Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač

Pozdravljena, Tanja Baronik in Sergiu Moga, baletni dvojec, ki skupaj tudi krmari skozi življenje. Koliko časa sta že par?
Tanja & Sergiu: Pozdravljena, Barbara, ja, skupaj sva že 23 let. Lepa cifra, a ne?
Nam zaupata, kako sta postala par? Kdo je koga in kako povabil na prvi zmenek? 
Sergiu: Ja, jaz sem bil tisti, ki je naredil prvi korak, pri najinem prvem skupnem delu, v predstavi 4 letni časi, bila je trd oreh, ampak sem jo vedno po vaji povabil na pijačo z razlogom, da analizirava najino delo, in tako se je počasi razvilo v najino zvezo, ki traja še danes po toliko letih. Bi lahko kar rekel − zavidljivih 23 let. Več lahko preberete na povezavi:


				... Sergiu Moga ... (foto: Damjan Švarc)<br>
			... Sergiu Moga ... (foto: Damjan Švarc)

Sergiu, v Maribor si prišel leta 1991, kmalu si postal baletni solist ter v SNG Opera in balet tudi obstal. Zakaj Maribor pred toliko leti in zakaj Maribor še danes?
Sergiu: Prišel sem tega leta na avdicijo z namenom, da bo to samo prehodno. Ampak zaljubil sem se v Maribor in teater ter dobil dobre prijatelje, pozneje sem si ustvaril družino, in ne bi ga menjal za nič.


				... Tanja Baronik ... (foto: Damjan Švarc)<br>
			... Tanja Baronik ... (foto: Damjan Švarc)

Tanja, ti pa tudi nisi odplesala iz rodnega Maribora, ker …?
Tanja: Joj, jaz sem ti tak čuden 'patron', imam namreč 'ful' domotožje, imela sem priložnost iti v Basel, pa ravno zaradi tega nisem odšla, tudi iz Celovca sem se po enem letu vrnila, ker sem tako pogrešala dom. Seveda bi šla, če bi vsi moji šli z mano.
Kako pa se je zgodil tisti magični trenutek, ko sta se zavedala, da bo balet vajin poklic, ljubezen, življenje?
Tanja: Po mojem se je kar zgodilo, to je bilo to in pika.
Sergiu: Oče je tudi bil plesalec, zato je bilo to kar normalno, da še midva z bratom nadaljujeva s plesom. Moram povedati, da nisem bil na samem začetku predan baletu, zasvojil pa me je med šolanjem, kjer sem ugotovil, da je balet to, kar si želim.


				... Smrt v Benetkah ... (foto: Tiberiu Marta)<br>
			... Smrt v Benetkah ... (foto: Tiberiu Marta)

Pravkar smo vaju videli v baletu Smrt v Benetkah, plešeta moža in ženo, pravzaprav ne mine predstava brez vaju − pa naj gre za špice ali moderni balet. Je za vaju vsaka vloga poseben izziv in kaj vama predstavlja ravno ta zadnji angažma?
Tanja: Ja, čisto vsaka vloga je izziv, vsake se veselim, prav tako sva oba uživala v baletu Smrt v Benetkah, skušala narediti ta dva Nemca zanimiva, nekaj posebnega.
Sergiu: Se pridružujem Tanjinemu mnenju, bi pa dodal, da je za naju skoraj vsaka predstava drugačna, čeprav jo odpleševa desetkrat.


				... Silfida ...<br>
			... Silfida ...

V katerih vlogah pa najbolj uživata, kje sta resnično vidva? Je bila kakšna vloga, ki pa sta jo resnično sovražila?
Tanja: Mislim, da so to dramske, karakterne vloge, te so mi najbolj pisane na kožo, tak tip plesalca je tudi Sergiu, zato se tako super dopolnjujeva. Sovražila pa res nisem nobene vloge, tudi če mi ni bila tako všeč, sem poskušala poiskati dobre stvari in potegniti iz tega najbolje.
Sergiu: Tanja je povedala vse to, kar mislim tudi jaz, a vidiš, kako sva usklajena in se dopolnjujeva (smeh).


				... Carmen ... (foto: Tiberiu Marta)<br>
			... Carmen ... (foto: Tiberiu Marta)

Ali sta radovedna plesalca?Ali se zdi, da vaju nihče več ne more presenetiti?
Tanja & Sergiu: Ja, oba sva zelo radovedna, veseliva se vsega novega. Umetnosti ni nikoli konec, se razvija neprestano, presenečenj verjetno še bo.
Ali znata potegniti mejo med baletnim in zasebnim svetom, ko prideta na vajo v baletno dvorano ali na nastop? Kje se konča 'privat' in kje začne 'performans'?
Tanja & Sergiu: Predstava je za naju odklop od zasebnega življenja, takrat sva samo midva s svojima vlogama. Drugače pa so vaje, kjer se včasih tudi kdaj ne razumeva in 'trmariva', kdo ima bolj prav (smeh), no, to ni pogosto, se pa seveda zgodi, kar je povsem normalno.


				... Romeo in Julija ... (foto: Tiberiu Marta)<br>
			... Romeo in Julija ... (foto: Tiberiu Marta)

Mariborsko občinstvo vaju obožuje. Se tega zavedata?
Tanja & Sergiu: Ne, upava pa, da je tako. Imamo srečo, ker je naše občinstvo tako toplo, zna te nagraditi s srčnim aplavzom. To je največja nagrada za vsakega plesalca, tako veš, zakaj ves ta trud. Krasen občutek.
Kje v Mariboru pa je vajin najljubši kraj, kjer zbereta misli ali se recimo pregrešita v jedači ali pijači? Je kaj takega?
Tanja & Sergiu: Ja, naš krasen park je najin najljubši prostor, spiti kavico pri Treh ribnikih, pa tortice pri Teti Fridi, njami (smeh).


				... Romeo in Julija ... (foto: Tiberiu Marta)<br>
			... Romeo in Julija ... (foto: Tiberiu Marta)

Balet je vajino življenje, a pomemben del je tudi vajin otrok, ki je zdaj že velik, kajne, in ni šel po vajini poti? Tanja, kako je biti balerina & mama, kljub vsemu je balet poseben poklic?
Tanja: Jaz bi rekla ravno nasprotno, najin sin je najino življenje, balet pa najina strast. Kot mama in balerina sem kot vse preostale mame, nikoli se nisem počutila drugačno zaradi poklica, res je, da je delovni čas precej drugačen, ampak sin ni nikoli tega občutil, vedno smo se znali dobro organizirati, mislim, da nama je uspelo, da je bil otrok vedno na prvem mestu.


				... Labodje jezero ... (foto: Tiberiu Marta)<br>
			... Labodje jezero ... (foto: Tiberiu Marta)

Sergiu, ti pa imaš na profilni 'fotki' kar vašega psa, kajne? Si velik ljubitelj živali, če me spomin ne vara. Kaj vse delaš na tem področju, saj verjamem, da so nekateri ljudje glede tega veliki egocentriki?
Sergiu: Ja, res je, žal pa moram povedati, da je odšel pred sedmimi meseci v pasja nebesa, še zdaj mi je zelo hudo, izgubil sem svojega 'kompanjona' v vsem, prav on je bil tisti, ki nas je spravil v naravo, dal nam je dosti ljubezni. Midva s Tanjo sva kar precej v našem azilu, nosiva stvari, sploh zdaj, ko prihaja zima, srce se nama para, ko vidiva te pasje oči, polne upanja in zaupanja v ljudi. Žal pa jih ljudje kar prevečkrat razočarajo. Če bi imel farmo, bi gotovo bila polno živali.


				Tanja in Sergiu sta par že 23 let.<br>
			Tanja in Sergiu sta par že 23 let.

Kdaj sta Sergiu in Tanja najbolj sproščena in kdaj najbolj zbrana?
Tanja: Najbolj sem sproščena v krogu svoje družine, najbolj zbrana pa pred predstavo.
Sergiu: Ja, dom je tisti, kjer najdeš mir, prav tako morje, najin Biograd na moru, tam je ta pravi odklop.
Kaj vaju pri baletu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Tanja: Osrečuje me ta krasen občutek, ko si na odru in lahko tam pustiš delček sebe, žalostijo pa predvsem poškodbe.
Sergiu: Osrečuje me sam balet po sebi, novi izzivi in zadnje čase tudi delo asistenta. Vedno me je žalostilo, da se baletna umetnost premalo ceni, in žal je še vedno tako.


				... Romeo in Julija (foto: Tiberiu Marta)<br>
			... Romeo in Julija (foto: Tiberiu Marta)

Naštejta tri (ali pa če jih imata, več) stvari, ki so vedno z vama na vaji, na predstavi ali kar tako v 'šopingu', na sprehodu? Brez česa ne gresta nikamor? 
Tanja: Mobitela (smeh),
Sergiu: Ma, nimam nobene posebne stvari, na katero bi bil navezan, mogoče imam vedno slušalke zraven, ker dosti poslušam muziko.

Ali kdajkoli obžalujeta, da česa nista naredila oziroma bo še čas, da to storita?
Tanja: Mogoče si želiva, da bi več potovala po svetu s svojim sinom.
Sergiu: Ja, res je, in verjamem, da to še pride.
Imata moto v življenju, ki mu sledita?
Tanja: Če padeš, ne jamraj dolgo, ampak vstani in najdi boljšo rešitev.
Sergiu: Vztrajnost.
Hvala vama in še mnogo plesnih in baletnih predstav želim.
Tanja & Sergiu: Hvala tebi. In naj se dan ne začne brez plesa!!!!

Lauren & AJ waltz to 'You Are The Reason' by Calum Scott & Leona Lewis- BBC Strictly 2018 - YouTube

SUBSCRIBE to BBC Strictly Come Dancing: https://bit.ly/2kzjjAT Lauren & AJ waltz to 'You Are The Reason' by Calum Scott & Leona Lewis. Watch Strictly Come Da...

Galerija slik

Sorodne vsebine

Teme
Tanja Baronik Sergiu Moga Smrt v Benetkah ples

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

ZADNJE OBJAVE