Odpri galerijo

Parada plesa
Barbra Drnač

Pozdravljen Gaj, na hitro sva se srečala na eni od zadnjih vaj za zaključni nastop na festivalu Arsana, pa nam povej, zakaj si se odločil, da teden preživiš s pedagogi Mimi Marčac Mirčeta, Giancarlom Tarabello in Ano Vodišek?
Da teden preživim z njimi, sem se odločil zaradi ljubezni do plesa, saj je zame ples način življenja.



Letos ste vadili v Mariboru, nastopili pa na Ptuju, kjer se odvija Arsana. Kako vas je sprejelo tvoje domače ptujsko občinstvo?
Domače ptujsko občinstvo nas je sprejelo z navdušenjem, kar so dokazali z obiskom predstave in aplavzi.



Nekateri bodo o tebi brali prvič na našem portalu, pa se predstavi bralcem in bralkam kot plesalec in kot oseba. Kdo si, Gaj Vinter, in kam si namenjen?
Sem Gaj Vinter, prihajam s Ptuja in sem star 11 let, s plesom se ukvarjam štiri leta in želim postati eden najboljših plesalcev na svetu.



Kaj je botrovalo odločitvi, da se začneš ukvarjati s plesom, in kdaj? Kdo te je navdušil za ples, če sploh kdo?
Odkar vem zase, se rad gibljem ob ritmu glasbe. V svet plesa pa me je popeljala plesna predstavitev v 1. razredu. Domov sem prinesel prijavnico plesne šole, vendar me starši niso vzeli resno, saj sta v otroških letih moja starejša brat in sestra obiskovala plesno šolo in jima ni šlo najbolje. Po enem letu prepričevanja so me starši končno vpisali v plesno šolo Samba, kjer me je nad plesom dokončno navdušil moj trener Jure Krajnc.



Katere plesne stile plešeš, katerim pripadaš in zakaj?
Pripadam plesu (smeh), je pa moja osnovna plesna tehnika hip-hop. Ker pa si želim napredovati in biti čim boljši plesalec, se učim še drugih tehnik, kot so jazz, modern in disko. Letos sem poleg hip-hopa na državnem prvenstvu prvič tekmoval tudi v šov plesni tehniki s koreografijo Slikar, ki mi jo je sestavila Mimi Marčac Mirčeta iz Mimi plesnega centra iz Ljubljane. Zakaj? Tega se ne da opisati z besedami, to vemo samo plesalci.



Si član Društva plesni center Samba, kajne. Kdo so tvoji pedagogi?
Da, sem član Plesne šole Samba, na katero sem zelo ponosen. Moj glavni pedagog, trener in vzornik je Jure Krajnc, ki mu pomagata še asistenta Vanesa Majerič in Žan Vidmajer, Prav tako pa sodelujem tudi z Mimi Marčac Mirčeto ter Ano Vodišek.



Dejala bi, da si zelo zavzet, saj se voziš na treninge s Ptuja v Maribor, ali se motim? Ti to ne predstavlja nobene težave?
Vožnja v Maribor na treninge mi ne predstavlja nobenih težav, saj me starši podpirajo in me z veseljem peljejo. Sicer pa ima Plesna šola Samba podružnico tudi na Ptuju, tako da imam lahko solo in skupinske treninge tudi na Ptuju.



Glede na to, da se ukvarjaš s t. i. modernimi tekmovalnimi plesi, se udeležuješ tudi tekmovanj. Kaj ti pomenijo tekmovanja? Kako se nanje pripravljaš? Kaj nudijo?
Tekmovanja mi predstavljajo izziv, povezanost z drugimi plesalci, primerjavo z njimi, nove izkušnje in mi omogočajo napredek. Nanje se pripravljam z dodatnimi individualnimi urami.



Nam lahko poveš, na katere uvrstitve si najbolj ponosen?
Najbolj sem ponosen na 7. mesto v hip-hopu na pokalnem turnirju in na 2. mesto v šov plesih na državnem prvenstvu, ki mi je omogočilo uvrstitev na evropsko in svetovno prvenstvo.



Imaš kakšnega svojega vzornika med plesalci ali pedagogi? In zakaj so ravno oni tisti, ki te navdihujejo?
Moji idoli med plesalci so Fikshun, Hope Maimane in Jure Krajnc, saj so vsi dobri plesalci in koreografi. Seveda sta mi zelo pri srcu tudi Nika Kljun in Ana Vodišek, ampak sta dekleti, in kot fantu so mi bližje moški plesalci in koreografi.



Kakšni so načrti za prihodnjo sezono, ki je pred vrati?
Izboljšati rezultat v hip-hopu in se precej izboljšati v tehnikah, kot sta jazz in disko, saj imam željo začeti tekmovati tudi v disku.



Imaš mogoče kakšen značilen gib, gibanje, po katerem bi te lahko prepoznali?
Moja značilna giba sta 'špaga v minus' na tleh in dvignjena noga ob glavi.
V katerih koreografijah najbolj uživaš?
V vseh (smeh).
Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Osrečuje me, kadar mi uspe koreografijo odplesati brez napak. Osrečuje me tudi to, da lahko skozi ples izražam svoja čustva. Najbolj pa sem žalosten, ko mi kakšna koreografija ne gre najbolje, ampak nejevolja traja zelo kratek čas.



Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
Plešem (smeh). Igram video igrice ter spremljam plesne vloge na youtubeu.
Nam zaupaš še, na katero 'normalno' šolo hodiš in če so tvoje ambicije tudi izveplesne, kaj bi npr. rad postal, študiral ...?
Obiskujem Osnovno šolo Ljudski vrt na Ptuju. Moje ambicije so postati plesni učitelj in profesionalni plesalec. Na drugem mestu pa me veseli še delo z računalniki.
Bi te zanimal tudi študij plesa v tujini? Kaj bi se moralo zgoditi, da bi odplesal iz Slovenije?
Vsekakor bi me zanimal študij plesa v tujini. Da postanem profesionalni plesalec, bi prepotoval ves svet.
Ali te mama za uspešen nastop ali trening nagradi s kakšnim posebnim pecivom, sladico? Kaj najraje ješ?
Za uspešen nastop ali trening me mami nagradi z objemom in pohvalo. Najraje pa jem solatni krožnik.



Kako pa sošolci in sošolke gledajo na tvoje plesno udejstvovanje?
Zelo različno, nekateri me zelo podpirajo, nekateri pa se tudi posmehujejo.
Naštej tri ali pa če jih imaš pet stvari, ki so vedno s tabo na treningu, nastopu ali pa tudi kar tako? Brez česa ne greš nikamor?
Telefon, voda in dobra volja.
Tvoj moto v življenju pa je?
Poiskati moramo pot ali pa jo narediti.
Plesati pa je?
Življenje!
Zadnje vprašanje je namenjeno počitnicam, seveda. So že bile ali še pridejo in kam te bo pot zanesla?
Bil sem že na morju na Malem Lošinju. V drugi polovici avgusta pa grem na najboljše poletne počitnice – na priprave s Plesno šolo Samba, kjer imamo pet do šest ur treningov dnevno.

Galerija slik

Sorodne vsebine

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

ZADNJE OBJAVE