AKOS je določil vrednost razpisa po tem, ko je datum za oddajo ponudb že potekel. Veljavnost pogodbe izvajalca pa se je začuda podaljšala z 12 na 36 mesecev. Pogoje je zopet izpolnjeval samo en "vnaprej izbran" izvajalec. Stroški poslovanja AKOS so pod direktorjem Dolencem v dveh letih vrtoglavo narasli – za skoraj 60 % in znašajo že 8 milijonov evrov.

Piše: Boris Meglič

Jasno – zmagal bo lahko le DotEcon s 193.303 evrsko ponudbo, saj je ponudba Specure v višini 288.500 evrov, kot je bilo določeno naknadno, previsoka. Foto: www.mediaspeed.net, Montaža: Portal Plus

Počasi že težko najdemo besede, s katerimi bi opisali inovativnost, s katero direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) in državni uradnik Franc Dolenc manipulira z razpisi. Razpisi doživljajo določitve celo po tem, ko je rok za oddajo ponudbe že potekel. V razpis se vnašajo cene po preteku roka za oddajo ponudb, pogodbe se podaljšujejo z 12 na 24 in z 12 na 36 mesecev. Vse to z javnim denarjem.

Najbolj bizarna zadeva razpisa v vrednosti 200.000 evrov, ki ga je AKOS objavil 21. novembra 2014, je ta, da je bil rok za oddajo ponudb 5. januarja 2015. Torej 10 dni po tem, ko je potekel rok za oddajo ponudb, je AKOS spremenil razpisni pogoj z enega leta na tri leta. Zmagovalec razpisa bo imel torej namesto enoletne kar 3-letno pogodbo. 

 

 

Spreminjanje razpisa 10 dni po preteku roka

 

Najbolj bizarna zadeva razpisa v vrednosti 200.000 evrov, ki ga je AKOS objavil 21. novembra 2014 je ta, da je bil rok za oddajo ponudb 5. januarja 2015. Torej 10 dni po tem, ko je potekel rok za oddajo ponudb, je AKOS spremenil razpisni pogoj z enega leta na tri leta. Zmagovalec razpisa bo imel torej namesto enoletne kar 3-letno pogodbo. Logično in jasno to ravno ni, spominja pa na anekse naših gradbincev.

 

V prvotni razpisni dokumentaciji iz 21. novembra 2014  je določena veljavnost pogodbe - 1 leto:

 

 

Popravek razpisa s 15. januarja 2015 (rok za oddajo je bil 5. januarja 2015)

 

 

Spreminjanje istega razpisa za nazaj celo 15 dni po preteku

 

AKOS je spremembo, o kateri pišemo, uvedel torej 10 dni po preteku roka za oddajo ponudb - ta je bil 5. januarja 2015. Ampak tu se spremembe še ne končajo. AKOS je poleg spremembe, ki jo je vnesel 10 dni po preteku roka, 20. januarja, to je 15 dni po preteku roka, dodal še eno spremembo: 200.000 evrov. AKOS je tako spremenil ključen razpisni pogoj: vrednost ponudbe je omejil pri 200.000 evrih. Ampak zakaj bi direktor AKOS, ki vsaj po do sedanjih izkušnjah ni kazal pretiranega veselja do varčevanja, omejil stroške razpisa? Odgovor je na dlani.:

 

Prispeli sta dve ponudbi: (Ne boste verjeli, ampak spet -) DotEcon za 193.303 evrov (in glej ga zlomka kako blizu 200 tisočakov) in Specure za 288.500 evrov.

 

Jasno – zmagal bo lahko le DotEcon s 193.303 evrsko ponudbo, saj je ponudba Specure v višini 288.500 evrov, kot je bilo določeno naknadno, previsoka, ker je AKOS 20. januarja spremenil razpisne pogoje in določil mejo pri 200.000 evrih. Tako je AKOS s spremembo, ki je bila narejena "post festum" določil, da je zmagovalec tisti, ki nima višje cene od 200.000 evrov. Eno podjetje je izpadlo in po "naključju" zmaga zopet isto podjetje, kot je bilo izbrano leta 2013 oziroma pogosto. Zadnje čase vse pogosteje. Ponudnik, ki je ponudil višjo ceno od 200.000 evrov pa je izpadel. Naj spomnimo, da DotEcon leta 2013 ni izpolnjeval pogojev in bil je najdražji, a ga je AKOS vseeno ocenil kot najugodnejšega. Na podlagi referenc pač, kot smo že pisali in pojasnili zanko, da vselej na razpisih AKOS, zato da bi zmagal, sploh ni potrebno izpolniti pogoja na področju cene – dobiš pač nič točk, zaradi tega pa nisi diskvalificiran. Zmagaš pač v dodatnih kategorijah oziroma pogojih ("referencah"), ki jih določa direktor Dolenc oziroma AKOS. To zadošča za zmago. (Da med reference včasih šteje še celo geografska lega, smo že pisali.) 

 

Sprememba razpisne dokumentacije z 20. januarja 2015, ki je omejila ceno:

 

Rok za oddajo ponudb, določen v razpisni dokumentaciji z 21. novembra 2015

 

 

Stroški državne agencije AKOS so s prihodom Franca Dolenca leta 2012 poskočili za 60 % oziroma skoraj 3 milijone evrov letno

 

Da je nekaj hudo narobe, dokazujejo tudi podatki o stroških AKOS. Direktor Dolenc je bil imenovan konec leta 2011. Že leta 2013 pa so stroški poskočili za skoraj 3 milijone evrov. Enako velja za leto 2014. Na to nas je opozorila tudi anonimka, ki naj bi jo spisali zaposleni na AKOS. Številne navedbe iz anonimke še preverjamo. Vsekakor pa drži podatek o stroških, ki so zabeleženi tudi v letnem poročilu. Zanimivo bi bilo vprašati, kako gleda na to predsednik vlade Miro Cerar, da v času gospodarske krize državna agencija poveča stroške za 60 %, kar v vsakršnem smislu pomeni dodatno bremenitev že tako hirajočega gospodarstva. Po eni strani ukinjamo pomoč otrokom v šolah, nižamo plače medicinskim sestram, na drugi strani pa državni uradnik Franc Dolenc precej nepojasnjeno dviguje stroške za 60 %. Za razpise, kakršne vam prikazujemo? Vse več namigov je, da so razlog za dvig stroškov naročila, kot je naročilo spletne strani v vrednosti 40.000 evrov podjetju, ki takšne strani sploh še nikoli ni naredilo.

 

Vir: Letna poročila AKOS

 

 

Zaključek

 

Po vseh člankih in dokazih o tem, kako se razpisi na AKOS prirejajo, se sprašujemo, kaj na to poreče direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič? 

 

Res je, da je imel NPU te dni veliko dela z ACH, Goletovo in Rigelnikom, a počasi bi bilo treba stopiti na prste tudi takšnim, kot je Franc Dolenc. Odgovorni direktor direktorata Marjan Turk in ministrica Stanislava Setnikar sta namreč potrdila poslovni načrt AKOS, ki omogoča tako poslovanje. Zato po naših informacijah zavlačujeta z ukrepi, ker bi s tem razkrila tudi svojo vpletenost oziroma to, da sta vse to, o čemer pišemo, ves ta čas dovolila.

AKOS manipulira razpis za 200.000 evrov: razpisni pogoji se 15 dni po preteku razpisa določajo za

AKOS je določil vrednost razpisa po tem, ko je datum za oddajo ponudb že potekel. Veljavnost pogodbe izvajalca pa se je začuda podaljšala z 12 na 36 mesecev. Pogoje je zopet izpolnjeval samo en vnaprej izbran izvajalec. Stroški poslovanja AKOS so pod...