Članek
Avantura v zaledju Istre / Abenteuer im Istrien Hinterland 1
Objavljeno May 24, 2017

Piran 15.05.2017

Avantura v zaledju Istre - Izlet z motorji / Abenteuer im Istrien Hinterland - Motorrader Tour


							 

 

O ideji za izlet z motorji sva se začela z Wolfgangom Toperczerjem pogovarjati lani jeseni. Potem smo odločitev o izletu potrdili za novo leto v Caffe Galeriji Piran. Vse je izgledalo skoraj idealno, potem pa se je nekaj dni pred dogovorjenim datumom izleta usul plaz odpovedi. Edi Grdina ne more dobiti prosto, Robert Letica ne uspe registrirati motorja, Danijel Grbec ne dobi potrebnega rezervnega dela... Z avstrijske strani se je potovanje začelo dan prej pred zbirnim mestom, lokalom Il Gelato v Judenburgu. Fotografije so naslovili "Reise nach Piran".


							 


							 

Iindijska vespa                                           Postanek na Vršiču


							 


							 

Tržaški zaliv                                                   Piran

Nato še zadnja odpoved.. Na poti iz Judenburga v Piran se ponesreči Heinz Mitteregger. Ko se dan pred izletom zvečer dobimo v Caffe Galeriji in preštejemo udeležence, se ustavimo pri številki 9. Kombinacija za izlet je naslednja: Janko in Danijel na enem motorju, Wolfgang in jaz na drugem in še štirje mušketirji iz Judenburga: Robert Pichler, Wolfgang Spekner, Peter Baumgartner in Bernd Pfandl. Vsi štirje so člani skupine "Zang". Skupina "Zang" šteje 22 članov, vsi vozijo vespe indijskega proizvajalca ( največja hitrost 80 km/h, navzdol 90 km/h, v breg 30 km/h ).Iz Judenburga do Pirana potujejo normalno okrog 6 ur, zaradi nesreče Heinza pa so tokrat potrebovali 13 ur. Heitnz se je naslednji dan s tremi zlomljenimi rebri z avtobusom vrnil v Judenburg.

Start 8.00  Piran - Caffe Galeria Piran


							 

Dogovorjeno zbirališče je bila Caffe Galeria Piran, ki jo vodi Sead Adi Behadini. Adi je znan po tem, da svoje znanje in izkušnje rad prenaša na potencialne gostinske delavce. Priznati je potrebno, da pri vseh ni bil uspešen. Nekateri pač takšnim nalogam niso dorasli.

Prvi se je pojavil Danijel Grbec, dirigent naslednjih zborov: MePZ Sovenec Slavec Dolina pri Trstu, MoPZ Pergula Sv.Peter, MePZ Georgios Piran in od pred kratkim še sexteta Georgios Deep Sea Singers Piran. Drugi iz Piranskega dela odprave sem bil jaz, kmalu za menoj pa se je pripeljal Janko Novak. Malo pred deveto uro se nam s svojim BMW-jem pridruži Wolfgang Toperczer. Družbo nam dela Fahir Tutnjić-Faki z Arielom, pozdravit pa nas pride tudi Robert Letica. Nekaj čez deveto uro se nam pridružijo še štirje člani skupine "Zang", ki so morali pred tem še narediti odjavo iz hotelam Piran in se prestaviti v hotel Tartini. Predstavim jim člane odprave v zaledje Istre, nato pa se dogovorimo o poteku poti in o tem kdo bo vozil prvi, kdo drugi in tako naprej. Odločili smo se za naslednji itinerar:

Piran-Izola-Koper-Bertoki-Prade-Sv.Anton-Gračišče-Butari-Gradin-Abitanti-Gradin-Trsek-Truške-Boršt-Glem-Babiči-Marezige-Vanganel-Koper-Izola-Šared-Korte-Parecag-Seča-Lucija-Portorož-Piran ( odebeljeno označeni so postanki ).

Hitrost potovanja so nam odredile tehnične zmožnosti indijskih vesp skupine "Zang".( največja hitrost 80 km/h, navzdol 90 km/h, v breg 30 km/h ).

Ob 9.30 sta Iz Pirana prva štartala Janko in Danijel, nato midva z Wolfgangom, za nama pa štirje mušketirji iz skupine "Zang". Prvi postanek je bil na bencinski črpalki nad Izolo, nato pa smo pot nadaljevali do Bertokov in nato proti Abitantom. Vreme nam je bilo naklonjeno. Med 10.00  in 11.00 uro smo bili v Abitantih dogovorjeni z Gracijanom Peričem lastnikom Domačije Grondali. Tja smo prispeli ob 10.30 uri. Gracijan nas je pričakal ob šterni na vhodu v Abitante.


							 

Gracijan video

Kontakt: Gracijan Perič - Domačija Grondali, ABITANTI 10, 6272 GRAČIŠČE

Tel: 041 239 663 e-mail: perauto@siol.net

Marko Jezernik - Risbe z zaledja Istre - Abitanti / Zeichnungen von Istrien Hinterland - Abitanti

Marezige - Razgledna točka

Po Gracijanovi predstavitvi Abitantov in Domačije Grondali in obvezni pogostitvi smo se približno ob 12.30 uri odpravili proti Marezigam.Pot nas je vodila mimo krajev Gradin,Trsek,Truške, Boršt,Glem, Babiči. Odloćili smo se, da se v Marezigah ustavimo na razgledni točki nad koperskim zalivom in si privoščmo kavo v gostišču čez cesto. Razgledna točka je bila, kave pa nismo sapili, ker je bil ponedeljek in je bila gostilna ćez cesto zaprta.

Vanganel - Gostilna Nimis Vanganel FB profil

Pot smo nadaljevali do Vanganela in se ustavili v gostišču NIMIS.

Se nadaljuje: Avantura v zaledju Istre / Abenteuer im Istrien Hinterland 2