Članek
Začetek sodelovanja med Piranom in Judenburgom
Objavljeno Feb 01, 2017

Vse skupaj se je začelo neke sobote leta 2015, ob druženju in pogovoru v Caffe Galeriji Piran. Adi Behadini, ki vodi Caffe Galerijo Piran, me je predstavil Wolfgangu Toperczerju, ki že dvajset let prihaja na slovensko obalo in si je v Piranu kupil stanovanje. Beseda je dala besedo in počasi smo začeli odkrivati kaj kdo počne, kaj nas zanima, kakšna glasba nam je všeč in zakaj se, takšni kot smo mi, pravzaprav znajdemo v Piranu. Potem pa me je nekega dne ustavil na Tartinijevem trgu in me vprašal, če bi mu lahko priskočil na pomoč pri organizaciji posebnega dogodka v Piranu. Rekel je, da sem jaz edini, ki ga pozna v Piranu, ki lahko zagotovim vse potrebno za organizacijo dogodka. Za izvedbo dogodka, mi je rekel, bi potreboval slikarsko stojalo, slikarsko platno, nekaj slikarskih pripomočkov in stol. In rdeči tepih? Dogovorjeno in izpeljano! Teden dni po najinem dogovoru je peš prispel iz Judenburga v Piran eden izmed udeležencev načrtovanega dogodka, "Fantovščine" v Piranu. Poleg tega, da sem poskrbel za vso slikarsko opremo potrebno za dogodek, sem o tem obvestil tudi novinarja Janeza Mužiča, ki je dogodek zabeležil in objavil v Slovenskih novicah in na Regional Obala. Več na povezavi:

Na fantovščino pešačil 420 km - Slovenske Novice

NA FANTOVŠČINO V PIRAN: Iz Avstrije jo je ubral kar peš - Regional Obala

Ta drugi projekt sodelovanja Piran/Judenburg, prvi je bil gostovanje piranskih Mandolinistov Archangela Svetinija v Judenburgu leta 2015, je bil pravzaprav začetek poglobljenega pristopa k kulturni izmenjavi med mestoma. Najprej smo se dogovorili za obisk predstavnikov mesta Judenburg v Piranu. Obisk smo organizirali v začetku junija 2016 in na razgovoru pri podžupanji Meiri Hot zastavili kako nadaljevati sodelovanje. Že isti mesec je nato piranska glasbena skupina Teddy Bears Band nastopila v Judenburgu, na dan praznika mesta Judenburg. Sodelovanje smo nadaljevali septembra z obiskom in predstavitvijo Zirbenland Steiermark Turismus v Caffe Galeriji Piran in na Tartinijevem trgu ter nastopom glasbene skupine Das Element iz Judenburga v Piranu. Sodelovanje v lanskem letu smo zaključili s povabilom judenburžanov k sodelovanju na mednarodnem koncertu pevskih zborov poimenovanem "Pesem nad podvodnim Triglavom", ki ga organizira Društvo Georgios Piran in se odvija na ladji Portorož v Piranskem zalivu in potem še v Piranu na Tartinijevem trgu, Trgu 1.maja in se zakljuuči v Caffe Galeriji z druženjem ob glasbi. O tem, kaj smo si zastavili v načrtih za leto 2017 pa drugič.

Wolfgang prihaja iz avstrijskega Judenburga, mesteca z vihravo in zanimivo zgodovino, ki sega nazaj do časov halštatske kulture na avstrijskem štajerskem in še dlje. Najbolj zanimiv artefakt halštatske kulture je sigurno Žrtveni voz iz Strettwega, mesteca v bližini Judenburga, kjer so ga našli. Žrtveni voz je  skulptura iz bronze, ki so jo našli v Strettwegu leta 1851 in je iz časov okrog leta 600 pred Kristusom. Žrtveni voz je eden od artefaktov najdenih v knežjem grobu iz časa halštatske kulture. Več na povezavi: The Cult Wagon оf Strettweg, оr Strettweg Sacrificial Wagon, оr Strettweg Chariot

Judenburg je imel svoj denar!