravi poslušanja in razumevanja enih in drugih. Levih in desnih, moških in žensk, starih in mladih, bogatih in revnih, srečnih in nesrečnih …

Oddaja Faktor sodi tudi med najbolj odmevne in odzivne televizijske oddaje na socialnih omrežjih. Celo ta priložnostna fotografija sodelavk in sodelavcev oddaje iz božično-novoletne večerje v eni od najbolj znanih ljubljanskih restavracij ne na facebooku in twitterju požela skoraj tisoč všečkov. Oddaja Faktor sodi tudi med najbolj odmevne in odzivne televizijske oddaje na socialnih omrežjih. Celo ta priložnostna fotografija sodelavk in sodelavcev oddaje iz božično-novoletne večerje v eni od najbolj znanih ljubljanskih restavracij ne na facebooku in twitterju požela skoraj tisoč všečkov.

Tako, to je bil kratek vpogled v zakulisje oddaje Faktor na TV3. Če si nas še niste ogledali, to lahko storite vsak dan ob 19.15 na TV3, v živo in vsak večer, uro ali dve po koncu oddaje pa tudi na portalu Youtube. Ker resnica boli, komentarji pa še bolj, se nas splača pogledati, to vam zagotavljam. Predvsem pa takrat, ko nas gledate, in takrat, ko nas ne, ne pozabite: ni vseeno, kdo kaj reče.

(Aljuš Pertinač je voditelj televizijske oddaje Faktor na TV3)