Flota enega najbolj prepoznavnih ruskih oligarhov judovskega porekla je bila v zadnjih dveh tednih opažena v Severni Dalmaciji, v Zadru in v več zalivih otoka Pag. O tem, koliko časa je na Jadranu dejansko "dopustoval" tudi Roman Abramovič, pa vedo le redki. Mediji vsekakor nismo med njimi.

Ruski oligarh Roman Arkadijevič Abramovič velja za največjega zbiratelja luksuznih jaht na svetu, njegovo zbirko petih plovil, med katerimi je najdaljša Eclipse, pa zaradi tega imenujejo tudi Abramovičeva mornarica. Eclipse, v tem trenutku druga najdaljša luksuzna jahta na svetu, je dizajniral francoski mojster Hermidas Atabeyki, notranjo opremo Terence Disdale, splavili pa so jo konec leta 2009 v Hamburgu, kjer domuje znana nemška ladjedelniška družba Blohm + Voss (med drugim gradi plovila tudi za nemško vojaško mornarico,Kriegsmarine). Abramovič je za skoraj 163-metrski luksuz na koncu plačal okoli 850 milijonov evrov z vsemi dodatki, vključno z raketnim sistemom, ki so ga na lastnikovo zahtevo v Eclipse vgradili kasneje, saj nemška zakonodaja prepoveduje tovrstno "opremo" na zasebnih plovilih.

 Ob treh luksuzniuh jahtah spadata v Abramovičevo ladjevje še dva futirustično oblikovana gliserja, ki sta namenjena varnostnemu preverjanju okolice in sta oborožena; eden je dolg okoli 20, drugi pa 30 metrov. Daljšega smo uspeli ujeti v objektiv na Pagu.

 

"Anti-paparazzi" sistem

 

Med to opremo, ki je sicer skrbno varovana, spada več plavalnih bazenov, najdaljši je dolg 16 metrov, kinodvorana, disko, dve ploščad za pristajanje helikopterjev ter podmornica. Po nekaterih podatkih ima Eclipse tudi poseben "anti-paparazzi" sistem, ki preprečuje nezaželjeno fotografiranje potnikov in posadke.

 

Eclipse

 

Precj manjši Abramovičevi plovili sta Titan (78 metrov) in Sussurro (50 metrov); prvega so leta 2010 splavili v nemški ladjedelnici Abeking & Rasmussen, ki velja za  najboljšega izdelovalca motornih jaht dolžine od 45 do 125 metrov na svetu, Sussurro pa je že leta 1998 izdelal nizozemski Feadship, velja pa za eno najhitrejših plovil v svoji kategoriji, saj zmore 46 vozlov, kar je enako 85 km/h (Sussurro je izdelan iz aluminija). Ob teh treh plovilih spadata v Abramovičevo ladjevje še dva gliserja, ki sta namenjena varnostnemu preverjanju okolice in oborožena, eden je dolg okoli 20, drugi pa 30 metrov. Daljšega smo uspeli ujeti v objektiv v zalivu pred mestom Pag na otoku Pagu, ko je manevriral tik ob obali, kamor je bil obrnjen s premcem. Na krovu futuristično zasnovanega gliserja smo opazili dva človeka, ki sta si ogledovala obalo.

Beri dalje...

Abramovičevo ladjevje osvaja Jadran

Flota enega najbolj prepoznavnih ruskih oligarhov judovskega porekla je bila v zadnjih dveh tednih opažena v Severni Dalmaciji, v Zadru in v več zalivih otoka Pag. O tem, koliko časa je na Jadranu dejansko dopustoval tudi Roman Abramovič, pa vedo le ...