Kot so zapisali v sporočilu za javnost je osnovni cilj strateškega in dolgoročnega partnerstva "razširjanje dosedanjega dobrega sodelovanja pri zagotavljanju izdelkov lokalno pridelane hrane oziroma ponudbi kakovostnih izdelkov slovenskih pridelovalcev z namenom zagotavljanja dolgoročnega in trajnostnega razvoja lokalne pridelave hrane, s tem pa ohranjanja delovnih mest v pridelavi, predelavi in trgovini."

Todorić je predvsem dober trgovec in v Zagrebu je naposled prevladala ocena, da so slovenski potrošniki preveč občutljivi na poreklo določenih izdelkov, zato se agresivno vsiljevanje hrvaških produktov na prodajne police Mercatorja na dolgi rok ne bi pozitivno obrestovalo.

 

Če to prevedemo v bolj razumljiv jezik: Mercator se je po nekaj zelo slabih potezah, ko je novi hrvaški lastnik s prodajnih polic umaknil slovenske izdelke, namesto njih pa tja postavil hrvaške, naposled odločil, da nekoliko popravi vtis in sklene sporazum s slovenskimi zadrugami. To naj bi pomenilo večje sodelovanje na področju pridelave in predelave lokalno pridelane zdrave hrane, njenega odkupa in prodaje, promocijo lokalno pridelane hrane ter izpeljavo projektov, ki bodo zagotavljali trajnostni razvoj slovenskega kmetijstva in trgovine, razvoj novih izdelkov in s tem razširitev ponudbe lokalnih izdelkov ter spodbujanje socialno-podjetniških projektov na področju pridelave lokalno pridelane hrane.

 

Kot je znano, članice Zadružne zveze Slovenije letno odkupijo skoraj 80 % vseh kmetijskih pridelkov vSloveniji, neposredno zagotavljajo skoraj 3.000 delovnih mest in imajo 14.000 članov. Podpisani dogovor z Mercatorjem, pravijo, je zato izjemnega pomena za nadaljnji razvoj slovenskega kmetijstva in zadružništva, kot tudi za obstoj slovenskih kmetov in podeželja.

Beri dalje...

Posel leta?

Presenetljivo in v nasprotju s pričakovanji sta Mercator in Zadružna zveza Slovenije podpisala dogovoro dolgoročnem sodelovanju, kar predvsem pomeni podporo slovenskemu kmetijstvu in zadružništvu. Če Agrokor kot lastnik Mercatorja ni tega storil s fi...