Moje ritmiziranje bo izzvenelo v temah in vsebinah dveh knjig, ki sta pred kratkim dobili svoj prostor na polici moje knjižnice. Pri nas doma velja pravilo, če nova knjiga pride v hišo, mora ena od staroselk oditi s police. Surovo pravilo. O lepoti teče beseda!

Piše: Dragan Živadinov

Foto: arhiv Portala PLUS

Prva knjiga je nedavno izšla pri izvrstni londonski založbiDuke University Press, druga pa je bila pred dvema tednoma nagrajena kot ena najlepših knjig na Knjižnem sejmu v Ljubljani. V izteku mojega miselnega toka bi vam rad priporočal umetniške vrednote!

 

Prva knjiga, z naslovom Estetske revolucije, mi je bila dostavljena kot obvezen izvod po pogodbi o fotomaterialu. Podnaslovljena je "Avantgardna gibanja XX. stoletja". S poznavalskim in elegantnim uvodom ter natančnim zaključkom jo je uredil avtor Aleš Erjavec. Soavtorji knjige so Sascha BruJohn E. BowltRaymond SpiterDavid CravenTyrus Miller in Miško Šuvakovič. Vsi do poslednjega so izvrstni strokovnjaki za procesualnost lepega.

Kaj vam pove ime Milko Bambič? Seveda, nič! Milko Bambič je za vas neviden, a vsak dan, iz dneva v dan, vam lahko dostopen. Kje ga lahko srečate? Oblikoval je steklenico in nalepko ter napis za mineralno vodo Radenska konec dvajsetih let prejšnjega stoletja! Milko je bil homoseksualec.

 

Rad se ponavljam. Prvič: umetnost je bila v preteklih tisočletjih in stoletjihn - ustvarjanje novega. V prejšnjem stoletju pa je umetnost postala - proizvodnja novega. 

 

Bog ustvarja, mi ljudje proizvajamo!

 

Estetske revolucije so se in se še vedno največkrat sprožajo v svetovnih kozmopolisih, metropolah in prestolnicah, tudi v kulturni prestolnici Ljubljana!

 

Rad opozarjam. Drugič: klasična napaka tistih, ki transcendirajo besedno zvezo umetniška revolucija, je ta, da jo vsebinsko zamenjujejo za besedno zvezo revolucionarna umetnost!

 

Rad podčrtujem. Tretjič: estetika je filozofska discipina, ki proučuje lepo. Proizvodnja lepega je vedno proces, lepo pa se v končnici sešteje v stil oziroma v stilno formacijo.

 

Četrtič. Rad se sprašujem: estezija ali esteza?

 

Rad se ponavljam. Petič: umetnost nikoli ne napreduje, nenehoma je v razvoju.

 

Rad naštevam. Šestič: naslovi nosilnih tekstov v knjigi Estetske revolucije so Politika kot umetnost nemogočega (podnaslov Heteronomija italjanske futuristične umetniške akcije), 5 x 5 = 25? (podnaslov Znanost konstruktivizma), Nadrealizem kot estetska revolucijaEstetika avantgard in revolucionarnih gibanj moderne Latinske AmerikeOb stražnem stolpu (podnaslov Estetske revolucije v ZDA šestdesetih let), Od unitarnega urbanizma do družbe spektakla (podnaslov Situacionistična estetska revolucija) in NSK (podnaslov Kritična fenomenologija države).

 

Estetika, še prav posebej estetika avantgard, je ključna za branje in prevajanje vizij ter optimalnih projekcij v resničnost. Pomembna je tudi za politične transformacije mnogoterih in raznorodnih družbenih skupnosti. Med najpomembnejše dogodke mesta Ljubljana v XX. stoletju lahko štejemo to, da je pred tremi desetletji dobila Društvo za estetiko. Za društvom so stala imena Aleša ErjavcaJaneza StrehovcaLeva KreftaPetra Krečiča, Tomaža BrejcaJaneza Vrečka in Aleksandra Flakerja. Današnja predsednica je Polona Tratnik.

 

Ne morete si nas predstavljati, mlajše mladostnike, skorajda že umetnike, s kakšno radostjo smo na prvi konferenci Društva za estetiko v dvoranah Cankarjevega doma E4 in E6 poslušali osebnosti predvojne umetnosti.  Za nas je to bil impresiven intelektualni privilegij. Med drugim so nam bile natančno razvidne življenske in umetniške lege ter drže protagonistov. Tako tiste, ki so že takrat imeli predolge bele brade XIX. stoletja (Božidar Jakac), kot tiste z režimskih, oblastniških podstavkov, a še vedno s poglobljenimi znanji in vedenji ter s polnimi usti nacional cinizma (Josip Vidmar) ter markantne opozicijske osebnosti, ki so bile za množice nevidne (Ivan Mrak) ter dobesedno prikrite osebnosti, katerih delo ste lahko istočasno gledali v svoji resničnosti.

 

Naj bom dobeseden in propagandističen. Imenoval vam bom ime Milko Bambič. Kaj vam pove to ime? Seveda, nič! Milko Bambič je za vas neviden, a vsak dan, iz dneva v dan, vam lahko dostopen. Kje ga lahko srečate? Oblikoval je steklenico in nalepko ter napis za mineralno vodo Radenska konec dvajsetih let prejšnjega stoletja! Pijte mineralno vodo Radenska! Priporoča Dragan Živadinov! Odlična, tuja, a še vedno, za vedno Milkova, Bambičeva.

 Beri dalje...

"Jebemti Bambič, lahko bi me kap! Saj imam že skoraj sto let."

Moje ritmiziranje bo izzvenelo v temah in vsebinah dveh knjig, ki sta pred kratkim dobili svoj prostor na polici moje knjižnice. Pri nas doma velja pravilo, če nova knjiga pride v hišo, mora ena od staroselk oditi s police. Surovo pravilo. O lepoti t...