Članek
Avantura v zaledju Istre/Abenteuer im Istrien Hinterland 2
Objavljeno May 30, 2017

Piran, 15.05.2017  Avantura v zaledju Istre/Abenteuer im Istrien Hinterland 1

Vanganel - Gostilna Nimis Vanganel FB profil

V Vanganelu sem ob pitju kave začel počasi dojemati, kaj so pomenile Robertove ( Robert Pichler ) besede izrečene ob odhodu ispred Caffe Galerije."želim ti veliko sreče", mi je odmevalo v ušesih. Stavek je izrekel ob mojem prvem vzpenjanju na zadnji sedež Wolfgangovega BMW-ja. Motor ima zadaj dva velika kovčka za prtljago, kar v veliki meri popestri vzpenjanje in sestopanje z motorja. Ob vožnjah z Robertovim ( Robert Letica ) motorjem s prikolico, nisem nikoli pomislil, da obstaja kaj takšnega kot je plezanje čez kovčke na zadnji sedež motorja.

Sprva so se samo rahlo nasmihali, potem pa so si že ob naslednjem postanku na bencinski črpalki v Izoli pripravili fotoaparate in začeli loviti moje gimnastične podvige. To so počeli nato vso pot ob postankih v Abitantih, Marezigah in v Vanganelu. Najbolj so uživali, ko so si med seboj kazali posnetke. Najbolj vztrajen je bil Danijel, saj je baje uspel narediti kar nekaj kratkih video ponetkov. Obljubil je, da mi jih še isti večer pošlje za objavo v blogu.Edina dva, ki si iz mojih gimnastičnih podvigov nista delala norca sta bila Janko in Wolfgang ( Wolfgang Toperczer ), ki me je venomer bodril in tolažil, češ, potrudi se še malo, saj je že bilo boljše. Sestop v Marezigah je bil za čisto desetko, prav tako v Vanganelu. Počutil sem se kot olimpionik Miro Cerar po dobro opravljenem nastopu na konju z ročaji. Elegantna drža,iztegnjena noga in sestop v enem zamahu. Enak vtis sem uspel napraviti tudi pri vzpenjanju na motor.Škoda, da vzpenjanje in sestopanje z motorja ni olimpijska disciplina. Po tem uspešnem treningu bi lahko celo osvojil kakšno medaljo...*Foto in video dokumentacija gimnastike na koncu bloga!

Iz Vanganela smo se odpravili proti Kopru, Izoli, Šaredu in ob dogovorjeni uri prispeli v Korte na dvorišče kleti Korenika&Moškon.


V eni najlepših vasic v notranjosti slovenske Istre - Kortah, se nahajata vinski kleti Korenika & Moškon in Robi & Dorjano Korenika. Organizacijo tega dela Avanture v zaledje Istre je prevzel Danijel Grbec, domačin v Kortah in prijatelj obeh vinarjev.  Najprej smo se ustavili v kleti Korenika & Moškon, znani po pridelavi ekoloških vin. Pričakal nas je Matej Korenika. Pripeljal se je na Tomosovem mopedu letnik 1974, kar je takoj vzbudilo zanimanje judenburškega dela naše ekipe. Tomos je namreč v sodelovanju s Puchom začel proizvodnjo svojih mopedov. Seveda je bil moped pregledan z vseh strani in razvila se je debata o obeh proizvajalcih. Judenburg ima Puch Museum Judenburg, Koper pa Vujičev muzej Tomos.. Nekaj stikov smo že uspeli navezati.

V uvodnem delu predstavitve nas je Matej seznanil z zgodovino kleti in blagovne znamke Korenika&Moškon. Povedal je, da sedanja mlajša generacija nadaljuje tradicijo prednikov, da pa je zastavila svojo poslovno filozofijo tako, da bo zagotovila prihodnost tudi za svoje otroke. Priidelajo 200.000 litrov vina, od tega 40% izvozijo v Švico, Nemčijo, Italijo,Dansko in Japonsko. Potem pa nas je Matej Korenika popeljal v klet in nam ob sprehodu predstavil potek pridelave vin in še marsikatero zanimivost. Sledila je manjša pogostitev skupaj z pokušino vin in Matejevo razlago o poslovni filozofiji vinske kleti. Več o kleti pa na povezavi:Korte - Korenika&Moškon 

Tukaj pa je povezava na Matejev FB profil, kjer selahko izve tudi veliko zanimivega: Matej Korenika FB profil


							 

Korte 115c, 6310 Korte, Slovenija  tel.: +386 (05) 64 20 030  e-mail: info@korenikamoskon.si

Korte - Korenika - Vinska klet Robi&Dorjano Korenika

Naš zadnji postanek je bilpri Robiju in Dorjanu Koreniki. Prijazno smo bili sprejeti in obisk je minil ob klepetu o pridelavi vina, ob okusni pogostitvi in pokušini vin. Paradni konj te kleti je, kot se za ta del Slovenije spodobi, (istrska) malvazija. "Za njo so na vsakoletnem festivalu malvazij že prejeli najvišja priznanja. In temu ni kaj oporekati, saj je vino zelo prijetno, mehko in popolnoma uravnoteženo. Le redko kdo bi se lahko uprl drugemu in tudi tretjemu požirku," so zapisali v vinskem potopisu...

Vinski potopis: Malvazija Korenika   

Korte 1a/b, 6310 Izola, Slovenia  Mobi: +386 41 508520  e-mail: dorjano.korenika@siol.ne

Marko Jezernik - Risbe iz zaledja Istre - Korte / Zeichnungen von Istrien Hinterland - Korte

Poslovili smo se od prijaznih gostiteljev in se odpravili proti domu. Danijel je izstopil v Kortah, kjer je doma. Mi pa smo nadaljevali preko Parezaga, Seče, Lucije, Portoroža do Belega Križa, kjer je zavil proti domu Janko.  V Piran smo prispeli ob sončnem zahodu. Z Wolfgangom sva si privoščila hladno pivo in se nato poslovila. Naslednji dan so se štirje vozniki vesp odpravili na pot do Judenburga.

Na objavo izleta na FB profilu je Wolfgang Toperczer zapisal: Danke Marco für die hervorragende Organisation. Bis auf nächstes Jahr. ( Marko, hvala za odlično organizacijo. Nasvidenje na srečanju naslednje leto.)
Jaz pa se moram zahvaliti Janku Novaku in Danijelu Grbcu. Janko je bil varen in skrben vodnik kolone motoristov, Danijel pa je organiziral obiske pri prijateljih vinarjih v Kortah, kjer tudi živi. Iskrena hvala obema!

Seveda gre zahvala tudi vsem trem vinarjem, ki so si za nas rezervirali svoj čas in nam predstavili svoje delo in pridelke.

*Foto in video dokumentacija gimnastike


							 
							 

Manever sestopanja   /// Moje normalno mesto je v prikolici

Abstiegungs Manöver // Mein normal platz ist in Anhänger

Takole pa takšna vožnja izgleda! / So solche Fahrt aussieht!